Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Pyszne ciacho? To nie problem! - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
31 marca 2014
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
9,90

Pyszne ciacho? To nie problem! - ebook

Poradnik „Pyszne ciacho? To nie problem!” Renaty Rusinek-Marszałek jest odzwierciedleniem zapału autorki do pieczenia przeróżnych słodkości. To wyraz pasji, którą Rusinek pragnie podzielić się ze wszystkimi chcącymi poszerzyć swoje kulinarne umiejętności lub po prostu poznać kolejne fascynujące przepisy. Książka pełna jest konkretnych instrukcji i przydatnych porad, w dodatku wszystkie zawarte w niej przepisy zostały uprzednio przetestowane przez czujne ręce autorki. W podzielonym na osiem części tematycznych poradniku znajduje się również praktyczna tabelka z przelicznikiem wag, niezwykle ułatwiająca dalszą pracę w kuchni. Szerokie spektrum opisanych przepisów pozwala upiec nie tylko przepyszny piernik czy ciasteczka, lecz także niejeden niesamowity tort.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7900-181-1
Rozmiar pliku: 710 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

POŻYTECZNE WSKAZÓWKI DLA WSZYSTKICH ŁASUCHÓW, ABY CIACHO SIĘ UDAŁO

Moje kochane kobietki: starsze, młodsze, po prostu wszystkie!

Mam 34 lata i od kiedy pamiętam, uwielbiałam piec ciasta i ciasteczka. Oczywiście na samym początku robiłam to pod czujnym okiem mojej mamy, zresztą to ona nauczyła mnie podstaw i tego, że nie należy bać się wypieków. Zawsze mówiła: „Nie wyjdzie ci za pierwszym razem, to za drugim na pewno się uda”.

Zaczęłam zbierać wszelkiego rodzaju przepisy od swoich znajomych i od ich znajomych.

Tworzyłam zeszyty z przepisami i zawsze ciasto musiało być wypróbowane. Za każdym razem chciałam dowiedzieć się, czy przepis jest godny uwagi, czy należy coś w nim zmienić.

Nie bójmy się łączyć smaków i eksperymentować. Szalejmy i pieczmy ciasta. Spróbujmy do biszkoptu tradycyjnego dodać kawy zbożowej, cappuccino, a nawet wiórków kokosowych.

Wszystkie przepisy zostały dokładnie sprawdzone. Zapewniam więc, że jeśli tylko się postaracie, to wyjdzie wam pyszne ciacho.

Podam wam teraz fajną tabelę z wagami produktów, bo ja zawsze miałam z tym problem. Czasami w przepisach są podane szklanki, czasami ml a czasami dekagramy. Mnie to bardzo pomogło.

PRODUKT

dekagram

1 szklanka

1 łyżka płaska

1 łyżeczka płaska

Alkohol

----------------------

1 ½

-------------------------

Cukier kryształ

22

1 ½

0,5

Cukier puder

20

1,2

0,4

Cynamon

---------------------

1

---------------------------

Czekolada w proszku

----------------------

1

--------------------------

Kakao

---------------------

------------------------

0,5

Kawa mielona

----------------------

------------------------

0,5

Mak suchy

15

1,3

0,3

Mąka pszenna

17

1 ½

0,5

Mąka ziemniaczana

20

1,8

0,6

Migdały mielone

------------------------

-------------------------

0,5

Miód

-----------------------

2

----------------------

Mleko

25

1-1 ½

----------------------

Olej

-----------------------

1

0,5

Orzechy laskowe mielone

------------------------

---------------------------

0,5

Rodzynki

------------------------

1

-------------------------

Sól

30

2

1

Śmietana

25

1 ½

0,5

Tarta bułka

------------------------

1

0,4

⅛ szklanki = 0,125 ml 1 kubek = 250 ml

¼ szklanki = 0,25 ml 1 łyżka = 15 ml ( 3 łyżeczki)

1/3 szklanki = 0,33 ml 1 łyżeczka = 5 ml

½ szklanki = 0, 5 ml

¾ szklanki = 0, 75 mlROZDZIAŁ I

PRZEPISY PODSTAWOWE

Biszkopt 1: 6 jaj, 1 ½ szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oleju, olejek do ciast, np. cytrynowy.

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli.

Do ubitej piany dodać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubijać, stopniowo dodawać żółtka i nadal ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać olej, olejek zapachowy i dokładnie wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką. Tak powstałe ciasto wlać, najlepiej wyłożonej wcześniej pergaminem do wypieków, tortownicy lub blaszki. Piec ok. 35 min.

Biszkopt 2: 8 jaj, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, szczypta soli,1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, olejek do ciast, np. pomarańczowy, arakowy, cytrynowy.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać w miseczce z octem i proszkiem do pieczenia, odczekać, aby podwoiły swoją objętość.

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijając, do piany dodajemy przygotowaną wcześniej masę żółtkową, a potem olejek zapachowy do ciasta. Wszystko dokładnie ubijamy i dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wlewamy do dużej tortownicy i pieczemy ok. 35 - 40 min.

Biszkopt 3. kawowy: 6 jaj, 1 ½ szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka prawdziwej sypkiej kawy.

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier i cukier waniliowy, masę dokładnie ubijać, stopniowo dodawać żółtka i nadal ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać olej, olejek zapachowy i kawę i dokładnie wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką. Tak powstałe ciasto wlać najlepiej wyłożonej wcześniej pergaminem do wypieków tortownicy lub blaszki. Piec ok. 35 min.

Biszkopt .4 kakaowy: 6 jaj, 1 szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oleju, 3 łyżeczki kakao.

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubijać, stopniowo dodawać żółtka i nadal ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać olej, olejek zapachowy i kakao oraz dokładnie wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką. Tak powstałe ciasto wlać najlepiej wyłożonej wcześniej pergaminem do wypieków tortownicy lub blaszki. Piec ok. 35 min.

Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 3 jajka całe, 1 szklanka cukru kryształu, szczypta soli.

Mąkę siekamy z miękkim masłem, dodajemy cukier kryształ, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Mieszamy. Robimy dołek w mącznej masie i wbijamy do niego jajka. Ciasto szybko zagnieść.

Tajemnicą kruchego ciasta jest bardzo szybkie zagniecenie go i włożenie do lodówki na ok. 1 godzinę, aby odpoczęło.

Polewa: 2 białe czekolady, 0,5 czarnej gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru pudru, 0,25 kostki margaryny„Palmy”.

Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać placek.ROZDZIAŁ 2

CIASTA UCIERANE

CIASTO KAKAOWE Z KOKOSEM

Ciasta: 25 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag cukru, 25 dag margaryny, 5 jaj, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki kakao.

Białka oddzielić od żółtek. Dokładnie utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę. Stopniowo do margaryny dodawać żółtka i ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę oraz kakao. Z białek ubić pianę i powoli połączyć z ciastem. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem blaszki.

Posypka: 15 dag kokosu, 12 dag cukru, 9 dag masła, 2 - 3 łyżki słodkiego mleka.

Masło stopić, dodać pozostałe produkty i zrobić posypkę.

Gotową posypkę uformowaną w kulki kłaść na ciasto, lekko wciskając. Placek piec ok. 50 min w 180 ⁰C.

CIASTO BUDYNIOWO-JABŁKOWE:

Ciasto: 1 kg jabłek, 1 margaryna, 4 jaja, 1 ½ szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 duże budynie śmietankowe, 1 l mleka.

Obrane jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę utrzeć z żółtkami na puch. Nadal ucierając, powoli wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Budyń z opakowań ugotować w 1 l mleka. Dodając powoli pozostały cukier, ¾ ciasta wyłożyć do wyłożonej pergaminem blachy, natomiast na nim rozłożyć kolejno warstwę jabłek, a następnie gorący budyń i resztę ciasta. Piec 50 min.

KAKAOWIEC Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1 ½ szklanki cukru, 5 jajek, ¾ kostki margaryny, 1 łyżka kakao, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek waniliowy, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej, 1 łyżka mąki pszennej.

W misce wymieszać sypkie składniki, ale nie kakao i łyżkę mąki. Margarynę roztopić , wlać i wymieszać. Wbić jajka, wlać ¾ szklanki wrzącej wody oraz olejek. Ciasto wymieszać dokładnie mikserem. Do formy wlać ⅔ ciasta. Do pozostałego wsypać kakao, wymieszać i wlać je na jasne ciasto i delikatnie przemieszać tzw. esy-floresy.

Rodzynki oraz skórkę pomarańczową obtoczyć w mące i posypać nimi placek. Piec ok. 40 min w 180^(o)C.

Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto przekroić.

Masa: 2 szklanki mleka, 1 budyń czekoladowy, 25 dag masła, 5 dag cukru pudru, 3 łyżki cukru kryształu, 2 cukry waniliowe, 3 łyżeczki spirytusu.

Mleko zagotować z 1 cukrem waniliowym, wlać do niego budyń rozmieszany w odrobinie wody. Zagotować, stale mieszając. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo wystudzony budyń, na końcu spirytus. Należy uważać, aby masa się nie zważyła.

Kolejność: ciasto, masa, ciasto, masa, polewa.

Ciasto smarujemy również na zewnątrz i dekorujemy startą czekoladą i polewamy polewą.

Zapraszamy do skorzystania z oferty naszego wydawnictwa.

Wydawnictwo Psychoskok

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: