Kuchnia domowa dla diabetyków - ebook
Kuchnia domowa dla diabetyków - ebook
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musimy z nich rezygnować. Nie musisz wyrzec się wszystkich ulubionych dań, możesz z powodzeniem próbować nowych przepisów. Najważniejsze jest, by dieta była zbilansowana i zawierała zróżnicowane pokarmy. Korzystając z tej książki, przekonasz się, że dieta osób cierpiących na cukrzycę jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom - zawiera mało tłuszczu i soli, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta może być smaczna i niekłopotliwa. Książka zawiera wiele przepisów, które ułatwią ci stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania.
Książka zawiera:
Ponad 200 przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o zdrowej, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dla całej rodziny. Oprócz przepisów na smaczne dania, z mięsa i makaronów, są też przepisy na przygotowanie znakomitych przystawek i dań wegetariańskich, wspaniałych ciast i deserów, a także przepisy na dania specjalne dla dzieci i święta.
Opisowi wykonania każdego dania towarzyszy analiza wartości odżywczych: kaloryczność, zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów w jednej porcji.
Przepisy na szybkie i łatwe do przyrządzenia posiłki dla wszystkich cierpiących na cukrzycę oraz chcących schudnąć dzięki zdrowemu i zbilansowanemu odżywianiu.
Spis treści
PODZIĘKOWANIA
WSTĘP
CUKRZYCA I ZDROWY TRYB ŻYCIA
Co to jest cukrzyca
Kto i dlaczego choruje na cukrzycę
Jak postępować
Zdrowa dieta
Zdrowa dieta w praktyce
Węglowodany zawarte w skrobi
Zmniejszanie ilości tłuszczu w posiłkach
Jedz więcej owoców i warzyw
Zmniejszenie ilości cukru i słodkich pokarmów
Pij alkohol w umiarkowanych ilościach
Poradnik zakupowicza
Jedzenie poza domem
O przepisach
Modyfikowanie własnych przepisów
Miary
PRZYSTAWKI
Zupa z fasolnika chińskiego i warzyw
Zupa ze świeżego pora z serem stilton
Włoska zupa z czerwonej fasoli z makaronem
Szybka salsa pomidorowa
Chłodne gazpacho na lato
Ostra, zimowa zupa mulligatawny
Ostre satay z kurczaka z kremowym dipem z orzeszków ziemnych
Pieczywo z ziołami i czosnkiem
Skorupki z ziemniaków z dipem z pomidorów i creme fraîche
Grochówka
Sycąca zimowa zupa warzywna
Schłodzony melon napełniony owocami
Szybki i łatwy pasztet z makreli
Trójkąty z ciasta filo z serem i szpinakiem
Rolada z rzeżuchy i łososia
Ryby i owoce morza
Ryba w stylu orientalnym z imbirem i kolendrą
Dorsz z pieczarkami i kruszonką
Sałatka z czerwonej papryki, tuńczyka, makaronu i bazylii
Tarta z kremem krabowym i czerwoną papryką
Jambalaya z krewetkami tygrysimi
Kotlety rybne ze słodkiej kukurydzy i łososia z dipem jogurtowo-ziołowym
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w lekkim cieście
Krewetki tygrysie i żabnica smażone z chili
Energetyzujące pakieciki z ryby z cytryną
Pieczona ryba z nadzieniem z cytrusów i kolendry
Wędzona ryba smażona ze słodką papryką i małymi kukurydzami
Łosoś z grilla z czosnkiem i pieprzem
Syczuański placek rybny
Ciasto francuskie z łososiem i szparagami
Szaszłyki z żabnicy
Omlet ze świeżych krewetek z ziołami
Dania wegetariańskie
Łatwa sałatka z czerwonej fasoli i zielonej fasolki szparagowej
Chrupiąca sałatka z Grecji
Sałatka z pomidorów, czerwonej cebuli i świeżego szczypiorku
Lekka sałatka nicejska
Korma z fasoli flageolet i pieczarek
Meksykańska tortilla z fasolą i szpinakiem
Ostry gulasz z Luizjany
Zapiekanka z fasoli
Jednogarnkowe danie z soczewicy i warzyw
Risotto „Primavera”
Sałatka z ziemniaków ze śmietaną i curry
Warzywa przyprawione na sposób wschodni
Pizza z cukinią, słodką kukurydzą i czerwoną papryką
Cukinia po prowansalsku
Sos grzybowy do makaronu
Sałatka z czerwonej papryki, czerwonej fasoli i ryżu
Niskokaloryczna sałatka Waldorf
Niskokaloryczna sałatka Coleslaw
Chili z trzech odmian fasoli na szybko
Ciasto filo z warzywami
Cobbler z cieciorką i warzywami
Słodko-kwaśny smażony quorn
Pieczeń z orzeszków pinii
Sos pomidorowy z bazylią
Rolada ze szpinakiem i soczewicą
Lasagne z pieczarkami i szpinakiem
Sałatka z kuskusu i moreli
Makaron z cukinią, czerwoną papryką i słodką kukurydzą
Makaron po prowansalsku
MIĘSO
„Gorący garnek” z jagnięciny i soczewicy
Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym
Kremowa tarta z porem i szynką
Pilaw z grillowanym kurczakiem, kuskusem i czerwoną fasolą
Wołowina smażona z papryką i słodką kukurydzą
Grecka zapiekanka
Kulki mięsne w pół godziny
Zapiekanka wołowa z ciemnym piwem typu stout
Kebab z marynowanej jagnięciny z rozmarynem
Kurczak po burgundzku
Wołowina po burgundzku
Smażona szynka z ananasem
Zapiekanka z jagnięciny z morelami
Kurczak z Georgii
Paella z kurczakiem, ostrą kiełbasą i owocami morza
Wątróbka jagnięca saute z jabłkami
Jagnięcina rhogan
Grzywacz z orzechami
Kurczak po katalońsku
Pikantny gulasz węgierski
Lasagne na zapas
Zapiekana cykoria
Zapiekanka z grzywaczy
Kurczak tikka
MAKARON
Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi
Lasagne z owocami morza
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami kasztanowatymi
Makaron z serem i szpinakiem
Zapiekanka z cukinii, czerwonej papryki, tuńczyka i makaronu
Sos do spaghetti z szynką i pomidorami
Siekana wieprzowina z makaronem
Sos z kurzych wątróbek do makaronu
Makaron z czerwonym pesto
Sos do spaghetti z łuskanym grochem i indykiem
Carbonara w 10 minut
Klasyczne spaghetti Carbonara
WYPIEKI
Ciasto bananowe
Ciastka z bananów i marchwi
Szybkie ciastka czekoladowe
Muffinki z rodzynkami sułtańskimi
Pachnące ciasto jabłkowo-migdałowe
Ciasteczka z morelami i orzeszkami pekan
Pudding chlebowy
Ciasteczka z płatkami jęczmiennymi i imbirem
Batoniki morelowo-daktylowe
Ciasto cytrynowe z sezamem
Ciasto cytrynowe z migdałami
Bułeczki farmerskie
Ciasto imbirowo-daktylowe
Ciasto morelowe z rodzynkami
Gotowane ciasto owocowe Brendy
Ciasto madera
Rolada z dżemem błyskawiczna
Tradycyjne ciastka imbirowe
Ciasto wiśniowo-orzechowe
Ciasto wiśniowe z rodzynkami
Kruche ciastka
Chleb z serem i bekonem
Chleb z mąki razowej
Chleb z ziarnami
Wielkopostne bułeczki
Paluszki wiśniowo-kokosowe
Kruche ciasto
DESERY
Tradycyjna tarta z kremem custard
Placek jabłkowy z ciasta orzechowego
Morelowy pudding „do góry nogami”
Sernik cygański
Cytrynowy sernik z rodzynkami
Cytrynowy sernik na zimno z ananasem
Deser truskawkowy
Kremowy mus z rabarbaru i imbiru
Pinolata
Tiramisu
Placek z kremem bananowym
Pudding jabłkowo-jeżynowy
Gruszki w sosie malinowym
Letni owocowy przekładaniec
Jesienny pudding na parze
Ryż na zimno z jabłkami i jeżynami
Gruszki w sosie imbirowym
Aromatyczny placek jabłkowy z ciasta filo
Figi w sosie jeżynowym
Krem custard
Aromatyczna rolada mandarynkowa
Bezowy placek z cytryn i limonek
Mus nektarynkowo-malinowy
Mrożony deser pomarańczowy
Lody malinowe
Letnia owocowa kruszonka
Tort limonkowy
Suflet cytrynowy na zimno
Rolada czekoladowo-truskawkowa
Clafouti
PRZEPISY DLA DZIEC
Pieczony kurczak
Kolacja kowboja
Serowy placek pasterza
Pieczone ziemniaki nadziewane bekonem i serem
Chrupiące szkockie jajka
Ulubiony sos boloński
Chrupiący czerniak pieczony
Fasolowe burgery
Pasty kanapkowe
Żaglówki
Tostowe domki
Makaron w trzydzieści minut
Tradycyjny kurczak pieczony z nadzieniem z pietruszki i rodzynków
Chrupiący deser z brzoskwiń
Mleczny koktajl truskawkowy
Bułeczki „Kamień księżycowy”
Ciasteczka „Tropikalna wyspa”
Chleb „Jeż”
Tort urodzinowy
Klasyczny angielski biszkopt
BOŻE NARODZENIE
Sos żurawinowy
Pieczony bażant
Pieczona wołowina z pieprzem
Gulasz wołowy z ziołowymi kluseczkami
Miniaturowe puddingi z Yorkshire
Ziemniaki pieczone bez tłuszczu
Normandzki placek z jabłkami
Sałatka owocowa „Tropikalny raj”
Malinowy drobiazg
Świąteczny pudding
Galaretka owocowa jak ze snu
Sos chlebowy
Placki z leguminą z suszonych owoców
Sangria
Morelowe pierścionki ptysiowe
Owocowa bomba
Miniaturowe puddingi bożonarodzeniowe
Ciasto na specjalne okazje
...I PRZEPISY NA RÓŻNE OKAZJE
Lasagne z pieczoną fasolą
Enchilada z fasolą i chili
Pilaw z cieciorki, moreli i orzeszków nerkowca
Śródziemnomorskie ptysie serowe
Szybki dip z cieciorki
Chrupiący placek rybaka z ciasta filo
Ostre curry rybne z pomidorami i kokosem
Kurczak marengo
Domowa legumina z suszonych owoców
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7773-782-8 |
Rozmiar pliku: | 1,9 MB |