Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Krok po kroku z Robertem Sową - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
27 kwietnia 2016
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Krok po kroku z Robertem Sową - ebook

Robert Sowa znany mistrz kulinarny dzieli się swoimi oryginalnymi przepisami. To książka, jakiej jeszcze nie było – ponad 120 autorskich przepisów Mistrza pokazanych na kolorowych ilustracjach obrazujących poszczególne etapy wykonania każdej potrawy.

Dodatkowo przy każdym przepisie znajdą się symbole informujące o czasie potrzebnym na przygotowanie potrawy i stopniu trudności.

Proponowane przepisy to wielokrotnie sprawdzone przez Mistrza potrawy na zupy i przystawki, dania z ryb, mięs, wegetariańskie oraz dodatki. Autor poleca wykwintne, zdrowe i pachnące ziołami potrawy. Dzięki nim każdy kucharz i kucharka, nawet początkujący, bez trudu odtworzą smaki proponowanych dań oraz osiągną kulinarny sukces.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7945-286-6
Rozmiar pliku: 20 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Książka Krok po kroku to zbiór łatwych i przyjemnych przepisów, dzięki którym powstają smaczne potrawy. Dedykuję ją wszystkim, którzy jak ja, lubią nieskomplikowane dania opierające się na najlepszych jakościowo składnikach i prostych, ale niebanalnych pomysłach.

Moja kuchnia jest doskonale przyprawiona i pachnie ziołami, a ciekawe, łatwo dostępne dodatki wzbogacają jej smak.

Kolorowe zdjęcia z etapów przygotowań to doskonałe ułatwienie nie tylko dla zawodowych kucharzy, ale też początkujących amatorów kulinarnych. Mam nadzieję, że będziecie przygotowywać potrawy wspólnie ze mną „krok po kroku”, a książka będzie dla Was miłym drogowskazem na kulinarnej drodze, pełnej radości i smaku.

Dziękuję wszystkim, dzięki którym książka powstała, a przede wszystkim Robertowi Wojnarowskiemu i Krzysztofowi Kopcińskiemu za pomoc w przygotowaniu przepisów.

Smacznego!

RSBEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE

------------------------------------------------------------------------

Składniki

- 6 jajek od kur z wolnego wybiegu
- 250 g cukru trzcinowego
- 150 g czekolady min. 70-proc.
- 150 g masła 82-proc.
- 100 g mąki migdałowej (lub mielonych płatków migdałowych)
- 1 limonka (skórka + sok)
- 4 łyżeczki dobrego mocnego kakao
- 2 łyżeczki rumu
- tłuszcz do formy

------------------------------------------------------------------------

Przygotowanie

W mikserze planetarnym ubijamy na puszystą masę jajka z cukrem, aby kilkakrotnie zwiększyły swoją objętość.

Czekoladę i masło wkładamy do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad garnkiem z ciepłą parującą wodą.

Mąkę migdałową, a jeśli nie mamy, zmielone płatki migdałowe mieszamy z przesianym przez drobne sito kakao.

Ubitą masę z jajek delikatnie łączymy z przestudzoną czekoladą, mąką migdałową (mielonymi płatkami migdałowymi), kakao, skórką i sokiem z limonki oraz rumem. Całość mieszamy ostrożnie.

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, z włączoną funkcją termoobiegu.

Po tym czasie ciasto będzie upieczone, ale uwaga ze względu na brak mąki w składzie, jeśli będziemy sprawdzać je patyczkiem, patyczek będzie wilgotny.

BIGOS Z DUSZONYMI ŻEBERKAMI I POMIDORAMI

------------------------------------------------------------------------

Składniki na 4 porcje

- 1 kg chudych żeberek wieprzowych
- 1 kg pokrojonej kiszonej kapusty
- 1 opakowanie Przyprawy do bigosu i dań z kapusty Prymat
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 g pomidorów pelati
- Sól morska gruboziarnista Prymat
- Pieprz czarny grubo mielony Prymat
- olej do smażenia

Marynata:

- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Prymat

------------------------------------------------------------------------

Przygotowanie

Umyte i osuszone żeberka kroimy na małe porcje, marynujemy w oleju połączonym z przyprawą do wieprzowiny i smażymy na patelni na złoty kolor.

Kapustę gotujemy, dodajemy żeberka oraz przyprawę do bigosu, dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Czosnek i cebulę obieramy, czosnek kroimy w plastry, cebulę – w kostkę, smażymy razem i dodajemy do kapusty.

Pod koniec gotowania wrzucamy pomidory i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ciemnym pieczywem.

BLINY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ, WĘDZONYM WĘGORZEM I ŚMIETANKOWYM SERKIEM

------------------------------------------------------------------------

Składniki na 4 porcje

- 200 g mąki pszennej do ciast drożdżowych typ 550
- 200 g mąki gryczanej
- 2 g świeżych drożdży
- 700 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki masła klarowanego
- Sól morska gruboziarnista Prymat
- 2 gruszki konferencja
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- Cynamon mielony Prymat
- 3 gwiazdki anyżu
- wędzony węgorz lub inna szlachetna ryba
- 100 ml crème fraîche lub kremowy serek kanapkowy
- masło klarowane do smażenia
- 4 gałązki koperku do dekoracji

------------------------------------------------------------------------

Przygotowanie

Obie mąki przesiewamy oddzielnie na stolnicę.

Łączymy drożdży z cukrem i mlekiem (250 ml), po czym dodajemy do mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę gryczaną, resztę mleka i mieszamy.

Dodajemy stopniowo żółtka, klarowane masło oraz pianę z ubitych białek. Doprawiamy szczyptą soli. Odstawiamy do wyrośnięcia.

W trakcie obieramy gruszki, kroimy na ósemki i na rozgrzanej patelni karmelizujemy z miodem, cynamonem i anyżem.

Rybę obieramy ze skóry i ości, dzielimy na małe kawałki. Rozgrzewamy masło na patelni, nakładamy po łyżce masy i smażymy z obu stron rumiane bliny.

Na gotowe bliny nakładamy skarmelizowane cząstki gruszek, kawałki ryby i łyżkę kremowego serka.

BUŁECZKI WYTRAWNE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I KARCZOCHAMI

------------------------------------------------------------------------

Składniki na 4 porcje

- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3 jajka
- 1 mały kubeczek gęstej śmietany
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 300 g marynowanych w oliwie karczochów
- dowolny tarty żółty ser np. gouda
- szczypta cukru

Do smaku:

- Oregano Prymat
- Sól morska gruboziarnista Prymat
- Pieprz czarny mielony Prymat
- Gałka muszkatołowa mielona Prymat

------------------------------------------------------------------------

Przygotowanie

Ciasto francuskie wcześniej rozmrażamy, kroimy w kwadraty i rozkładamy je na blaszce posmarowanej oliwą.

Szparagi myjemy i obieramy do połowy długości. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.

Jajka rozprowadzamy ze śmietaną do uzyskania jedwabistej konsystencji. Następnie dodajemy posiekane na drobne kawałki oliwki zamarynowane wcześniej w oregano oraz drobno pokrojone karczochy.

Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wraz z tartym serem dodajemy do masy jajeczno-śmietanowej. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowaną masę wykładamy na wycięte kawałki ciasta, podwijamy boki, aby masa nie spłynęła.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C do czasu zrumienienia bułeczek. Podajemy z sałatą rukolą.

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: