Koktajle - ebook
Koktajle - ebook
Od kilku lat na świecie zapanowała prawdziwa moda na koktajle – z owoców, warzyw, ziół i zbóż. Czy w Twojej diecie brakuje owoców i warzyw? Jesz w pośpiechu? Czy odżywiasz się racjonalnie? A może pragniesz schudnąć? Podkręcić metabolizm? Wygrać ze stresem?
Jeśli tak, ta książka jest właśnie dla Ciebie!
Koktajle dodają energii, dostarczają składników odżywczych, można je tworzyć z ulubionych składników na wiele sposobów.
Zamieszczone w tej książce przepisy pozwalają cieszyć się wspaniałym smakiem oraz doskonałym, odżywczym działaniem najróżniejszych owoców i warzyw. Smaczne, niewymagające dużych nakładów energii czy finansów, dostarczające konkretnych składników do naszej diety - wszystkie zalety koktajli zostały ujęte w łatwe do przygotowania przepisy. Znajdziesz w niej kuracje detoksykacyjne, przyspieszające metabolizm, odstresowujące oraz inne, wszystkie ułożone w proste do przeprowadzenia tygodniowe plany żywieniowe. Potrzebujesz tygodnia dla pięknej cery – nic prostszego. Smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania koktajle dostarczą Twojej skórze wszystkich niezbędnych składników.
Katarzyna Błażejewska – absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz psychodietetyki Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-64776-48-9 |
Rozmiar pliku: | 7,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
DETOKS
Obawiałam się tego rozdziału, bo wiele osób chce oczyścić organizm – ale najlepiej w cudowny sposób, czyli nic nie zmieniać w swoich nawykach, jedynie wypić napar, a najlepiej połknąć tabletkę. Nie jest to możliwe. Bardzo proszę, aby każdy, przed przystąpieniem do zaproponowanego w tym rozdziale tygodniowego detoksu, usiadł na chwilę w ciszy i postawił sobie pytanie: z czego chcę się oczyścić?
Łatwo powiedzieć, że otacza nas ogrom zanieczyszczeń: w powietrzu, w wodzie i w glebie. Jednak najważniejsza jest analiza własnych poczynań i przyzwyczajeń.
Co zjedliśmy wczoraj? Ile z tych rzeczy było przetworzonych, a w ilu znajdowały się barwniki, aromaty, konserwanty? Tych właśnie substancji powinniśmy się pozbyć. Tydzień detoksu ma sens, jeśli będziemy pić zaproponowane koktajle i unikać kolejnych zanieczyszczeń. Dlatego jedzmy zdrowo – w ciągu tego tygodnia, a najlepiej także po jego zakończeniu.
Życzę wszystkim, aby ten tydzień przyniósł nam detoks totalny. Umożliwił refleksję nad tym, co jemy, i wzmógł świadomość, kiedy zatruwamy nasz organizm.
Podczas oczyszczania organizmu może dojść do kilkudniowego osłabienia, bólu głowy, pojawienia się wyprysków – jednak nie martwmy się, bo to oznaki skutecznej terapii. Należy zwrócić baczną uwagę na spożycie dużej ilości wody pomiędzy naparami i koktajlami – tak, aby ułatwić wydalanie toksyn z organizmu. Pamiętajmy o tym, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od napoczęcia 1,5-litrowej butelki wody, którą wieczorem napełnimy ponownie lub wyrzucimy do śmieci (oczywiście do pojemnika na plastik!).
.
WAŻNE
PODCZAS KURACJI OCZYSZCZAJĄCEJ
rano należy pić naprzemiennie napar z liści czarnej porzeczki i napój cytrynowo-miodowy.
------------------------------------------------------------------------
DNI NIEPARZYSTE:
napar z liści czarnej porzeczki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: garstkę liści tniemy na kawałki, a jeśli są suszone – kruszymy (1 łyżkę).
Zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy.
Po kilku minutach odcedzamy napar.
------------------------------------------------------------------------
DNI PARZYSTE:
napój cytrynowo-miodowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: wieczorem dodajemy łyżeczkę miodu do 1/2 szklanki letniej wody. Rano do wody z miodem wlewamy sok z 1/2 cytryny.
Uzupełniamy szklankę ciepłą wodą.
.
OGÓRKOWY DETOKS
1 ZIELONY OGÓREK
2 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO
1 JABŁKO
1/2 CYTRYNY, 2 KROPLE OLEJU LNIANEGO,
1/3 SZKLANKI WODY
KILKA LISTKÓW NATKI PIETRUSZKI
------------------------------------------------------------------------
Ogórek, seler, jabłko, natkę pietruszki i cytrynę wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dolewamy wodę i olej. Mieszamy.
OGÓREK
działa oczyszczająco. Zawiera dużo wody i sprzyja wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Orzeźwia i tonizuje. Przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z organizmu, która powoduje opuchliznę i niechciane tycie.
.
OWOCOWY JARMUŻ
3 LIŚCIE JARMUŻU
3 PLASTERKI ANANASA
1 JABŁKO
------------------------------------------------------------------------
Jarmuż, ananas i jabłko wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Mieszamy.
JARMUŻ
jest najstarszą z odmian kapusty, opisywaną już w czasach starożytnych. Po długiej nieobecności podbija nasze kuchnie. To roślina zimowa, która może egzystować pod śniegiem i w czasie mrozów traci minimalną ilość witaminy C. Jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelaza i fosforu. Działa na nasz organizm zasadotwórczo, co jest niezwykle ważne dla utrzymania prawidłowego pH organizmu.
.
SOK Z KISZONYCH BURAKÓW
1/2 KILOGRAMA BURAKÓW
2 LIŚCIE LAUROWE
2 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO
1 ZĄBEK CZOSNKU
KAWAŁEK SKÓRKI CHLEBA NA ZAKWASIE
1/2 ŁYŻECZKI SOLI
------------------------------------------------------------------------
Do litrowego słoika wrzucamy pokrojone w kostkę buraki, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodajemy przekrojony na pół ząbek czosnku oraz skórkę chleba. Zalewamy do pełna letnią przegotowaną wodą. Przykrywamy małym talerzykiem i dociskamy kubkiem z wodą, tak aby buraki były całkowicie zanurzone. Po tygodniu sok zlewamy. Przechowujemy w lodówce.
.
MÓJ BURACZEK, MÓJ CZERWONY...
80 G LIŚCI SZPINAKU
1 JABŁKO
50 ML SOKU Z KISZONYCH BURAKÓW
------------------------------------------------------------------------
Wyciskamy sok ze szpinaku i jabłka w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dodajemy sok z kiszonych buraków. Mieszamy.
BURAKI
zawarte w nim naturalnie bakterie kwasu mlekowego wspomagają prawidłową mikroflorę jelitową, a zawarte składniki odżywiają i oczyszczają organizm.
.
RZEŚKI GREJPFRUT
1 GREJPFRUT
100 G ZIELONEGO OGÓRKA
1 SZKLANKA WODY
1 ŁYŻECZKA OSTROPESTU PLAMISTEGO
------------------------------------------------------------------------
Łyżeczkę ostropestu gotujemy przez 10 minut w wodzie, a następnie przecedzamy przez sitko.Wyciskamy sok z grejpfruta oraz z ogórka. Dodajemy do wywaru z ostropestu. Mieszamy.
OSTROPEST PLAMISTY
(Silybum marianum)
jest ceniony za działanie antyhepatotoksyczne – zapobiega zatruciom komórek wątroby, a tym samym sprzyja oczyszczaniu krwi przez ten narząd. Ponadto łagodzi stres oksydacyjny, przywracając równowagę wewnętrzną organizmu i zapobiegając nadmiernemu namnażaniu się wolnych rodników.
------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
------------------------------------------------------------------------