Potrawy tradycyjne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook

Oceń:
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Wydawnictwo:
ISBN:
978-83-7774-564-9
Język:
Polski
Rok wydania:
2011
Rozmiar pliku:
8,6 MB
Zabezpieczenie:
Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Cena Virtualo
1,80 zł
2,00 zł
Cena w punktach Virtualo:
180 pkt.

Pełny opis

Z jakimi daniami obcokrajowcy kojarzą tradycyjną kuchnię polską? Najczęściej wymieniają bigos, barszcz czerwony, gołąbki, pierogi i kopytka. My, Polacy, często zapominamy o tych daniach, inspirujemy się obcymi kuchniami, potrawami, które są aktualnie popularne czy modne. Jednak czasem warto wrócić do tych dawnych dań, można je przecież również trochę unowocześnić, dopasować do dzisiejszych czasów, „odtłuścić”. Proponujemy państwu przepisy na różne dania należące do tradycyjnej kuchni polskiej: mięsa, podroby, ryby, potrawy mączne i warzywne oraz ciasta. Z pewnością przyczynią się one do urozmaicenia i wzbogacenia państwa posiłków. Wykonanie wspaniałego polskiego obiadu czy kolacji naprawdę nie musi być trudne czy pracochłonne. Przykładowe przepisy: żur na zakwasie, flaki, galaretka z nóżek, kopytka z kapustą, karp smażony z pieczarkami, pierogi. W serii również: Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Surówki i sałatki, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Spis treści

Wstęp 1

Rosół wegetariański 2

Czernina 2

Zupa jarzynowa 2

Barszcz czerwony 4

Zupa ogórkowa 4

Zupa pieczarkowa 4

Żur na zakwasie 6

Krupnik 6

Zupa ziemniaczana 6

Kurczak z warzywami 8

Pierś z indyka w cebuli 8

Gęś pieczona z ziołami 8

Kotlety schabowe 10

Kotlety mielone 10

Zrazy wołowe 10

Biała kiełbasa 12

Flaki 12

Golonka 12

Bigos 14

Gulasz 14

Galaretka z nóżek 14

Gołąbki 16

Wątróbki z drobiu 16

Ozór gotowany 16

Sałatka śledziowa 18

Karp smażony z pieczarkami 18

Morszczuk w galarecie 18

Jajecznica z grzybami 20

Kurki smażone 20

Placki ziemniaczane 20

Kopytka z kapustą 22

Pierogi 22

Kluski ziemniaczane 22

Sałatka warzywna 24

Surówka z kapusty 24

Zapiekany szpinak z ziemniakami 24

Krokiety z pieczarkami 26

Omlet z konfiturami 26

Kasza gryczana z twarogiem 26

Wielkanocna baba marmurkowa 28

Wigilijny makowiec 28

Mazurek 30

Sernik 30

Pierniki 30