Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Wyśmienite dania z makaronu i ryżu - ebook

Data wydania:
18 lutego 2015
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Wyśmienite dania z makaronu i ryżu - ebook

Ludzie dzielą się ponoć na tych, którzy uwielbiają ryż i tych, którzy bardziej cenią makaron. Jednak po wypróbowaniu dań z tej książki - decyzja może być naprawdę trudna.

Wyśmienite dania z ryżu i makaronu to kilkadziesiąt znakomitych przepisów stworzonych i przetestowanych przez czytelników miesięcznika PRZYŚLIJ PRZEPIS!
Orientalna zapiekanka z ryżem czy makaron słodko pikantny z sezamem? Risotto z groszkiem i parmezanem czy roladki z bakłażana i spaghetti. Odpowiedź musicie znaleźć sami..

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7778-860-8
Rozmiar pliku: 8,0 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

SKŁADNIKI

25 dag makaronu cannelloni

50 dag mięsa mielonego

250–300 ml domowego przecieru pomidorowego

puszka groszku

3 ząbki czosnku

15 dag startej goudy

2 łyżki śmietany

2 łyżki oliwy

zioła: oregano, tymianek, bazylia

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Farsz: mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie, mieszamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy przecierem pomidorowym, wsypujemy zioła i chwilę dusimy. Wkładamy odsączony groszek, mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy śmietaną. Cannelloni napełniamy farszem i kładziemy w naczyniu jedno obok drugiego. Po ułożeniu jednej warstwy smarujemy cienko farszem. Układamy kolejną warstwę makaronu. Jeśli zostanie trochę farszu, wykładamy go na wierzch.

Posypujemy żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w temp. 200°C.

Małgorzata GasekSKŁADNIKI

opakowanie makaronu cannelloni

70 dag mielonego mięsa wołowego

2 małe kabaczki

2 puszki pokrojonych pomidorów

główka czosnku (polskiego)

duża cebula

kilka kropel tabasco

100 ml śmietanki 30%

30 dag twardego żółtego sera

bułka

jajko

olej

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzamy.

Do mięsa dodajemy ½ główki drobno posiekanego czosnku, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz. Wyrabiamy. Dodajemy drobno pokrojone kabaczki, mieszamy.

Pomidory przekładamy do garnka. Dodajemy resztę posiekanego czosnku i wlewamy 200 ml wody. Zagotowujemy. Doprawiamy tabasco, solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy śmietankę. Cannelloni napełniamy farszem i układamy w naczyniu jedno obok drugiego. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Cannelloni pieczemy ok. 30 minut. Następnie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi.

RADA

Jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, może zmniejszyć ilość czosnku i zrezygnować z tabasco. Sos pomidorowy warto doprawić bazylią i oregano.

Karolina BełzakSKŁADNIKI

1½ szklanki ryżu basmati

sok z 1 cytryny

2 łyżki masła

1⁄3 łyżeczki gorczycy

1⁄3 łyżeczki kurkumy

szczypta chili

1⁄3 łyżeczki mielonego imbiru

garść orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE

Ryż płuczemy, zalewamy ok. 3 szklankami wody i gotujemy tak, aby był sypki. Odcedzamy i studzimy. Mieszamy z sokiem z cytryny.

Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy gorczycę i prażymy ok. 3 minut. Następnie dodajemy kurkumę, imbir, chili i orzeszki. Wsypujemy ryż. Podgrzewamy na małym ogniu, dokładnie mieszając.

RADA

Gorczycę prażymy ostrożnie, bo potrafi strzelać jak popcorn. Danie podajemy jako alternatywę dla tradycyjnie przygotowanych ziemniaków lub ryżu.

Karolina WójcikSKŁADNIKI

20 dag bobu

20 dag fasolki szparagowej

10 dag grubego makaronu, np. świderków

cukinia

½ papryczki chili

2 łyżki pesto

2 łyżki oliwy

dowolne zioła, np. czubryca zielona, estragon, bazylia, lubczyk ogrodowy

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.

Bób i fasolkę myjemy. Z fasolki usuwamy końce i kroimy na kawałki o długości ok. 1½ cm. Warzywa gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Z bobu usuwamy skórki.

Cukinię myjemy. Miąższ chili siekamy, a cukinię kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy fasolkę, bób i makaron. Mieszamy z pesto. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Katarzyna Szatkowska
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: