Przetwory. Kuchnia polska. Poradnik - ebook

Oceń:
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Wydawnictwo:
ISBN:
978-83-7774-577-9
Język:
Polski
Rok wydania:
2011
Rozmiar pliku:
8,1 MB
Zabezpieczenie:
Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Cena Virtualo
PROMOCJA
-25%
1,50 zł
2,00 zł
Cena w punktach Virtualo:
150 pkt.

Pełny opis

Koniec lata i jesień to doskonały czas na zrobienie smacznych przetworów. Owoce i warzywa są wtedy idealne, aby „zamknąć je” na zimę w słoikach i otworzyć w dowolnym momencie. Będą mogli państwo wówczas delektować się pysznymi konfiturami czy naleśnikami z marmoladą. W naszej książce nie zabraknie również przepisów na przetwory warzywne, grzyby oraz orzeźwiające soki, syropy i kompoty. Robiąc domowe przetwory, powinniśmy wybierać surowce o najwyższej jakości. Trzeba też odpowiednio przygotować słoiki lub butelki, do których trafi jedzenie, i nie zapominać o umiejętnym stosowaniu przypraw i innych dodatków niezbędnych do konserwacji. Przykładowe przepisy: sok jabłkowy z miętą, marynowane rydze, ogórki kwaszone, suszone owoce róży, papryka pasteryzowana, dżem jarzębinowy, marmolada jeżynowo-jabłkowa, konfitura agrestowa, kompot czereśniowy, gruszki w occie. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Surówki i sałatki.

Spis treści

Wstęp 1

GRZYBY

Zakwaszane maślaki 2

Marynowane rydze 2

Solone borowiki 2

MARMOLADY, DŻEMY, KONFITURY

Marmolada pomarańczowa 4

Marmolada jabłkowo-jagodowa 4

Dżem jarzębinowy 4

Dżem morelowy 4

Konfitura wiśniowa 6

Konfitura jabłkowa 6

Konfitura agrestowa 6

Marmolada jeżynowo-jabłkowa 6

Konfitura truskawkowa 8

Powidła śliwkowe 8

Gruszki w cukrze 8

SOKI, PRZECIERY, KOMPOTY

Sok wielowarzywny 10

Sos pomidorowy z przyprawami 10

Przecier malinowy 10

Przecier morelowy 10

Syrop malinowy 12

Kompot jagodowy 12

Kompot agrestowy 12

Kompot czereśniowy 12

Sok z suszonych owoców 14

Sok jabłkowy z miętą 14

Sok z czarnej porzeczki 14

OWOCE, WARZYWA I GRZYBY W OCCIE

Śliwki w occie 16

Gruszki w occie 16

Wiśnie w occie 16

Ogórki konserwowe 18

Cebulka marynowana 18

Dynia w occie 18

Kalafior w occie 20

Brukselka w occie 20

Maślaki w occie 20

WARZYWA PASTERYZOWANE

Papryka pasteryzowana 22

Pomidory pasteryzowane 22

Fasola pasteryzowana 22

WARZYWA KWASZONE I KISZONE

Biała kapusta kwaszona 24

Biała kapusta kwaszona z węgierkami 24

Czerwona kapusta kwaszona 24

Buraki kwaszone 26

Papryka kwaszona 26

Ogórki kwaszone 26

SUSZONE GRZYBY, WARZYWA I OWOCE

Suszone borowiki 28

Suszona włoszczyzna 28

Suszony zielony groszek 28

Suszone jabłka 28

Suszone śliwki 30

Suszone owoce róży 30

Suszone jagody 30

Suszone gruszki 30