Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Pizze, tosty, zapiekanki - ebook

Data wydania:
18 lutego 2015
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Pizze, tosty, zapiekanki - ebook

Pizza margherita czy pepperoni? Tosty z szynką czy z serem? A może warto przygotować coś mniej standardowego? Pizze, tosty, zapiekanki to kilkadziesiąt znakomitych przepisów stworzonych i przetestowanych przez czytelników miesięcznika PRZYŚLIJ PRZEPIS!
Grzanki prowansalskie z bakłażanem, pizza na francuskim cieście lub tosty z sosem truskawkowym bez wątpienia zachwycą zarówno domowników, jak i gości.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7778-861-5
Rozmiar pliku: 8,2 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

SKŁADNIKI

kilka kromek ciemnego pieczywa

ok. 12 dag mozzarelli

kilka pomidorów koktajlowych

awokado

kilka łyżek pesto

1–2 ząbki czosnku

oliwa

listki bazylii

pieprz

PRZYGOTOWANIE

Awokado i pomidory myjemy i osuszamy. Awokado obieramy, przekrawamy i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w paski, pomidory – w ćwiartki, a mozzarellę – w plastry.

Pieczywo nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180°C (na rumiano). Lekko studzimy.

Grzanki smarujemy pesto. Układamy po porcji awokado, pomidorów, mozzarelli i bazylii. Oprószamy pieprzem. Zapiekamy jeszcze ok. 5 minut.

RADA

Aby grzanki miały bardziej pikantny smak, czosnek warto przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i dopiero taką pastą posmarować pieczywo.

Katarzyna StarczewskaSKŁADNIKI

4 duże bułki

2 łyżki margaryny

4 plastry wędzonego boczku

2 cebule

2 papryki

10 dag żółtego sera

4 parówki

2 jajka

½ puszki groszku

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Z bułek ścinamy wierzchy. Wydrążamy miąższ. Środki smarujemy margaryną.

Cebule drobno siekamy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Wsypujemy cebulę i paprykę. Podsmażamy.

Jajko gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Parówki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek mieszamy z cebulą, boczkiem, papryką, parówkami, jajkiem, ½ sera, natką i surowym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy bułki. Pieczemy 10 minut w temp. 180°C. Posypujemy resztą sera i pieczemy 5 minut.

Alicja SzafraniecSKŁADNIKI

4 duże bułki

mała cebula

mała czerwona papryka

pomidor

½ puszki kukurydzy

25 dag szynki

40 dag pieczarek

20 dag żółtego sera

zioła prowansalskie

oliwa

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Paprykę, pomidora i pieczarki myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pomidora – w plasterki.

Pieczarki kroimy w ćwiartki lub plasterki. Smażymy na oliwie, aż się zezłocą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Szynkę kroimy w kostkę i osobno podsmażamy na oliwie. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę osączamy.

Z bułek odkrawamy wierzchy, miąższ ugniatamy. Układamy szynkę, pieczarki, kukurydzę i pozostałe warzywa, tak aby na wierzchu znalazły się plastry pomidora. Posypujemy serem.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Bułki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy 15–20 minut, aż ser się roztopi i nieco zapiecze. W połowie pieczenia bułki na chwilę wyjmujemy i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Judyta DekerSKŁADNIKI

10 dag brokułów

cebula

czerwona papryka

mała pietruszka

łyżka masła

20 dag sera rokpol

jajko

3–4 łyżki śmietanki kremowej

2–3 łyżki bułki tartej

8 kromek chleba tostowego

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Różyczki brokułów myjemy i gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Drobno kroimy.

Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Chwilę dusimy na rozgrzanym maśle, dodajemy cebulę i paprykę. Dokładnie mieszamy z brokułami.

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy do warzyw. Wbijamy jajko, dodajemy śmietankę oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy pieczywo. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 200°C.

RADA

Do masy możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.

Małgorzata SzczęchSKŁADNIKI

opakowanie pieczywa tostowego

ok. 200 ml oleju

½ opakowania czosnku granulowanego

5 ząbków czosnku

po ½ opakowania suszonej bazylii i oregano

½ opakowania soli czosnkowej

PRZYGOTOWANIE

Olej mieszamy w słoiczku z suchymi przyprawami. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Słoiczek zakręcamy. Potrząsając, dokładnie mieszamy.

Kromki pieczywa tostowego smarujemy z jednej strony olejem i układamy na blasze. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C (z włączonym termoobiegiem).

RADA

Grzanki możemy upiec również na grillu, ale trzeba uważać, bo dość szybko się przypalają.

Anna ŚmiegielSKŁADNIKI

dowolne pieczywo

bakłażan

ser kozi, np. camembert lub inny pleśniowy

zioła prowansalskie

świeży majeranek lub tymianek

papryczka chili

sałata

oliwa

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Warzywa i zioła myjemy, osuszamy. Majeranek lub tymianek drobno siekamy, chili kroimy w cienkie krążki, usuwamy nasionka.

Bakłażan kroimy w plastry, solimy. Odstawiamy na 15–30 minut. Spłukujemy sok pod bieżącą wodą i osuszamy. Układamy na blasze, smarujemy oliwą (najlepiej pędzlem). Posypujemy ziołami prowansalskimi, tymiankiem lub majerankiem oraz pieprzem i solą. Zapiekamy kilka minut w temp. 180°C.

Kromki pieczywa (tyle, ile plastrów bakłażana) opiekamy w tosterze lub piekarniku, aby były chrupiące. Układamy na nich liście sałaty, po plastrze sera i zapiekanego bakłażana. Dekorujemy papryczką i listkami tymianku lub majeranku.

RADA

Na grzanki możemy również nałożyć liście rukoli.

Katarzyna SzatkowskaSKŁADNIKI

8 jabłek (szara lub złota reneta)

sok z 1 cytryny

2 cebule

łyżka majeranku

pęczek natki pietruszki

50 dag mięsa mielonego

jajko

2 łyżki śmietanki kremowej

15 dag goudy

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Jabłka myjemy, osuszamy i ścinamy wierzchy. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ wydrążamy i razem z wierzchami kroimy w drobną kostkę. Jabłka skrapiamy wewnątrz sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem.

Natkę myjemy i drobno siekamy (odkładamy kilka listków). Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i śmietanką. Wsypujemy majeranek i natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Goudę kroimy w niedużą kostkę. Wsypujemy do farszu i mieszamy.

Jabłka napełniamy farszem i pieczemy 30 minut w temp. 200 °C. Dekorujemy natką. Podajemy na ciepło.

Iwona Ledwig
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: