Kuchnia w rytmie wege - ebook
Kuchnia w rytmie wege - ebook
Krynia Grudzińska to artystka w kuchni. Łączy tradycję z eksperymentem. Jest odważna i otwarta na nowości. Jej liczna rodzina, to prawie sami wegetarianie. Na jedenaście osób, które zwykle zbierają się przy stole, jedynie trzy jedzą mięso. Dlatego pani Krynia ciągle wymyśla nowe, wege potrawy.
Często zaskakuje gości sposobem podania potraw i ciekawym przybraniem stołu. Nawet najbardziej tradycyjne potrawy w Jej wykonaniu smakują wyśmienicie i wzbudzają zachwyt swym wyglądem!
Wśród wegetarian panuje zróżnicowanie dietetyczne. Dlatego, by ułatwić korzystanie z książki, Autorka umieszcza oznaczenia przepisów wegańskich, lakto-wegetariańskich i lakto-owo-wegetariańskich.
Spis treści
O Autorce Owoce
- Talerz owoców
- Sałatka egzotyczna z lodami
- Truskawki z waniliową śmietanką
- Truskawki pod herbaciano-rumową pierzynką
- Grono melonowe
- Melon pełen wrażeń
- Rozetka arbuzowo-melonowa
- Rumowy ananas
- Szaszłyki owocowe
- Orzeźwiający pucharek
Sałatki
- Bar sałatkowy
- Piramida warzyw
- Surówka z pomidorkami koktajlowymi
- Surówka z młodej kapusty
- Surówka z suszonymi pomidorami i awokado
- Sałatka z brokułów
- Carpaccio z buraków marynowanych
- Sałatka Kasi
- Surówka z żurawiną i pekanem
- Surówka z pieczoną papryką
- Sałatka szparagowa z ziemniakami i pieczarkami
- Sałatka ze szparagami i oliwkami
- Pomidory ze śmietaną i cebulką
- Sałata ze śmietaną
- Sałatka caprese
- Pomidory z awokado i aromatycznym sosem
- Kolorowa surówka z awokado
- Surówka z młodej kapusty z rodzynkami
- Surówka z młodej kapusty z pestkami dyni
- Mizeria z ogórków
- Tabuleh z kaszą jaglaną
- Chińska surówka z kapusty
- Mizeria orientalna
- Sałatka w pomidorze
- Pomidory z fetą
- Gorący oscypek na sałatach
- Raita z ogórków
- Pomidory z mango
- Pomidory z kulkami mozzarelli i sosem pesto
- Marokańska sałatka z marchewki
- Sałatka z malinami i fetą
- Sałatka szopska
- Sałatka z bakłażana i pomidora z rozmarynem
- Sałatka z pieczonej papryki
- Surówka z czarnej rzodkwi
- Sałatka z pomidorami suszonymi i mozzarellą
- Sałatka kukurydziana
- Orzeźwiająca surówka z sosem tahini
- Fenkuł na rukoli z sosem malinowym
Zupy
- Zupa-krem z brokułów
- Zupa marchwiowa z gałkami
- Zupa ze świeżych pomidorów
- Barszcz ukraiński
- Zupa cebulowa
- Krupnik
- Zupa szczawiowa
- Zupa szpinakowa
- Krem ze szparagów
- Botwinka
- Kapuśniak z młodej kapusty
- Zupa pokrzywowa z serem żółtym
- Chłodnik ogórkowy
- Chłodnik litewski
- Gaspacho z grzankami
- Zupa "Nic"
- Chłodnik melonowo-morelowy
- Imbirowy krem z kukurydzy
- Zupa dyniowa z grzankami i rozmarynem (podawana w dyni)
Dania główne, przystawki
- Pierogi razowe z kapustą i grzybami
- Pierogi razowe ze szpinakiem
- Orkiszowe pierogi z waniliowym serem
- Samosy
- Paszteciki razowe z kapustą i grzybami
- Naleśniki ze świeżym szpinakiem
- Naleśniki gryczane z dynią i młodą fasolą
- Sajgonki
- Gołąbki z pęczakiem i pieczarkami
- Dolmades - greckie gołąbki
- Maki-sushi
- Roladki z bakłażana ze szpinakiem
- Bakłażany panierowane
- Bakłażan pod pomidorową pierzynką
- Bakłażan z orzechami i serem owczym
- Musaka
- Bakłażany nadziewane kaszą jęczmienną
- Wachlarze z bakłażana
- Szparagi zawijane w bakłażanie
- Szparagi z bułką tartą
- Jajko sadzone na szparagach
- Szparagi z sosem holenderskim
- Szparagi z ziemniakami pod beszamelem
- Szparagi z kremem orzechowym z tofu
- Szparagi w sosie chrzanowym
- Szparagi w sosie koperkowym
- Torcik szpinakowy
- Złocista tarta z dynią
- Leśny omlet z rukolą
- Sznycelki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
- Kotleciki z tofu
- Falafele
- Aloo kofty
- Kotleciki z bobu i ziemniaków
- Placuszki z cukinii
- Brokuły w cieście piwnym
- Boczniaki panierowane
- Pieczarki Bo-Kyong
- Tofu panierowane
- Sznycle z kalarepki
- Kulki mozzarelli w kukurydzianej panierce
- Ziemniaki faszerowane pieczarkami
- Czuszka biurek
- Kartoszka
- Awokado nadziewane, zapiekane z mozzarellą
- Jajka faszerowane
- Szaszłyki warzywne
- Szpadki ziemniaczane
- Kalarepka z bułką tartą
- Kalafior z czosnkiem i serem
- Kalafior z bułką tartą
- Fasolka szparagowa z bułką tartą
- Fasolka szparagowa z czosnkiem
- Fasolka w sosie sojowo-sezamowym
- Mamut z sosem śmietanowym i parmezanem
- Młoda marchewka z masłem
- Buraczki na przystawkę
- Bób z masłem i koperkiem
- Ziemniaki z sosem pesto
- Fenkuł w sosie beszamelowym
- Kolby kukurydzy z masłem
- Kukurydza z masłem czosnkowym i serem
- Pieczone kolby kukurydzy
- Dynia pieczona z ziołami
- Tofu z warzywami
- Bigos z młodej kapusty z pieczarkami i bakłażanem
- Buraczki zasmażane
- Ratatouille
- Bób prowansalski
- Sambar
- Leczo z jajkami
- Młody Jaś po bretońsku
- Lutenica z młodą fasolą
- Młoda fasola z kukurydzą i marchewką
- Babka ziemniaczana
- Pasztet z soczewicy
- Pogrzybki z cebulką w śmietanie
- Kolorowe talarki na rukoli
- Kasza gryczana z młodą fasolą
- Penne w sosie szpinakowo-serowym
- Świderki z truskawkami
- Świderki razowe z truskawkami
- Tagliatelle ze wstążkami cukinii
- Spaghetti z sosem pesto
- Spaghetti z sosem śmietanowym i kurkami
Pieczywo i kanapki
- Focaccia z mascarpone
- Sandwicz z Atlanty
- Pieczywo czosnkowe
- Grzanki z mozzarellą i kurkami
- Chapati
- Kanapka z awokado i fetą
- Focaccia z suszonymi pomidorami i serem
- Kanapki z bakłażanem, awokado i pomidorem
- Bułeczki z musem dyniowym i parmezanem
Sosy, dipy, pasty
- Sos pesto
- Czatney z pomidorów
- Sos jogurtowy z imbirem i kolendrą
- Sos sojowo-sezamowy
- Pasta tahini
- Lutenica
- Hummus
Przetwory
- Ogórki małosolne
- Kiszona kapusta
- Konfitury z wiśni
- Masło klarowane
- Suszone pomidory
- Suszone pomidory w oliwie
- Konfitury ze śliwek
- Podgrzybki marynowane
- Aronia w syropie
- Konfitury z malin
- Konfitury z pigwowca
Ciasta i desery
- Krem czekoladowo-miętowy
- Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami
- Tiramisu z lodami waniliowymi
- Akacjowa niespodzianka
- Japoniec
- Strucla makowa
- Keks
- Piernik
- Faworki
- Róże karnawałowe
- Pączki
- Tort węgierski
- Tort ananasowo-kokosowy
- Podchmielony torcik
- Pyszny sernik
- Baba drożdżowa
- Karpatka
- Mazurek kajmakowy
- Sernik gotowany
- Kwiaty bzu czarnego z sosem czekoladowo-karmelowym
- Baklawa po francusku
- Jagodzianki
- Fale Dunaju
- Torcik malinowo-borówkowy
- Ptysie z bitą śmietaną i owocami
- Jabłecznik z bezą
- Placek ze śliwkami
Napoje
- Kawa mrożona
- Gruszewnik
- Nalewka z wiśni
- Kompot z rabarbaru
- Koktajl truskawkowo-kefirowy
- Koktajl piankowo-truskawkowy
- Koktajl truskawkowo-bananowy
- Nalewka z kwiatów bzu czarnego
- Koktajl jagodowy z bitą śmietaną
Przyprawy
- Kolendra
- Goździki
- Kardamon
- Garam masala
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: | brak |
ISBN: | 978-83-62066-00-1 |
Rozmiar pliku: | 109 MB |