Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Koktajle - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
20 marca 2015
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Koktajle - ebook

Od kilku lat na świecie zapanowała prawdziwa moda na koktajle – z owoców, warzyw, ziół i zbóż. Czy w Twojej diecie brakuje owoców i warzyw? Jesz w pośpiechu? Czy odżywiasz się racjonalnie? A może pragniesz schudnąć? Podkręcić metabolizm? Wygrać ze stresem?

Jeśli tak, ta książka jest właśnie dla Ciebie!

Koktajle dodają energii, dostarczają składników odżywczych, można je tworzyć z ulubionych składników na wiele sposobów.

Zamieszczone w tej książce przepisy pozwalają cieszyć się wspaniałym smakiem oraz doskonałym, odżywczym działaniem najróżniejszych owoców i warzyw. Smaczne, niewymagające dużych nakładów energii czy finansów, dostarczające konkretnych składników do naszej diety - wszystkie zalety koktajli zostały ujęte w łatwe do przygotowania przepisy. Znajdziesz w niej kuracje  detoksykacyjne, przyspieszające metabolizm, odstresowujące oraz inne,  wszystkie ułożone w proste do przeprowadzenia tygodniowe plany żywieniowe. Potrzebujesz tygodnia dla pięknej cery – nic prostszego. Smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania koktajle dostarczą Twojej skórze wszystkich niezbędnych składników.

Katarzyna Błażejewska – absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz psychodietetyki Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach,  jak również w edukacji

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-64776-48-9
Rozmiar pliku: 7,0 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

.

DETOKS

Obawiałam się tego rozdziału, bo wiele osób chce oczyścić organizm – ale najlepiej w cudowny sposób, czyli nic nie zmieniać w swoich nawykach, jedynie wypić napar, a najlepiej połknąć tabletkę. Nie jest to możliwe. Bardzo proszę, aby każdy, przed przystąpieniem do zaproponowanego w tym rozdziale tygodniowego detoksu, usiadł na chwilę w ciszy i postawił sobie pytanie: z czego chcę się oczyścić?

Łatwo powiedzieć, że otacza nas ogrom zanieczyszczeń: w powietrzu, w wodzie i w glebie. Jednak najważniejsza jest analiza własnych poczynań i przyzwyczajeń.

Co zjedliśmy wczoraj? Ile z tych rzeczy było przetworzonych, a w ilu znajdowały się barwniki, aromaty, konserwanty? Tych właśnie substancji powinniśmy się pozbyć. Tydzień detoksu ma sens, jeśli będziemy pić zaproponowane koktajle i unikać kolejnych zanieczyszczeń. Dlatego jedzmy zdrowo – w ciągu tego tygodnia, a najlepiej także po jego zakończeniu.

Życzę wszystkim, aby ten tydzień przyniósł nam detoks totalny. Umożliwił refleksję nad tym, co jemy, i wzmógł świadomość, kiedy zatruwamy nasz organizm.

Podczas oczyszczania organizmu może dojść do kilkudniowego osłabienia, bólu głowy, pojawienia się wyprysków – jednak nie martwmy się, bo to oznaki skutecznej terapii. Należy zwrócić baczną uwagę na spożycie dużej ilości wody pomiędzy naparami i koktajlami – tak, aby ułatwić wydalanie toksyn z organizmu. Pamiętajmy o tym, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od napoczęcia 1,5-litrowej butelki wody, którą wieczorem napełnimy ponownie lub wyrzucimy do śmieci (oczywiście do pojemnika na plastik!).

.

WAŻNE

PODCZAS KURACJI OCZYSZCZAJĄCEJ

rano należy pić naprzemiennie napar z liści czarnej porzeczki i napój cytrynowo-miodowy.

------------------------------------------------------------------------

DNI NIEPARZYSTE:

napar z liści czarnej porzeczki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: garstkę liści tniemy na kawałki, a jeśli są suszone – kruszymy (1 łyżkę).
Zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy.
Po kilku minutach odcedzamy napar.

------------------------------------------------------------------------

DNI PARZYSTE:

napój cytrynowo-miodowy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: wieczorem dodajemy łyżeczkę miodu do 1/2 szklanki letniej wody. Rano do wody z miodem wlewamy sok z 1/2 cytryny.
Uzupełniamy szklankę ciepłą wodą.

.

OGÓRKOWY DETOKS

1 ZIELONY OGÓREK

2 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO

1 JABŁKO

1/2 CYTRYNY, 2 KROPLE OLEJU LNIANEGO,

1/3 SZKLANKI WODY

KILKA LISTKÓW NATKI PIETRUSZKI

------------------------------------------------------------------------

Ogórek, seler, jabłko, natkę pietruszki i cytrynę wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dolewamy wodę i olej. Mieszamy.

OGÓREK

działa oczyszczająco. Zawiera dużo wody i sprzyja wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Orzeźwia i tonizuje. Przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z organizmu, która powoduje opuchliznę i niechciane tycie.

.

OWOCOWY JARMUŻ

3 LIŚCIE JARMUŻU

3 PLASTERKI ANANASA

1 JABŁKO

------------------------------------------------------------------------

Jarmuż, ananas i jabłko wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Mieszamy.

JARMUŻ

jest najstarszą z odmian kapusty, opisywaną już w czasach starożytnych. Po długiej nieobecności podbija nasze kuchnie. To roślina zimowa, która może egzystować pod śniegiem i w czasie mrozów traci minimalną ilość witaminy C. Jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelaza i fosforu. Działa na nasz organizm zasadotwórczo, co jest niezwykle ważne dla utrzymania prawidłowego pH organizmu.

.

SOK Z KISZONYCH BURAKÓW

1/2 KILOGRAMA BURAKÓW

2 LIŚCIE LAUROWE

2 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO

1 ZĄBEK CZOSNKU

KAWAŁEK SKÓRKI CHLEBA NA ZAKWASIE

1/2 ŁYŻECZKI SOLI

------------------------------------------------------------------------

Do litrowego słoika wrzucamy pokrojone w kostkę buraki, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodajemy przekrojony na pół ząbek czosnku oraz skórkę chleba. Zalewamy do pełna letnią przegotowaną wodą. Przykrywamy małym talerzykiem i dociskamy kubkiem z wodą, tak aby buraki były całkowicie zanurzone. Po tygodniu sok zlewamy. Przechowujemy w lodówce.

.

MÓJ BURACZEK, MÓJ CZERWONY...

80 G LIŚCI SZPINAKU

1 JABŁKO

50 ML SOKU Z KISZONYCH BURAKÓW

------------------------------------------------------------------------

Wyciskamy sok ze szpinaku i jabłka w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dodajemy sok z kiszonych buraków. Mieszamy.

BURAKI

zawarte w nim naturalnie bakterie kwasu mlekowego wspomagają prawidłową mikroflorę jelitową, a zawarte składniki odżywiają i oczyszczają organizm.

.

RZEŚKI GREJPFRUT

1 GREJPFRUT

100 G ZIELONEGO OGÓRKA

1 SZKLANKA WODY

1 ŁYŻECZKA OSTROPESTU PLAMISTEGO

------------------------------------------------------------------------

Łyżeczkę ostropestu gotujemy przez 10 minut w wodzie, a następnie przecedzamy przez sitko.Wyciskamy sok z grejpfruta oraz z ogórka. Dodajemy do wywaru z ostropestu. Mieszamy.

OSTROPEST PLAMISTY
(Silybum marianum)

jest ceniony za działanie antyhepatotoksyczne – zapobiega zatruciom komórek wątroby, a tym samym sprzyja oczyszczaniu krwi przez ten narząd. Ponadto łagodzi stres oksydacyjny, przywracając równowagę wewnętrzną organizmu i zapobiegając nadmiernemu namnażaniu się wolnych rodników.

------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki

------------------------------------------------------------------------

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: