Tarty i zapiekanki. Lekko i zdrowo - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
4 marca 2015
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Tarty i zapiekanki. Lekko i zdrowo - ebook
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania.
Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach – zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-280-1744-3 |
Rozmiar pliku: | 6,5 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Tarty i zapiekanki
Rustykalne i eleganckie. Na rodzinny obiad, wizytę przyjaciół, piknik albo przyjęcie. Kuszą zapachem, nęcą kolorowym wnętrzem i rumianym spodem. Pyszne na gorąco, świetne na zimno. Chrupią i rozpływają się w ustach. Na cieście francuskim, kruchym albo drożdżowym. Warzywne lub mięsne, z grzybami, jajkiem czy rybą. Z dodatkiem sera i aromatem ziół. Z wyszukanych składników. Z tego, co pod ręką. Dla jaroszy i amatorów mięsa. Dla dorosłych, dla dzieci...
Tarty, quiche, tartaletki, zapiekanki… Kto ich nie lubi? Kto się im oprze?Tarta z grillowaną cukinią
1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj kruche ciasto zgodnie ze wskazówkami z końca książki. Warzywa umyj i usuń niepotrzebne części. Cukinię i pomidor pokrój na plastry, a por w półtalarki.
2. Plastry cukinii grilluj z obu stron na patelni grillowej, aż pojawią się wyraźne paski. Zdejmij z patelni i oprósz solą oraz pieprzem. Na zwykłej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj kawałki pora, posól i smaż ok. 10 minut. Wlej śmietankę i duś jeszcze przez 5 minut.
3. Na upieczony i przestudzony spód wyłóż pory, posyp pokruszoną fetą, oprósz ziołami, a następnie rozłóż plasterki cukinii i pomidora. Wstaw tartę do piekarnika na 10-15 minut. Po wyjęciu możesz posypać świeżymi ziołami.
+-----------------------------------+-------------------------------------------+
| | składniki na kruche ciasto |
| | |
| | cukinia |
| | |
| | pomidor |
| | |
| | por |
| | |
| | 100 ml śmietanki 30% lub 36% |
| | |
| | po łyżeczce tymianku, oregano i estragonu |
| | |
| | 200 g fety |
| | |
| | oliwa |
| | |
| | sól i pieprz |
+-----------------------------------+-------------------------------------------+
| | forma śr. 24 cm |
+-----------------------------------+-------------------------------------------+
| | 1 godz. 40 min |
+-----------------------------------+-------------------------------------------+
Rustykalne i eleganckie. Na rodzinny obiad, wizytę przyjaciół, piknik albo przyjęcie. Kuszą zapachem, nęcą kolorowym wnętrzem i rumianym spodem. Pyszne na gorąco, świetne na zimno. Chrupią i rozpływają się w ustach. Na cieście francuskim, kruchym albo drożdżowym. Warzywne lub mięsne, z grzybami, jajkiem czy rybą. Z dodatkiem sera i aromatem ziół. Z wyszukanych składników. Z tego, co pod ręką. Dla jaroszy i amatorów mięsa. Dla dorosłych, dla dzieci...
Tarty, quiche, tartaletki, zapiekanki… Kto ich nie lubi? Kto się im oprze?Tarta z grillowaną cukinią
1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj kruche ciasto zgodnie ze wskazówkami z końca książki. Warzywa umyj i usuń niepotrzebne części. Cukinię i pomidor pokrój na plastry, a por w półtalarki.
2. Plastry cukinii grilluj z obu stron na patelni grillowej, aż pojawią się wyraźne paski. Zdejmij z patelni i oprósz solą oraz pieprzem. Na zwykłej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj kawałki pora, posól i smaż ok. 10 minut. Wlej śmietankę i duś jeszcze przez 5 minut.
3. Na upieczony i przestudzony spód wyłóż pory, posyp pokruszoną fetą, oprósz ziołami, a następnie rozłóż plasterki cukinii i pomidora. Wstaw tartę do piekarnika na 10-15 minut. Po wyjęciu możesz posypać świeżymi ziołami.
+-----------------------------------+-------------------------------------------+
| | składniki na kruche ciasto |
| | |
| | cukinia |
| | |
| | pomidor |
| | |
| | por |
| | |
| | 100 ml śmietanki 30% lub 36% |
| | |
| | po łyżeczce tymianku, oregano i estragonu |
| | |
| | 200 g fety |
| | |
| | oliwa |
| | |
| | sól i pieprz |
+-----------------------------------+-------------------------------------------+
| | forma śr. 24 cm |
+-----------------------------------+-------------------------------------------+
| | 1 godz. 40 min |
+-----------------------------------+-------------------------------------------+
więcej..