Żywienie - wpływ na zdrowie człowieka - ebook

Oceń:
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
ISBN:
978-83-200-5173-5
Język:
Polski
Rok wydania:
2016
Rozmiar pliku:
4,8 MB
Zabezpieczenie:
Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Cena Virtualo
111,80 zł
119,00 zł
Cena w punktach Virtualo:
11180 pkt.

Pełny opis

Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka.
W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi.
Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.

Spis treści

Przedmowa IX

Podziękowania XI

Przedmowa do wydania polskiego XIII

1. Wprowadzenie
1.1. Kompleksowe podejście do żywienia
1.2. Koncepcja równowagi (bilansu)
1.2.1. Model podaży i zapotrzebowania
1.2.2. Przekarmienie
1.2.3. Niedożywienie
1.2.4. Klasyczne badania równowagi
1.2.5. Ogólny stan odżywienia
1.3. Zmiany wymagań żywieniowych w ciągu życia
1.4. Ocena stanu odżywienia
1.4.1. Pomiary antropomotoryczne
1.4.2. Ocena spożycia
1.4.3. Wskaźniki biologiczne (biomarkery) stanu odżywienia
1.4.4. Badanie kliniczne
1.5. Żywieniowe wartości referencyjne
1.5.1. Brytyjski system żywieniowych wartości referencyjnych
1.5.2. Żywieniowe wartości referencyjne w różnych krajach

2. Zanim zacznie się nowe życie
2.1. Wprowadzenie
2.2. Odżywianie się kobiet a płodność
2.2.1. Determinanty płodności i bezpłodności
2.2.2. Znaczenie tkanki tłuszczowej
2.2.3. Rola leptyny
2.2.4. Antyoksydanty
2.2.5. Kofeina i alkohol
2.3. Odżywianie się mężczyzn a płodność
2.3.1. Determinanty płodności i bezpłodności
2.3.2. Otyłość
2.3.3. Cukrzyca
2.3.4. Alkohol
2.3.5. Cynk
2.3.6. Antyoksydanty
2.3.7. Selen
2.3.8. Fitoestrogeny i estrogeny środowiskowe
2.4. Przygotowanie do ciąży
2.4.1. Dlaczego trzeba przygotować się do ciąży?
2.4.2. Rola witaminy A w funkcjonowaniu wątroby
2.4.3. Kwas foliowy a uszkodzenia cewy nerwowej

3. Ciąża
3.1. Wprowadzenie
3.2. Fizjologiczna charakterystyka ciąży
3.2.1. Przyrost masy ciała i zmiany składu ciała
3.2.2. Zwiększenie objętości krwi i zmiany sercowo-naczyniowe
3.2.3. Zmiany zachodzące w nerkach
3.2.4. Zmiany zachodzące w układzie oddechowym
3.2.5. Zmiany zachodzące w przewodzie pokarmowym
3.2.6. Adaptacyjne zmiany metaboliczne
3.3. Wymagania żywieniowe
3.3.1. Energia, białka, tłuszcze
3.3.2. Mikroskładniki (mikroelementy)
3.4. Dieta a ciąża
3.4.1. Poronienie i poród martwego płodu
3.4.2. Poród przedwczesny
3.4.3. Zaburzenia ciśnienia
3.4.4. Poród patologiczny
3.5. Nudności i wymioty podczas ciąży (NVP)
3.5.1. Nudności i wymioty podczas ciąży jako proces fizjologiczny
3.5.2. Niepowściągliwe wymioty ciężarnych
3.6. Nienasycenie i awersja
3.6.1. Alotriofagia
3.7. Zaburzenia czynności przewodu pokarmowego
3.8. Ciąże o dużym ryzyku
3.8.1. Cukrzyca ciążowa
3.8.2. Ciąże mnogie
3.8.3. Spektrum alkoholowych uszkodzeń płodu

4. Odżywianie w okresie płodowym a choroby w wieku późniejszym
4.1. Wprowadzenie
4.2. Rozwojowe przyczyny chorób u osób dorosłych
4.2.1. Koncepcja programowania
4.2.2. Programowanie płodowe a choroby
4.3. Dowody wskazujące na wpływ odżywiania się matki na rozwój chorób w późniejszym okresie życia
4.3.1. Epidemiologia
4.3.2. Krytyka hipotezy programowania
4.3.3. Badania doświadczalne
4.4. Podstawy programowania płodowego
4.4.1. Oszczędne fenotypy i genotypy
4.4.2. Predykcyjne reakcje adaptacyjne
4.4.3. Remodeling tkanek
4.4.4. Zaburzenia równowagi hormonalnej
4.4.5. Interakcje składnik odżywczy–gen
4.4.6. Regulacja epigenetyczna
4.5. Implikacje hipotezy programowania
4.5.1. Interwencje służby zdrowia
4.5.2. Międzypokoleniowa transmisja ryzyka choroby

5. Laktacja i karmienie niemowląt
5.1. Wprowadzenie
5.2. Fizjologia laktacji
5.2.1. Anatomia piersi
5.2.2. Synteza mleka
5.2.3. Hormonalna kontrola laktacji
5.2.4. Utrzymanie laktacji
5.2.5. Wymagania pokarmowe podczas laktacji
5.3. Korzyści wynikające z karmienia piersią
5.3.1. Korzyści dla matki
5.3.2. Korzyści dla dziecka
5.3.3. Zalecenie karmienia piersią przez 6 miesięcy
5.4. Trendy w karmieniu piersią
5.4.1. Powody, dla których kobiety nie karmią piersią
5.4.2. Propagowanie karmienia piersią
5.5. Sytuacje, w których nie zaleca się karmienia piersią
5.6. Inne możliwości karmienia niemowląt
5.6.1. Preparaty mleka krowiego
5.6.2. Preparaty dla wcześniaków
5.6.3. Preparaty sojowe
5.6.4. Hydrolizaty białkowe i preparaty aminokwasowe
5.6.5. Pozostałe preparaty

6. Żywienie dzieci
6.1. Wprowadzenie
6.2. Okres niemowlęcy i okres dzieci młodszych (od urodzenia do lat 5)
6.2.1. Główne etapy rozwoju
6.2.2. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze
6.2.3. Spożycie składników odżywczych przez niemowlęta i młodsze dzieci
6.2.4. Zmiana sposobu spożywania pokarmów z dziecięcego na dorosły
6.3. Dzieci starsze (5–13 lat)
6.3.1. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze dzieci starszych
6.3.2. Szkolne posiłki i propagowanie zdrowego żywienia
6.3.3. Znaczenie śniadania
6.4. Otyłość u dzieci
6.4.1. Wzrost częstości występowania otyłości
6.4.2. Przyczyny otyłości dzieci
6.4.3. Konsekwencje otyłości u dzieci
6.4.4. Leczenie otyłości dziecięcej
6.4.5. Zapobieganie otyłości dziecięcej

7. Odżywianie się w okresie dojrzewania
7.1. Wprowadzenie
7.2. Rozwój fizyczny
7.2.1. Tempo wzrastania
7.2.2. Skład ciała
7.2.3. Okres pokwitania i dojrzewania płciowego
7.2.4. Wzrastanie kości
7.3. Rozwój psychospołeczny
7.4. Zapotrzebowanie żywieniowe w okresie nastoletnim
7.4.1. Makroskładniki i energia
7.4.2. Mikroskładniki
7.5. Spożycie żywności w okresie dojrzewania
7.5.1. Czynniki wpływające na wybór pokarmu
7.5.2. Jedzenie poza domem
7.5.3. Pomijanie posiłków i przekąski (pojadanie)
7.6. Potencjalne problemy z odżywianiem się
7.6.1. Odchudzanie się i kontrola masy ciała
7.6.2. Nastolatek wegetarianin
7.6.3. Sport i aktywność fizyczna
7.6.4. Zaburzenia odżywiania się
7.6.5. Nastolatka w ciąży
7.6.6. Alkohol
7.6.7. Palenie tytoniu
7.6.8. Używanie narkotyków

8. Wiek dorosły
8.1. Wprowadzenie
8.2. Zmiana zapotrzebowania na składniki odżywcze
8.3. Wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania się
8.4. Stany chorobowe wynikające z niezdrowego odżywiania się i trybu życia
8.4.1. Otyłość
8.4.2. Cukrzyca typu 2
8.4.3. Zespół metaboliczny
8.4.4. Choroba sercowo-naczyniowa
8.4.5. Nowotwory

9. Wiek starszy i podeszły
9.1. Wprowadzenie
9.2. Populacja ludzi starzejących się
9.3. Proces starzenia się
9.3.1. Wpływ na układy fizjologiczne
9.3.2. Mechanizmy starzenia się komórek
9.3.3. Wpływ odżywiania się na proces starzenia się
9.4. Wymagania żywieniowe osób starszych
9.4.1. Makroskładniki i energia
9.4.2. Mikroskładniki
9.4.3. Specjalne zalecenia dla osób w wieku podeszłym
9.5. Problemy zdrowego żywienia osób starszych
9.5.1. Niedożywienie i wiek podeszły
9.5.2. Ubóstwo
9.5.3. Izolacja społeczna
9.5.4. Edukacja
9.5.5. Zmiany fizyczne
9.5.6. Zwalczanie niedożywienia u osób w wieku podeszłym
9.6. Powszechne problemy zdrowotne związane z odżywianiem się
9.6.1. Choroby kości
9.6.2. Odporność i zakażenia
9.6.3. Choroby przewodu pokarmowego
9.6.4. Niedokrwistość

10. Odżywianie się zgodne z wymaganiami indywidualnymi
10.1. Wprowadzenie
10.2. Indywidualne reakcje na zróżnicowanie pokarmów
10.2.1. Determinowanie przez geny sposobu odżywiania się
10.2.2. Determinowanie przez geny wykorzystania i biodostępności substancji odżywczych
10.2.3. Żywieniowa regulacja ekspresji genów
10.3. Identyfikacja biomarkerów ryzyka choroby
10.3.1. Nutrigenomika
10.3.2. Proteomika
10.3.3. Metabolomika
10.4. Genetyczne uwarunkowanie ryzyka choroby i odpowiedzi na składniki odżywcze
10.4.1. Otyłość
10.4.2. Choroba sercowo-naczyniowa
10.4.3. Nowotwory
10.5. Interakcja składnik odżywczy–gen a długość życia
10.6. Jaka jest przyszłość doradztwa żywieniowego?

Słownik terminów

Skorowidz