Dieta podczas chemioterapii. Pięć kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka - ebook
Dieta podczas chemioterapii. Pięć kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka - ebook
To zdumiewające, że 20-40 procent pacjentów chorych na raka umiera z przyczyn związanych ze złym odżywianiem się, a nie z powodu samej choroby, zaś u 80 procent pacjentów rozwija się jakaś forma klinicznego niedożywienia.
- Państwowy Instytut Onkologii
Co powinien jeść pacjent poddawany chemioterapii? Czy dieta może wpływać na przebieg terapii?
Chemioterapia stosowana u osób chorych na raka nie tylko osłabia organizm i jego odporność, ale może także powodować utratę apetytu lub jadłowstręt. Dlatego tak istotny podczas leczenia jest sposób odżywiania pacjenta, zbilansowana, pełnowartościowa i wzmacniająca dieta dostosowana do zmian zachodzących w jego apetycie i wrażliwości kubków smakowych.
Książka Mike’a Herberta to świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor porusza w niej kwestie dotyczące m.in.: zachowania siły i poprawy tolerancji organizmu na chemioterapię i jej skutki uboczne; wzmocnienia odporności, obniżenia ryzyka infekcji i przyspieszenia regeneracji; zmiany sposobu myślenia o chorobie i rozwijania pozytywnego nastawienia do terapii; wyboru najskuteczniejszego programu żywienia.
W publikacji znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała.
Spis treści
CZĘŚĆ 1. Chemioterapia to tylko część procesu leczenia
CZĘŚĆ 2. Program diety w chemioterapii
- Krok 1: Zmień sposób myślenia i skoncentruj się na wyzdrowieniu
- Krok 2: Odtruj się, aby wspomóc uzdrawianie od wewnątrz
- Krok 3: Jedz najlepszą żywność, aby wytworzyć w organizmie uzdrawiające warunki
- chemiczne
- Krok 4: Uzupełniaj dietę odpowiednimi suplementami, aby zwiększyć tempo powrotu
- do zdrowia
- Krok 5: Ćwicz i odpoczywaj, aby przyspieszyć proces powrotu do zdrowia
CZĘŚĆ 3. Przepisy: zdrowe odżywianie się
Śniadanie
- Granola
- Owsianka z zielonym jabłkiem i imbirem
- Jajka ze szpinakiem i pomidorem
- Gruboziarnista kasza owsiana z orzechami włoskimi i jabłkiem
- Owsianka z kaszy gryczanej
- Owsiane gofry lub naleśniki z masłem migdałowym i jagodami
- Komosa ryżowa na ciepło
Napoje
- Herbata imbirowa
- Mleko z surowych migdałów
- Mleko z brązowego ryżu
- Mleko owsiane
- Zielona lemoniada
- Herbata rooibos
- Zielony sok nr 1
- Zielony sok nr 2Zielony sok nr 3
- Zielony sok nr 4
- Smoothie z czarnymi borówkami
- Smoothie z truskawkami i orzechami włoskimi
- Woda cytrynowa/limonkowa
- Woda ogórkowa
- Mrożona herbata rooibos
- Zielona herbata
- Smoothie z imbirem, truskawkami i zieloną herbatą
- Smoothie z zieloną herbatą
- Smoothie z mlekiem owsianym i jeżynami
Zupy
- Pikantna grochówka z połówek łuskanego grochu
- Zupa ze świeżych pomidorów
- Krupnik z grzybami
- Gulasz z dyni i czerwonej soczewicy
- Zupa z dyni piżmowej i jabłek
- Krupnik warzywny
- Zdrowa zupa fasolowa z jarmużem
- Zupa z białej fasoli, dyni piżmowej i jarmużu
- Irlandzki gulasz wegański
- Wegańska zupa jarzynowa
- Zupa jarzynowa z fasolą
Dania główne
- Zapiekanka z czarną fasolą, cukinią i tortillami
- Klasyczna sałatka Cezar z krewetkami
- Rybne taco
- Ciecierzyca z imbirem i pomidoramiBoćwina z ciecierzycą i świeżymi pomidorami
- Risotto z komosy ryżowej ze szparagami i grzybami
- Sałatka z grzybami shiitake
- Makaron ryżowy ze szparagami
- Grillowane sardynki
- Sałatka z krewetkami i szpinakiem
- Sałatka z krewetkami i awokado
- Sałatka z grillowanym łososiem
- Warzywa na parze z sosem z czarnej fasoli
- Wegetariańskie chili z czarną fasolą
- Krewetki po chińsku
- Rybne taco z surówką z kapusty
- Jesienny gulasz
Przystawki
- Sos guacamole
- Brązowy ryż curry
- Duszony koper włoski
- Kapusta na parze z kminkiem
- Brokuły z imbirem i sezamem
- Kolczoch z pomidorami i zielonym chili
- Salsa pomidorowa Pico de Gallo
- Komosa ryżowa z czosnkowym sosem tahini
- Makaron ryżowy z orzechowym pesto
- Brokuły z sezamem
- Podsmażany jarmuż
- Biryani z ryżem
- Pieczona brukselka z koprem włoskim i grzybami shiitake
- Pieczone frytki z batatówSmaczna sałatka tabbouleh
- Tabbouleh z komosą ryżową
- Sałatka z grzybami i brokułami
Sosy i dressingi
- Świeża salsa ogrodowa
- Szybki czerwony sos
- Pesto z rukoli
- Świeży ziołowy winegret
- Winegret z awokado
- Winegret z pieczoną czerwoną papryką
- Klasyczny dressing Cezar
- Dressing tahini
- Masa czosnkowa „Lepsza niż masło”
- Majonez z migdałów
Przekąski
- Przekąski z wafli ryżowych
- Zapiekany, chrupiący jarmuż
- Pałeczki z kłębiana z sokiem limonkowym
- Sajgonki z nori z brązowym ryżem, awokado i ogórkiem
- Humus
- Wrapy z papieru ryżowego
- Zdrowa mieszanka studencka
Desery
- Surowe trufle czekoladowe
- Prosty tort czekoladowy
- Pudding czekoladowy
- Tapioka z truskawkami
- Babeczki z mąki jęczmiennej (zawiera gluten)Dynia piżmowa z orzechami włoskimi i żurawiną lub borówkami
- Grillowane jabłka
- Milkshake czekoladowo-truskawkowy
- Ciasteczka z płatków owsianych
- Miękkie ciasteczka migdałowe
- Shake miętowy z kawałkami czekolady
- Pudding chia
- Rarytas z nasionami chia
CZĘŚĆ 4. Nie tylko chemioterapia
Kategoria: | Zdrowie i uroda |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-65442-80-2 |
Rozmiar pliku: | 3,5 MB |