Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa - ebook

Oceń:
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Wydawnictwo:
Tłumacz:
ISBN:
978-83-64645-59-4
Język:
Polski
Data wydania:
13 sierpnia 2015
Rozmiar pliku:
1,1 MB
Zabezpieczenie:
Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Cena Virtualo
32,80 zł
34,90 zł
Cena w punktach Virtualo:
3280 pkt.

Pełny opis

Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia.

Właśnie teraz, gdzieś na świecie, zostają zabite 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot, hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy.

Przez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda "od kuchni" przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa na ludzi, zwierzęta i planetę. Lymbery odwiedza m.in. fabryki w Usa, Peru, Chinach, Meksyku i pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków, leków hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę.

Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w hodowli przemysłowej jednej z najbardziej przerażających przyczyn marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków zwierząt, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. Autor nie zostawia jednak czytelnika wyłącznie z bulwersującym obrazem przemysłu żywieniowego – pokazuje, jak w prosty sposób każdy konsument może uchronić się przed jedzeniem mięsa, jajek i mleka pozyskiwanych w tak skandaliczny sposób.

Oto bulwersujący obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach – obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień.

Spis treści

  • SŁOWO WSTĘPNE
    • WPROWADZENIE
  • Stary MacDonald
  • I Przykre niespodzianki
  • Przykre niespodzianki
    • KALIFORNIJSKIE ŚLICZNOTKI: wizja przyszłości?
    • KURA DOMOWA: prawda ukryta pod etykietą
  • II Natura
    • MILCZĄCA WIOSNA: narodziny chemicznej ery rolnictwa
    • FAUNA I FLORA: akt wielkiego wymierania
      • STREFA ZAKAZU LOTÓW
      • ROZJUSZONE
      • ODWIECZNI TANCERZE SŁOŃCA
    • RYBY: rolnictwo schodzi pod wodę
      • ZABAWA W KOTKA I RYBKĘ
      • PLĄDRUJĄC PERU
    • OPIEKA NAD ZWIERZĘTAMI: co się stało z weterynarzami?
  • III Zdrowie
    • BAKTERIE I ANTYBIOTYKI: zagrożenie dla zdrowia publicznego
      • PENICYLINA DLA ŚWIŃ
      • MEKSYKAŃSKA STREFA ZERO DLA ŚWISKIEJ GRYPY
    • CORAZ WIĘCEJ W TALII: jakość żywności gwałtownie spada
  • IV Gnój
    • SZCZĘŚLIWI JAK ŚWINIE: opowieści o zanieczyszczeniu
      • BRETANIA W ROZKWICIE
      • RÓŻOWE STAWY W AMERYCE
    • POŁUDNIOWY DYSKOMFORT: początki kurczaka przemysłowego
  • V Kurcząca się planeta
    • ZIEMIA UPRAWNA: fermy przemysłowe eksploatują ją bardziej, a nie mniej
      • ZIEMIA NICZYJA
      • WYPALONA ZIEMIA
    • WAŻNIEJSZE NIŻ WODA: eksploatacja rzek, jezior i złóż ropy naftowej
      • ZAMIANA ROPY W ŻYWNOŚĆ
      • INTENSYWNY CHÓW TO BRUDNA ROBOTA
  • HAMBURGER ZA 100 DOLARÓW: iluzja taniej żywności
  • VI Jadłospis jutra
    • GMO: korzystne dla ludzi czy ferm przemysłowych?
      • ZŁOTY RYŻ
      • CZY UPRAWY GMO SIĘ SPRAWDZAJĄ?
      • KLONOWANIE
  • CHINY: spełnia się marzenie Mao o megafermie
  • KRÓLOWIE, MALUCZCY I SUPERMARKETY: kto sprawuje władzę
    • NOWE SKŁADNIKI: nowy sposób myślenia o żywności
  • ROZWIĄZANIE: jak uniknąć nadchodzącego kryzysu żywnościowego
    • JAK POSTAWIENIE LUDZI NA PIERWSZYM MIEJSCU POMAGA ZWIERZĘTOM
      • ROZWIĄZANIE
    • ZMNIEJSZENIE MARNOTRAWSTWA ŻYWNOśCI
      • ROZWIĄZANIE
    • PROWADZENIE HODOWLI I UPRAW, MAJĄC NA UWADZE PRZYSZŁOść
      • ROZWIĄZANIE
  • SIŁA KONSUMENTÓW: co ty możesz zrobić
    • JAGNIĘCINA
    • JAJA
    • WOŁOWINA
    • NABIAŁ
    • MIĘSO Z KURCZAKA
    • MIĘSO Z INDYKA
    • WIEPRZOWINA, BEKON I KIEŁBASA
    • RYBY HODOWLANE
    • KUPUJ PRODUKTY LOKALNE
    • POLUB RESZTKI, NIE MARNUJ NICZEGO
    • UNIKAJ NADMIARU MIĘSA
  • EPILOG
  • PODZIĘKOWANIA
  • NOTA O AUTORACH