Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Ogniem i dymem - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
14 sierpnia 2019
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
32,90

Ogniem i dymem - ebook

 

Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały pięknego brązowego koloru.

Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu. Niektóre jarzyny można żarzyć bezpośrednio na gorącym węglu, inne opiekać na ruszcie albo po prostu wędzić.

Ta wyjątkowa książka pomoże Ci przygotować oryginalne i niepowtarzalne dania. Wykorzystaj jeden z ponad 70 autorskich przepisów. Baw się i eksperymentuj. Wypróbuj nowe techniki, miej odwagę skosztować grillowanego groszku czy ananasa, poczuj wyjątkowy smak chrupiących papryczek chili i kalafiora. Wypij love drink z pieczonego selera. Zjedz wędzone pomidory, czy burgera z kabaczka i fasoli mung.

Zaproś przyjaciół, sąsiadów i rodzinę do stołu, zaproponuj im pyszny, aromatyczny posiłek oraz niezapomnianą podróż kulinarną w krainę ognia i dymu.

Martin Nordin - pasjonat kuchni i fotografii. Prowadzi własną firmę cateringowa i artystyczną The Cabbage Butcher.Autor książki „Gröna burgera”(Zielone burgery), przetłumaczonej na 6 języków. W wolnym czasie fotografuje potrawy i prowadzi popularny kulinarny profil na Instagramie (martin_nordin).

Już jako dziecko lubił przebywać w kuchni, gdzie chłonął zapachy i smaki potraw gotowanych przez matkę i babcię. Pierwsze profesjonalne doświadczenie zdobył na lodołamaczu, gdzie spędził kilkunastomiesięczną służbę wojskową jako szef kuchni. Przez wiele lat pracował dla Ikea Food m.in. jako Creative Leader. Ma wielu przyjaciół wegetarian i wegan, stąd zainteresowanie nowymi, niemięsnymi potrawami. Lubi eksperymentować w kuchni z różnymi warzywami i sposobami gotowania. Ciągle poszukuje nowych smaków. W swoich książkach dzieli się z czytelnikami pasją do potraw z warzyw i nie tylko. Mieszka i pracuje w Malmö.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8132-135-8
Rozmiar pliku: 9,6 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

GRILLOWANY KALAFIOR z gremolatą

Dla 6 osób

2 główki kalafiora

100 ml oleju rzepakowego

150 g masła

sól

Gremolata

6 łyżek drobno posiekanej świeżej natki pietruszki

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

1 łyżka cienko pokrojonej zielonej papryczki chili

1 łyżka posiekanego czosnku

starta na drobnej tarce skórka z 1 cytryny

sól w płatkach

Do podania

200 ml porzeczek

1 Rozpal węgiel w grillu, niech się równo rozżarzy. Przygotuj „pakunek”, w który włożysz kalafior: połóż kawałek papieru do pieczenia na większym kawałku folii aluminiowej. Umieść w pobliżu grilla.

2 Wymieszaj w misce wszystkie składniki gremolaty.

3 Podziel główki kalafiora na trzy kawałki. Krój w taki sposób, żeby każda część miała fragment korzenia. Wierzch warzywa posmaruj cienką warstwą oleju.

4 Grilluj kawałki kalafiora, aż się zrumienią. Przełóż na papier do pieczenia, na wierzch połóż kawałki masła i posól. Zawiń paczuszkę i umieść z powrotem na grillu, najlepiej tam, gdzie ciepło jest mniejsze. Całość przykryj.

5 Odczekaj około 30 minut i sprawdź, czy kalafior ładnie się przyrumienił i zaczyna być miękki. Różyczki kalafiora powinny odpadać przy lekkim nacisku. Możesz zmierzyć temperaturę w korzeniu: jeśli wynosi około 80 stopni, kalafior jest gotowy.

6 Na talerzu umieść po plastrze kalafiora, nałóż na to czubatą łyżkę gramolaty i posyp porzeczkami.

WZMOCNIJ SMAK: Wykorzystaj do gremolaty łodygi naci, pokrój je jak najcieniej. Dodadzą pysznego i głębokiego, nieco gorzkiego smaku pietruszki, co zrównoważy pozostałe smaki w tym daniu.

KUKURYDZA Z GRILLA
z kremowym sosem pecorino

Dla 6 osób

6 kolb kukurydzy z liśćmi

150 g masła o temperaturze pokojowej

2 posiekane ząbki czosnku

sól w płatkach

Olej cytrynowy

starta skórka z ½ cytryny

100 ml oleju rzepakowego

Sos pecorino

2 drobno pokrojone cebule szalotki

2 łyżki masła

1 łyżka białego octu winnego

200 ml śmietany kremówki

200 g tartego pecorino albo innego twardego owczego sera

Do podania

kiszone ząbki z kwiatostanu czosnku albo zwykłe ząbki czosnku, patrz przepis na str. 176

1 W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.

2 Z kolb kukurydzy ściągnij liście (ale ich nie odrywaj) i usuń nitki pomiędzy nimi a kukurydzą. Do gotującej się wody włóż kolby czubkiem na dół i gotuj około 5 minut. Po wyjęciu kolby naciągnij na nią z powrotem liście.

3 W misce rozgnieć widelcem masło, zmieszaj je z czosnkiem i odstaw.

4 W niewielkim rondelku podgrzej skórkę cytrynową z olejem. Zdejmij z ognia, kiedy zacznie wrzeć, i pozostaw na 10 minut, żeby olej przeszedł smakiem cytryny. Następnie wyjmij skórkę cytrynową i odstaw olej na bok.

5 Zeszklij szalotkę na maśle na niewielkim ogniu, a następnie zalej octem winnym. Mieszaj, aż ocet zostanie wchłonięty przez szalotkę. Dodaj śmietanę i gotuj przez kolejne 3 minuty. Zmiksuj sos na gładką masę i dodaj starty ser. Dopraw do smaku solą.

6 Rozpal węgiel w grillu. Połóż kukurydzę na ruszcie. Jeżeli chcesz, możesz położyć kolby bezpośrednio na płonący węgiel. Grilluj tak długo, aż liście będą prawie całkiem czarne – stanowią one warstwę ochronną dla kukurydzy.

7 Zdejmij kukurydzę z grilla, odchyl liście i posmaruj kolby masłem czosnkowym.

8 Na talerz wylej odrobinę sosu, na nim połóż kolbę kukurydzy. Polej ją olejem cytrynowym i ozdób kiszonymi ząbkami z kwiatostanu albo zwykłymi ząbkami czosnku.

GRILLOWANE GROSZEK I DYMKA
z miętą i kiełkami fasoli

Dla 6 osób

1 kg groszku w strączkach

12 małych cebulek dymek

3 łyżki oliwy z oliwek

300 ml kiełków fasoli

100 ml posiekanej świeżej mięty

sól w płatkach

1 Rozpal węgiel w grillu i poczekaj na delikatny żar.

2 Przekrój dymki wzdłuż, zachowaj kawałek szczypioru. Miejsce przecięcia posmaruj oliwą. Połóż cebulki na ruszcie i piecz je około 10 minut. Przewróć je i grilluj z drugiej strony jeszcze przez 5 minut. Przełóż dymkę do dużej miski.

3 Na ruszcie ułóż groszek w strączkach i zostaw do sczernienia skórki, około 5 minut. Odwróć na drugą stronę i grilluj kolejne 5 minut. Następnie zdejmij z grilla, otwórz strączki i dodaj groszek do miski z dymką.

4 Polej resztą oliwy, dodaj kiełki i miętę. Wymieszaj, dopraw solą. Ułóż na dużym półmisku i podawaj jako dodatek albo przystawkę.

------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki

------------------------------------------------------------------------
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: