Trunki klasztorne - ebook

Oceń:
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Wydawnictwo:
ISBN:
978-83-8064-192-1
Język:
Polski
Data wydania:
23 sierpnia 2016
Rozmiar pliku:
825 KB
Zabezpieczenie:
Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Cena Virtualo
9,40 zł
10,00 zł
Cena w punktach Virtualo:
940 pkt.

Pełny opis

Rodzajów „leczniczych trunków”, tak alkoholowych, jak i bezalkoholowych jest sporo. W tej książeczce zaprezentuję receptury kilku rodzajów, z których za najsmaczniejsze i za najbardziej wartościowe dla naszych organizmów uznaję nalewki, miody, piwa, sbitienie i kwasy. Wydaje mi się za ważne w dzisiejszej dobie zapoznanie z możliwościami wykorzystania części roślin do wyrobu leczniczych napojów, podanie receptur wielu bardzo wartościowych miodów, kwasów, piw i napojów ziołowych, z których wszystkie będą posiadały większe bądź mniejsze wartości lecznicze, a ponadto zdecydowana większość z nich będzie dobrze smakować. Tak więc będą to lecznicze napoje nie tylko dla „ciała”, ale i dla „ducha” (jeśli można użyć takich określeń). Oczywiście najważniejsze będzie zastosowanie leczniczych napojów w kuracji rozmaitych chorób, nie jako leków głównych, zasadniczych, ale pomocniczych, wspierających terapię. Istotne również będzie, ich wykorzystanie w profilaktyce medycznej. Nie mniej istotna będzie również ich wartość spożywcza.

Spis treści

NALEWKI NA ZIOŁACH I KORZENIACH
„Ostra” nalewka wzmacniająca
Wódka jarzębinówka „migdałowa”
Nalewka jałowcowa wytrawna
Tymiankowy nalewka wyborna
Anyżówka smakowita
Piołunówka mnicha
Szałwiówka
Dziurawcówka klasztorna
Nalewka jodłowa
Nalewka przytuliowo-nostrzykowa
Nalewka kminkowa
Nalewka na kwiatach mniszka lekarskiego
Nalewka  sandomierska  ostra
„Listkówka” porzeczkowa
Listkówka różana, czyli różany „koniak”
Listkówka różana na słodko
Ziołowa I
Nalewka tatarakowa wykwintna
Nalewka tatarakowo-różeńcowa
Klasztorna gorzka żołądkowa
Benedyktynka
Żubrówka (klasyczna)
Żubrówka „na szybko”
Nalewka szałwiowo-kasztanowa
Rozmarynówka wytrawna
Mirtowa wzmacniająca
Pimentówka wytrawna
NALEWKI NA OWOCACH
Rosyjska owocowa nalewka klasztorna
Rosyjska nalewka agrestowo-malinowa
Rosyjska klasztorna nalewka borówkowo-wiśniowa
Zitronello
Cytrynówka
Dusza mnicha - rosyjska nalewka czeremchowa
„Sok malinowy dla dorosłych”
Nalewka bakaliowa
Wiśniówka wytrawna
Oranginello
Rosyjska nalewka owocowo-ziołowa - wyborowa
Rum gruszkowy
Gruszkówka Ojca Atanazego
Nalewka na suszonych gruszkach
Morelówka ubogiego mnicha
Rum morelowy
Nalewka morelowa sandomierska
Bananówka wyborna
Bananówka na inny sposób
Bananówka z wanilią
Wódka jabłeczna wytrawna
Jabłkówka
Rosyjski „gorący” napój jabłeczny
Wódka śliwkówka łakomego mnicha
Śliwowica I
Śliwowica II
Rosyjska nalewka klasztorna na suszonych śliwkach
Tarniówka
Wódka jarzębinówka wytrawna
Jarzębiak I
Jarzębiak II
Gin porzeczkowy
Nalewka wyborna z owoców czarnej porzeczki – ojca Atanazego
Nalewka na owocach czarnej porzeczki
Orzechówka wytrawna na sposób duński
Orzechówka wytrawna na sposób polski
Nalewka na orzeszkach bukowych dla mnichów wyczerpanych postem i umartwieniami
Nalewka migdałowa
LIKIERY I RATAFIE – NA DESER
Likier jajeczny I
Likier jajeczny II
Likier jajeczny III
Likier jajeczny IV
Likier jajeczny V
Likier jajeczno-kakaowy
Likier jajeczno-waniliowy
Rosyjski likier kakaowy
Likier czekoladowy I
Likier czekoladowy II
Likier mleczny
Mleko cytrynowe
Napój "gorące mleko"
„Gorące” mleko
Likier orzechowy
Likier rosyjski
Ratafia agrestowa
Ratafia orzechowa (rosyjska)
Ratafia pomarańczowa bądź mandarynkowa
KWASY
Kwas berberysowy
Kwas brzozowy I
Kwas brzozowy II
Kwas z buraków ćwikłowych
Kwas z buraków (polski)
Kwas bzowy czerwony
Kwas chlebowy biały I
Satrorosyjski biały kwas chlebowy
Kwas chlebowy biały z tatarakiem
Kwas chlebowy żytni
Kwas czeremchowy szkarłatny
Kwas z dyni
Kwas gruszkowy
Kwas z suszonych gruszek
Kwas imbirowy
Kwas jabłkowy I
Kwas jabłkowy II
Kwas z suszonych jabłek I
Kwas z suszonych jabłek II
Kwas jarzębinowy I
Kwas jarzębinowy II
Kwas karmelowy
Kwas klonowy
Kwas kminkowy
Kwas z lebiodką
Kwas litewski
Kwas malinowy I
Kwas malinowy II
Kwas marchwiany I
Kwas marchwiany II
Kwas z melona
Kwas miodowy - astrachański
Kwas z miodem i chrzanem – starodawny rosyjski
Kwas mleczno-miodowy
Kwas mleczny
Kwas morwowy rubinowy
Kwas moskiewski
Kwas z porostu islandzkiego
Kwas z porzeczek czerwonych, białych lub różowych
Kwas z czerwonej porzeczki
Kwas z czarnej porzeczki
Kwas z liści czarnej porzeczki
Kwas pszeniczny
Kwas rabarbarowy I
Kwas rabarbarowy II
Kwas rabarbaru z tatarakiem
Kwas rodzynkowy
Kwas różany
Kwas z owoców dzikiej róży
Kwas staropolski
Kwas śliwkowy
Kwas ukraiński
Kwas wiśniowy I
Kwas wiśniowy II
Kwas żurawinowy
SBITNIENIE   
Sbitień arakowo-miodowy
Sbitień miodowy
Sbitień chmielowo-korzenny warzony
Sbitień „moskowskij”
Sbitień “sandomirskij”
Sbitień „władimirskij”
Sbitień „suzdalskij” I
Sbitień „suzdalskij” II
Sbitień chmielowy
Sbitień „popularny” I
Sbitień „popularny” II
Sbitień „popularny” III
Sbitień „popularny” IV
Sbitień winny (ciemny)
Sbitień winny (jasny)