Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Najlepsze wegetariańskie przepisy - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
1 września 2021
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Najlepsze wegetariańskie przepisy - ebook

Książka zawiera zbiór smacznych wegetariańskich przepisów przygotowywanych w najlepszych zagranicznych restauracjach. Książka opisuje zdrowe przepisy wegetariańskie, wegańskie przepisy na obiad z białkiem, smażone i pieczone warzywa, sałatki warzywne, kremowe zupy, wegetariańskie przekąski, śniadanie wegetariańskie, dipy i pasty wegetariańskie do smarowania, idealny prezent dla osób uwielbiających zdrową wegetariańską kuchnię oraz, które po prostu lubią prosto i bardzo smacznie zjeść.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8273-039-5
Rozmiar pliku: 1,1 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Sałatka z jajkiem curry

Sałatka z jajkiem curry nabiera aromatycznego, przyprawionego spinu w tym klasycznym daniu. To idealne połączenie kremowego i chrupiącego smaku, z nutą ciepłych przypraw curry.

Składniki

6 jajek, temperatura pokojowa,

1/3 filiżanki majonezu, lub więcej,

1/2 szklanki startej marchewki, z jednej małej marchewki,

1 cebula zielona, pokrojona,

1 łyżeczka curry w proszku,

sól i pieprz, do smaku,

2 łyżki posiekanej pietruszki, do dekoracji.

Przygotowanie

Zagotuj w garnku wodę. Następnie zmniejsz ogień, aby nie było bąbelków. Delikatnie umieścić jajka w garnku. Z powrotem zwiększ ogień i gotuj jajka przez 12—14 minut. Przenieś jajka na kilka minut do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania i żeby je ostudzić. Gdy jajka ostygną, obierz i wyrzuć skorupki. Pokrój jajka na twardo do pożądanej przez nas wielkości. Dodaj jajka, majonez, startą marchewkę, zieloną cebulę, curry w proszku, sól i pieprz do miski i wymieszaj wszystkie składniki. Posyp natką pietruszki. Podawaj samodzielnie lub kanapkach.Shakshuka

Shakshuka to prosty, zdrowy przepis na śniadanie, lub o dowolnej porze dnia. Przygotowywany zwykle w Izraelu i innych częściach Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. To proste połączenie duszonych pomidorów, cebuli, czosnku, przypraw i delikatnie ugotowanych jajek. Jest odżywczy, sycący. Przepis, który gwarantuję, że zrobisz go jeszcze wiele razy.

Shakshuka to klasyczne danie północnoafrykańskie i bliskowschodnie, które je się na śniadanie, lub dowolny posiłek dnia. Jest zrobiony z prostych, zdrowych składników i jest wegetariański. Shakshuka dosłownie oznacza „mieszankę”, a tradycyjna wersja wykorzystuje pomidory, cebulę i przyprawy jako bazę, a na wierzchu jajka w koszulce.

Składniki

1 średnia cebula, pokrojona w kostkę,

1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w kostkę,

4 ząbki czosnku drobno posiekane,

2 łyżeczki papryki,

1 łyżeczka kminku,

1/4 łyżeczki chili w proszku,

800g całych obranych pomidorów,

6 dużych jaj,

sól i pieprz, do smaku,

1 mały pęczek świeżej kolendry, posiekanej,

1 mały pęczek świeżej pietruszki, posiekanej.

Przygotowanie

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekaną paprykę i cebulę i smaż przez 5 minut, aż cebula stanie się przezroczysta.
Dodaj czosnek i przyprawy i gotuj przez minutę.
Wlej puszkę pomidorów i soku na patelnię i rozbij pomidory dużą łyżką. Dopraw solą i pieprzem i zagotuj sos.
Użyj dużej łyżki, aby zrobić małe dołki w sosie i wbij jajka do każdego dołka. Przykryj patelnię i gotuj przez 5—8 minut lub do momentu, gdy jajka będą gotowe.
Udekoruj posiekaną kolendrą i natką pietruszki.Makaron z cukinii caprese

Makaron z cukinii caprese jest zrobiony z bezglutenowej alternatywy dla makaronu, makaronu z cukinii i zainspirowany jedną z najsmaczniejszych sałatek, caprese. Nie tylko jest piękna, ale i niesamowicie smakuje!

Składniki

4 średnie cukinie,

225g pomidorków koktajlowych,

225g małych kulek bawolej mozzarelli, w wodzie.

PESTO Z BAZYLII

2 łyżki orzechów surowe sosnowe,

dodatkowo polecane do przybrania,

1 szklanka pakowanych liści bazylii,

1/3 szklanki oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku,

1/4 szklanki surowych orzechów nerkowca,

1 łyżeczka soku z cytryny,

1/4 łyżeczki soli,

czarny pieprz, do smaku.

GARNIRUNEK

prażone orzeszki piniowe,

świeże liście bazylii.

Przygotowanie

Piecz orzeszki pinii na patelni na średnim ogniu przez 5 minut, delikatnie podrzucając. Następnie umieść je w robocie kuchennym. Orzechy nerkowca podsmażaj na tej samej patelni przez 10 minut, delikatnie podrzucając. Następnie przenieś do robota kuchennego. Dodaj pozostałe składniki pesto do robota kuchennego, z wyjątkiem oliwy z oliwek. Pulsuj, aż składniki się wymieszają. Włącz robot kuchenny, powoli wlewając oliwę z oliwek. Miksuj, aż pesto będzie gładkie i kremowe, a następnie odstaw na bok. Odetnij końce każdej cukinii i użyj spiralizera, aby stworzyć makaron z cukinii. Umieść je w dużej misce. Pomidory przekroić na pół i włożyć do miski z cukinią. Pokrój kulki mozzarelli na pół i umieść w tej samej misce. Łyżką lub łopatką wyjąć całe pesto z robota kuchennego i włożyć do miski. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż dobrze się połączą. Natychmiast podawaj.Sałatka z jajkiem Awokado

Sałatka z jajkiem z awokado to klasyczny przepis na sałatkę z jajek, która zawiera zdrowe awokado, tworząc nowy, kremowy, pożywny i smaczny przepis, który z pewnością pokochasz.

Składniki

1 duże awokado, obrane,

bez pestek i pokrojone w drobną kostkę,

3 jajka na twardo, grubo posiekane,

2 łyżki czerwonej cebuli, posiekanej,

2 łyżki majonezu,

1 łyżka szczypiorek, pociętych,

1 łyżka natki pietruszki, posiekanej,

1 łyżeczka soku z cytryny,

sól i pieprz,

liście sałaty, opcjonalnie, do podania.

Przygotowanie

Dodaj wszystkie składniki do miski i wymieszaj, aby się połączyły. Jedz sałatkę, posypaną ulubionym chlebem lub liśćmi sałaty.Placki z cukinii

Placki z cukinii zamieniają nasze ulubione letnie warzywa w chrupiące, złociste paszteciki. Zjedz jeden kęs tych zaskakująco niskowęglowodanowych placków, a gwarantuję, że zapragniesz znowu zjeść je ponownie. Zwłaszcza gdy polane są kremowym sosem jogurtowo-czosnkowym ze szczypiorkiem.

Składniki

680g cukinii, około 2—3 średniej do dużej cukinii,

1 szalotka, drobno pokrojona w kostkę,

2 jajka, ubite,

1/2 szklanki mąki migdałowej,

1/4 szklanki sera koziego, pokruszonego,

sól i pieprz, do smaku,

2 łyżki oliwy z oliwek, do smażenia.

SOS JOGURTOWY ZE SZCZYPIORKIEM

1 szklanka jogurtu,

2 ząbki czosnku, posiekane,

1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego,

1/2 łyżeczki soli,

1/4 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie

Możesz zrobić te placuszki cienkie i chrupiące lub grube i masywne. To zależy od Ciebie!

PRZYGOTUJ CUKINIĘ. Zetrzyj cukinię, wrzuć do miski i posyp solą. Sól pomoże wydobyć wilgoć z cukinii. Po 20 minutach wyciśnij płyn za pomocą gazy lub woreczka z mleczkiem orzechowym i włóż do miski.

ZRÓB CIASTO. Dobrze wymieszaj cukinię z pokrojoną w plasterki szalotką, jajkiem, mąką migdałową, kozim serem, solą i pieprzem.

SMAŻENIE. Na patelnię wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, a następnie delikatnie nałóż części ciasta i delikatnie spłaszcz. Gotuj z każdej strony przez 3—4 minuty, aż będą pięknie złocistobrązowe.

ODŁÓŻ I POTRZYMAJ NA RĘCZNIKU PAPIEROWYM. Kiedy je odłożysz, możesz wtedy zrobić sos jogurtowo-czosnkowy ze szczypiorkiem.

Wskazówki

NIE POMIJAJ MĄKI. Mimo że odsączyłeś cukinię, nadal potrzebujesz spoiwa razem z jajkiem. A jeśli twoje ciasto jest zbyt miękkie, po prostu dodaj trochę więcej mąki.

NIECH PATELNIA SIĘ ROZGRZEJE. Przed nałożeniem ciasta na patelnię upewnij się, że jest odpowiednio podgrzane olejem. Będziesz wiedział, że jest gotowy, jeśli twój placek skwierczy, gdy dotknie patelni.

DODAJ SPORĄ ILOŚĆ OLEJU. Jeśli chcesz wyjątkowo chrupiące, pięknie złociste i pyszne placki, upewnij się, że olej lekko pokryje dno patelni.

NIE PRZEPEŁNIAJ. Rozłóż równomiernie placki, aby temperatura patelni nie spadła.

Czy można je upiec?

Na pewno możesz. Nie są aż tak chrupiące, ale można je piec w 200°C przez 12—15 minut z każdej strony. Wystarczy spryskać lub dodać pędzlem cienką warstwę oleju na patelnię.Smażony ryż kalafiorowy

Smażony ryż z kalafiorem dodaje zdrowego charakteru klasycznemu chińskiemu przepisowi na smażony ryż. Jest zrobiony z ryżu kalafiorowego, różnych warzyw i jajek, a następnie obtoczony w oleju sezamowym i sosem tamari, lub aminokwasach kokosowych. Ciesz się tym ulubionym produktem o niskiej zawartości węglowodanów, jest to szybki i łatwy posiłek, który możesz zrobić w ciągu tygodnia! Smażony ryż z kalafiorem to zdrowsza wersja ulubionego chińskiego smażonego ryżu. Ta wersja jest niskowęglowodanowa, bezglutenowa, a co najważniejsze smaczna.

Składniki

1 średnia główka kalafiora,

2 łyżki oleju sezamowego,

2 ząbki czosnku, posiekane,

1/2 łyżeczki mielonego imbiru,

1/2 małej cebuli, kostka,

1 duża marchewka, pokrojona w kostkę,

4 szalotki pokrojone w plasterki,

z białymi i zielonymi częściami oddzielonymi,

1/2 szklanki mrożonego groszku rozmrożonego,

2 duże jajka,

2 łyżki sosu tamari lub aminokwasy kokosowe.

Przygotowanie

Pokrój główkę kalafiora na pół, a następnie odetnij części kalafiora od łodygi. Przełóż je przez górną część malaksera za pomocą adaptera tarki. Kontynuuj, aż cały kalafior zostanie rozdrobniony, a następnie odstaw na bok.
Rozgrzej olej sezamowy w dużym woku lub patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek, imbir i smaż przez 20 sekund, następnie wymieszaj cebulę, marchewkę i białe części szalotki i gotuj przez 3 minuty.
Dodaj ryż kalafiorowy i groszek do woka i mieszaj przez kolejne

2—3 minuty.
W środku ryżu kalafiorowego utwórz dołek i wbij do niego jajka. Użyj łopatki, aby wymieszać i ubić jajka. Gdy jajka będą ugotowane, wszystko razem wymieszaj.
Dodaj tamari oraz zielone części szalotki i wymieszaj, aby je połączyć. Natychmiast podawaj.Tabbouleh z kalafiora ryżowego

Jeśli kiedykolwiek byłeś w Libańskiej restauracji, są szanse, że zjadłeś niesamowity tabbouleh. A jeśli nie, możesz się zastanawiać, czym właściwie jest tabbouleh? Po prostu jest to sałatka z cytryną i ziołami. Zawiera ona dużo świeżej natki pietruszki i soku z cytryny naprawdę grają w nim główną rolę.

Tradycyjnie tabbouleh zawiera kaszę bulgur, która, jak można sobie wyobrazić, nie jest bezglutenowa. Dlatego w tym przepisie zamieniamy kaszę bulgur na inny substytut bezzbożowy, a dokładniej na ryż kalafiorowy. Jeśli chodzi o dodawanie większej ilości warzyw do posiłku, to można dodać zarówno ryż kalafiorowy jak i makaron z cukinii. Są one niesamowicie wszechstronne.

Składniki

1/2 średniej główki kalafiora, ryż (ok. 4 filiżanki),

225g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki,

1/2 ogórka, drobno pokrojonego,

4 szalotki,

1 szczypiorek, drobno pokrojony,

2 szklanki świeżej natki pietruszki, grubo posiekanej

(około 2 duże pęczki),

1/3 szklanki świeżych liści mięty, grubo posiekanych,

2 cytryny, wyciśnięty z nich sok,

1/4 szklanki oliwy z oliwek,

sól, do smaku.

Przygotowanie

Dodaj wszystkie składniki do miski i wymieszaj, aby je połączyć.Falafel

Falafel to pyszne kulki z ciecierzycy i ziół, które można znaleźć w kuchni Bliskiego Wschodu. Naturalnie wegańskie i wegetariańskie falafele świetnie nadają się do wrapów, pitów, kanapek i sałatek.

Składniki

1 szklanka suszonej ciecierzycy,

namoczonej przez noc, nie używaj ciecierzycy z puszki,

1/2 szklanki cebuli, grubo posiekanej,

1 szklanka natki pietruszki, grubo posiekanej (około jednego

dużego pęczka),

1 szklanka kolendry, grubo posiekanej (około jednego dużego

pęczka),

1 mała zielona papryka Chile, Serrano lub papryka jalapeno,

3 ząbki czosnku,

1 łyżeczka kminku,

1 łyżeczka soli,

1/2 łyżeczki kardamonu,

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,

2 łyżki mąki z ciecierzycy,

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

olej z awokado do smażenia.

Przygotowanie

Namocz suszoną ciecierzycę. Na noc lub przez co najmniej 8—12 godzin. Pamiętaj, że ciecierzyca potroi się, więc zalej ją dużą ilością wody. Następnie odcedź i opłucz.

Dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego. Do robota kuchennego wrzuć ciecierzycę, cebulę, pietruszkę, kolendrę, czosnek, zielony pieprz i przyprawy. Polecam z grubsza posiekać cebulę, zioła i pieprz przed dodaniem. Pulsuj robota kuchennego, ale nie mieszaj go całkowicie. Ostateczna mieszanka powinna przypominać gruboziarnisty piasek.

Przenieś miksturę do miski. Następnie dodaj mąkę z ciecierzycy i sodę oczyszczoną, wymieszaj do całkowitego połączenia i przykryj folią lub pokrywką.

Umieść miskę w lodówce. Schłodź mieszankę falafeli przez 30 minut do 1 godziny. Ukształtuj swój falafel. Możesz to zrobić ręcznie, za pomocą miarki do ciastek, lub miarki falafel. Zdecyduj, czy chcesz okrągłe kulki, czy bardziej płaskie kształty pasztecików. Płaskie kształty są lepsze, jeśli planujesz smażyć lub piec. Do smażenia w głębokim tłuszczu można wykorzystać dowolny kształt.

Uformuj cały falafel i połóż na talerzu.

Jak podawać Falafel

Falafel najlepiej podawać zaraz po ugotowaniu, dzięki czemu jest ciepły i chrupiący. Są pyszne podawane na talerzu, zawinięte w sałatę lub kapustę warzywną lub polane prostą zieloną sałatą. Ale jakkolwiek je podasz, nie zapomnij skropić ich sosem tahini, ponieważ będą bardziej kremowe i aromatyczne!Falafel podpłomyk

Flafel podpłomyk to wegański i bezglutenowy chleb z mieszanką ziół, warzyw i ciecierzycy. To wyjątkowe podejście do tradycyjnego płaskiego chleba, który jest pełen świeżych i pikantnych śródziemnomorskich smaków. Po prostu pokrój go na kawałki i przekonaj się, jak jest wszechstronny.

Składniki

1 szklanka suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc

(nie używaj ciecierzycy z puszki),

1/2 szklanki cebuli, grubo posiekanej,

1 szklanka natki pietruszki, grubo posiekanej (około jednego

dużego pęczka),

1 szklanka kolendry, grubo posiekanej,

(około jednego dużego pęczka),

1 mała zielona papryka Chile,

serrano lub papryka jalapeno,

3 ząbki czosnku,

1 łyżeczka kminku,

1 łyżeczka soli,

1/2 łyżeczki kardamonu,

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,

3 łyżki wody,

1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie

Robienie tego płaskiego chleba może wydawać się trochę onieśmielające. Ale kiedy przeanalizujesz każdy krok, naprawdę łatwo to zrobić!

Namocz ciecierzycę. namocz suszoną ciecierzycę w wodzie. Ale upewnij się, że woda przykryje ciecierzycę na 5—7 cm, ponieważ potroi się. Opłucz ciecierzycę. Odcedź i opłucz ciecierzycę, a następnie dodaj ją do robota kuchennego.

Dodaj zioła, przyprawy i sodę oczyszczoną. Dodaj cebulę, pietruszkę, kolendrę, pieprz, czosnek, kminek, sól, kardamon, czarny pieprz i sodę oczyszczoną do robota kuchennego i mieszaj kilka razy, aż konsystencja stanie się ziarnista. Następnie przenieś mieszankę falafeli do dużej miski. Wstaw mieszaninę do lodówki przez 30 minut do godziny. Następnie wyjmij z lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Dodaj mąkę z ciecierzycy, wodę i oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj rękami, aż dobrze się połączy. Uformuj podpłomyk. Rozłóż mieszankę falafeli na blasze wyłożonej pergaminem. I delikatnie dociśnij rękami, aby spłaszczyć. Piecz przez 25 minut.
Pokrój na pojedyncze kawałki. Odstaw podpłomyk do ostygnięcia przez około 10 minut. Następnie pokrój na prostokątne kawałki.Sałatka z ciecierzycy śródziemnomorskiej

Sałatka śródziemnomorska z ciecierzycy to najlepsza letnia sałatka. Ciecierzycę posypuje się pomidorami, ogórkiem, papryką, czerwoną cebulą, fetą i pietruszką, aby uzyskać sałatkę, która jest wystarczająco lekka na łatwy lunch i wystarczająco obfita jako dodatek do kolacji. Ta śródziemnomorska sałatka z ciecierzycy to najlepsza letnia sałatka ze świeżymi i jasnymi składnikami na łatwy lunch lub obfity dodatek.

Składniki

2 puszki 425g ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej,

1 duży ogórek, kostka,

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę,

2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,

1/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę,

113g sera feta, rozdrobnionego,

1/4 szklanki drobno posiekanej pietruszki,

sos winegret cytrynowy, możesz użyć tyle lub mniej,

w zależności ile chcesz.

Przygotowanie

Jednym z powodów, dla których tak bardzo lubię tę sałatkę, jest to, że jest niesamowicie łatwa do zrobienia. Wystarczy szybko pokroić warzywa, odsączyć ciecierzycę, wrzucić wszystko do miski, a następnie skropić sosem cytrynowym. Gotowe!Chrupiąca socca z sałatką, gruszką i rukolą

Ten orzechowy, ziołowy i naturalnie bezglutenowy przepis na soccę wytwarzany jest z mąki z ciecierzycy. Ciepły placek prosto z pieca, zwieńczony sałatką z gruszki, rukoli i parmezanu.

eśli nigdy wcześniej nie jadłeś socca, czeka cię prawdziwa uczta. Więc co to jest? To naturalnie bezglutenowy naleśnik podpłomyk (w zależności od grubości) zrobiony z mąki z ciecierzycy. Jest popularny w regionie Prowansji we Francji i często spożywany jako jedzenie uliczne, podawane na ciepło i pachnie wszelkiego rodzaju pysznymi i orzechowymi dodatkami.

Dodatkiem do tej chrupiącej socca jest super łatwa sałatka z gruszki, rukoli i parmezanu, idealna na lato. Ale możesz używać dowolnych składników sałatek, które masz pod ręką, innymi słowy, zużyj wszystkich sezonowych resztek, które masz w lodówce!

Składniki

SOCCA

1/2 szklanki mąki z ciecierzycy, znanej również jako mąka z

fasoli garbanzo lub mąka besan,

1/2 filiżanki wody,

1/2 łyżeczki soli morskiej,

pieprz do smaku,

3 łyżki oliwy z oliwek,

1 mała szalotka, cienkie plasterki (około 1/4 szklanki),

1 ząbek czosnku, posiekany.

SAŁATKA

1 gruszka, cienkie plasterki,

3/4 szklanki rukoli, pakowane luzem,

1/2 łyżki oliwy z oliwek,

2 łyżeczki soku z cytryny,

ogolony parmezan,

sól i pieprz.

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200—230°C. Umieść pustą 25cm żeliwną patelnię w piekarniku i podgrzewaj przez 10 minut. W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, wodę, sól i pieprz, usuwając wszystkie grudki i tworząc cienkie ciasto. Odłożyć na bok. Na małej patelni podgrzej 1,5 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj czosnek i szalotkę i smaż przez minutę, aż będą przezroczyste. Całą zawartość patelni (czosnek, szalotkę i olej) wlej do ciasta i ponownie ubij. W rękawicach kuchennych ostrożnie wyjmij żeliwną patelnię z piekarnika. Na patelnię wymieszać 1,5 łyżki oliwy z oliwek, pokrywając spód, a następnie wlać na patelnię ciasto socca, mieszając, aż ciasto dojdzie do brzegu patelni. Włóż patelnię z powrotem do piekarnika i gotuj przez 12 minut, aż się zarumieni. Gdy ciasto się gotuje, przygotuj sałatkę, delikatnie wrzucając do miski gruszkę, rukolę, oliwę i sok z cytryny. Ostrożnie wyjmij sokkę z piekarnika i za pomocą szpatułki przenieś ją na ręcznik papierowy, aby osuszyć. Socce ułożyć na talerzu i posypać sałatą, ogolonym parmezanem, solą i pieprzem.Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to klasyczny przepis na wegetariańską zupę. Jest obfita, zdrowa, rozkosznie sycąca (z białkiem roślinnym) i rozgrzewająca w chłodne, zimowe dni. Chociaż istnieje wiele odmian zupy z soczewicy, nie można jej pomylić z prostą, pyszną wersją śródziemnomorską.

Składniki

1/4 szklanki oliwy z oliwek,

1 cebula, mała pokrojona w kostkę,

2 marchewki, małe pokrojone w kostkę,

2 łodygi selera, małe pokrojone w kostkę,

2 łyżki pasty pomidorowej,

3—4 ząbki czosnku, posiekane,

2 łyżeczki kminku,

1 łyżeczka suszonego oregano,

1 łyżeczka suszonej bazylii,

1 łyżeczka suszonego tymianku,

sól i pieprz, do smaku,

800g pieczonych na ogniu pomidorów pokrojonych w kostkę,

6 szklanek bulionu warzywnego lub wody,

1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy,

3 liście jarmużu, na łodydze i pokrojone w plastry,

1 cytryna, wyciśnięty z niej sok.

Przygotowanie

Rozgrzej olej w dużym garnku, aż zacznie się mienić. Dodaj cebulę, seler i marchewkę oraz mieszaj przez 5 minut, aż cebula stanie się przezroczysta.

Dodaj koncentrat pomidorowy, zmielony czosnek, suszone przyprawy, sól i pieprz. Mieszaj i praż przyprawy przez 2 minuty.

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, bulion, soczewicę i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, częściowo przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 25—30 minut.

Możesz zachować zupę grubą lub użyć blendera zanurzeniowego, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję, miksując punktowo przez kilka sekund.

Dodaj jarmuż, sok z cytryny i gotuj jeszcze minutę lub dwie, aby zmiękczyć jarmuż. Skosztuj zupy i przed podaniem dodaj dodatkowy sok z cytryny, sól lub pieprz.

WSKAZÓWKA

Ponieważ bulion warzywny zwykle występuje w pojemnikach o pojemności 900g (4 filiżanki), dodaję do tego przepisu 4 filiżanki bulionu i 2 filiżanki wody. Żeby nie mieć w połowie zużytego pojemnika bulionu. Oregano, bazylię i tymianek można zastąpić 3 łyżeczkami włoskiej przyprawy. Gdy zupa siedzi, soczewica może wchłonąć część płynu, zagęszczając zupę. Zawsze możesz dodać więcej bulionu lub wody, aby go rozcieńczyć.

SOCZEWICA

W tej zupie najlepiej sprawdza się zielona lub brązowa soczewica.

ZIEMISTE ZIOŁA

mieszanka kminku, oregano, bazylii i tymianku ucieleśnia ten śródziemnomorski smak.

PŁYNY

Możesz użyć wody, bulionu lub mieszanki obu.

CYTRYNA

Pomaga rozjaśnić i zrównoważyć głębokie smaki.

WARZYWA MIREPOIX

Siekany seler, marchewka, cebula i czosnek to klasyki, dzięki którym czujemy się jak najbliżej domu.

PIECZONE POMIDORY

Puszka pomidorów pieczonych na ogniu dodaje odrobinę dymu i nadaje tej zupie wspaniały czerwony odcień.

PASTA POMIDOROWA

Wszystko czego potrzebujesz to dwie łyżki stołowe, aby zintensyfikować konsystencję zupy.

JARMUŻ

Łatwy sposób na wzmocnienie przeciwutleniaczy, witamin, składników odżywczych i kolorów w tej zupie.

Jak udekorować zupę

Niezależnie od tego, czy podajesz tę zupę gościom, czy cieszysz się posiłkiem dla dwojga, zawsze fajnie jest ją trochę ożywić.

Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Szybko ubij chrupiące szalotki, aby dodać chrupiące lub pokruszone kawałki bekonu, jeśli nie jesteś weganinem.

Skrop odrobiną kremu kokosowego lub posyp świeżo startym parmezanem.Sałatka z soczewicy z ogórkiem

Sałatka z soczewicy z ogórkiem, czerwoną cebulą, daktylami i pietruszką nie może być prostsza i smaczniejsza. Jest rześka, świeża, lekka i smaczna przy doprawieniu jej cytrynowym sosem winegret polanym na wierzchu.

Jest to świetna sałatka do samodzielnego delektowania się lub łączenia z bardziej obfitymi daniami głównymi, takimi jak pieczony łosoś w sosie z musztardy dijon, chrupiące pieczone udka z kurczaka, grillowane souvlaki z kurczaka lub falafel (dla opcji bezmięsnej).

Sałatka z soczewicy jest podstawą kuchni śródziemnomorskiej i ta szczególna sałatka z soczewicy utkwi w głowie osobą, które bywały na przykład w Izraelu. To zdecydowanie coś, co powinno się znaleźć w menu w rozwijającej się restauracji w Tel Awiwie.

Składniki

1 szklanka soczewicy,

4 szklanki wody,

1 liść laurowy,

1 kawałek kombu, (około 8—10cm),

1 duży ogórek, drobno pokrojony,

1/2 czerwonej cebuli, drobno pokrojone,

1 szklanka daktyli medjool, drobno pokrojonych w kostkę,

1 mały pęczek natki pietruszki,

cytrynowy sos winegret.

Jak zrobić sałatkę z soczewicy

Opłucz soczewicę i obejrzyj ją, aby usunąć zepsutą soczewicę, lub zanieczyszczenia.

W średnim rondlu dodaj soczewicę, wodę, liść laurowy i kombu. Doprowadź wodę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do bardzo niskiego poziomu, przykryj garnek i gotuj przez 16—20 minut. Soczewica powinna być miękka, ale wcale nie papkowata.

Soczewicę odcedzić i schłodzić przez kilka minut. Dodaj pokrojony w kostkę ogórek, czerwoną cebulę, daktyle i pietruszkę.

Skrop cytrynowym sosem winegret na wierzchu i wymieszaj, aby połączyć.

Piękno tego przepisu na sałatkę z soczewicy polega na tym, że szybko się łączy. Możesz nawet ugotować soczewicę dzień wcześniej i pozostawić ją do ostygnięcia przez noc w lodówce, a następnego dnia szybko ubić.

OTO JAK TO ROBISZ

Ugotuj soczewicę i pozwól jej ostygnąć. Ogórek, czerwoną cebulę i daktyle pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj pietruszkę. Skrop cytrynowy sos winegret na wierzch i wrzuć.

Wskazówki dotyczące przygotowania

Jeśli planujesz przygotować tę sałatkę do posiłku, polecam lekko podgotować soczewicę. Soczewicę zwykle gotuję się 20 minut. I to dobrze, jeśli planujesz zjeść tę sałatkę od razu i wszystko w jeden dzień. Ale jeśli pozostanie na noc lub przez kilka dni, soczewica wchłonie opatrunek i jeszcze bardziej zmięknie. Dlatego zaleca się gotowanie jej o kilka minut mniej. Kiedy pokroisz ogórek, czerwoną cebulę i daktyle, staraj się trzymać wszystko w bardzo małej kostce o tej samej wielkości. Jest to słodsza sałatka z soczewicy ze względu na daktyle medjool. Jeśli chcesz, żeby był mniej słodki, po prostu używaj mniej daktyli. Jest to również świetna sałatka do wykorzystania daktyli, które mogły nieco wyschnąć w spiżarni, ponieważ łatwiej je pokroić w kostkę oraz ponownie zmiękną w sałatce.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: