Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na lato - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
18 listopada 2015
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na lato - ebook

Nowa autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.

„Oto 34 moje ulubione przepisy na lato.

Zielona fasolka z dzikim ryżem, zupa kalafiorowa z soczewicą, kanapka z ziołowym awokado, kasza jaglana z płatkami cukinii, lemoniada arbuzowa, różowa fasola z pęczakiem, ryż basmati z fasolka i orzechami, orzeźwiający koktajl na upał, i wiele innych."

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7945-214-9
Rozmiar pliku: 6,2 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Lato to czas obfitości. Co chwilę pojawiają się nowe owoce – czereśnie, wiśnie, jagody, porzeczki, agrest i pierwsze jabłka papierówki. W ślad za wiosenną młodą marchewką, pietruszką i selerem przybywają też szparagi, ziemniaki i fasolka szparagowa. Mają delikatny, łagodny smak, idealny na coraz gorętsze dni.

Dojrzałe zboże faluje na wietrze.

Ludzie też po zimowych miesiącach siedzenia w domu i wiosennych pierwszych spacerów, są dojrzali i gotowi. A więc wakacje. Podróże. Smakowanie innych światów, poznawanie nowego, zbieranie doświadczeń, wypełnianie się doznaniami, z których moc poniesie nas dalej przez jesień i będzie rozniecała czarne zimowe wieczory jak płomyk ognistej nadziei.

Na co dzień gotuję zgodnie z filozofią pięciu przemian.

To bardzo prosta zasada, która mówi o tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. W praktyce chodzi więc o to, żeby podczas gotowania dodawać składniki w określonej kolejności. Tylko tyle. Żeby każdy z nich pobudził odpowiedni narząd wewnętrzny, a ten z kolei będzie wspierał działanie następnego.

Dlatego zawsze najpierw dodaję marchewkę, seler i korzeń pietruszki, a dopiero potem por. Bo trzy pierwsze należą do żywiołu Ziemi wspierającego żołądek i śledzionę, a por to żywioł metalu powiązany z płucami i jelitem grubym. Żołądek jest przed jelitem, a nie odwrotnie. To logiczne.

Jest pięć żywiołów odpowiadających pięciu porom roku:

1. D – Drzewo, wiosna
2. O – Ogień, lato
3. Z – Ziemia, późne lato
4. M – Metal, jesień
5. W – Woda, zima.

Symbole tych pięciu żywiołów znajdziesz przy składnikach we wszystkich potrawach. Bo idealne danie to takie, które zawiera choćby jeden składnik z każdego żywiołu i dzięki temu odżywia wszystkie wewnętrzne narządy.

Możesz oczywiście wrzucić składniki w przypadkowej kolejności. Myślę jednak, że jeśli spróbujesz zrobić to tak, jak napisałam, odkryjesz, że tak przygotowane jedzenie po prostu lepiej smakuje.

I to jest właściwie jedyny powód, dla którego wszystkie potrawy robię zgodnie z zasadą pięciu przemian i pięciu żywiołów. Tak jest po prostu bardziej smacznie.

O tej starożytnej chińskiej metodzie gotowania napisałam więcej w książce „Moje zdrowe przepisy”. Smacznego!Brązowy ryż z papryką, kalafiorem i koprem włoskim

- 5 łyżek brązowego ryżu
- 1 mała marchewka
- pół czerwonej papryki
- niewielki kawałek kalafiora
- ćwierć pomidora
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu
- ćwierć łyżeczki kopru włoskiego
- ćwierć łyżeczki czarnuszki
- ćwierć łyżeczki tymianku
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki nasion słonecznika

(O) W niewielkim garnku zagotuj około szklanki wody

(Z) Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plasterki i dodaj do wody.

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj opłukany ryż, a także liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czarnuszkę, tymianek i koper włoski

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być ok. 1 cm powyżej ryżu, żeby miał miejsce urosnąć

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj paprykę – umytą i pokrojoną w bardzo cienkie pasemka (ja użyłam specjalnej tarki do robienia wiórków zwanej Julienne). Dodaj też kalafiora pokrojonego na małe kawałki i nasiona słonecznika.

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut aż ryż spęcznieje i wchłonie wodę.

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: