Krok po kroku z Robertem Sową - ebook
Krok po kroku z Robertem Sową - ebook
Robert Sowa znany mistrz kulinarny dzieli się swoimi oryginalnymi przepisami. To książka, jakiej jeszcze nie było – ponad 120 autorskich przepisów Mistrza pokazanych na kolorowych ilustracjach obrazujących poszczególne etapy wykonania każdej potrawy.
Dodatkowo przy każdym przepisie znajdą się symbole informujące o czasie potrzebnym na przygotowanie potrawy i stopniu trudności.
Proponowane przepisy to wielokrotnie sprawdzone przez Mistrza potrawy na zupy i przystawki, dania z ryb, mięs, wegetariańskie oraz dodatki. Autor poleca wykwintne, zdrowe i pachnące ziołami potrawy. Dzięki nim każdy kucharz i kucharka, nawet początkujący, bez trudu odtworzą smaki proponowanych dań oraz osiągną kulinarny sukces.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7945-286-6 |
Rozmiar pliku: | 20 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Moja kuchnia jest doskonale przyprawiona i pachnie ziołami, a ciekawe, łatwo dostępne dodatki wzbogacają jej smak.
Kolorowe zdjęcia z etapów przygotowań to doskonałe ułatwienie nie tylko dla zawodowych kucharzy, ale też początkujących amatorów kulinarnych. Mam nadzieję, że będziecie przygotowywać potrawy wspólnie ze mną „krok po kroku”, a książka będzie dla Was miłym drogowskazem na kulinarnej drodze, pełnej radości i smaku.
Dziękuję wszystkim, dzięki którym książka powstała, a przede wszystkim Robertowi Wojnarowskiemu i Krzysztofowi Kopcińskiemu za pomoc w przygotowaniu przepisów.
Smacznego!
RSBEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE
------------------------------------------------------------------------
Składniki
- 6 jajek od kur z wolnego wybiegu
- 250 g cukru trzcinowego
- 150 g czekolady min. 70-proc.
- 150 g masła 82-proc.
- 100 g mąki migdałowej (lub mielonych płatków migdałowych)
- 1 limonka (skórka + sok)
- 4 łyżeczki dobrego mocnego kakao
- 2 łyżeczki rumu
- tłuszcz do formy
------------------------------------------------------------------------
Przygotowanie
W mikserze planetarnym ubijamy na puszystą masę jajka z cukrem, aby kilkakrotnie zwiększyły swoją objętość.
Czekoladę i masło wkładamy do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad garnkiem z ciepłą parującą wodą.
Mąkę migdałową, a jeśli nie mamy, zmielone płatki migdałowe mieszamy z przesianym przez drobne sito kakao.
Ubitą masę z jajek delikatnie łączymy z przestudzoną czekoladą, mąką migdałową (mielonymi płatkami migdałowymi), kakao, skórką i sokiem z limonki oraz rumem. Całość mieszamy ostrożnie.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, z włączoną funkcją termoobiegu.
Po tym czasie ciasto będzie upieczone, ale uwaga ze względu na brak mąki w składzie, jeśli będziemy sprawdzać je patyczkiem, patyczek będzie wilgotny.
BIGOS Z DUSZONYMI ŻEBERKAMI I POMIDORAMI
------------------------------------------------------------------------
Składniki na 4 porcje
- 1 kg chudych żeberek wieprzowych
- 1 kg pokrojonej kiszonej kapusty
- 1 opakowanie Przyprawy do bigosu i dań z kapusty Prymat
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 g pomidorów pelati
- Sól morska gruboziarnista Prymat
- Pieprz czarny grubo mielony Prymat
- olej do smażenia
Marynata:
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Prymat
------------------------------------------------------------------------
Przygotowanie
Umyte i osuszone żeberka kroimy na małe porcje, marynujemy w oleju połączonym z przyprawą do wieprzowiny i smażymy na patelni na złoty kolor.
Kapustę gotujemy, dodajemy żeberka oraz przyprawę do bigosu, dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Czosnek i cebulę obieramy, czosnek kroimy w plastry, cebulę – w kostkę, smażymy razem i dodajemy do kapusty.
Pod koniec gotowania wrzucamy pomidory i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ciemnym pieczywem.
BLINY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ, WĘDZONYM WĘGORZEM I ŚMIETANKOWYM SERKIEM
------------------------------------------------------------------------
Składniki na 4 porcje
- 200 g mąki pszennej do ciast drożdżowych typ 550
- 200 g mąki gryczanej
- 2 g świeżych drożdży
- 700 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki masła klarowanego
- Sól morska gruboziarnista Prymat
- 2 gruszki konferencja
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- Cynamon mielony Prymat
- 3 gwiazdki anyżu
- wędzony węgorz lub inna szlachetna ryba
- 100 ml crème fraîche lub kremowy serek kanapkowy
- masło klarowane do smażenia
- 4 gałązki koperku do dekoracji
------------------------------------------------------------------------
Przygotowanie
Obie mąki przesiewamy oddzielnie na stolnicę.
Łączymy drożdży z cukrem i mlekiem (250 ml), po czym dodajemy do mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę gryczaną, resztę mleka i mieszamy.
Dodajemy stopniowo żółtka, klarowane masło oraz pianę z ubitych białek. Doprawiamy szczyptą soli. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W trakcie obieramy gruszki, kroimy na ósemki i na rozgrzanej patelni karmelizujemy z miodem, cynamonem i anyżem.
Rybę obieramy ze skóry i ości, dzielimy na małe kawałki. Rozgrzewamy masło na patelni, nakładamy po łyżce masy i smażymy z obu stron rumiane bliny.
Na gotowe bliny nakładamy skarmelizowane cząstki gruszek, kawałki ryby i łyżkę kremowego serka.
BUŁECZKI WYTRAWNE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I KARCZOCHAMI
------------------------------------------------------------------------
Składniki na 4 porcje
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3 jajka
- 1 mały kubeczek gęstej śmietany
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 300 g marynowanych w oliwie karczochów
- dowolny tarty żółty ser np. gouda
- szczypta cukru
Do smaku:
- Oregano Prymat
- Sól morska gruboziarnista Prymat
- Pieprz czarny mielony Prymat
- Gałka muszkatołowa mielona Prymat
------------------------------------------------------------------------
Przygotowanie
Ciasto francuskie wcześniej rozmrażamy, kroimy w kwadraty i rozkładamy je na blaszce posmarowanej oliwą.
Szparagi myjemy i obieramy do połowy długości. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
Jajka rozprowadzamy ze śmietaną do uzyskania jedwabistej konsystencji. Następnie dodajemy posiekane na drobne kawałki oliwki zamarynowane wcześniej w oregano oraz drobno pokrojone karczochy.
Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wraz z tartym serem dodajemy do masy jajeczno-śmietanowej. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowaną masę wykładamy na wycięte kawałki ciasta, podwijamy boki, aby masa nie spłynęła.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C do czasu zrumienienia bułeczek. Podajemy z sałatą rukolą.