Facebook - konwersja
Pobierz fragment

Kuchnia domowa. Dieta bezmleczna - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Data wydania:
25 września 2013
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Kuchnia domowa. Dieta bezmleczna - ebook

Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu - to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety.


Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki - herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty - na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.


W książce znajdziesz:


200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu.
Informacje na temat żywienia dzieci i niemowląt.
Rady, jak postępować na co dzień oraz listę produktów, których należy unikać.
Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania.

Spis treści

PRZEDMOWA
WSTĘP
W jaki sposób ta książka może pomóc?
Wzrost częstotliwości występowania alergii na mleko i nietolerancji laktozy
Na czym polega alergia na mleko?
Na czym polega nietolerancja laktozy?
Co to jest nadwrażliwość pokarmowa?
Pierwotna nietolerancja laktozy
Wtórna nietolerancja laktozy
Wrodzona nietolerancja laktozy
Galaktozemia
Symptomy
Alergia na białka mleka
Nietolerancja laktozy
Diagnoza
Leczenie
Na czym polega dieta bezmleczna?
Z czego trzeba zrezygnować?
Zastąpić wyrobami z mleka koziego?
Inne produkty zwierzęce
Jogurt
Sery
Mleko
Soja
Inne substytuty produktów mlecznych
Wapń
Białka
Jedzenie poza domem
Niemowlęta, dzieci i nastolatki
Ciąża i karmienie
Dieta bezmleczna bez alergii i nietolerancji
Zawartość tłuszczu
Jakie korzyści przynosi dieta bezmleczna?
Zdrowa, zbilansowana dieta bez nabiału
Proponowane posiłki
Gotowanie i przepisy kuchenne
Uwagi ogólne
PRODUKTY ZASTĘPCZE
ZUPY, DIPY, PRZYSTAWKI I PRZEKĄSKI
Zupa z zielonej soczewicy z kawałkami pora i ziemniaków
Tajska zupa rybna
Kremowa zupa szpinakowa z gałką muszkatołową
Chowder z wędzonego wątłusza
Kremowa zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa miso z tofu, makaronem i wakame
Hummus
Dip z tahini z sokiem cytryny
Serowy dip ze szczypiorkiem
Ziołowy dip z oliwkami i anchois
Empanady z krewetkami i awokado
Placki ziemniaczane z mięsem kraba
Małże nadziewane porem i czosnkiem na chrupko
Fritto misto
Suflet z wędzonych śledzi z zieleniną
Panierowane filety sardynek z ziołami
Nicejskie tarteletki
Roladki z wędzonego łososia nadziewane musem z wędzonego pstrąga
Kalmary z papryką chilli i pomidorami
Chrupiące paski wieprzowiny po chińsku
Szaszłyki z kurczaka marynowanego w limetce i obtoczonego w sezamie
Bruschetta z pieczonymi pomidorkami czereśniowymi
Sałatka z wędzonej kaczki z pikantnymi orzechami włoskimi
Koperty z ciasta półfrancuskiego ze szpinakiem i orzechami piniowymi
Pasta z soczewicy, pieczarek i orzechów
Warzywne tortille z hummusem i chilli
Tortille z bekonem, pomidorami i rukwią wodną
LEKKIE POSIŁKI I OBIADY
Żeberka po karaibsku
Marokańskie kotlety jagnięce
Zapiekanka z golonką i soczewicą
Tarteletki z pancettą i grzybami zapiekane z jajkami
Risotto z sercami karczochów i grzybami posypane szynką parmeńską
Flan z czerwonej soczewicy, bekonu i cebuli
Spaghetti la carbonara
Quesadille z pikantnym kurczakiem
Smażone wątróbki drobiowe w kremowym sosie z wina i szałwii na czosnkowych grzankach
Grillowany tuńczyk na nicejskiej sałatce ziemniaczanej
Placki ziemniaczane
Quiche ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Pieczeń z bakłażanów i czerwonej soczewicy
Pieczone nadziewane pieczarki
Ciecierzyca z pomidorami i kolendrą
Szpinak z jajkami na ostro
Frittata z ziemniaków, fasolki i kukurydzy
Kotleciki z batatów i ciecierzycy
DANIA GŁÓWNE – MIĘSNE, RYBNE I WEGETARIAŃSKIE
Pikantny boeuf Stroganow
Duszona wołowina
Wątróbka cielęca z bekonem i sosem z szałwii z winegretem z sherry
Kurczak w kremowym sosie chilli z bazylią i kokosem
Kurczak po kreolsku
Pierś kurczaka z grzybami i boczkiem w kremowym sosie z zielonym pieprzem
Zapiekanka z kurczaka i grzybów
Kurczak w cydrze z grzybami i musztardą z Dijon
Pierś kaczki w sosie z pomarańczy, jałowca i czerwonego wina
Pieczone udka kacze w imbirze i miodzie
Kociołek jagnięcy z kaszą jęczmienną
Kebaby z marynowanej jagnięciny
Tażin z jagnięciny
Sznycle wieprzowe w panierce z orzechów laskowych i szałwii
Smażona ryba po cajuńsku
Filet pstrąga w stylu tandoori
Grillowana troć atlantycka w kremowym sosie z rukwi wodnej
Zapiekanka z ryby, krewetek i pora
Filety makreli w chrupiącej panierce owsianej
Grillowany tuńczyk w salsie verde
Grillowany filet cefala pod dressingiem z soi, miodu i chrzanu
Grillowana raja z ciepłym sosem cebulowo-paprykowym
Pieczony dorsz pod pierzynką serowo-ziołową
Koperkowe naleśniki z wędzonym łupaczem, pomidorami i porem
Zapiekanka z łupacza i pomidorów pod ziemniakami
Szaszłyki z żabnicy i krewetek
Kotleciki z wędzonej ryby
Grzanki z wędzonym dorszem
Gougere ze szpinakiem, migdałami i grzybami
Musaka z soczewicą i grzybami
Śródziemnomorskie lasagne z ciecierzycy i warzyw
Cobbler z grochu i warzyw
Tajskie curry z zielonych warzyw i nerkowców
Strudle grzybowo-orzechowe
WARZYWA
Kalafior przyprawiony kminem rzymskim
Fasolka szparagowa po grecku
Smażona na chrupko kapusta z marchewką i kminkiem
Pikantne warzywa po cajuńsku
Bób z wędzonym boczkiem
Pieczony pasternak w miodzie i sezamie
Ziemniaczano-selerowa boulangre
Krem z ziemniaków purée i musztardy ziarnistej
Purée ziemniaczane z oliwą i pieczonym czosnkiem
Pikantne ziemniaki
„Serowa” polenta z patelni
Makaron sezamowy
Sycylijska caponata
Pikantny ryż
Pudding Yorkshire
SOSY I DODATKI
Sos czosnkowy
Pesto z bazylii i orzechów
Salsa z fasoli i chilli
Kremowy sos z cydru i musztardy ziarnistej
Kokosowy sos curry
Miętowy sos jogurtowy
Kremowy sos chilli z orzechów ziemnych i mleczka kokosowego
Salsa kukurydziano-limetkowa
Sos z pieczonych pomidorów
Sos imbirowo-agrestowy
Pikantny majonez
Salsa pomidorowo-miętowa
Sos pomidorowo-paprykowy
Sos z pomidorów i słodkiej papryki chilli
Sos velouté
Sos chlebowy
Marmolada cebulowa
Domowy ser sojowy
Pikantne orzechy włoskie
Cajuńska mieszanka przypraw
Tortille pszenne
SAŁATKI I DRESSINGI
Sałatka z kurczaka, awokado i rukwi wodnej
Sałatka z bulgurem
Sałatka marchewkowo-sezamowa
Miętowa sałatka z selera, orzechów i jabłka w majonezie tofu
Chrupiąca sałatka chińska
Sałatka colesław z czerwoną kapustą i pestkami dyni
Sałatka z ogórków, mięty i jogurtu sojowego
Sałatka z pieczonego kopru włoskiego i buraków
Sałatka ryżowa z pieczonymi warzywami i tuńczykiem
Sałatka z batatów i karczochów na ciepło
Francuski dressing estragonowy
Kremowy dressing cytrynowy
Kremowy dressing tahini
Dressing harissa
Dressing limetkowo-kolendrowy
Orientalny dressing sezamowy
Dressing z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku
Majonez tofu
CIASTA, DESERY I SŁODKIE SOSY
Krem morelowo-migdałowy
Morelowa tarta Tatin
Pieczona szarlotka
Pieczony tort czekoladowo-migdałowy
Pudding kukurydziany o smaku pomarańczowym
Panierowane banany
Lody z bananów i nerkowców
Lody z czarnych porzeczek
Flan jabłkowo-karmelowy
Pszenno-maślany pudding z czekoladą, śliwkami i whisky
Krem kokosowo-karmelowy
Kawowe zabaglione
Tarta malinowa
Grillowane, glazurowane miodem kebaby ananasowo-figowe z pomarańczowym sosem zabaglione
Ciasto jagodowo-brzoskwiniowe z kokosową kruszonką
Odwracany deser gruszkowo-imbirowy
Pudding ryżowy z rodzynkami, cytryną i mielonymi migdałami
Czekoladowe ciasto brownie
Tarta rabarbarowo-migdałowa
Sernik cytrynowy
Sos czekoladowo-krówkowy
Crème pâtissière
Sos waniliowy
Sos ze świeżych malin
Sos toffi
Sos czekoladowo-kawowy
Krem owsiano-miodowy
Krem z migdałów i tofu
POSIŁKI I PODWIECZORKI DLA DZIECI
Makaron z bekonem i fasolą
Kurczak barbecue
Kurczak korma
Zapiekanka rybna
Szybka pizza
Smażony Quorn z warzywami i makaronem
Makaron z zamiennikiem sera
Czekoladowy deser owsiany
Pudding ryżowo-miodowy
Owocowy trifle
Czekoladowo-orzechowe krówki
Owocowe batoniki
Babeczki miodowo-sezamowo-kukurydziane
WYPIEKI, ŚNIADANIA I NAPOJE
Bułeczki z bekonem, cebulą i szałwią
Foccacia z cebulą, pomidorami i rozmarynem
Babeczki z ziarnami
Bułki kukurydziane
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i lukrem cytrynowo-pomarańczowym
Francuskie ciastka z nadzieniem czekoladowo-migdałowym
Krajanka kokosowo-czekoladowa
Ciasteczka rodzynkowo-orzechowe
Rolada waniliowo-truskawkowa
Bułeczki słodowe
Kruche ciasteczka z migdałami i pomarańczą
Korzenne ciasto orzechowo-jabłkowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto kukurydziane
Słodkie ciasto kruche
Ciasto francuskie
Ciasto z mąki pełnoziarnistej
Ciasto kruche
Babeczki jagodowe
Placki kukurydziane
Kedgeree
Owsianka
Francuskie tosty
Koktajl bananowo-owsiany
Gorąca czekolada
Napój owocowy
Horchata

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7773-784-2
Rozmiar pliku: 1,5 MB

BESTSELLERY

Kategorie: