Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Ekonomiczna Ekologiczna Kuchnia - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
11 października 2017
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Ekonomiczna Ekologiczna Kuchnia - ebook

Przekonaj się, że w kuchni ekologia może iść w parze z ekonomią. I fantastycznymi smakami!

„Na zdrowiu nie oszczędzamy" takie hasło w kontekście prawidłowego odżywiania pojawia się często. Dlatego zdrowa, ekologiczna kuchnia kojarzy się z artykułami z wyższej półki. Tymczasem robiąc przemyślane zakupy, kierując się wskazówkami zawartymi w książce Moniki Mrozowskiej, czytelnik szybko przekona się, że zdrowa i ekologiczna może być niedroga. W wielu przypadkach dużo tańsza od dań z kuchni wysoko przetworzonej.

Znajdą się tu przepisy na wszystkie główne posiłki, desery oraz drobne przekąski.
W książce pod tytułem KUCHNIA EKOnomiczna udowodnimy, że szybki obiad dla całej rodziny można przygotować za kilkanaście złotych.
Znajdzie się w niej również lista  niedrogich nieprzetworzonych produktów wysokiej jakości łącznie z orientacyjnymi cenami za 1 kg lub 1 litr, które później posłużą do przygotowania 65 przepisów.

Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie oraz Słodko zdrowo świątecznie. Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8132-010-8
Rozmiar pliku: 8,9 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Musli

1 bardzo duży słoik

------------------------------------------------------------------------

koszt całkowity

ok. 18 zł

To jest śniadanie dla osób, które chcą zjeść szybko coś pożywnego. Przygotowany zapas powinien starczyć na długo. Ale po co robić musli, skoro można kupić gotowe? Po pierwsze, domowe musli robi się bardzo łatwo, można wrzucić do niego to, co lubimy najbardziej, a dzięki temu dokładnie wiemy, co znajduje się w środku. Większość gotowych musli ma dużą zawartość utwardzonego tłuszczu, cukru rafinowanego lub innych słodzików. A tak, sami decydujemy, ile słodyczy nam potrzeba. Może dodamy cukier i miód, a może wystarczy nam tylko słodycz rodzynek i daktyli? A po co prażenie na maśle? Bo wtedy musli wspaniale chrupie i wyśmienicie smakuje!

P.S. A do tego musli jest znakomitym pomysłem na praktyczny prezent!

400 g płatków orkiszowych • ok. 3 zł 50 gr

100 g masła • ok. 1 zł 50 gr

75 g nerkowców • ok. 5 zł

100 g rodzynek • ok. 3 zł

100 g pestek słonecznika • ok. 1 zł

150 g daktyli • ok. 3 zł

4 łyżki sezamu • ok. 50 gr

• Płatki prażymy na maśle na patelni, mieszając od czasu do czasu, aż uzyskają złocisty kolor.

• Dorzucamy drobno poszatkowane nerkowce oraz pestki słonecznika i jeszcze chwilę mieszamy.

• Zdejmujemy z gazu, przesypujemy do miski i mieszamy z rodzynkami, poszatkowanymi daktylami i sezamem.

• Przechowujemy w szczelnie zamkniętym dużym słoiku.

Mleko roślinne kokosowe

1 litr

------------------------------------------------------------------------

koszt całkowity

ok. 3 zł

Mleka roślinne zazwyczaj są drogie. Czytając skład, łatwo się przekonać, że producentowi płacimy przede wszystkim za... wodę, bo ilość kokosa czy innych orzechów jest śladowa. Jeden z najpopularniejszych napojów kokosowych zawiera niecałe 6% tego orzecha, a reszta to woda, stabilizatory i „substancje wzbogacające”. Co gorsza, musimy zapłacić ok. 10 zł za litrowe opakowanie tego napoju. Koszt przygotowania domowego mleka jest ponad trzykrotnie niższy, a zawartość kokosa jest w nim nieporównywalnie większa.

200 g wiórków kokosowych • ok. 3 zł

1 litr wody •

• Wiórki kokosowe zalewamy wodą i moczymy przez 8 godzin (najlepiej zostawić je na noc).

• Rano miksujemy wiórki z wodą w blenderze.

• Na sitko nakładamy gazę, a następnie kładziemy je na garnku i przelewamy zmiksowaną wodę z kokosem. Na gazie zostają wiórki, a w garnku mleko kokosowe.

Wywar warzywny

800 ml

------------------------------------------------------------------------

koszt całkowity

ok. 4 zł 50 gr

Wywar wykorzystujemy do zup, a z ugotowanych warzyw pieczemy pyszny pasztet!

4 łyżki oliwy z oliwek • ok. 80 gr

ok. 650 g włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka ćwiartka selera, por) • ok. 3 zł

2 ząbki czosnku • ok. 50 gr

sól do smaku • ok. 5 gr

1 l wody •

• W garnku na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

• Dorzucamy pokrojony w plasterki cały por, marchewkę, pietruszkę, seler oraz sól.

• Całość dusimy na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

• Następnie zalewamy wodą i gotujemy jeszcze ok. 30 minut.

• Odstawiamy do przestygnięcia, a najlepiej na całą noc, razem z warzywami.

• Następnie przecedzamy przez sito.

Rosół z portobello

4 porcje

------------------------------------------------------------------------

koszt całkowity

ok. 18 zł

4 małe marchewki • ok. 1 zł 50 gr

2 ząbki czosnku • ok. 50 gr

2 duże pieczarki porobello • ok. 2 zł

biała część pora • ok. 2 zł 50 gr

800 ml wywaru warzywnego • ok. 4 zł 50 gr

4 łyżki sosu sojowego • ok. 80 gr

2 łyżki oliwy z oliwek • ok. 60 gr

200 g cienkiego makaronu ryżowego • ok. 5zł 60 gr

• Na oliwie z oliwek w garnku 2–3 minuty podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w cienkie plasterki pieczarki portobello.

• Następnie zalewamy całość wywarem warzywnym, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach marchewki oraz pokrojony w cienkie plasterki por.

• Dolewamy sos sojowy i całość gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.

• Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

• Do miseczek nakładamy makaron i zalewamy zupą.

------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki

------------------------------------------------------------------------
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: