Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - ebook

Oceń:
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
ISBN:
978-83-7969-780-9
Język:
Polski
Rok wydania:
2014
Rozmiar pliku:
4,9 MB
Zabezpieczenie:
Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Cena Virtualo
24,80 zł
26,40 zł
Cena w punktach Virtualo:
2480 pkt.

Pełny opis

W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Zebrano wiadomości na temat fundamentalnej grupy pokarmów, tj. zbóż i produktów zbożowych, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samopszę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Niniejsza praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum. Zawiera też aspekt dietetyczno-medyczny, a przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie można uznać za unikatowe. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.

Spis treści

Cele badawcze pracyMaciej Kokoszko 1

Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarnaMaciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 5

Rozdział I. Pszenice antyku i BizancjumMaciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 27

1. Krótka historia pszenicy – Krzysztof Jagusiak 27

2. Pszenica zwyczajna i pszenica twarda (pyrós)  45

2.1. Miejsce pszenicy pyrós w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 45

2.2. Pszenica. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 56

2.3. Pszenica. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko 117

2.4. Rola pszenicy zwyczajnej i twardej w procedurach medycznych  – Krzysztof Jagusiak 188

3. Pszenica samopsza (tífe)  243

3.1. Pszenica samopsza. Rola w diecie w okresie pomiędzy II a VII w.  – Maciej Kokoszko 243

3.2. Pszenica samopsza. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 246

3.3. Pszenica samopsza. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak 258

3.4. Rola pszenicy samopszy w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 263

4. Pszenica płaskurka (dzeiá)  266

4.1. Rola pszenicy płaskurki w diecie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko 266

4.2. Pszenica płaskurka. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 274

4.3. Pszenica płaskurka. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 279

4.4. Rola pszenicy płaskurki w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko 286

5. Orkisz (ólyra)  292

5.1. Rola orkiszu w diecie pomiędzy II a VII w. – Krzysztof Jagusiak 292

5.2. Orkisz. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 298

5.3. Orkisz. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak 304

5.4. Rola orkiszu w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak 309

Rozdział II. JęczmieńMaciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 311

1. Krótka historia jęczmienia – Krzysztof Jagusiak 311

2. Rola jęczmienia w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 328

3. Jęczmień. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 338

4. Jęczmień. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 366

5. Rola jęczmienia w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 403

Rozdział III. Proso i włośnica berMaciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 439

1. Krótka historia prosa i włośnicy ber – Krzysztof Jagusiak 439

2. Proso i włośnica ber. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 448

3. Proso i włośnica ber. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 459

4. Rola prosa i włośnicy ber w procedurach medycznych – Zofia Rzeźnicka 470

Rozdział IV. OwiesMaciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 485

1. Krótka historia owsa – Krzysztof Jagusiak 485

2. Owies. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 495

3. Owies. Dane kulinarne – Zofia Rzeźnicka 502

4. Rola owsa w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko 511

Rozdział V. RyżMaciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 515

1. Krótka historia ryżu – Krzysztof Jagusiak 515

2. Ryż. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 524

3. Ryż. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 531

4. Rola ryżu w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 537

Rozdział VI. ŻytoMaciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 551

1. Żyto. Wiadomości ogólne  551

2. Właściwości dietetyczne oraz zastosowania medyczne i kulinarne żyta  553

Wnioski końcoweMaciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 557

Słowniczek prozopograficzny 569

Słowniczek terminów greckich 591

Wykaz skrótów 605

Bibliografia 609

Źródła  609

Opracowania  618

Summary 643

Indeks osób 657

 

Indeks nazw geograficznych i etnicznych 665