Nie...zwykła kuchnia. Więcej smaków - ebook
Nie...zwykła kuchnia. Więcej smaków - ebook
Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny
– ta myśl towarzyszyła mi podczas pisania tej książki. Jestem żywym dowodem na to, że nigdy nie jest za późno na odkrycie w sobie kulinarnej pasji. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. Nie… zwykła kuchnia – więcej smaków to nowe, rozszerzone wydanie zawierające ponad 130 autorskich przepisów, w tym 30 zupełnie nowych. Znajdziesz w niej także wspaniałe pomysły na wyjątkowe, zmysłowe dania oraz porady, jak eksperymentować smakiem. Ale ta książka to przede wszystkim drogowskaz, jak zdrowo i łatwo gotować.
Pozwól się porwać w fascynującą, kulinarną podróż! Odkryję przed Tobą niezwykłe smaki, zaciekawię Cię i zaskoczę!
Kinga Paruzel
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8053-039-3 |
Rozmiar pliku: | 27 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Najtrudniejsze zawsze są początki. Pamiętam, jak to było u mnie w kuchni. W jednej ręce chochla, w drugiej telefon do Mamy, która krok po kroku tłumaczyła, jak zrobić rosół. Dzisiaj jestem totalnie zakochana w gotowaniu, czego efektem jest moja pierwsza książka kucharska.
Pochodzę z rodziny o ogromnych tradycjach zarówno kulinarnych, jak i fotograficznych. Rodzice zaszczepili mi miłość do dobrego jedzenia i pięknych obrazów. W poszukiwaniu inspiracji do tej książki sięgnęłam do wspomnień, wróciłam do korzeni, ale także pokusiłam się o rzeczy zupełnie nowe.
Wyzwaniem dla mnie były nie tylko przepisy, którymi pragnęłam zaskoczyć, ale i zdjęcia. Wiedziałam, że muszą być wyjątkowe, dopieszczone i zaskakujące. Że powinny tchnąć życie w przepis i zachęcić do jego wypróbowania. Oraz że ma to być również album fotografii kulinarnej.
Ta książka to nasz sukces. Piszę „nasz”, ponieważ całość doprawiona jest smakiem wielu ludzi, którzy uwierzyli w to, co robię. Serdecznie Wam za to dziękuję.
Drogi Czytelniku, teraz pora na Ciebie. Dziękuję, że sięgnąłeś po tę książkę i że przeczytałeś te słowa. Sprawiłeś, że czuję się wyjątkowo. Mam nadzieję, że razem coś ugotujemy!
Podczas tworzenia tego projektu zmieniały się kadry, światło, pory roku, moje nastawienie. Niezmienna pozostała tylko moja ogromna pasja – gotowanie. Jest ono dla mnie:
przyjacielem, spotkaniem, pocieszeniem, tradycją, smakiem, przyprawą, miłością, zdrowiem, dietą, marzeniami, wspomnieniami, przygodą, spełnieniem, uspokojeniem, relaksem, zabawą, towarzystwem, zagadką, ciekawością, radością, dawaniem, gościną, czasem, miejscem, pamięcią, przepisem, daniem, niebem, odkrywaniem, poznawaniem, zmianą, przysmakiem, emocjami, słodką przyjemnością, życiem, domem, rodziną!
Nie… zwykła kuchnia – więcej smaków to zbiór ponad 130 przepisów na zdrowe, szybkie i zaskakujące potrawy. W każdym przepisie pokazuję wiele możliwości przygotowania potrawy w różnych smakach, służę radą, czym zamienić niektóre składniki i nie tylko.
Książka składa się z pięciu rozdziałów:
No to start!
Na początek, na śniadanie, na imprezę. Tutaj wszystko się zaczyna.
Zupy
Pyszne, aromatyczne, słodkie i słone, na ciepło i zimno, a co najważniejsze – proste i wyjątkowe. Królowe stołu.
Konkretnie i treściwie
Energia, siła i spontaniczność. Czegóż chcieć więcej?
Sama słodycz
Karmel, czekolada, owoce i zdrowe lody. Najlepsza cukiernia świata w Twojej kuchni.
Na zdrowie
Za miłe towarzystwo, za wspólne gotowanie, za kolejne spotkanie!
Jeśli chcesz zadać mi pytanie, mogę Ci w czymś pomóc lub po prostu masz ochotę, napisz do mnie:
[email protected]
lub Kinga Paruzel
ul. Krakowska 4
42-600 Tarnowskie Góry
Zawsze odpowiadam :)
Jeżeli chcesz poznać moje inne przepisy, zapraszam na www.kingaparuzel.pl.O mojej fotografii kulinarnej
Dobre zdjęcie zatrzymuje chwilę na wieczność. Potrafi przekonać, wzbudzić emocje, zaostrzyć smak. Widzimy obrazy i „jemy” oczami. Długo zastanawiałam się, jak stworzyć książkę, która będzie się wyróżniać. Co zrobić, aby była wyjątkowa? Najlepsze rozwiązania są w zasięgu ręki. Postanowiłam, że zatrzymam smak i aromat, wspomnienie każdego przepisu, że stworzę fotografie, które żyją, fotografie, które czarują, i w końcu fotografie, które sprawią, że chce się gotować.
Niby to wszystko zwykłe i oczywiste, a jak niezwykłe się staje, kiedy mam w ręku aparat i wiem, że czeka mnie takie zadanie. W pracy tej pomógł mi mój Olympus OM-D E-M5, którego jestem największą fanką. Nieraz ubrudzony od mąki, zachlapany oliwą dzielnie ze mną trwał w poszukiwaniu obrazu idealnego. Tak stworzyliśmy ponad sześć tysięcy cudownych zdjęć jedzenia, których tylko niewielką część można zobaczyć w tej książce. Intuicja jest zawsze najlepszym doradcą, dlatego cieszę się, że byliśmy razem w tym projekcie: ja – amator i Olympus – zawodowiec. Nigdy się na nim nie zawiodłam. Obiektyw M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm f/2,8 Macro zawsze pięknie ostrzył każdy szczegół, tak jakby sam wiedział, o co mi chodzi, znał najsmaczniejszy kąsek. Migawka sprawnie łapała sekundy opadającego sufletu, a ruchomy wyświetlacz sprawiał, że sama z zaciekawieniem oglądałam zupełnie inne oblicze potrawy.
Ta książka to dowód na to, że każdy może robić smaczne zdjęcia, jeżeli ma w sercu miłość do gotowania, a w ręku tak fantastyczny aparat.Mój własny chleb
Pamiętam, jak chodziłam z Tatą w każdą sobotę po świeże bułki do najlepszej do dziś piekarni w mieście. Wejście było „od tyłu”, ludzie czekali w kolejce z wiklinowymi koszykami, wszędzie cudowny zapach chleba, unosząca się mąka i gwar. Moje najsilniejsze wspomnienia zawsze wiążą się z jedzeniem. W pogoni za nimi tworzę nowe – takie jak mój własny pełnoziarnisty chleb. Jest cudowny, nafaszerowany ziarnami i pozytywnymi emocjami.
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | czas przygotowania: |
| | |
| | 10 min |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | czas całkowity: |
| | |
| | 90 min |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | ilość: |
| | |
| | 2 bochenki |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
Składniki:
400 g mąki gryczanej
100 g mąki żytniej
50 g drożdży
550 ml ciepłej wody
100 g otrębów żytnich
100 g słonecznika
100 g siemienia lnianego
100 g pestek dyni
3 łyżki melasy (opcjonalnie cukier trzcinowy)
3 łyżki czarnuszki
łyżka soli morskiej
łyżka octu balsamicznego
6 łyżek płatków żytnich
łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
- W misce wymieszać dobrze mąkę gryczaną i żytnią, drożdże, sól, melasę i wodę.
- Dodać pozostałe składniki i całość wyrabiać około 10 min. Ciasto będzie luźne.
- Foremki o wymiarach 10 × 22 cm wysmarować olejem i obsypać płatkami żytnimi. Do każdej wlać po połowie ciasta.
- Delikatnie zwilżyć dłonie wodą i posmarować oraz wyrównać ciasto w foremkach.
- Odstawić na 30 min w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
- Piec w temperaturze 180°C z funkcją grzania góra–dół 50 min. Wyjąć i ostudzić.
Możliwości:
- Chleb świetnie smakuje podpieczony na suchej patelni lub w tosterze, podany z awokado skropionym cytryną i posypanym solą morską oraz serem typu parmezan.
- Można go wzbogacać o zioła, suszone pomidory, oliwki.
- Można go zamrozić lub trzymać w lodówce do tygodnia zawinięty w papier.
Zupa pomidorowa z ajvarem i lizakiem z parmezanu
Żeby nie było nudno i przewidywalnie. Aby się uśmiechnąć i aby coś stworzyć. By klasycznym pozostać, a nowoczesnym się stać. Taka jest właśnie ta zupa. Niebanalna, ale mocno wyczuwalna. Niby klasyczna, a taka ekscentryczna.
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | czas przygotowania: |
| | |
| | 40 min |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | ilość: |
| | |
| | 4 porcje |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
Składniki:
500 g przecieru pomidorowego Podravka
390 g pomidorów krojonych Podravka
3 łyżki Ajvaru łagodnego Podravka
3 pomidory suszone w zalewie olejowej
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
kostka rosołowa warzywna
100 ml wody
świeże oregano
szczypta cukru
sól
pieprz
50 g parmezanu
4 łodygi szczypiorku
Przygotowanie:
- Pomidory suszone, czosnek i cebulę drobno posiekać. Na rozgrzane dno rondla wlać olej i smażyć na nim przygotowane warzywa.
- Dodać przecier i pomidory z puszki oraz wodę i kostkę rosołową. Zagotować, gotować na małym ogniu przez około 10 min.
- Dodać drobno posiekane świeże oregano i szczyptę cukru oraz Ajvar Podravka. Zupę doprawić solą, pieprzem.
- Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Łodygi szczypiorku z kwiatem umyć.
- Na rozgrzaną patelnię wyłożyć papier do pieczenia, na niego wyłożyć łodygę szczypiorku, posypać ją z jednej strony parmezanem, tak aby utworzył się lizak. Smażyć około 1–2 min, aż ser zacznie robić się złoty. Przykryć drugim kawałkiem papieru, obrócić na drugą stronę i poczekać, aż się zezłoci. Ściągnąć z patelni, ostudzić. To samo zrobić z pozostałym szczypiorkiem i parmezanem.
- Zupę podawać z lizakiem z parmezanu oraz świeżym oregano.
Możliwości:
- Można pominąć łodygi szczypiorku i od razu smażyć ser, formując go w krążki, lub zastąpić je gałązkami rozmarynu.
- Jeśli dodamy do zupy 2 łyżki mascarpone i szczyptę cynamonu, otrzymamy zupełnie inny smak klasycznej pomidorowej.
- Zupa świetnie smakuje z grzankami z razowego chleba i kleksem jogurtu naturalnego.
- Ajvar Podravka idealnie sprawdza się na zimno jako dodatek do wielu dań.
Gulasz wołowy ze śliwką
Wpadła śliwka do gulaszu i lepiej niech tam na trochę zostanie. Tak gotował mój Tata. Konkretnie, ze smakiem, z mocnym aromatem. Zawsze wiedział, co zrobić, i nie chodzi tu tylko o gotowanie, ale dosłownie o wszystko. Gulasz często wzbogacał o łącką śliwowicę; podawał go z kiszonym ogórkiem i kaszą gryczaną. Ja przedstawiam swoją, nieco łagodniejszą wersję.
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | czas przygotowania: |
| | |
| | 20 min |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | czas całkowity: |
| | |
| | 2 godz. |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | ilość: |
| | |
| | 5 porcji |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
Składniki:
500 g mięsa wołowego
100 g śliwek suszonych
100 g pieczarek
2 żółte papryki
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów Podravka
400 g pulpy pomidorowej
4 łyżki koncentratu pomidorowego Podravka
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
marchewka
400 ml bulionu wołowego
natka pietruszki
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oleju rzepakowego
2 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w równą kostkę. Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką pszenną.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i smażyć mięso porcjami. Odkładać je do dużego garnka.
- Na tej samej patelni smażyć około 4 min cebulę i marchewkę pokrojoną w talarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki.
- Warzywa dodać do garnka z mięsem i zalać bulionem, dusić na małym ogniu ok. 15 min.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, śliwki suszone oraz pieprz ziarnisty i słodką mieloną paprykę.
- Do garnka dodać pulpę pomidorową, koncentrat pomidorowy Podravka i pomidory z puszki. Całość gotować na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- 15 min przed końcem gotowania dodać pokrojoną w paseczki paprykę oraz świeżą natkę pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem.
Możliwości:
- Do gulaszu można dodać seler naciowy, obrany i pokrojony w talarki korzeń pietruszki i papryczkę chili.
- Jeżeli jest za ostry, można podawać go z kwaśną śmietaną lub jogurtem.
- Gulasz pasuje do kasz, ziemniaków lub świeżego pieczywa.
Jogurtowy mus czekoladowy z pistacjami i skórką pomarańczową
Cała przyjemność zaczarowana jest w tym przepisie. Cała magia w naszych rękach.
Zabiorę Cię właśnie tam, gdzie słodycz nie jest grzechem. Pokażę Ci mój lekki świat.
Poczęstuję Cię delikatnością i cudownością czekolady. Rozkocham Cię w smaku kulinarnego szczęścia.
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | czas przygotowania: |
| | |
| | 10 min |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | czas całkowity: |
| | |
| | 15 min |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | ilość: |
| | |
| | 4 porcje |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady 70%
4 białka
łyżka stewii (lub cukru)
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżka solonych pistacji
łyżka skórki startej z pomarańczy
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę stewii lub cukru. Piana ma być błyszcząca.
- Do rozpuszczonej czekolady dodać jogurt i dobrze wymieszać.
- Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej, delikatnie ją napowietrzając.
- Masę przelać do pucharków i umieścić na co najmniej 10 min w lodówce.
- Przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami i skórką z pomarańczy.
Możliwości:
- Deser przed podaniem można posypać brązowym cukrem i szybko skarmelizować za pomocą palnika.
- Do musu można dodać podprażone orzechy i dowolne przyprawy, np. chili.
- Gorzką czekoladę możemy zastąpić czekoladą białą dobrej jakości – wtedy należy uważać przy jej roztapianiu, aby się nie zwarzyła, oraz pominąć cukier lub stewię przy ubijaniu piany.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
To zdecydowanie mój ulubiony syrop. Ma słodko-kwaśny smak i aromat, który jest mocno wyczuwalny. Używam go do ciast, deserów, lodów, napojów, jak i do zup, dressingów. Jest fantastyczny nie tylko w kuchni. Sprawdza się świetnie w przypadku przeziębienia, gorączki, kataru i kaszlu.
Robię go zawsze w maju, mam swoje drzewa, z dala od ulicy, na uboczu. Zbieram kwiaty czarnego bzu, zawsze rano w suchy dzień, wtedy pachną obłędnie. Wybieram te, które są zwarte, białe i nieprzekwitnięte. Do gotowania używam samych kwiatów, usuwając zielone łodygi, które nadają gorzki smak.
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | czas przygotowania: |
| | |
| | 30 min |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | czas całkowity: |
| | |
| | 2 dni |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | ilość: |
| | |
| | 1 l |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
Składniki:
350 g kwiatów czarnego bzu
1 l wody
1 kg cukru
2 cytryny
Przygotowanie:
- Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Pod koniec dodać pokrojone w ćwiartki cytryny i kwiaty czarnego bzu (delikatnie oczyścić z owadów, nie myć). Pozostawić do ostygnięcia.
- Całość pozostawić na 24 godz. w zimnym miejscu, mieszając od czasu do czasu.
- Syrop przecedzić i przechowywać w chłodnym miejscu lub zapasteryzować.
Możliwości:
- Syrop można wzbogacić o 2 limonki lub pomarańczę.
- Świetnie sprawdza się zamrożony w postaci kostek lodu jako dodatek do drinków i koktajli.
- Do syropu można dodać dodatkowo 2 limonki i 50 g kwasku cytrynowego, wtedy kolor będzie bardziej wyrazisty, a smak bardziej cytrynowy.