Kuchnia domowa dla diabetyków - ebook
Kuchnia domowa dla diabetyków - ebook
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musimy z nich rezygnować. Nie musisz wyrzec się wszystkich ulubionych dań, możesz z powodzeniem próbować nowych przepisów. Najważniejsze jest, by dieta była zbilansowana i zawierała zróżnicowane pokarmy. Korzystając z tej książki, przekonasz się, że dieta osób cierpiących na cukrzycę jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom - zawiera mało tłuszczu i soli, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta może być smaczna i niekłopotliwa. Książka zawiera wiele przepisów, które ułatwią ci stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania.
Książka zawiera:
Ponad 200 przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o zdrowej, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dla całej rodziny. Oprócz przepisów na smaczne dania, z mięsa i makaronów, są też przepisy na przygotowanie znakomitych przystawek i dań wegetariańskich, wspaniałych ciast i deserów, a także przepisy na dania specjalne dla dzieci i święta.
Opisowi wykonania każdego dania towarzyszy analiza wartości odżywczych: kaloryczność, zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów w jednej porcji.
Przepisy na szybkie i łatwe do przyrządzenia posiłki dla wszystkich cierpiących na cukrzycę oraz chcących schudnąć dzięki zdrowemu i zbilansowanemu odżywianiu.
Spis treści
PODZIĘKOWANIA
WSTĘP
CUKRZYCA I ZDROWY TRYB ŻYCIA
Co to jest cukrzyca
Kto i dlaczego choruje na cukrzycę
Jak postępować
Zdrowa dieta
Zdrowa dieta w praktyce
Węglowodany zawarte w skrobi
Zmniejszanie ilości tłuszczu w posiłkach
Jedz więcej owoców i warzyw
Zmniejszenie ilości cukru i słodkich pokarmów
Pij alkohol w umiarkowanych ilościach
Poradnik zakupowicza
Jedzenie poza domem
O przepisach
Modyfikowanie własnych przepisów
Miary
PRZYSTAWKI
Zupa z fasolnika chińskiego i warzyw
Zupa ze świeżego pora z serem stilton
Włoska zupa z czerwonej fasoli z makaronem
Szybka salsa pomidorowa
Chłodne gazpacho na lato
Ostra, zimowa zupa mulligatawny
Ostre satay z kurczaka z kremowym dipem z orzeszków ziemnych
Pieczywo z ziołami i czosnkiem
Skorupki z ziemniaków z dipem z pomidorów i creme fraîche
Grochówka
Sycąca zimowa zupa warzywna
Schłodzony melon napełniony owocami
Szybki i łatwy pasztet z makreli
Trójkąty z ciasta filo z serem i szpinakiem
Rolada z rzeżuchy i łososia
Ryby i owoce morza
Ryba w stylu orientalnym z imbirem i kolendrą
Dorsz z pieczarkami i kruszonką
Sałatka z czerwonej papryki, tuńczyka, makaronu i bazylii
Tarta z kremem krabowym i czerwoną papryką
Jambalaya z krewetkami tygrysimi
Kotlety rybne ze słodkiej kukurydzy i łososia z dipem jogurtowo-ziołowym
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w lekkim cieście
Krewetki tygrysie i żabnica smażone z chili
Energetyzujące pakieciki z ryby z cytryną
Pieczona ryba z nadzieniem z cytrusów i kolendry
Wędzona ryba smażona ze słodką papryką i małymi kukurydzami
Łosoś z grilla z czosnkiem i pieprzem
Syczuański placek rybny
Ciasto francuskie z łososiem i szparagami
Szaszłyki z żabnicy
Omlet ze świeżych krewetek z ziołami
Dania wegetariańskie
Łatwa sałatka z czerwonej fasoli i zielonej fasolki szparagowej
Chrupiąca sałatka z Grecji
Sałatka z pomidorów, czerwonej cebuli i świeżego szczypiorku
Lekka sałatka nicejska
Korma z fasoli flageolet i pieczarek
Meksykańska tortilla z fasolą i szpinakiem
Ostry gulasz z Luizjany
Zapiekanka z fasoli
Jednogarnkowe danie z soczewicy i warzyw
Risotto „Primavera”
Sałatka z ziemniaków ze śmietaną i curry
Warzywa przyprawione na sposób wschodni
Pizza z cukinią, słodką kukurydzą i czerwoną papryką
Cukinia po prowansalsku
Sos grzybowy do makaronu
Sałatka z czerwonej papryki, czerwonej fasoli i ryżu
Niskokaloryczna sałatka Waldorf
Niskokaloryczna sałatka Coleslaw
Chili z trzech odmian fasoli na szybko
Ciasto filo z warzywami
Cobbler z cieciorką i warzywami
Słodko-kwaśny smażony quorn
Pieczeń z orzeszków pinii
Sos pomidorowy z bazylią
Rolada ze szpinakiem i soczewicą
Lasagne z pieczarkami i szpinakiem
Sałatka z kuskusu i moreli
Makaron z cukinią, czerwoną papryką i słodką kukurydzą
Makaron po prowansalsku
MIĘSO
„Gorący garnek” z jagnięciny i soczewicy
Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym
Kremowa tarta z porem i szynką
Pilaw z grillowanym kurczakiem, kuskusem i czerwoną fasolą
Wołowina smażona z papryką i słodką kukurydzą
Grecka zapiekanka
Kulki mięsne w pół godziny
Zapiekanka wołowa z ciemnym piwem typu stout
Kebab z marynowanej jagnięciny z rozmarynem
Kurczak po burgundzku
Wołowina po burgundzku
Smażona szynka z ananasem
Zapiekanka z jagnięciny z morelami
Kurczak z Georgii
Paella z kurczakiem, ostrą kiełbasą i owocami morza
Wątróbka jagnięca saute z jabłkami
Jagnięcina rhogan
Grzywacz z orzechami
Kurczak po katalońsku
Pikantny gulasz węgierski
Lasagne na zapas
Zapiekana cykoria
Zapiekanka z grzywaczy
Kurczak tikka
MAKARON
Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi
Lasagne z owocami morza
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami kasztanowatymi
Makaron z serem i szpinakiem
Zapiekanka z cukinii, czerwonej papryki, tuńczyka i makaronu
Sos do spaghetti z szynką i pomidorami
Siekana wieprzowina z makaronem
Sos z kurzych wątróbek do makaronu
Makaron z czerwonym pesto
Sos do spaghetti z łuskanym grochem i indykiem
Carbonara w 10 minut
Klasyczne spaghetti Carbonara
WYPIEKI
Ciasto bananowe
Ciastka z bananów i marchwi
Szybkie ciastka czekoladowe
Muffinki z rodzynkami sułtańskimi
Pachnące ciasto jabłkowo-migdałowe
Ciasteczka z morelami i orzeszkami pekan
Pudding chlebowy
Ciasteczka z płatkami jęczmiennymi i imbirem
Batoniki morelowo-daktylowe
Ciasto cytrynowe z sezamem
Ciasto cytrynowe z migdałami
Bułeczki farmerskie
Ciasto imbirowo-daktylowe
Ciasto morelowe z rodzynkami
Gotowane ciasto owocowe Brendy
Ciasto madera
Rolada z dżemem błyskawiczna
Tradycyjne ciastka imbirowe
Ciasto wiśniowo-orzechowe
Ciasto wiśniowe z rodzynkami
Kruche ciastka
Chleb z serem i bekonem
Chleb z mąki razowej
Chleb z ziarnami
Wielkopostne bułeczki
Paluszki wiśniowo-kokosowe
Kruche ciasto
DESERY
Tradycyjna tarta z kremem custard
Placek jabłkowy z ciasta orzechowego
Morelowy pudding „do góry nogami”
Sernik cygański
Cytrynowy sernik z rodzynkami
Cytrynowy sernik na zimno z ananasem
Deser truskawkowy
Kremowy mus z rabarbaru i imbiru
Pinolata
Tiramisu
Placek z kremem bananowym
Pudding jabłkowo-jeżynowy
Gruszki w sosie malinowym
Letni owocowy przekładaniec
Jesienny pudding na parze
Ryż na zimno z jabłkami i jeżynami
Gruszki w sosie imbirowym
Aromatyczny placek jabłkowy z ciasta filo
Figi w sosie jeżynowym
Krem custard
Aromatyczna rolada mandarynkowa
Bezowy placek z cytryn i limonek
Mus nektarynkowo-malinowy
Mrożony deser pomarańczowy
Lody malinowe
Letnia owocowa kruszonka
Tort limonkowy
Suflet cytrynowy na zimno
Rolada czekoladowo-truskawkowa
Clafouti
PRZEPISY DLA DZIEC
Pieczony kurczak
Kolacja kowboja
Serowy placek pasterza
Pieczone ziemniaki nadziewane bekonem i serem
Chrupiące szkockie jajka
Ulubiony sos boloński
Chrupiący czerniak pieczony
Fasolowe burgery
Pasty kanapkowe
Żaglówki
Tostowe domki
Makaron w trzydzieści minut
Tradycyjny kurczak pieczony z nadzieniem z pietruszki i rodzynków
Chrupiący deser z brzoskwiń
Mleczny koktajl truskawkowy
Bułeczki „Kamień księżycowy”
Ciasteczka „Tropikalna wyspa”
Chleb „Jeż”
Tort urodzinowy
Klasyczny angielski biszkopt
BOŻE NARODZENIE
Sos żurawinowy
Pieczony bażant
Pieczona wołowina z pieprzem
Gulasz wołowy z ziołowymi kluseczkami
Miniaturowe puddingi z Yorkshire
Ziemniaki pieczone bez tłuszczu
Normandzki placek z jabłkami
Sałatka owocowa „Tropikalny raj”
Malinowy drobiazg
Świąteczny pudding
Galaretka owocowa jak ze snu
Sos chlebowy
Placki z leguminą z suszonych owoców
Sangria
Morelowe pierścionki ptysiowe
Owocowa bomba
Miniaturowe puddingi bożonarodzeniowe
Ciasto na specjalne okazje
...I PRZEPISY NA RÓŻNE OKAZJE
Lasagne z pieczoną fasolą
Enchilada z fasolą i chili
Pilaw z cieciorki, moreli i orzeszków nerkowca
Śródziemnomorskie ptysie serowe
Szybki dip z cieciorki
Chrupiący placek rybaka z ciasta filo
Ostre curry rybne z pomidorami i kokosem
Kurczak marengo
Domowa legumina z suszonych owoców
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7773-466-7 |
Rozmiar pliku: | 4,3 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
PODZIĘKOWANIA
WSTĘP
CUKRZYCA I ZDROWY TRYB ŻYCIA
Co to jest cukrzyca
Kto i dlaczego choruje na cukrzycę
Jak postępować
Zdrowa dieta
Zdrowa dieta w praktyce
Węglowodany zawarte w skrobi
Zmniejszanie ilości tłuszczu w posiłkach
Jedz więcej owoców i warzyw
Zmniejszenie ilości cukru i słodkich pokarmów
Pij alkohol w umiarkowanych ilościach
Poradnik zakupowicza
Jedzenie poza domem
O przepisach
Modyfikowanie własnych przepisów
Miary
PRZYSTAWKI
Zupa z fasolnika chińskiego i warzyw
Zupa ze świeżego pora z serem stilton
Włoska zupa z czerwonej fasoli z makaronem
Szybka salsa pomidorowa
Chłodne gazpacho na lato
Ostra, zimowa zupa mulligatawny
Ostre satay z kurczaka z kremowym dipem z orzeszków ziemnych
Pieczywo z ziołami i czosnkiem
Skorupki z ziemniaków z dipem z pomidorów i creme fraîche
Grochówka
Sycąca zimowa zupa warzywna
Schłodzony melon napełniony owocami
Szybki i łatwy pasztet z makreli
Trójkąty z ciasta filo z serem i szpinakiem
Rolada z rzeżuchy i łososia
Ryby i owoce morza
Ryba w stylu orientalnym z imbirem i kolendrą
Dorsz z pieczarkami i kruszonką
Sałatka z czerwonej papryki, tuńczyka, makaronu i bazylii
Tarta z kremem krabowym i czerwoną papryką
Jambalaya z krewetkami tygrysimi
Kotlety rybne ze słodkiej kukurydzy i łososia z dipem jogurtowo-ziołowym
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w lekkim cieście
Krewetki tygrysie i żabnica smażone z chili
Energetyzujące pakieciki z ryby z cytryną
Pieczona ryba z nadzieniem z cytrusów i kolendry
Wędzona ryba smażona ze słodką papryką i małymi kukurydzami
Łosoś z grilla z czosnkiem i pieprzem
Syczuański placek rybny
Ciasto francuskie z łososiem i szparagami
Szaszłyki z żabnicy
Omlet ze świeżych krewetek z ziołami
Dania wegetariańskie
Łatwa sałatka z czerwonej fasoli i zielonej fasolki szparagowej
Chrupiąca sałatka z Grecji
Sałatka z pomidorów, czerwonej cebuli i świeżego szczypiorku
Lekka sałatka nicejska
Korma z fasoli flageolet i pieczarek
Meksykańska tortilla z fasolą i szpinakiem
Ostry gulasz z Luizjany
Zapiekanka z fasoli
Jednogarnkowe danie z soczewicy i warzyw
Risotto „Primavera”
Sałatka z ziemniaków ze śmietaną i curry
Warzywa przyprawione na sposób wschodni
Pizza z cukinią, słodką kukurydzą i czerwoną papryką
Cukinia po prowansalsku
Sos grzybowy do makaronu
Sałatka z czerwonej papryki, czerwonej fasoli i ryżu
Niskokaloryczna sałatka Waldorf
Niskokaloryczna sałatka Coleslaw
Chili z trzech odmian fasoli na szybko
Ciasto filo z warzywami
Cobbler z cieciorką i warzywami
Słodko-kwaśny smażony quorn
Pieczeń z orzeszków pinii
Sos pomidorowy z bazylią
Rolada ze szpinakiem i soczewicą
Lasagne z pieczarkami i szpinakiem
Sałatka z kuskusu i moreli
Makaron z cukinią, czerwoną papryką i słodką kukurydzą
Makaron po prowansalsku
MIĘSO
„Gorący garnek” z jagnięciny i soczewicy
Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym
Kremowa tarta z porem i szynką
Pilaw z grillowanym kurczakiem, kuskusem i czerwoną fasolą
Wołowina smażona z papryką i słodką kukurydzą
Grecka zapiekanka
Kulki mięsne w pół godziny
Zapiekanka wołowa z ciemnym piwem typu stout
Kebab z marynowanej jagnięciny z rozmarynem
Kurczak po burgundzku
Wołowina po burgundzku
Smażona szynka z ananasem
Zapiekanka z jagnięciny z morelami
Kurczak z Georgii
Paella z kurczakiem, ostrą kiełbasą i owocami morza
Wątróbka jagnięca saute z jabłkami
Jagnięcina rhogan
Grzywacz z orzechami
Kurczak po katalońsku
Pikantny gulasz węgierski
Lasagne na zapas
Zapiekana cykoria
Zapiekanka z grzywaczy
Kurczak tikka
MAKARON
Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi
Lasagne z owocami morza
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami kasztanowatymi
Makaron z serem i szpinakiem
Zapiekanka z cukinii, czerwonej papryki, tuńczyka i makaronu
Sos do spaghetti z szynką i pomidorami
Siekana wieprzowina z makaronem
Sos z kurzych wątróbek do makaronu
Makaron z czerwonym pesto
Sos do spaghetti z łuskanym grochem i indykiem
Carbonara w 10 minut
Klasyczne spaghetti Carbonara
WYPIEKI
Ciasto bananowe
Ciastka z bananów i marchwi
Szybkie ciastka czekoladowe
Muffinki z rodzynkami sułtańskimi
Pachnące ciasto jabłkowo-migdałowe
Ciasteczka z morelami i orzeszkami pekan
Pudding chlebowy
Ciasteczka z płatkami jęczmiennymi i imbirem
Batoniki morelowo-daktylowe
Ciasto cytrynowe z sezamem
Ciasto cytrynowe z migdałami
Bułeczki farmerskie
Ciasto imbirowo-daktylowe
Ciasto morelowe z rodzynkami
Gotowane ciasto owocowe Brendy
Ciasto madera
Rolada z dżemem błyskawiczna
Tradycyjne ciastka imbirowe
Ciasto wiśniowo-orzechowe
Ciasto wiśniowe z rodzynkami
Kruche ciastka
Chleb z serem i bekonem
Chleb z mąki razowej
Chleb z ziarnami
Wielkopostne bułeczki
Paluszki wiśniowo-kokosowe
Kruche ciasto
DESERY
Tradycyjna tarta z kremem custard
Placek jabłkowy z ciasta orzechowego
Morelowy pudding „do góry nogami”
Sernik cygański
Cytrynowy sernik z rodzynkami
Cytrynowy sernik na zimno z ananasem
Deser truskawkowy
Kremowy mus z rabarbaru i imbiru
Pinolata
Tiramisu
Placek z kremem bananowym
Pudding jabłkowo-jeżynowy
Gruszki w sosie malinowym
Letni owocowy przekładaniec
Jesienny pudding na parze
Ryż na zimno z jabłkami i jeżynami
Gruszki w sosie imbirowym
Aromatyczny placek jabłkowy z ciasta filo
Figi w sosie jeżynowym
Krem custard
Aromatyczna rolada mandarynkowa
Bezowy placek z cytryn i limonek
Mus nektarynkowo-malinowy
Mrożony deser pomarańczowy
Lody malinowe
Letnia owocowa kruszonka
Tort limonkowy
Suflet cytrynowy na zimno
Rolada czekoladowo-truskawkowa
Clafouti
PRZEPISY DLA DZIECI
Pieczony kurczak
Kolacja kowboja
Serowy placek pasterza
Pieczone ziemniaki nadziewane bekonem i serem
Chrupiące szkockie jajka
Ulubiony sos boloński
Chrupiący czerniak pieczony
Fasolowe burgery
Pasty kanapkowe
Żaglówki
Tostowe domki
Makaron w trzydzieści minut
Tradycyjny kurczak pieczony z nadzieniem z pietruszki i rodzynków
Chrupiący deser z brzoskwiń
Mleczny koktajl truskawkowy
Bułeczki „Kamień księżycowy”
Ciasteczka „Tropikalna wyspa”
Chleb „Jeż”
Tort urodzinowy
Klasyczny angielski biszkopt
BOŻE NARODZENIE
Sos żurawinowy
Pieczony bażant
Pieczona wołowina z pieprzem
Gulasz wołowy z ziołowymi kluseczkami
Miniaturowe puddingi z Yorkshire
Ziemniaki pieczone bez tłuszczu
Normandzki placek z jabłkami
Sałatka owocowa „Tropikalny raj”
Malinowy drobiazg
Świąteczny pudding
Galaretka owocowa jak ze snu
Sos chlebowy
Placki z leguminą z suszonych owoców
Sangria
Morelowe pierścionki ptysiowe
Owocowa bomba
Miniaturowe puddingi bożonarodzeniowe
Ciasto na specjalne okazje
...I PRZEPISY NA RÓŻNE OKAZJE
Lasagne z pieczoną fasolą
Enchilada z fasolą i chili
Pilaw z cieciorki, moreli i orzeszków nerkowca
Śródziemnomorskie ptysie serowe
Szybki dip z cieciorki
Chrupiący placek rybaka z ciasta filo
Ostre curry rybne z pomidorami i kokosem
Kurczak marengo
Domowa legumina z suszonych owocówPodziękowania
Chciałabym podziękować kolegom z Diabetes UK, z Działu Rozwoju Pomocy za to, że umożliwili mi napisanie tej książki.
Fragmenty dotyczące podstawowych zagadnień związanych z cukrzycą pochodzą z materiału informacyjnego ulotki „Zrozumienie cukrzycy – wstęp do lepszego życia” wydanej przez Diabetes UK, jednego z wielu materiałów informacyjnych wydawanych przez tę organizację.
Szczególnie gorąco dziękuję memu mężowi Karolowi za zachętę i cierpliwość, a także za konstruktywne uwagi. Dziękuję również siostrzenicom Katie i Amy Hancock oraz kuzynce Emmie Thomas za ich talenty degustatorskie i komentarze dotyczące przepisów dla dzieci. W końcu, lecz nie mniej gorąco dziękuję mojej małej córeczce Jade za to, że w pierwszych tygodniach życia grzecznie spała, pozwalając mi wypróbować przepisy!Wstęp
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musimy z nich rezygnować. Obecnie specjaliści radzą, by diabetycy stosowali dietę jak najbardziej urozmaiconą – nic nie jest całkowicie zakazane. Choroba nie oznacza, że musisz wyrzec się wszystkich ulubionych dań ani że nie możesz próbować nowych przepisów. Najważniejsze jest, by dieta była zbilansowana i zawierała zróżnicowane pokarmy. Należy też kłaść nacisk na zdrową żywność, a niektóre produkty stosować z umiarem.
Czytając tę książkę, przekonasz się, że dieta osób cierpiących na cukrzycę jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom – zawiera mało tłuszczu i soli, za to jest w niej dużo owoców i warzyw.
Kuchnia domowa dla diabetyków dowodzi, że zdrowa dieta może być smaczna i niekłopotliwa, zawiera także wiele przepisów, które ułatwią ci stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania. Jednak zanim przejdziemy do gotowania, przyjrzyjmy się bliżej cukrzycy.Zupa z fasolnika chińskiego i warzyw
Fasolnik chiński, zwany czasem fasolą z oczkiem, zwiększa walory estetyczne dania dzięki ciekawej barwie i małym, czarnym „oczkom”. Ponadto nadaje potrawie kremową konsystencję. Jeśli używasz suszonej fasoli, pamiętaj, że należy namoczyć ją na noc.
W 1 porcji
----------------- -----
Kalorie 156
Tłuszcz (g) 4
Białko (g) 8
Węglowodany (g) 22
----------------- -----
Puszka (400 g) fasolnika chińskiego opłukanego i odsączonego 1
Oliwa lub olej słonecznikowy 15 ml (1 łyżka stołowa)
Średnie cebule obrane i drobno pokrojone 2
Ząbek czosnku zmiażdżony (wariant) 1
Marchew obrana i drobno pokrojona 225 g
Zielona papryka drobno pokrojona 1
Duże cukinie pokrojone w plasterki 2
Wrzący bulion warzywny przygotowany samodzielnie lub z kostki 1,6 l
Sól i świeżo zmielony pieprz
Świeżo posiekana pietruszka do przybrania
Olej rozgrzać na patelni, smażyć na nim cebulę, aż zmięknie. Dodać czosnek (jeśli wybrano ten wariant), marchew, zieloną paprykę oraz cukinię i smażyć razem przez kilka minut. Dodać bulion, przyprawy i fasolę. Dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 50 minut, aż fasolnik się ugotuje. Sprawdzić, czy jest dostatecznie przyprawiony. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Porcja na cztery osoby.
Jeśli nie masz czasu moczyć fasoli przez całą noc, zastosuj szybką metodę. Zamiast zimną wodą zalej fasolę wrzątkiem i pozostaw na 2–3 godziny albo wsyp ją powoli do wody gotującej się w bardzo dużym naczyniu. Pozostaw na wolnym ogniu przez 2 minuty, nakryj, wyłącz ogień i mocz przez godzinę.Zupa ze świeżego pora z serem stilton
Inspiracją do tego przepisu było pyszne danie serwowane na przyjęciu weselnym naszych przyjaciół. Postanowiłam poeksperymentować w domu i opracować podobne. Sądzę, że smak pora i sera stilton świetnie się komponują.
W 1 porcji
----------------- -----
Kalorie 176
Tłuszcz (g) 8
Białko (g) 8
Węglowodany (g) 15
----------------- -----
Oliwa lub olej kukurydziany 15 ml (1 łyżka stołowa)
Duża cebula obrana i pokrojona 1
Por pokrojony na plasterki 675 g
Mąka 15 ml (1 łyżka stołowa)
Bulion warzywny lub z kurczaka 825 ml
Białe wino wytrawne 45 ml (3 łyżki stołowe)
Sól i czarny pieprz świeżo zmielony
Ser stilton pokruszony 50 g
Mleko półtłuste 150 ml
Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę i por. Smażyć przez 5 minut, aż zmiękną, ale mogą się zarumienić. Wymieszać z mąką i smażyć jeszcze minutę. Zdjąć patelnię z ognia i powoli dodawać bulion, wino i przyprawy. Postawić ponownie patelnię na ogniu i doprowadzić do wrzenia bez przerwy mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 20–30 minut.
Zmiksować malakserem lub blenderem do otrzymania kremowej konsystencji. Przełożyć z powrotem na opłukaną patelnię, dodać stilton oraz mleko. Podgrzać ostrożnie cały czas mieszając, aż ser rozpuści się całkowicie. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco z pieczywem razowym. Porcja na cztery osoby.
Trudno oczyścić por tak, by pozostał cały, ale w przepisach takich jak ten, w których ma być przetarty, można zacząć od przecięcia go wzdłuż na pół. Bez trudu uda się wtedy oddzielić i umyć poszczególne warstwy na durszlaku.
Włoska zupa z czerwonej fasoli z makaronem
Sycąca zupa, zawierająca bardzo mało tłuszczu, nadająca się zarówno na obiad, jak i na kolację. Możesz użyć dowolnego makaronu, ale lepiej wybrać drobniejszy, przeznaczony specjalnie do zup. W sklepach jest wiele gatunków – niektóre kształty są szczególnie atrakcyjne dla dzieci.
W 1 porcji
----------------- -----
Kalorie 263
Tłuszcz (g) 4
Białko (g) 12
Węglowodany (g) 46
----------------- -----
Oliwa lub olej słonecznikowy 10 ml (2 łyżeczki)
Średnia cebula drobno pokrojona 1
Łodygi selera naciowego pokrojone na plasterki 4
Suszony tymianek 2,5 ml (0,5 łyżeczki)
Puszka (200 g) czerwonej fasoli opłukanej i odsączonej 1
Puszka (400 g) krojonych pomidorów 1
Bulion warzywny 700 ml
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Makaron 50 g
Na dużej patelni rozgrzać olej i przez 4–5 minut smażyć na średnim ogniu cebulę oraz seler z dodatkiem tymianku, mieszając od czasu do czasu. Dodać fasolę, pomidory, bulion i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać makaron i gotować jeszcze 10–12 minut, aż będzie miękki. Podawać gorącą ze świeżym pieczywem razowym. Porcja na dwie osoby.
Kolorowa fasola to barwny dodatek do zup. Puszkowaną można przyrządzić bardzo szybko, jeśli natomiast zdecydujesz się użyć suszonej, czerwonej lub czarnej, musisz ją odpowiednio ugotować: na mocnym ogniu przez 10–15 minut, a następnie na wolnym aż zmięknie. Fasola zawiera toksyny, ulegające rozkładowi pod wpływem gotowania. Niedogotowana może być szkodliwa dla zdrowia.Szybka salsa pomidorowa
Danie to jest tak barwne, jak muzyka taneczna z Puerto Rico, od której wzięło swą nazwę. Ilość sosu Tabasco możesz, oczywiście, dostosować do własnego gustu w zależności od tego, jak bardzo ostre dania lubisz. Salsa to bardzo popularne danie meksykańskie, podawane najczęściej z chipsami lub skorupkami z ziemniaków.
W 1 porcji
----------------- ----
Kalorie 17
Tłuszcz (g) 0
Białko (g) 1
Węglowodany (g) 4
----------------- ----
Puszka (400 g) krojonych i odsączonych pomidorów 1
Mała cebula bardzo drobno pokrojona 1
Ząbki czosnku zmiażdżone 2
Biały ocet winny 15 ml (łyżka stołowa)
Puree ziemniaczane 15 ml (łyżka stołowa)
Sok z cytryny 15 ml (łyżka stołowa)
Sos tabasco 2,5 ml (0,5 łyżeczki)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w małej misce. Przykryć i wstawić do lodówki. Podawać z chipsami. Porcja na sześć osób.
Dip ten świetnie nadaje się do skorupek z ziemniaków.Przypisy
Brytyjskie Stowarzyszenie Diabetyków, które doradza i pomaga im od ponad 65 lat. Założone w 1934 roku przez pisarza H.G. Wellsa i dr. R.D. Lawrence’a było pierwszą grupą wsparcia dla diabetyków w Wielkiej Brytanii. Nakładem stowarzyszenia ukazało się wiele nagradzanych pozycji dotyczących wszystkich aspektów cukrzycy, w tym wiele bezpłatnych. Rząd traktuje Diabetes UK jako oficjalnego przedstawiciela diabetyków, a w parlamencie powstała międzypartyjna grupa reprezentująca ich interesy. Stowarzyszenie jest głównym sponsorem prowadzonych w Wielkiej Brytanii badań nad cukrzycą – corocznie przeznacza na ten cel blisko 4,5 miliona funtów ze składek członkowskich i darowizn (przyp. red.).
Różne źródła podają sprzeczne dane co do liczby diabetyków w Polsce. Szacuje się, że liczba osób chorych na cukrzycę typu 1 waha się od stu do dwustu tysięcy. Liczbę wszystkich chorych na cukrzycę (typu 1 i typu 2) szacuje się na dwa miliony. Dodatkowy problem stanowi brak wiarygodnych danych epidemiologicznych dotyczących występowania cukrzycy nieznanej (niezdiagnozowanej) oraz występowania cukrzycy w starszych grupach wiekowych (przyp. tłum.).