Ciasta z owocami. Lekko i zdrowo - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
4 marca 2015
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Ciasta z owocami. Lekko i zdrowo - ebook
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania.
Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach – zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-280-1745-0 |
Rozmiar pliku: | 5,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Ciasta z owocami
Ciasta z owocami można robić praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem zachwyca nas smak lekkich truskawkowych bądź jagodowych serników podawanych na zimno, kruchych tart z owocami leśnymi i rolady malinowej. Jesienią pieczemy ciasta z gruszkami, jabłkami i śliwkami. A zimą, kiedy marzy nam się słodka przekąska do rozgrzewającej herbaty, sięgamy po muffiny z żurawinami, ciasto ananasowo-rumowe lub wypieki z owocami egzotycznymi.
Kruche, ucierane, biszkopty, francuskie i drożdżowe, z owocami sezonowymi i egzotycznymi, tradycyjne i zupełnie nietypowe, od słodkich po prawie wytrawne, idealne na przyjęcia i do poobiedniej kawy – oto zbiór przepisów na wyjątkowe ciasta (nie tylko dla łasuchów!).Sernik jagodowy na herbatnikach
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Herbatniki, cukier i sól zmiksuj mikserem ręcznym. Dodaj masło i esencję waniliową. Ponownie zmiksuj.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóż na nim ciasto. Piecz 12–15 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.
3. Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Twaróg, śmietanę, cukier i sok z cytryny zmiksuj. Porcjami dodawaj jagody, a na końcu powoli wlej żelatynę. Ponownie dokładnie zmiksuj.
4. Masę wyłóż na ciasto, tak by tworzyła równą warstwę, i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc), by stężała. Gdy będzie już gotowa, wyjmij ciasto z tortownicy i udekoruj je jagodami. Jeśli posypiesz owoce odrobiną cukru, puszczą sok. Podawaj schłodzone.
+-----------------------------------+-----------------------------------------------------------+
| | 250 g pokruszonych herbatników lub ciastek typu digestive |
| | |
| | 3 łyżki cukru |
| | |
| | szczypta soli |
| | |
| | 200 g roztopionego masła |
| | |
| | 3–4 krople esencji waniliowej |
| | |
| | łyżka cukru |
| | |
| | 250 g jagód |
| | |
| | masa: |
| | |
| | torebka żelatyny |
| | |
| | 400 g naturalnego sera twarogowego |
| | |
| | 250 ml śmietany 36% |
| | |
| | 250 g cukru |
| | |
| | łyżka soku z cytryny |
| | |
| | 750 g jagód |
+-----------------------------------+-----------------------------------------------------------+
| | tortownica śr. 30 cm |
+-----------------------------------+-----------------------------------------------------------+
| | 30 min |
+-----------------------------------+-----------------------------------------------------------+
Muffinki z jagodami
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej płynne i jagody.
2. Przelej mokre składniki do suchych i ponownie wymieszaj. Nie musisz robić tego bardzo dokładnie, w cieście mogą zostać grudki.
3. Ciasto nakładaj łyżką do papierowych papilotek, a następnie do formy na muffinki.
4. Piecz ok. 20 minut. Babeczki powinny być wyrośnięte i sprężyste. Gotowe możesz posypać cukrem pudrem i udekorować jagodami.
+-----------------------------------+------------------------------------------+
| | składniki z przepisu na muffinki – tutaj |
| | |
| | 200 g mrożonych lub świeżych jagód |
| | |
| | cukier puder (opcjonalnie) |
+-----------------------------------+------------------------------------------+
| | 12 |
+-----------------------------------+------------------------------------------+
| | 35 min |
+-----------------------------------+------------------------------------------+
Ciasta z owocami można robić praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem zachwyca nas smak lekkich truskawkowych bądź jagodowych serników podawanych na zimno, kruchych tart z owocami leśnymi i rolady malinowej. Jesienią pieczemy ciasta z gruszkami, jabłkami i śliwkami. A zimą, kiedy marzy nam się słodka przekąska do rozgrzewającej herbaty, sięgamy po muffiny z żurawinami, ciasto ananasowo-rumowe lub wypieki z owocami egzotycznymi.
Kruche, ucierane, biszkopty, francuskie i drożdżowe, z owocami sezonowymi i egzotycznymi, tradycyjne i zupełnie nietypowe, od słodkich po prawie wytrawne, idealne na przyjęcia i do poobiedniej kawy – oto zbiór przepisów na wyjątkowe ciasta (nie tylko dla łasuchów!).Sernik jagodowy na herbatnikach
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Herbatniki, cukier i sól zmiksuj mikserem ręcznym. Dodaj masło i esencję waniliową. Ponownie zmiksuj.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóż na nim ciasto. Piecz 12–15 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.
3. Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Twaróg, śmietanę, cukier i sok z cytryny zmiksuj. Porcjami dodawaj jagody, a na końcu powoli wlej żelatynę. Ponownie dokładnie zmiksuj.
4. Masę wyłóż na ciasto, tak by tworzyła równą warstwę, i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc), by stężała. Gdy będzie już gotowa, wyjmij ciasto z tortownicy i udekoruj je jagodami. Jeśli posypiesz owoce odrobiną cukru, puszczą sok. Podawaj schłodzone.
+-----------------------------------+-----------------------------------------------------------+
| | 250 g pokruszonych herbatników lub ciastek typu digestive |
| | |
| | 3 łyżki cukru |
| | |
| | szczypta soli |
| | |
| | 200 g roztopionego masła |
| | |
| | 3–4 krople esencji waniliowej |
| | |
| | łyżka cukru |
| | |
| | 250 g jagód |
| | |
| | masa: |
| | |
| | torebka żelatyny |
| | |
| | 400 g naturalnego sera twarogowego |
| | |
| | 250 ml śmietany 36% |
| | |
| | 250 g cukru |
| | |
| | łyżka soku z cytryny |
| | |
| | 750 g jagód |
+-----------------------------------+-----------------------------------------------------------+
| | tortownica śr. 30 cm |
+-----------------------------------+-----------------------------------------------------------+
| | 30 min |
+-----------------------------------+-----------------------------------------------------------+
Muffinki z jagodami
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej płynne i jagody.
2. Przelej mokre składniki do suchych i ponownie wymieszaj. Nie musisz robić tego bardzo dokładnie, w cieście mogą zostać grudki.
3. Ciasto nakładaj łyżką do papierowych papilotek, a następnie do formy na muffinki.
4. Piecz ok. 20 minut. Babeczki powinny być wyrośnięte i sprężyste. Gotowe możesz posypać cukrem pudrem i udekorować jagodami.
+-----------------------------------+------------------------------------------+
| | składniki z przepisu na muffinki – tutaj |
| | |
| | 200 g mrożonych lub świeżych jagód |
| | |
| | cukier puder (opcjonalnie) |
+-----------------------------------+------------------------------------------+
| | 12 |
+-----------------------------------+------------------------------------------+
| | 35 min |
+-----------------------------------+------------------------------------------+
więcej..