Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Lodovo czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
26 kwietnia 2017
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Lodovo czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie - ebook

Mrożone smakołyki uwielbiają i dzieci, i dorośli. Przekonaj się, że mogą być nie tylko pyszne, ale i zdrowe!

Z roku na rok jemy coraz więcej lodów. Dawniej kojarzyły się głównie z miesiącami letnimi, od pewnego czasu goszczą w menu przez cały rok. Różnorodność smaków przyprawia o zawrót głowy.

Chcesz podawać bliskim mrożone smakołyki z przekonaniem, że jedzą nie tylko pyszne, ale i zdrowe rzeczy? Postaw na zdrowe lody domowe, zimne desery i smoothie!

Jolanta Naklicka-Kleser z wykształcenia fizjoterapeutka, przez 18 lat pracowała w korporacji w dziale sprzedaży. W 2013 r. zrezygnowała z pracy, postawiła wszystko na jedną kartę, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy w II edycji programu Masterchef. Dzięki temu rozpoczęła nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Bogactwo smaków i zdrowa kuchnia tym chce dzielić się z innymi.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-65456-73-1
Rozmiar pliku: 9,7 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Wskazówki i porady

Jestem zwyczajna. Tak jak Wy. Może trochę zawyżam średnią krajową, bo mam troje dzieci. Codziennie zmagam się z tymi samymi problemami co Wy. Co kupić na śniadanie? Czym nakarmić moją rodzinę? Kiedy znaleźć czas, aby przygotować im pięć posiłków dziennie? To nie lada wyzwanie! Sama się uczę, jak temu podołać.

Z braku czasu i troski o swoją rodzinę powstał pomysł na śniadania w postaci pysznych smoothie oraz na zdrowe przekąski i desery, które mam zawsze pod ręką w zamrażarce. A ta, jak przystało na pięcioosobową rodzinę, jest naprawdę duża.

Smoothie to idealny posiłek. Zbilansowany i co najważniejsze – do wykonania w kilka minut. Największa trudność to kwestia zdecydowania, z których składników je przygotować. Z resztą na pewno sobie poradzicie. Wystarczy nacisnąć jeden guzik, za którego sprawą wszystko zostanie zmiksowane na jedwabisty koktajl.

Zdrowe lody to świetna alternatywa dla „śmieciowego” jedzenia z półek sklepowych. U mnie w domu to idealny podwieczorek. Zawsze mam w zamrażarce kilka woreczków naszych ulubionych owoców. W sezonie kupuję je kilogramami, porcjuję i zamrażam.

W każdej chwili mogę po nie sięgnąć, aby przygotować ekspresowe lody. Nie mam wyrzutów sumienia, że znowu poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowca z supermarketu. W moich przepisach są tylko owoce z naturalnym „słodzikiem” w postaci bananów, daktyli czy też miodu. Zero syropu glukozowo-fruktozowego – jednego ze składników odpowiedzialnego za epidemię otyłości XXI wieku. W wolnej chwili, przeczytajcie etykietkę na pudełku Waszych ulubionych lodów lub sorbetów. Zapoznanie się z ich składem może być niczym kubeł zimnej wody. Ale nie martwcie się – zapewniam, że da się zrobić lody bez użycia cukru. Ta książka jest tego przykładem.

Nie lubię wyrzucać jedzenia. Choć nigdy nie wiem, ile moja rodzina pochłonie owoców ani warzyw danego dnia, wcale się tym nie martwię. Resztki owoców idealnie nadają się do wykorzystania jako składniki do zdrowych lodów czy też jedwabistych smoothie. Nie muszą być idealne, i tak je zmiksujemy.

Chcę Wam pokazać, że można wykluczyć klasyczne, niezdrowe produkty. Biały cukier, od którego jesteśmy uzależnieni. Wysoko przetworzone jedzenie, od którego uginają się półki sklepowe. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to najprostsza droga do nakarmienia naszej rodziny. To tylko pozory. Dla chcącego nic trudnego. Wiem, że najłatwiej tak powiedzieć. Z wykonaniem jest o wiele gorzej. Mam nadzieję, że moja książka pomoże Wam pożegnać smutne śniadania, kaloryczne desery, przekąski bogate w cukier i niezdrowe tłuszcze. Trzymam za Was kciuki!

Narzędzia niezbędne w mojej kuchni

Aby poradzić sobie z prostym smoothie, potrzebujemy porządnego blendera. Najlepszy będzie kielichowy. O dużej mocy, aby w kilka sekund zmiksował na aksamit wszystkie składniki.

Drugi sprzęt wykorzystywany u mnie w domu to wyciskarka do owoców i warzyw. Przez cały rok stoi ona na kuchennym blacie i codziennie wyciskamy przy jej soki. W zależności od sezonu sięgamy po to, co niosą nam następne pory roku. Nie wiem, jak Wam, ale mnie największy problem sprawia oszacowanie, ile moja rodzina danego dnia zje świeżych owoców i warzyw. Podręczniki mówią jednym głosem. Pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Jak sprawić, aby dzieci zjadały aż tyle? Co zrobić z produktami, które zostały nietknięte?

Blender i wyciskarka to idealne rozwiązanie w takiej sytuacji. Do wyciskarki wrzucam resztki owoców i sok zamrażam w małych pojemnikach na lód lub nieco większych po muffinkach. Każdego ranka mam pod ręką zmrożony sok, który dodaje smaku każdemu smoothie.

Zastanawiacie się, gdzie maszyna do lodów? Nie posiadam takiej. Bez niej też będziecie mistrzami lodów i sorbetów.

Mam za to pokaźny zbiór łyżek do lodów. Nie umiem się oprzeć, gdy widzę następną w sklepie lub na targu staroci.

Grunt to świetnie wyposażona spiżarnia

Zapewniam Was, że połowa roboty to dobrze zaopatrzona spiżarnia. Mam na myśli szafki naszej kuchni. Odkąd prowadzę Pracownię, mogę się pochwalić wspaniałą spiżarnią. Taką, w której jest miejsce na wszystko. To moja duma. Osobno orzechy, suszone owoce, nasiona. Każdy słoik jest opisany. Można znaleźć w nich wszystkie zboża. W postaci ziaren, płatków czy też otrąb. Takie wyposażenie spiżarni pozwala mi w kilka minut zrobić codziennie inne śniadanie. Pamiętajcie, najważniejsze jest, aby dostarczać naszym bliskim zbilansowane posiłki. Najlepiej każdego dnia z innych składników.

Mając pod ręką zdrowe składniki, ograniczacie spożycie bezwartościowych posiłków. Czy to Was przekonało? To do dzieła. Przy okazji każdych zakupów wrzućcie do koszyka kilka zdrowych produktów, które ułatwią życie. Taka spiżarnia to wielka oszczędność. Gotowe dania kosztują więcej niż zdrowe półprodukty.

OTO PRZYKŁADOWA LISTA

+-----------------------+-----------------------------+-----------------------+
| PRODUKTY SŁODZĄCE | miód | stewia |
| | | |
| | syrop klonowy | ksylitol |
| | | |
| | syrop daktylowy | cukier kokosowy |
| | | |
| | agawa | |
+-----------------------+-----------------------------+-----------------------+
| ORZECHY | włoskie | brazylijskie |
| | | |
| | migdały | pekan |
| | | |
| | laskowe | piniowe |
| | | |
| | makadamia | pistacje |
| | | |
| | nerkowce | ziemne |
+-----------------------+-----------------------------+-----------------------+
| NASIONA | słonecznika | sezamu |
| | | |
| | dyni | maku |
+-----------------------+-----------------------------+-----------------------+
| SUSZONE OWOCE | żurawina | morele |
| | | |
| | rodzynki | figi |
| | | |
| | śliwki | |
+-----------------------+-----------------------------+-----------------------+
| SUPERPOKARMY | siemię lniane | owoce goji |
| | | |
| | chia | |
+-----------------------+-----------------------------+-----------------------+
| ZDROWE WĘGLOWODANY | płatki owsiane oraz otręby: | jaglane |
| | | |
| | | orkiszowe |
| | | |
| | żytnie | gryczane |
| | | |
| | jęczmnienne | ryżowe |
+-----------------------+-----------------------------+-----------------------+
| PRZYPRAWY | kurkuma | kardamon |
| | | |
| | wanilia | chili |
| | | |
| | cynamon | czerwony pieprz |
+-----------------------+-----------------------------+-----------------------+

Hand made

Za każdym razem jak czytam etykiety różnych produktów dostępnych na naszym rynku, jestem nimi przerażona. Trudno uwierzyć, że chleb nie składa się już tylko z mąki, drożdży i wody. Miesiącami może stać zamknięty w torebkach foliowych. Czy taka żywność jest dla nas zdrowa? Chyba wszyscy znamy odpowiedź na to pytanie. Czy możemy coś zmienić? Owszem. Zachęcam Was do zrobienia własnoręcznie kilku produktów, które ułatwią Wam codzienne przygotowywanie posiłków.

U nas w domu największym powodzeniem cieszył się sklepowy krem czekoladowy. Niezależnie od wielkości słoika kończył się pierwszego dnia. Zostały mi dwa wyjścia. Albo unikać go szerokim łukiem, albo wykonać samodzielnie. Jak myślicie, ile zajmuje wykonanie domowej nutelli? Z dobrym blenderem czy malakserem to kwestia kilku minut.

Moja mama zawsze powtarzała, że orzechy są bardzo zdrowe i dobrze wpływają na pracę mózgu. Idąc tym tropem, przygotowałam moje pierwsze czekoladowo-orzechowe masło.

MASŁO ORZECHOWE

Masło orzechowe jest bardzo proste do wykonania. Nie wierzysz? Spróbuj, a już nigdy nie kupisz gotowego. Ja uwielbiam migdały, ale najlepiej przygotowywać masło za każdym razem z innych składników. Wystarczy uprażyć orzechy na złoto. Możesz to zrobić na patelni lub

w piekarniku (temperatura 150 stopni, czas ok. 20–30 min). Następnie

pozbądź się skórek, pocierając orzechy o siebie. Gdy trochę przestygną, wsyp je do blendera i zacznij miksować. Na początku zrobi się z nich proszek, aż w końcu powstanie masło. Bądź cierpliwy, to może potrwać kilka minut. Gotowe masło przełóż do czystego słoika i przechowuj w lodówce kilka tygodni. Jeśli Twoje dzieci kochają czekoladę, pod koniec miksowania dodaj kakao w proszku lub karob. Łyżka ulubionego masła orzechowego to idealny dodatek do wielu smoothie. I zdrowy jeśli przygotujesz je własnoręcznie. W domowym maśle orzechowym znajdziesz bowiem tylko jeden składnik. Orzechy. A w sklepowym? Sprawdź przy najbliższej okazji.

MLEKO ROŚLINNE

Nietolerancja laktozy to bardzo częsty problem wielu z nas. Czym zastąpić mleko od krowy? Pozostają nam mleka roślinne: migdałowe, sojowe, ryżowe itp.

Nie każdemu mleko ze sklepowych półek przypadnie do gustu. Spróbuj zrobić je według mojego przepisu. Wystarczy 1 szklankę namoczonych na noc orzechów zalać 3 szklankami wody, dodać 2–3 daktyle i zmiksować na wysokich obrotach przez klika sekund. Powstały płyn przefiltruj przez gazę. Porządnie odciśnij całe mleko. Przelej je do butelki i wstaw do lodówki, może tam stać 2–3 dni. Jest świetnym dodatkiem do smoothie.

Powstałe po wykonaniu mleka odpadki wykorzystuję do zrobienia zdrowych lodów lub po prostu serka śniadaniowego.

Jak widzisz, nic się nie marnuje.

Kalendarz sezonowy

Każda pora roku szczyci się pewnymi owocami i warzywami. Wszyscy wiedzą, że najlepiej jeść sezonowo. Zdarzyło się Wam, że sezon na truskawki był tak krótki, że nie zdążyliście się ich najeść? Ja mam tak co roku. W takim przypadku zachęcam Was do zrobienia zapasów na zimę. Zebrane w szczycie sezonu owoce, przy niskiej cenie za kilogram, idealnie nadają się do zamrożenia. Najlepiej jest je umyć, usunąć szypułki i ułożyć na deseczce. W ten sposób włożyć do pierwszego mrożenia. Następnie przełożyć do zamykanych woreczków i cieszyć się nimi przez całą zimę. Większość owoców i warzyw możemy w ten sposób zamrozić.

Okres zimowy zapewnia nam różne odmiany jabłek i gruszek oraz najzdrowszego warzywa we wszechświecie: jarmużu. Mamy dostępne wszystkie cytrusy. W tych miesiącach proponuję więcej zielonych smoothie, które dostarczą tak potrzebnej energii. Przydadzą się do tego szpinak, pietruszka czy też różne odmiany sałat. Moja ulubiona to rukola.

Dopiero wiosna wnosi więcej różnorodność i na naszych stołach pojawiają się: truskawki, agrest, czereśnie, wiśnie. Lato ugina się pod ciężarem smakowitych malin, porzeczek, arbuzów, nektaryn i brzoskwiń. Jagody oraz poziomki przypominają mi wakacje. Koniec lata to zbiór winogron, pigwy czy też żurawiny, fig i śliwek.

Choć najsmaczniejsze są nasze rodzime owoce, to nigdy nie umiem przejść obojętnie obok ananasa czy też mango. Te egzotyczne przysmaki kuszą nas prawie przez cały rok.

Jak widzicie, każdego dnia można komponować lody i koktajle z innych składników.

------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki

------------------------------------------------------------------------
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: