Pizze, tosty, zapiekanki - ebook
Pizze, tosty, zapiekanki - ebook
Pizza margherita czy pepperoni? Tosty z szynką czy z serem? A może warto przygotować coś mniej standardowego? Pizze, tosty, zapiekanki to kilkadziesiąt znakomitych przepisów stworzonych i przetestowanych przez czytelników miesięcznika PRZYŚLIJ PRZEPIS!
Grzanki prowansalskie z bakłażanem, pizza na francuskim cieście lub tosty z sosem truskawkowym bez wątpienia zachwycą zarówno domowników, jak i gości.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7778-861-5 |
Rozmiar pliku: | 8,2 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
kilka kromek ciemnego pieczywa
ok. 12 dag mozzarelli
kilka pomidorów koktajlowych
awokado
kilka łyżek pesto
1–2 ząbki czosnku
oliwa
listki bazylii
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Awokado i pomidory myjemy i osuszamy. Awokado obieramy, przekrawamy i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w paski, pomidory – w ćwiartki, a mozzarellę – w plastry.
Pieczywo nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180°C (na rumiano). Lekko studzimy.
Grzanki smarujemy pesto. Układamy po porcji awokado, pomidorów, mozzarelli i bazylii. Oprószamy pieprzem. Zapiekamy jeszcze ok. 5 minut.
RADA
Aby grzanki miały bardziej pikantny smak, czosnek warto przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i dopiero taką pastą posmarować pieczywo.
Katarzyna StarczewskaSKŁADNIKI
4 duże bułki
2 łyżki margaryny
4 plastry wędzonego boczku
2 cebule
2 papryki
10 dag żółtego sera
4 parówki
2 jajka
½ puszki groszku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Z bułek ścinamy wierzchy. Wydrążamy miąższ. Środki smarujemy margaryną.
Cebule drobno siekamy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Wsypujemy cebulę i paprykę. Podsmażamy.
Jajko gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Parówki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek mieszamy z cebulą, boczkiem, papryką, parówkami, jajkiem, ½ sera, natką i surowym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy bułki. Pieczemy 10 minut w temp. 180°C. Posypujemy resztą sera i pieczemy 5 minut.
Alicja SzafraniecSKŁADNIKI
4 duże bułki
mała cebula
mała czerwona papryka
pomidor
½ puszki kukurydzy
25 dag szynki
40 dag pieczarek
20 dag żółtego sera
zioła prowansalskie
oliwa
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Paprykę, pomidora i pieczarki myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pomidora – w plasterki.
Pieczarki kroimy w ćwiartki lub plasterki. Smażymy na oliwie, aż się zezłocą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Szynkę kroimy w kostkę i osobno podsmażamy na oliwie. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę osączamy.
Z bułek odkrawamy wierzchy, miąższ ugniatamy. Układamy szynkę, pieczarki, kukurydzę i pozostałe warzywa, tak aby na wierzchu znalazły się plastry pomidora. Posypujemy serem.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Bułki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy 15–20 minut, aż ser się roztopi i nieco zapiecze. W połowie pieczenia bułki na chwilę wyjmujemy i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Judyta DekerSKŁADNIKI
10 dag brokułów
cebula
czerwona papryka
mała pietruszka
łyżka masła
20 dag sera rokpol
jajko
3–4 łyżki śmietanki kremowej
2–3 łyżki bułki tartej
8 kromek chleba tostowego
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Różyczki brokułów myjemy i gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Drobno kroimy.
Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Chwilę dusimy na rozgrzanym maśle, dodajemy cebulę i paprykę. Dokładnie mieszamy z brokułami.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy do warzyw. Wbijamy jajko, dodajemy śmietankę oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy pieczywo. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 200°C.
RADA
Do masy możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.
Małgorzata SzczęchSKŁADNIKI
opakowanie pieczywa tostowego
ok. 200 ml oleju
½ opakowania czosnku granulowanego
5 ząbków czosnku
po ½ opakowania suszonej bazylii i oregano
½ opakowania soli czosnkowej
PRZYGOTOWANIE
Olej mieszamy w słoiczku z suchymi przyprawami. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Słoiczek zakręcamy. Potrząsając, dokładnie mieszamy.
Kromki pieczywa tostowego smarujemy z jednej strony olejem i układamy na blasze. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C (z włączonym termoobiegiem).
RADA
Grzanki możemy upiec również na grillu, ale trzeba uważać, bo dość szybko się przypalają.
Anna ŚmiegielSKŁADNIKI
dowolne pieczywo
bakłażan
ser kozi, np. camembert lub inny pleśniowy
zioła prowansalskie
świeży majeranek lub tymianek
papryczka chili
sałata
oliwa
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Warzywa i zioła myjemy, osuszamy. Majeranek lub tymianek drobno siekamy, chili kroimy w cienkie krążki, usuwamy nasionka.
Bakłażan kroimy w plastry, solimy. Odstawiamy na 15–30 minut. Spłukujemy sok pod bieżącą wodą i osuszamy. Układamy na blasze, smarujemy oliwą (najlepiej pędzlem). Posypujemy ziołami prowansalskimi, tymiankiem lub majerankiem oraz pieprzem i solą. Zapiekamy kilka minut w temp. 180°C.
Kromki pieczywa (tyle, ile plastrów bakłażana) opiekamy w tosterze lub piekarniku, aby były chrupiące. Układamy na nich liście sałaty, po plastrze sera i zapiekanego bakłażana. Dekorujemy papryczką i listkami tymianku lub majeranku.
RADA
Na grzanki możemy również nałożyć liście rukoli.
Katarzyna SzatkowskaSKŁADNIKI
8 jabłek (szara lub złota reneta)
sok z 1 cytryny
2 cebule
łyżka majeranku
pęczek natki pietruszki
50 dag mięsa mielonego
jajko
2 łyżki śmietanki kremowej
15 dag goudy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Jabłka myjemy, osuszamy i ścinamy wierzchy. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ wydrążamy i razem z wierzchami kroimy w drobną kostkę. Jabłka skrapiamy wewnątrz sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem.
Natkę myjemy i drobno siekamy (odkładamy kilka listków). Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i śmietanką. Wsypujemy majeranek i natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Goudę kroimy w niedużą kostkę. Wsypujemy do farszu i mieszamy.
Jabłka napełniamy farszem i pieczemy 30 minut w temp. 200 °C. Dekorujemy natką. Podajemy na ciepło.
Iwona Ledwig