Facebook - konwersja
Pobierz fragment

Dieta podczas chemioterapii. Pięć kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Data wydania:
2 lutego 2016
Format ebooka:
MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Dieta podczas chemioterapii. Pięć kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka - ebook

To zdumiewające, że 20-40 procent pacjentów chorych na raka umiera z przyczyn związanych ze złym odżywianiem się, a nie z powodu samej choroby, zaś u 80 procent pacjentów rozwija się jakaś forma klinicznego niedożywienia.

- Państwowy Instytut Onkologii

Co powinien jeść pacjent poddawany chemioterapii? Czy dieta może wpływać na przebieg terapii?

Chemioterapia stosowana u osób chorych na raka nie tylko osłabia organizm i jego odporność, ale może także powodować utratę apetytu lub jadłowstręt. Dlatego tak istotny podczas leczenia jest sposób odżywiania pacjenta, zbilansowana, pełnowartościowa i wzmacniająca dieta dostosowana do zmian zachodzących w jego apetycie i wrażliwości kubków smakowych.

Książka Mike’a Herberta to świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor porusza w niej kwestie dotyczące m.in.: zachowania siły i poprawy tolerancji organizmu na chemioterapię i jej skutki uboczne; wzmocnienia odporności, obniżenia ryzyka infekcji i przyspieszenia regeneracji; zmiany sposobu myślenia o chorobie i rozwijania pozytywnego nastawienia do terapii; wyboru najskuteczniejszego programu żywienia.

W publikacji znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała.

Spis treści

CZĘŚĆ 1. Chemioterapia to tylko część procesu leczenia
CZĘŚĆ 2. Program diety w chemioterapii

  • Krok 1: Zmień sposób myślenia i skoncentruj się na wyzdrowieniu
  • Krok 2: Odtruj się, aby wspomóc uzdrawianie od wewnątrz
  • Krok 3: Jedz najlepszą żywność, aby wytworzyć w organizmie uzdrawiające warunki
  • chemiczne
  • Krok 4: Uzupełniaj dietę odpowiednimi suplementami, aby zwiększyć tempo powrotu
  • do zdrowia
  • Krok 5: Ćwicz i odpoczywaj, aby przyspieszyć proces powrotu do zdrowia

CZĘŚĆ 3. Przepisy: zdrowe odżywianie się
Śniadanie

  • Granola
  • Owsianka z zielonym jabłkiem i imbirem
  • Jajka ze szpinakiem i pomidorem
  • Gruboziarnista kasza owsiana z orzechami włoskimi i jabłkiem
  • Owsianka z kaszy gryczanej
  • Owsiane gofry lub naleśniki z masłem migdałowym i jagodami
  • Komosa ryżowa na ciepło

Napoje

  • Herbata imbirowa
  • Mleko z surowych migdałów
  • Mleko z brązowego ryżu
  • Mleko owsiane
  • Zielona lemoniada
  • Herbata rooibos
  • Zielony sok nr 1
  • Zielony sok nr 2Zielony sok nr 3
  • Zielony sok nr 4
  • Smoothie z czarnymi borówkami
  • Smoothie z truskawkami i orzechami włoskimi
  • Woda cytrynowa/limonkowa
  • Woda ogórkowa
  • Mrożona herbata rooibos
  • Zielona herbata
  • Smoothie z imbirem, truskawkami i zieloną herbatą
  • Smoothie z zieloną herbatą
  • Smoothie z mlekiem owsianym i jeżynami

Zupy

  • Pikantna grochówka z połówek łuskanego grochu
  • Zupa ze świeżych pomidorów
  • Krupnik z grzybami
  • Gulasz z dyni i czerwonej soczewicy
  • Zupa z dyni piżmowej i jabłek
  • Krupnik warzywny
  • Zdrowa zupa fasolowa z jarmużem
  • Zupa z białej fasoli, dyni piżmowej i jarmużu
  • Irlandzki gulasz wegański
  • Wegańska zupa jarzynowa
  • Zupa jarzynowa z fasolą

Dania główne

  • Zapiekanka z czarną fasolą, cukinią i tortillami
  • Klasyczna sałatka Cezar z krewetkami
  • Rybne taco
  • Ciecierzyca z imbirem i pomidoramiBoćwina z ciecierzycą i świeżymi pomidorami
  • Risotto z komosy ryżowej ze szparagami i grzybami
  • Sałatka z grzybami shiitake
  • Makaron ryżowy ze szparagami
  • Grillowane sardynki
  • Sałatka z krewetkami i szpinakiem
  • Sałatka z krewetkami i awokado
  • Sałatka z grillowanym łososiem
  • Warzywa na parze z sosem z czarnej fasoli
  • Wegetariańskie chili z czarną fasolą
  • Krewetki po chińsku
  • Rybne taco z surówką z kapusty
  • Jesienny gulasz

Przystawki

  • Sos guacamole
  • Brązowy ryż curry
  • Duszony koper włoski
  • Kapusta na parze z kminkiem
  • Brokuły z imbirem i sezamem
  • Kolczoch z pomidorami i zielonym chili
  • Salsa pomidorowa Pico de Gallo
  • Komosa ryżowa z czosnkowym sosem tahini
  • Makaron ryżowy z orzechowym pesto
  • Brokuły z sezamem
  • Podsmażany jarmuż
  • Biryani z ryżem
  • Pieczona brukselka z koprem włoskim i grzybami shiitake
  • Pieczone frytki z batatówSmaczna sałatka tabbouleh
  • Tabbouleh z komosą ryżową
  • Sałatka z grzybami i brokułami

Sosy i dressingi

  • Świeża salsa ogrodowa
  • Szybki czerwony sos
  • Pesto z rukoli
  • Świeży ziołowy winegret
  • Winegret z awokado
  • Winegret z pieczoną czerwoną papryką
  • Klasyczny dressing Cezar
  • Dressing tahini
  • Masa czosnkowa „Lepsza niż masło”
  • Majonez z migdałów

Przekąski

  • Przekąski z wafli ryżowych
  • Zapiekany, chrupiący jarmuż
  • Pałeczki z kłębiana z sokiem limonkowym
  • Sajgonki z nori z brązowym ryżem, awokado i ogórkiem
  • Humus
  • Wrapy z papieru ryżowego
  • Zdrowa mieszanka studencka

Desery

  • Surowe trufle czekoladowe
  • Prosty tort czekoladowy
  • Pudding czekoladowy
  • Tapioka z truskawkami
  • Babeczki z mąki jęczmiennej (zawiera gluten)Dynia piżmowa z orzechami włoskimi i żurawiną lub borówkami
  • Grillowane jabłka
  • Milkshake czekoladowo-truskawkowy
  • Ciasteczka z płatków owsianych
  • Miękkie ciasteczka migdałowe
  • Shake miętowy z kawałkami czekolady
  • Pudding chia
  • Rarytas z nasionami chia

CZĘŚĆ 4. Nie tylko chemioterapia

Kategoria: Zdrowie i uroda
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-65442-80-2
Rozmiar pliku: 3,5 MB

BESTSELLERY

Kategorie: