Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na zdrowe ciastka - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
18 listopada 2015
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na zdrowe ciastka - ebook

Nowa autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.

" Wymyśliłam te ciastka, bo jem tylko zdrowe rzeczy.

Bez cukru, słodzików, margaryny, białej mąki, jajek czy śmietany.

Zamiast tego: świeże owoce, płatki różnych zbóż, suszone owoce, nasiona i przyprawy.

Absolutnie zdrowe i zrobione wyłącznie z prostych, naturalnych składników.

Pyszne, szybkie i zdrowe.

Ja osobiście je uwielbiam! "

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7945-217-0
Rozmiar pliku: 5,1 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Gotowanie i pieczenie jest jak malowanie.

Wystarczy zatrzymać się w czasie, puścić wszystkie myśli i dać się porwać.

Poczujesz wolność i radość.

I słodki zapach dobiegający z piekarnika – jeśli akurat będziesz piekł ciastka.

Historia moich ciastek jest krótka.

Jem tylko i wyłącznie zdrowe rzeczy.

Nie kupuję żadnych przetworzonych produktów.

A czym jest cukier, margaryna, śmietana albo biała mąka?

Żadna z tych rzeczy nie rośnie w ziemi ani na drzewie.

Każda z nich jest robiona w przemysłowej fabryce żywności, gdzie dla obniżenia kosztów i przyśpieszenia procesu technologicznego stosuje się wiele różnych chemicznych rozpuszczalników, konserwantów i innych substancji.

A biała mąka wiesz dlaczego jest biała?

Bo została chemicznie wybielona. I w dodatku usunięto z niej prawie wszystkie cenne naturalne składniki, żeby można było ją dłużej przechowywać i taniej sprzedać.

Ale tak sobie kombinowałam, że skoro można gotować stuprocentowo zdrowe potrawy – a ja takie gotuję. Z kasz, świeżych warzyw, suszonych warzyw strączkowych i prostych przypraw.

Skoro można piec stuprocentowo zdrowy chleb – a ja taki piekę. Na żytnim zakwasie, z pełnowartościowej, razowej mąki żytniej, jaglanej, jęczmiennej, gryczanej, z orzechami i innymi pysznymi dodatkami.

To istnieje zapewne sposób, żeby zrobić takie ciastka, które byłyby pyszne, łatwe i stuprocentowo zdrowe.

Eksperymentowałam z różnymi składnikami, aż wreszcie opracowałam idealną recepturę!

Świeże owoce, płatki różnych zbóż, suszone owoce, nasiona i przyprawy.

Upiekłam pierwsze, drugie, trzecie,
a potem dałam się porwać wyobraźni.

Gdyby Aztekowie piekli takie ciastka, to z czym by je zrobili? Z czekoladą, oczywiście! A do tego z wanilią i papryczką chili!

A gdyby jaskiniowcy piekli takie ciastka, to z czym? Z poziomkami! Bo poziomki już wtedy rosły na Ziemi!

A gdyby hobbity piekły takie ciastka, to oczywiście zrobiłyby je z owoców kiwi!

A świąteczne elfy upiekłyby takie ciastka z żurawiną.

A Indianie z plemienia Algonkinów znad Wielkich Jezior Ameryki Północnej?... Tak, tak, oni też mają u mnie swoje ciastka.

Bez cukru, ale cudownie słodkie.

Bez mąki i jajek, ale w mocnym kształcie.

Bez sztucznego tłuszczu, za to z chrupiącymi orzechami.

Absolutnie całkowicie naturalne i zrobione wyłącznie z prostych, nieprzetworzonych składników.

I w dodatku jeśli spodziewasz się gości, to zrobienie ciastek zajmuje piętnaście minut. Wstawiasz do piekarnika, pół godziny później wyjmujesz gorące i zjadasz od razu razem z przyjaciółmi.

Pyszne, szybkie i zdrowe.

Ja osobiście je uwielbiam!Afrykańskie ciastka z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

W starej części Mombasy nad Oceanem Indyjskim w labiryncie małych uliczek toczy się codzienne życie. Ktoś robi pranie w drewnianej balii, mężczyźni siedzą nad czarkami gorącej kawy, dzieci bawią się wózkiem na kółkach, w bramie leży oskrobany maniok, a obok w wielkiej metalowej misie prażą się orzeszki ziemne.

Świeżo zebrane i wyłuskane z łupinek, cudownie aromatyczne i chrupiące. Zapakowane w kawałek wczorajszej kenijskiej gazety, gorące i pachnące – to najlepsza przekąska w tropikalne popołudnie.

- 2 banany
- 4 soczyste morele albo 1 brzoskwinia
- 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta suszonego imbiru
- 10 łyżek płatków owsianych
- 5 suszonych moreli pokrojonych w małe kawałki
- 2 łyżki rodzynek
- garść nasion słonecznika
- garść z grubsza posiekanych niesolonych orzechów arachidowych (czyli orzeszków ziemnych)

Banany rozgnieć widelcem na lepką masę.

Morele (lub brzoskwinię) zetrzyj na tarce na grubych oczkach i razem z sokiem dodaj je do bananów.

Dodawaj stopniowo pozostałe składniki, wymieszaj dokładnie.

Na blasze rozłóż papier do pieczenia, łyżką z pomocą palców formuj płaskie ciasteczka, piecz w 180 stopniach przez 35 minut.

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: