Wyśmienite dania z jajek - ebook
Wyśmienite dania z jajek - ebook
Jajka to dla Ciebie nic specjalnego? A może kojarzą Ci się tylko z jajecznicą? Wystarczy, że sięgniesz po „Wyśmienite dania z jajek”, a zmienisz zdanie. Tym razem to właśnie jajka stały się inspiracją dla czytelników miesięcznika „PRZYŚLIJ PRZEPIS!” , którzy sami stworzyli i przetestowali wszystkie przepisy.
Pasztet jajeczny? Jajka faszerowane po francusku? A może bułgarskie ciasto caprise? Do wypróbowania jest ponad 60 przepisów, dzięki którym się przekonasz, że dania z jajek naprawdę mogą być wyśmienite.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7778-882-0 |
Rozmiar pliku: | 8,9 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
SKŁADNIKI
6 jajek ugotowanych na twardo
3 saszetki herbaty
2 plastry szynki
2 plastry żółtego sera
2 łyżeczki majonezu
łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka liści sałaty
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Sałatę myjemy i osuszamy. Jajka obieramy i od dołu odkrawamy 1⁄3 białka. Wyjmujemy żółtka.
Zaparzamy mocną herbatę. Wkładamy odcięte białka i gotujemy je na małym ogniu przez 1 minut.
Szynkę i ser drobno siekamy. Mieszamy je z żółtkami, natką pietruszki i majonezem. Farsz powinien być zwarty i lekko klejący. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Białe części (trzonki) napełniamy farszem i ustawiamy je na sałacie (farszem do dołu). Do ciemnych części (kapelusze) wkładamy niewielką ilość farszu. Nakładamy je na trzonki i lekko dociskamy.
RADA
Do farszu możemy dodać podsmażone pieczarki. Wtedy jajka będą przypominać grzyby nie tylko wyglądem, lecz także smakiem.BUŁGARSKIE CIASTO CAPRISE
SKŁADNIKI
5 jajek
20 dag masła
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mąki
1½ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy z solą i 1⁄3 szklanki cukru. Masło ucieramy na puch z 2⁄3 szklanki cukru. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do dużej tortownicy. Pieczemy 3 minut w temp. 170°C.
Żółtka ucieramy na puch z resztą cukru. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu polewamy je masą żółtkową (podczas stygnięcia ciasta żółtka się zetną).