Maluch w kuchni - ebook
Maluch w kuchni - ebook
POBAW SIĘ Z DZIECKIEM W GOTOWANIE
Gdy Twoje dziecko zaczyna z ciekawością zaglądać do kuchni i ma ochotę Ci pomagać, czas włożyć fartuch i otworzyć tę książkę!
Znajdziesz w niej wszystko, czego potrzeba, by zaspokoić apetyt małego kuchcika i wprowadzić go w świat nowych smaków: przepisy na atrakcyjne dania (z oznaczonym stopniem trudności), jasne instrukcje dotyczące ich wykonania oraz wskazówki, jak sprawić, by gotowanie z małym dzieckiem było przyjemną i bezpieczną wspólną zabawą.
Twoje dziecko polubi jedzenie i gotowanie oraz zachowa miłe wspomnienia z przyrządzania domowych potraw.
POTRAWY DO WSPÓLNEGO GOTOWANIA (I JEDZENIA!) - 40 przepisów na pyszne, pożywne i zabawne dania, które poszerzą jadłospis malucha o nowe przysmaki.
PROSTE WSKAZÓWKI - dokładnie wiadomo, w jaki sposób i na jakim etapie dziecko może bezpiecznie pomóc w gotowaniu.
SŁODKIE WSPOMNIENIA - przy każdym przepisie znajduje się miejsce, w którym wspólnie możecie zapisywać swoje wrażenia, tworząc pamiętnik pierwszych kulinarnych popisów dziecka.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8074-256-7 |
Rozmiar pliku: | 11 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Kiedy założyłam rodzinę, nie miałam wątpliwości, że gotowanie z dziećmi będzie ważną częścią naszego wspólnego życia. Szybko jednak się zorientowałam, że włączenie w procesy kuchenne dwóch energicznych chłopców, których dzielą dwa lata, jest mocno wyczerpujące. Z czasem stworzyłam kilka sprytnych strategii pozwalających zaangażować dzieci do pomocy w taki sposób, bym nie musiała za bardzo się stresować.
Wymyśliłam też wiele niezawodnych przepisów, które przetestowałam zarówno na własnych synach, jak i podczas zajęć z gotowania w przedszkolu. W tym roku miałam nawet okazję gotować megazielone spaghetti (str. 91) ze swoim trzylatkiem Henrym i jego grupą przedszkolną. Moi chłopcy lubią jeść, ale jestem chyba matką jedynego dziecka w tym kraju, które za nic w świecie nie tknie makaronu! Nawet z serem! Ciekawiło mnie więc, co się stanie, kiedy zacznę gotować to wyjątkowe spaghetti z jego grupą. Zajęcia bardzo się udały: dzieciaki były zachwycone krojeniem warzyw, obieraniem i wyciskaniem cytryny czy pomaganiem w mieszaniu sosu na patelni elektrycznej. Oczywiście nie każdemu smakował efekt końcowy, ale przynajmniej wszystkie – nawet mój domowy wróg makaronu – spróbowały! Nauczyło mnie to, że dzieci chętniej próbują nowych potraw lub takich, którymi wcześniej gardziły, gdy pozwoli im się wziąć udział w procesie ich tworzenia. Nawet jeśli nie od razu się przekonają, może ci się udać po kilku miesiącach, jeśli nadal będziesz angażować malucha w kuchni.
Jest wiele dobrych powodów, by gotować z dzieckiem. Przede wszystkim przyjemnie razem spędzacie czas. Ponadto dzieci uczą się doceniać pełnowartościowe jedzenie oraz urządzenia pomagające przyrządzać posiłki, dzięki czemu budują sobie fundament pod zdrowsze życie. Przyglądając się, jak gotujesz, same z czasem zechcą bawić się składnikami i wykonywać proste prace.
Dwa–cztery lata to idealny wiek, w którym maluch może już być wdrażany do kuchennych zajęć. Dzieci uwielbiają pomagać rodzicom. Dzięki obserwowaniu nas uczą się świata i chcą stać się jego częścią. Możemy podsycać ich wrodzoną ciekawość, czyniąc z kuchni miejsce bezpieczne, interaktywne i zabawne.
A bałagan? Cóż, skoro nie da się go uniknąć, spróbujmy po prostu go oswoić. To skutek uboczny gotowania z maluchami. Od czasu do czasu zapewne stracisz cierpliwość, ale jak wszystko, co wiąże się z dziećmi, gotowanie z nimi wymaga praktyki, opanowania i szczypty humoru. Ta książka dostarczy ci narzędzi i wsparcia potrzebnych do rozpoczęcia kuchennej przygody i nabierania pewności z każdym kolejnym przepisem. Na początku chodzi o samo przeżycie: o wspólną aktywność, „brudzenie” rąk, dotykanie składników, mieszanie, ugniatanie, dekorowanie, garnirowanie i – co najważniejsze – próbowanie! Jeśli twoja kuchnia będzie radosnym miejscem, stanie się też źródłem pozytywnych doświadczeń i pysznego jedzenia.
Jak korzystać z tej książki
Przepisy zostały podzielone na pięć rozdziałów: śniadanie, lunch, obiad, przekąski i przystawki, a na koniec desery. W każdym rozdziale znajdziesz trzy poziomy trudności – poziom 1, 2 i 3. Nie zapominaj jednak, że książka została napisana z myślą o gotowaniu z maluchami! Te najmniejsze albo mające najmniej doświadczenia w kuchni mogą na pewnych etapach potrzebować większego wsparcia, ale zawsze istnieją sposoby na zaangażowanie dziecka w proces twórczy. Poniżej zamieszczam opisy wszystkich poziomów, pozwalające dokonywać właściwych wyborów.
Poziom 1: idealny dla początkujących. Dania przygotowuje się szybko, więc najlepiej nadają się dla dzieci, które łatwo się rozpraszają albo nie są przekonane do gotowania. Jeden czy dwa składniki mogą wymagać niewielkich przygotowań albo użycia bezpiecznego dla dzieci noża. Na tym etapie nie używamy surowych jajek ani nie gotujemy na kuchence.
Poziom 2: do wypróbowania po kilkakrotnym wspólnym gotowaniu. Przepisy na tym poziomie mogą wymagać więcej krojenia lub innych czynności, przy których dziecko musi mieć już pewne doświadczenie. Kilka przepisów łączy się z gotowaniem lub smażeniem, musisz więc ocenić, w jakim stopniu twoje dziecko może w tym uczestniczyć.
Poziom 3: najlepszy dla przedszkolaków lub bardziej pewnych siebie, zaangażowanych małych kuchcików. Przepisy wymagają krojenia, przygotowania kilku składników i/lub gotowania. Nadal musimy używać bezpiecznych noży i cały czas mieć dziecko na oku. Dania z poziomu 3 przyrządza się dłużej, zawsze jednak możesz naszykować pewne rzeczy wcześniej i zaangażować dziecko jedynie do kilku etapów.
Każdy etap oznaczony jest odpowiednim kolorem, wyraźnie oddzielającym czynności, które mogą wykonywać dzieci, od tych, które zasadniczo powinien wziąć na siebie rodzic. Nikt jednak nie zna twojego dziecka lepiej niż ty, więc do ciebie należy ostateczna ocena tego, które elementy przepisu są dla niego odpowiednie. Instrukcje oznaczono następująco:
Etapy dla dziecka
Etapy dla dorosłego
Każdy przepis w książce zawiera porady na różne tematy: jak najlepiej nauczyć dziecko wykonywania kuchennych zadań, jak wprowadzić do gotowania więcej zabawy czy jak uniknąć typowych pułapek.
Porady techniczne wyjaśniają konkretne czynności, takie jak krojenie papryki, rozbijanie jaj czy mieszanie składników tak, by nie wypadały z miski.
Uwaga! – porady z tego cyklu uprzedzają o pułapkach i typowych problemach, jakie mogą się zdarzyć podczas pracy w kuchni, takich jak klejące się palce albo trudności z przekrojeniem twardego warzywa.
Więcej zabawy! – w tych poradach podsuwam pomysły na wprowadzenie do czasu spędzonego w kuchni jeszcze większej dawki humoru i na jeszcze lepsze wciągnięcie dziecka w zabawę. Możesz na przykład rozgniatać banany w woreczku albo włączyć do czynności kuchennych naukę liczenia.
Każdy przepis zawiera miejsce na uwagi – możesz tam wpisać datę pierwszego wspólnego przygotowania danej potrawy, ocenić przepis i zanotować, co wam się podobało. Jest też rubryka na ewentualny dodatkowy komentarz. Prawda, że przyjemnie będzie zajrzeć tam kiedyś i sprawdzić, jak z upływem czasu zmieniały się gusta twojego dziecka? Dzięki temu książka stanie się kulinarną pamiątką, która pozwoli ci rozkoszować się pierwszymi wspomnieniami wspólnego gotowania. Zależnie od składu potrawy mają oznaczenia: „bez nabiału”, „bez jajek”, „bez glutenu”, „bez orzechów”, „wegetariańska” i/lub „wegańska”, dzięki czemu unikniesz pułapek związanych z alergiami czy dietą. Wiele przepisów zawiera substytuty popularnych alergenów. Gotowanie z dziećmi wymaga praktyki. Pracując razem w kuchni, ty i twoi mali kucharze będziecie się uśmiechać od ucha do ucha. Radosnego gotowania!Wyznaję pogląd, że nigdy nie jest za wcześnie na wpuszczenie dziecka do kuchni. Oczywiście dwu–trzylatek w takim miejscu stanowi nie lada wyzwanie, ale jego wrodzona ciekawość i potrzeba niezależności sprawiają, że to idealny wiek na rozpoczęcie poznawania kuchni – oczywiście pod nadzorem i z pomocą dorosłego. Poza tym dziecko chce spędzać z tobą czas i dobrze się bawić! Szukasz nowych sposobów zaangażowania malucha, popracowania z nim nad umiejętnościami językowymi, ruchowymi, budowaniem pewności siebie i nabieraniem entuzjazmu dla zdrowego żywienia? Wspólne gotowanie pozwoli ci osiągnąć to wszystko – i jeszcze więcej.BAW SIĘ, UCZ SIĘ, JEDZ
Ogromnie się cieszę, że chcesz wpuścić dzieciaki do kuchni i gotować z nimi! Od lat uczę dzieci gotowania zarówno w salach przedszkolnych, jak i we własnym domu, i z rozkoszą pomogę ci wprowadzić do kuchennego życia więcej zabawy. Maluchy potrafią być nieprzewidywalne i pełne energii, ale są sposoby na to, by zabawą zachęcić je do uczestnictwa w pracach kuchennych. Dzięki przepisom z tej książki dziecko pomoże ci w przygotowywaniu pysznych dań, zawierających owoce i warzywa, a do tego opanuje techniki przyrządzania posiłków niczym prawdziwy mistrz!
Oto kilka ważnych powodów, by wpuścić dziecko do kuchni:
Kontakt z owocami, warzywami i innymi zdrowymi produktami. Zdrowe jedzenie zaczyna się wtedy, gdy włączamy żywność ekologiczną na stałe do codziennego jadłospisu. Wspólne gotowanie może wzbudzić w dziecku fascynację próbowaniem nowych potraw i zwiększyć świadomość tego, co spożywa.
Rozwój umiejętności ruchowych. Ćwiczenie rąk w kuchni przygotowuje malucha do wykonywania innych czynności, na przykład trzymania ołówka czy wiązania sznurowadeł.
Nauka cierpliwości i czekania na swoją kolej. Gotowanie wiąże się z ważnymi umiejętnościami społecznymi, takimi jak czekanie i dzielenie się, zwłaszcza jeśli maluch współpracuje z rodzeństwem lub innymi dziećmi.
Nabywanie pewności siebie i podnoszenie samooceny. Tak jak my, dorośli, mamy poczucie spełnienia, gdy ugotujemy coś dla siebie i innych, tak i dzieci są dumne ze swoich osiągnięć.
Szlifowanie umiejętności. Komunikacja z tobą, słuchanie cię, liczenie i ćwiczenie nowych słów podczas przyrządzania posiłku to tylko część sposobów, w jakie można poprawić umiejętności językowe i matematyczne dziecka.
Ta książka dotyczy dzieci w wieku od dwóch do czterech lat, ale przepisy i umiejętności, które pozwala przyswoić, można z powodzeniem i przyjemnością stosować we wszystkich grupach wiekowych. Każde dziecko jest wyjątkowe, w sprawie gotowania z własnym musisz więc kierować się intuicją. Oceniaj jego indywidualne zainteresowania. Czy często prosi o pozwolenie na pomaganie ci? Czy zdarzało się, że bawiło się w kuchni, gdy ty gotowałaś(-łeś)? Czy pozwalałaś(-łeś) mu na bezpieczny kontakt z narzędziami i ze składnikami? Jeśli tak, są duże szanse na to, że maluch czuje się w kuchni dość swobodnie, by wciągnąć się w wykonywanie twoich poleceń podczas przygotowywania dań.
Jeśli dziecko wydaje się mniej zainteresowane lub podchodzi do prac kuchennych z wahaniem, zacznij powoli („Kochanie, masz ochotę dolać mleka?”) i pozwól mu rozkręcać się we własnym tempie. Jeśli nie ma ochoty przygotowywać z tobą dania według przepisu, nic nie szkodzi. Zrezygnuj i dokończ później lub zrób resztę samodzielnie, a innego dnia spróbuj ponownie.
Z punktu widzenia rodzica to zrozumiałe, że możesz mieć obawy przed gotowaniem z dziećmi. W tej książce prowadzę cię krok po kroku i dostarczam narzędzi potrzebnych do nabrania pewności siebie i swobodnego pokierowania maluchem podczas przygotowywania każdej z potraw. Małe dzieci potrafią znacznie więcej, niż nam się zdaje, i często zaskakują nas swoim zainteresowaniem i umiejętnościami, jeśli tylko damy im szansę na pomaganie w kuchni.
Gotowanie z kapryśnymi maluchami
To całkiem naturalne i typowe dla dziecka, że potrafi być bardzo wybredne w kwestii swojego jadłospisu. Nowe produkty budzą lęk! Na naszych barkach spoczywa oswojenie dziecka z nimi, a wspólne przygotowywanie posiłków jest ku temu świetną okazją. Dotykając, wąchając, siekając, mieszając i wreszcie próbując różnych produktów, dziecko zapoznaje się z nimi coraz bliżej. Gotowanie nie jest czarodziejskim sposobem na kapryśne dzieci, ale pomaga. Być może maluch nie będzie chciał próbować wszystkiego, co z tobą przyrządzał. Wierz mi – przeżyłam to. Trudno uniknąć frustracji, gdy wkładasz w pracę tyle wysiłku, a dziecko odwraca się i wychodzi z kuchni. Ale twoje starania w końcu przyniosą efekt, a dzieci, które od najwcześniejszych lat uczestniczą w przygotowywaniu posiłków, znacznie częściej mają zdrowy i racjonalny stosunek do jedzenia. Myśl pozytywnie i nie ustawaj w staraniach. Jeśli będziecie się dobrze bawić przy pracy, maluch pokocha nie tylko mycie i krojenie warzyw, ale w końcu także same warzywa!
Treść dostępna w pełnej wersji eBooka.Indeks przepisów z podziałem na poziomy
Poziom 1
Burgery falafelowe z sosem jogurtowo-cytrynowym
Deser bananowy
Domowy sos jogurtowo-ranczerski
Jesienna zapiekanka z warzyw, jabłek i kiełbasy
Kremowy makaron z groszkiem
Kurczak z makaronem zapiekany w parmezanie
Mrożone lizaki arbuzowe w kształcie pizzy
Najłatwiejsza pomidorówka
Nakrapiane batoniki
Owsianka „szarlotkowa” z wolnowaru
Pieguski dyniowe
Popcorn kalafiorowy
Quesadille z purée fasolowym i łatwym sosem
Smoothie „zielony potwór” w salaterkach
Tęczowe smoothie
Tęczowy makaron ryżowy z pieczonym tofu
Tostowane pizzerki ze „znikającym” sosem warzywnym
Tosty „zielona żaba”
Poziom 2
„Błotne” kubeczki z puddingiem czekoladowym
Ciasteczka kulki bez pieczenia
Chrupiące ciasteczka z mieszanką studencką
Dyniowe paluszki tostowe po francusku
Kanapki „sushi”
Łatwa zupa alfabetyczna
Muffiny kukurydziane z brokułami i cheddarem
Nuggetsy brokułowe
Pieczona „pizza” naleśnikowa
Sałatka Cobba w foremkach do muffinów z sosem malinowym
Sałatka „sushi” z pieczonych krewetek i warzyw z ryżem
Śniadaniowo-obiadowy smażony ryż
Zielone babeczki z jajkiem i szynką
Poziom 3
Angielskie pizzerki muffinowe
Chrupiąca rybna sałatka taco z łatwym sosem guacamole
„Frytki” z zielonej fasolki
Gofry z tartego batatu
Megazielone spaghetti
Miękkie paluchy miodowo-pszenne
Minibabeczki z masłem orzechowym i kremem truskawkowym
Szaszłyki z kurczaka
Tęczowa salsa z fasoli z pieczonymi chipsami
Indeks przepisów
A
Angielskie pizzerki muffinowe
B
„Błotne” kubeczki z puddingiem czekoladowym
Burgery falafelowe z sosem jogurtowo-cytrynowym
C
Chrupiąca rybna sałatka taco z łatwym sosem guacamole
Chrupiące ciasteczka z mieszanką studencką
Ciasteczka kulki bez pieczenia
D
Deser bananowy
Domowy sos jogurtowo-ranczerski
Dyniowe paluszki tostowe po francusku
F
„Frytki” z zielonej fasolki
G
Gofry z tartego batatu
J
Jesienna zapiekanka z warzyw, jabłek i kiełbasy
K
Kanapki „sushi”
Kremowy makaron z groszkiem
Kurczak z makaronem zapiekany w parmezanie
Ł
Łatwa zupa alfabetyczna
M
Megazielone spaghetti
Miękkie paluchy miodowo-pszenne
Minibabeczki z masłem orzechowym i kremem truskawkowym
Mrożone lizaki arbuzowe w kształcie pizzy
Muffiny kukurydziane z brokułami i cheddarem
N
Najłatwiejsza pomidorówka
Nakrapiane batoniki
Nuggetsy brokułowe
O
Owsianka „szarlotkowa” z wolnowaru
P
Pieczona „pizza” naleśnikowa
Pieguski dyniowe
Popcorn kalafiorowy
Q
Quesadille z purée fasolowym i łatwym sosem
S
Sałatka Cobba w foremkach do muffinów z sosem malinowym
Sałatka „sushi” z pieczonych krewetek i warzyw z ryżem
Smoothie „zielony potwór” w salaterkach
Szaszłyki z kurczaka
Ś
Śniadaniowo-obiadowy smażony ryż
T
Tęczowa salsa z fasoli z pieczonymi chipsami
Tęczowe smoothie
Tęczowy makaron ryżowy z pieczonym tofu
Tostowane pizzerki ze „znikającym” sosem warzywnym
Tosty „zielona żaba”
Z
Zielone babeczki z jajkiem i szynką