Samouczek bezglutenowy. Słodkości dla wegan i wegetarian - ebook
Samouczek bezglutenowy. Słodkości dla wegan i wegetarian - ebook
Coraz więcej osób zmaga się z problemem wdrożenia diety bezglutenowej do swojego życia. Dla wielu osób „bezglutenowy” oznacza bez smaku. Nie sposób ich winić, sama miałam takie podejście jeszcze kilka lat temu. Teraz dopiero wiem, jak bardzo się myliłam. Bezglutenowy nie znaczy bez smaku i nie znaczy trudny do zrobienia. Przez ponad dwa lata prowadziłam cukiernię bezglutenową, metodą prób i błędów opracowałam idealne przepisy na każdą okazję. Dzięki tej książce nauczysz się, jak piec bezglutenowe pyszności. Dowiesz się więcej na temat różnych rodzajów mąki, substancji słodzących, tłuszczy i metod łączenia. Przedstawię Ci również proste i nieco trudniejsze przepisy na uwielbiane wypieki. Przekonaj się, że nie trzeba poświęcać wiele czasu i pieniędzy, żeby bezglutenowe wypieki urzekały swoim smakiem. Jeszcze nie wierzysz, że to możliwe?
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-957624-0-6 |
Rozmiar pliku: | 1,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Książka ta jest dedykowana wszystkim osobom na diecie bezglutenowej oraz zmagającymi się z problemami żywieniowymi. Pamiętajcie, proszę, że alergia, nietolerancja, nadwrażliwość i celiakia to różne pojęcia i każde z nich cechuje się innymi objawami. Celiakia to choroba immunologiczna, która zmusza nas do rygorystycznego wykluczenia glutenu z naszego jadłospisu do końca życia. Sama zmagam się z tą chorobą i wiem, jak czasami może to być uciążliwe. Od zawsze wydawało mi się, że większość produktów bezglutenowych jest trudno dostępna, droga i często niesmaczna.
Dlatego postanowiłam sama nauczyć się piec moje ulubione wypieki zgodnie z zaleceniami. Przez ponad dwa lata prowadziłam cukiernię, dzięki której dostarczałam wypieki bezglutenowe do restauracji, hoteli i Hipermarketów.
Teraz chcę przekazać Ci wiedzę, którą mam odnośnie do zdrowych wersji wypieków, czyli tych bezglutenowych.
W książce znajdziesz wskazówki i porady odnośnie mąk bezglutenowych, tłuszczy, substancji słodzących i metod łączenia. Poza tym zamieszczam tutaj kilkanaście moich ulubionych przepisów. Przedstawione przepisy są o różnych poziomach trudności, zarówno dla początkujących jak i dla tych bardziej wprawionych. Mam nadzieję, że dzięki temu Samouczkowi Twoja kuchnia bezglutenowa nabierze smaku.
Pozdrawiam ciepło i życzę pysznych wypieków.
PS Pamiętaj, że jeśli zmagasz się z celiakią, wszystkie produkty używane do wyrobu Twoich dań czy wypieków muszą być oznaczone licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa.CIASTECZKA OWSIANE
SKŁADNIKI:
•200 g płatków owsianych
•30 g rodzynek/żurawiny
•20 g orzechów laskowych
•20 g płatków migdałowych
•30 g wiórków kokosowych
•100 g masła/oleju kokosowego
•2 łyżki miodu
•100 g cukru
•1 łyżka mąki ryżowej
•2 jaja
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Upraż płatki owsiane wraz z płatkami migdałowymi na patelni.
3. Dodaj masło, cukier, miód i mieszaj do rozpuszczenia.
4. Ściągnij patelnię z ognia.
5. Dodaj mąkę i resztę bakalii.
6. Gdy zawartość patelni wystygnie, dodaj dwa jajka.
7. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, ułóż na niej wcześniej uformowane ciastka (powinno wyjść około 15 ciasteczek).
8. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.