Mikrobiologia w kosmetologii - ebook

Oceń:
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
ISBN:
978-83-200-4701-1
Język:
Polski
Data wydania:
Sierpień 2013
Rozmiar pliku:
4,9 MB
Zabezpieczenie:
Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Cena Virtualo
44,30 zł
47,20 zł
Cena w punktach Virtualo:
4430 pkt.

Pełny opis

Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Publikacja zawiera także aktualne informacje na temat wymogów stawianych zakładom kosmetycznym w zakresie zapobiegania zakażeniom podczas wykonywanych zabiegów.

W książce przedstawiono:

- rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii,
- zakażenia skóry i jej przydatków,
- drobnoustroje występujące w kosmetykach,
- działania prewencyjne w tym sterylizację, dezynfekcję, aseptykę i antyseptykę,
- bezpieczeństwo mikrobiologiczne.

Publikacja przeznaczona jest dla studentów kosmetologii, pracowników zakładów kosmetycznych, Wellness&SPA oraz osób podnoszących swoje kwalifikacje zawodowe na kursach lub studiach podyplomowych z zakresu kosmetologii.

Spis treści

Przedmowa                                           XI

1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka            

2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej        

2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek                       
2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek   
2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek
2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska  
2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów –Eugenia Gospodarek 
2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek         
2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych             

3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka                    

3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza                 
3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna                  
3.1.2. Odporność przeciwzakaźna                        
3.2. Immunologiaskóry                               
3.3. Immunoprofilaktyka                                

4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska                

5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka

6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek  
6.1. Metody barwienia drobnoustrojów                      

6.2.Podłoża do hodowli drobnoustrojów                     

7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska  

7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew             
7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne            
7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae        
7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae          
7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae           
7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae  
7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae      
7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae         
7.3. Wirusy gorączek krwotocznych                       
7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową     
7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae     
7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae      
7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae           
7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae           
7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae         

8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek           

9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg  

9.1. Grzybice powierzchniowe                             
9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych         
9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym        
9.1.3. Dermatofity                                    
9.1.4. Drożdże                                   
9.1.5. Grzyby pleśniowe                             
9.2. Diagnostyka mikologiczna                           
9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym             

10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska           

11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski

11.1. Wstęp                                       
11.2. Zakażenia wirusowe                               
11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex)                   
11.2.2. Półpasiec (zoster)                                
11.2.3. Ospa wietrzna (varicella)                       
11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum)             
11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus) 
11.3. Zakażenia bakteryjne                                 
11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae)            
11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae)               
11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae)  .
11.4. Grzybice skóry                                   
11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe)

12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek                     

12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków
12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków                

13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron            

13.1. Sterylizacja                                    
13.1.1. Podział metod sterylizacji                         
13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji                   
13.2. Dezynfekcja                                  
13.2.1. Dezynfekcja powierzchni                     
13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu                   
13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu                    
13.2.4. środki dezynfekcyjne                         
13.3. Aseptyka i antyseptyka                           
13.4. środki ochrony kosmetyków                         
13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach            
13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków          

14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek,  Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron          

14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów                       
14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus                    
14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne          
14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych  
14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków          
14.5. Higiena rąk personelu                             
14.5.1. Mikroflora naturalna rąk                         
14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce               
14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk                 
14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego    
14.8. Gospodarka odpadami                           

15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka                             

15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego                    
15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego            
15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym                    
15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja                         
15.3. Postępowanie z odpadami w zakłądzie kosmetycznym       
15.4. Skład i jakość kosmetyków                          
15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu
15.5.1. Nadzór nad kosmetykami                     

Skorowidz