Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku - ebook

Oceń:
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Wydawnictwo:
ISBN:
978-83-7073-794-8
Język:
Polski
Rok wydania:
2009
Rozmiar pliku:
18 MB
Zabezpieczenie:
Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Cena Virtualo
29,30 zł
31,20 zł
Cena w punktach Virtualo:
2930 pkt.

Pełny opis

„Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego na zamku w Malborku“ – kulinarna podróż do czasów średniowiecza.

Kuchnia krzyżacka jest bogata, barwna i radosna. Łączy w sobie najlepsze kulinarne tradycje rycerskie i zakonne, dworskie i królewskie. Garściami czerpie z kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i środkowoeuropejskiej, mieszając egzotyczne smaki z fantazją i wyczuciem.

Tajemnice spiżarni malborskiego zamku odkrywa Bogdan Gałązka – mistrz patelni i rondla, poszukiwacz nowych smaków i aromatów, koneser przyjemności. W tej niezwykłej książce autor zebrał 50 średniowiecznych receptur na zupy, mięsa, ryby, owoce morza oraz desery i przełożył je na język współczesnej kuchni. Proponuje nam wykwintne dania na eleganckie przyjęcie oraz proste, smakowite potrawy na rodzinny obiad.

Oczaruj rodzinę i znajomych oryginalnym smakiem. Zostań mistrzem kuchni.

O autorze:
Bogdan Gałązka – absolwent Akademii Kulinarnej Kurta Schellera i jednej z najbardziej prestiżowych szkół kulinarnych na świecie – Culinary Academy of New York. Po ukończeniu akademii pracował jako chef w najlepszych nowojorskich restauracjach, między innymi Daniel Restaurant i Copacabana Club, jako personal chef zdobywał doświadczenie w South Hamptons na Long Island, gdzie miał przyjemność gotować m.in. dla burmistrza Nowego Jorku Michaela Bloomberga. Od kilku lat jest szefem i współwłaścicielem Gothic Café & Restaurant na zamku w Malborku. Prowadzi program kulinarny w Wedding TV oraz gotuje dla widzów magazynu „Dzień dobry TVN”.

Spis treści

ZUPY
Zupa dyniowo-kokosowa z krewetkami
Zupa cebulowa z kozim serem, ziołami i chlebem czosnkowym
Zupa wiśniowa
Zupa chrzanowa z tymiankiem i chrupkim boczkiem
Zupa czosnkowa
Zupa grzybowa z olejem truflowym i zacierkami
Żurek na zakwasie z kiełbasą drobiową, przepiórczym jajkiem i tymiankiem
Zupa rybna z orzechami, szałwią i skórką cytryny
Zupa z kurek z roladkami z cukinii faszerowanymi mięsem kraba
Zupa pietruszkowa z pierożkami faszerowanymi kozim serem
Zupa z soczewicy

RYBY I OWOCE MORZA
Tilapia przekładana szpinakiem w sosie szafranowo-pomidorowym
Okoń morski w sosie limonkowym z jaśminowym ryżem i czarnymi truflami
Smażony jesiotr z warzywami z zamkowego ogrodu, pesto i chrupkim boczkiem
Małże w białym winie z pietruszką, chilli i trawą cytrynową
Wędzona sieja z guacamole, serwowana na arbuzie, z sorbetem z czerwonej porzeczki i rukolą
Krewetki z owocami leśnymi, sosem z mango i tajskim imbirem
Filet z sandacza na carpaccio z buraków z ziołowymi kopytkami
Łosoś na grillowanych gruszkach
Karmazyn z wiosennymi warzywami
Pieczona tilapia w pieprzu z dzikim ryżem, szparagami, zielonym groszkiem i rzodkiewkami

MIĘSA
Polędwica wołowa marynowana w sake i trawie żubrowej
Zrazy wołowe faszerowane szparagami serwowane z risotto z kaszy gryczanej i marynatami
Karkówka po krzyżacku z purée buraczanym oraz młodą kapustą z koprem i marchwią
Postny indyk z soczewicą i warzywami
Duszone policzki cielca z marchewką i cebulką dymką
Żeberka w miodzie z sezamem, orzechami i kolendrą
Wątróbki cielęce w miodzie i occie balsamicznym z dżemem z czerwonej cebuli
Grillowana karkówka na risotto z kaszy jaglanej, z sosem grzybowym
Kociołek rycerski
Kotlet ze schabu obkładany złotem, serwowany z szafranowym ryżem i cytryną
Kapusta faszerowana siekanym mięsem, warzywami i ryżem, przekładana liśćmi kapusty
Kotleciki z siekanej cielęciny faszerowane przepiórczymi jajkami podawane z zapiekanką dyniową
Kalarepki faszerowane mięsem serwowane z szałwią na carpaccio z marchewki
Terrina wieprzowa nadziewana wątróbkami i orzechami pistacjowymi z sosem malinowym
Zielony kurczak w jajecznym cieście serwowany z soczewicą po czesku
Czarny kurczak z piwnymi plackami, migdałami i sosem miodowym
Kurczak po królewsku w papilotach i płatkach złota
Pieczony dzik ze śliwkami
Królik duszony w musztardzie z warzywami i żurawiną

DESERY
Suszone daktyle z kremem cytrynowo-imbirowym
Deser jajeczny brata Andrzeja
Tarta orzechowo-migdałowa
Makowiec z rodzynkami i orzechami
Szarlotka z imbirem pani Lidzi
Sernik cynamonowo-orzechowy z bezą
Chrusty
Pudding ryżowy na mleku migdałowym z karmelizowanymi płatkami fiołków
Cukierki anyżowe wielkiego mistrza obkładane złotem
Racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem