Mali szefowie kuchni - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
18 listopada 2015
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Mali szefowie kuchni - ebook
Mali szefowie kuchni to książka zawierająca ponad 50 przepisów specjalnie przygotowanych i skierowanych do młodych ludzi, którzy odkryli w sobie chęć do gotowania i poznawania trudnej sztuki kulinarnej. Wybrane przepisy mają inspirować, budzić zainteresowanie adeptów sztuki kulinarnej do poszukiwania nowych smaków i tworzenia autorskich przepisów.
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7945-219-4 |
Rozmiar pliku: | 15 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
WSTĘP
W mojej pierwszej autorskiej książce zabrałem Was w kulinarną podróż zmysłów od Okawango po Bałtyk. Tym razem również chcę Was zabrać na wyprawę, ale dosyć nietypową - w podróż po mojej historii smaków, a w szczególności po doświadczeniu zdobytym w Londynie, dzięki któremu jestem tym, kim jestem.
W tę podróż zabrałem siedem młodych osób, które w ślad za mną chcą być profesjonalnymi szefami kuchni, które podążają za swoją pasją i chcą dzielić się nią z innymi. Podróż ta dała początek tej książce.
Moim marzeniem zawsze było przekazywanie wiedzy i pasji młodym osobom. Ogromną radością było dla mnie zabranie dzieci do Londynu i poszerzanie ich horyzontów. Młodzi adepci mieli niezwykłą okazję zwiedzić prestiżową angielską uczelnię gastronomiczną Westminster Kingsway College, gdzie zdobyłem tytuł Profesjonalnego Szefa Kuchni, i gdzie studiował również Jamie Oliver. Kolejnym etapem podróży była wizyta w historycznym, 5-gwiazdowym hotelu The Ritz London na popołudniowej angielskiej herbatce, gdzie aktualnie pracuje mój mentor z lat studenckich – John Williams. Odwiedziliśmy również restaurację Gordona Ramsaya Heddon Street Kitchen oraz restaurację Jamiego Olivera Union Jack’s, aby spróbować kuchni jednych z najbardziej znanych kucharzy na świecie. Nie mogło zabraknąć wizyty na największym i najstarszym targu żywności w Londynie Borough Market oraz w jednej z najbardziej interesujących dzielnic tego miasta – Chinatown.
Oto przedsmak tego, co dla Was stworzyliśmy.
Dla małego i dużego, dla amatora i profesjonalisty.
Zachęcam do wspólnego gotowania z dziećmi!
Dobrej zabawy!
Joseph Seeletso
Londyn
THE RITZ LONDON
Wizyta w hotelu The Ritz London była niezwykła. Wszyscy patrzyli na nas tak, jak na hollywoodzkie gwiazdy. Widok elegancko ubranej grupy dzieci mówiących w obcym języku było w tym miejscu czymś niecodziennym. Popołudniowa herbata w Wielkiej Brytanii, a w szczególności w Ritzu, to nie tylko jedzenie, to tradycja i etykieta, którą dzieci powinny poznać od wczesnych lat. Tradycyjne kanapki, bułeczki oraz ciasteczka, zwłaszcza scones, były przepyszne. Jestem wdzięczny szefowi kuchni Johnowi Williamsowi za znalezienie dla nas miejsca, ponieważ zazwyczaj rezerwację trzeba tu robić nawet trzy miesiące wcześniej.
Czułem się dumny i jestem pewien, że kiedy dzieci dorosną, będą wiedzieć, co to znaczy popołudniowa herbata w historycznym hotelu Ritz.
WESTMINSTER KINGSWAY COLLEGE
Westminster Kingsway College został założony w 1910 roku przez grupę czołowych postaci w gastronomii: szwajcarskiego hotelarza Cesara Ritza i propagatora kuchni francuskiej Auguste’a Escoffiera. Jest to najlepszy uniwersytet kulinarny w Wielkiej Brytanii.
Słynnymi absolwentami są takie osoby, jak: Sophie Wright, Antony Worrall Thompson, Jamie Oliver i Ainsley Harriott. Dzięki Simonowi Stockerowi (mojemu wykładowcy kuchni gorącej) oraz Gary’emu Hunterowi (szefowi sekcji cukierniczej w czasie mojej nauki) dzieci miały niezwykłą okazję zwiedzić całą szkołę. Zostały zaznajomione z sekcjami: mięs i ryb, cukiernictwa, kuchni klasycznej, kuchni zimnej i gorącej, kuchni molekularnej.
W 1998 roku uzyskałem tytuł Chef de Cusine. Muszę przyznać, że powrót do tej magicznej szkoły wzbudził we mnie pełno emocji i był szczególnie wyjątkowy, bo towarzyszyli mi przyszli szefowie kuchni. Szkoda, że nie mogłem przedstawić młodym adeptom swoich wykładowców, takich jak Bob Salt z Yorkshire, Brian Hobley, Peter Richards, Steve Hyde i Terry Shoes-Smith.
Dziękuję jeszcze raz za możliwość zwiedzenia Westminster Kingsway College, za przedstawienie historii, działalności i wartości szkoły, za przygotowanie pysznego brytyjskiego lunchu przez studentów, za prezent – książkę prezentującą misję uczelni i cenionych absolwentów. A także za możliwość wykonania przez dzieci czekoladek, które na co dzień robione są przez studentów, a potem sprzedawane w słynnym domu towarowym Harrods.
Dzięki swej wyrazistej osobowości, wyjątkowemu talentowi oraz determinacji Joseph odniósł sukces i stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych uczestników konkursu Toque d’Or. Jestem dumny z tego, że mogłem być jego mentorem.
Steve Hyde, wykładowca Westminster Kingsway College w latach 1993-2010
GORDON RAMSAY
To żywa legenda świata gastronomii. Jeden z szefów kuchni, który zainspirował mnie podczas dawnych, dobrych lat w Londynie, kiedy restauracja Aubergine miała tylko jedną gwiazdkę Michelin. Wizyta z dziećmi w jednym z jego lokali była obowiązkowa. Choć nie była to restauracja z gwiazdką Michelina, to zależało mi, aby dzieci miały okazję spróbować, np. doskonale przyrządzonej kaczki czy homara. Ogromną frajdą było własnoręczne robienie lodów. Przyszli szefowie kuchni powinni wiedzieć, że w programie „Hell’s kitchen” Gordon Ramsay przede wszystkim pokazuje dążenie do doskonałości, wysoką dyscyplinę podczas pracy pod presją, ale także ważną misję - zadowolenie podniebień gości.
W mojej pierwszej autorskiej książce zabrałem Was w kulinarną podróż zmysłów od Okawango po Bałtyk. Tym razem również chcę Was zabrać na wyprawę, ale dosyć nietypową - w podróż po mojej historii smaków, a w szczególności po doświadczeniu zdobytym w Londynie, dzięki któremu jestem tym, kim jestem.
W tę podróż zabrałem siedem młodych osób, które w ślad za mną chcą być profesjonalnymi szefami kuchni, które podążają za swoją pasją i chcą dzielić się nią z innymi. Podróż ta dała początek tej książce.
Moim marzeniem zawsze było przekazywanie wiedzy i pasji młodym osobom. Ogromną radością było dla mnie zabranie dzieci do Londynu i poszerzanie ich horyzontów. Młodzi adepci mieli niezwykłą okazję zwiedzić prestiżową angielską uczelnię gastronomiczną Westminster Kingsway College, gdzie zdobyłem tytuł Profesjonalnego Szefa Kuchni, i gdzie studiował również Jamie Oliver. Kolejnym etapem podróży była wizyta w historycznym, 5-gwiazdowym hotelu The Ritz London na popołudniowej angielskiej herbatce, gdzie aktualnie pracuje mój mentor z lat studenckich – John Williams. Odwiedziliśmy również restaurację Gordona Ramsaya Heddon Street Kitchen oraz restaurację Jamiego Olivera Union Jack’s, aby spróbować kuchni jednych z najbardziej znanych kucharzy na świecie. Nie mogło zabraknąć wizyty na największym i najstarszym targu żywności w Londynie Borough Market oraz w jednej z najbardziej interesujących dzielnic tego miasta – Chinatown.
Oto przedsmak tego, co dla Was stworzyliśmy.
Dla małego i dużego, dla amatora i profesjonalisty.
Zachęcam do wspólnego gotowania z dziećmi!
Dobrej zabawy!
Joseph Seeletso
Londyn
THE RITZ LONDON
Wizyta w hotelu The Ritz London była niezwykła. Wszyscy patrzyli na nas tak, jak na hollywoodzkie gwiazdy. Widok elegancko ubranej grupy dzieci mówiących w obcym języku było w tym miejscu czymś niecodziennym. Popołudniowa herbata w Wielkiej Brytanii, a w szczególności w Ritzu, to nie tylko jedzenie, to tradycja i etykieta, którą dzieci powinny poznać od wczesnych lat. Tradycyjne kanapki, bułeczki oraz ciasteczka, zwłaszcza scones, były przepyszne. Jestem wdzięczny szefowi kuchni Johnowi Williamsowi za znalezienie dla nas miejsca, ponieważ zazwyczaj rezerwację trzeba tu robić nawet trzy miesiące wcześniej.
Czułem się dumny i jestem pewien, że kiedy dzieci dorosną, będą wiedzieć, co to znaczy popołudniowa herbata w historycznym hotelu Ritz.
WESTMINSTER KINGSWAY COLLEGE
Westminster Kingsway College został założony w 1910 roku przez grupę czołowych postaci w gastronomii: szwajcarskiego hotelarza Cesara Ritza i propagatora kuchni francuskiej Auguste’a Escoffiera. Jest to najlepszy uniwersytet kulinarny w Wielkiej Brytanii.
Słynnymi absolwentami są takie osoby, jak: Sophie Wright, Antony Worrall Thompson, Jamie Oliver i Ainsley Harriott. Dzięki Simonowi Stockerowi (mojemu wykładowcy kuchni gorącej) oraz Gary’emu Hunterowi (szefowi sekcji cukierniczej w czasie mojej nauki) dzieci miały niezwykłą okazję zwiedzić całą szkołę. Zostały zaznajomione z sekcjami: mięs i ryb, cukiernictwa, kuchni klasycznej, kuchni zimnej i gorącej, kuchni molekularnej.
W 1998 roku uzyskałem tytuł Chef de Cusine. Muszę przyznać, że powrót do tej magicznej szkoły wzbudził we mnie pełno emocji i był szczególnie wyjątkowy, bo towarzyszyli mi przyszli szefowie kuchni. Szkoda, że nie mogłem przedstawić młodym adeptom swoich wykładowców, takich jak Bob Salt z Yorkshire, Brian Hobley, Peter Richards, Steve Hyde i Terry Shoes-Smith.
Dziękuję jeszcze raz za możliwość zwiedzenia Westminster Kingsway College, za przedstawienie historii, działalności i wartości szkoły, za przygotowanie pysznego brytyjskiego lunchu przez studentów, za prezent – książkę prezentującą misję uczelni i cenionych absolwentów. A także za możliwość wykonania przez dzieci czekoladek, które na co dzień robione są przez studentów, a potem sprzedawane w słynnym domu towarowym Harrods.
Dzięki swej wyrazistej osobowości, wyjątkowemu talentowi oraz determinacji Joseph odniósł sukces i stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych uczestników konkursu Toque d’Or. Jestem dumny z tego, że mogłem być jego mentorem.
Steve Hyde, wykładowca Westminster Kingsway College w latach 1993-2010
GORDON RAMSAY
To żywa legenda świata gastronomii. Jeden z szefów kuchni, który zainspirował mnie podczas dawnych, dobrych lat w Londynie, kiedy restauracja Aubergine miała tylko jedną gwiazdkę Michelin. Wizyta z dziećmi w jednym z jego lokali była obowiązkowa. Choć nie była to restauracja z gwiazdką Michelina, to zależało mi, aby dzieci miały okazję spróbować, np. doskonale przyrządzonej kaczki czy homara. Ogromną frajdą było własnoręczne robienie lodów. Przyszli szefowie kuchni powinni wiedzieć, że w programie „Hell’s kitchen” Gordon Ramsay przede wszystkim pokazuje dążenie do doskonałości, wysoką dyscyplinę podczas pracy pod presją, ale także ważną misję - zadowolenie podniebień gości.
więcej..