Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Sekrety odżywiania według szeptuch - ebook

Data wydania:
21 czerwca 2019
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Sekrety odżywiania według szeptuch - ebook

 

Autor międzynarodowych bestsellerów objaśnia:

  • artykuły spożywcze w świetle kosmologii;

  • drgania ziół;

  • związek planet z produktami roślinnymi;

  • co mają wspólnego zioła ze znakami zodiaku;

  • przyczyny chorób i rośliny skuteczne w ich eliminowaniu;

  • detoks według kodów planetarnych;

  • najnowsze odkrycia dotyczące zdrowia jelitowego i równowagi kwasowo-zasadowej;

  • przepisy zgodne z kodami planetarnymi dla ciała, ducha i duszy.

 

Sekrety szeptuch od kuchni!

Spis treści

Przedmowa: kreatywność w gotowaniu

Część pierwsza:

Podstawy żywienia energetycznego

Odżywianie a energia

Artykuły spożywcze a kosmologia

Aktualny stan wiedzy o zdrowiu jelitowym, mikrobiotach i równowadze kwasowo-zasadowej

Część druga:

Przepisy według kodów planetarnych® dla ciała, ducha i duszy

Przystawki

Zupy

Dania główne

Desery na poprawę humoru

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8171-209-5
Rozmiar pliku: 2,1 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Przedmowa: kreatywność w gotowaniu

Drodzy Czytelnicy!

Pochodzę z kultury rosyjskiej i jestem terapeutą duchowym, szamanem oraz przyjacielem natury i gotowania. Choć moja działalność jest zakorzeniona w obszarze medycyny, to jednak praca energetyczna już przed laty stała się moją największą fascynacją. Aby pozyskiwać dla organizmu nie tylko energię fizyczną, ale i niesubstancjalną, zachować jej swobodny przepływ i więcej w życiu osiągać, każdy człowiek powinien zwracać uwagę w równym stopniu na ducha, duszę oraz ciało. A w jaki sposób najłatwiej uszczęśliwić całą trójcę? Naturalnie zrównoważonym i smacznym pokarmem.

Najsilniejsza energia pochodzi w kosmosie od gwiazd. Także przyprawy są swoistego rodzaju „gwiazdami” dostarczającymi nam energii. Osoby, które gotują, otwierając się przy tym na wymianę energetyczną, rozsiewają wokół siebie więcej sił i charyzmy.

W podobny sposób komunikuje się wszystko w naszym świecie. Na przykład grzyby nawiązują za pomocą korzonków fizyczny i energetyczny kontakt z drzewami, ziołami – a nawet z całą naturą. Wraz z rozwojem nauki uzyskaliśmy już nawet na to dowody. Nasze organy trawienia komunikują się nie tylko z otoczeniem, ale nawet z przyprawami, współdziałając tym samym z naszymi centrami energetycznymi (tak zwanymi czakrami) oraz z naszą aurą. Szamani nazywają tę wymianę informacji „komunikacją matrycową”. Jest ona znacznym budulcem życia na ziemi.

Zielarzy i zielarki, podobnie jak czarownice i magików rosyjskich, zwykło się określać mianem „provetucha”, a ich naukę „uzdrowianiem Vetuchy”. Jest ona wciąż rozpowszechniona, nawet w obecnych czasach, aż po najdalsze zakątki Syberii. W Rosji oraz w krajach byłego Związku Sowieckiego tradycyjnie przypisuje się pokarmowi szczególne znaczenie duchowe. Każda potrawa powinna dostarczać sił i zdrowia, a już zdecydowanie nie powinna dodatkowo obciążać organizmu. Według szamańskiego wyobrażenia o świecie, wszelkie dania dysponują także pewnego rodzaju energią, która wchodzi w komunikację z naszą duszą. W ten oto sposób marchewka dostarcza pewnej energii, która jest balansowana cebulą. Gotowanie nagle staje się zajęciem kreatywnym i duchowym. Przeradza się w formę medytacji. Według mnie dobre gotowanie to medium przynoszące harmonię oraz dodające sił, życia i piękna.

Kocham zdrowe i odżywcze potrawy! Nie zawsze jednak trzeba rezygnować z ulubionego składnika, aby móc się zdrowo odżywiać. We wszystkim trzeba mieć po prostu zdrowy umiar. Jeżeli będziemy trzymać się w pewnych ryzach, to raz na jakiś czas możemy też skosztować produktu, który akurat nie cieszy się najlepszą opinią u obecnych ekspertów żywieniowych. Jako że jednak smaczne jedzenie czyni człowieka szczęśliwym, co z kolei pozytywnie odbija się na funkcjonowaniu organizmu, i pamiętając do tego, że w gotowaniu szczególnie chodzi o duchowość, to smaczny posiłek nie tylko spaja ciało i duszę, ale może wręcz leczyć.

Urodziłem się w Uzbekistanie. Tam też spędziłem swoją młodość. Później żyłem w Rosji, następnie w Niemczech, a teraz, od dwunastu już lat, przebywam w Szwajcarii. Temat gotowania towarzyszy mi już od dziecka: tata był z zawodu kucharzem, a i mama nie stroniła od pichcenia. Także moja babcia, a jednocześnie nauczycielka duchowa Baba Walja, przygotowywała pyszne potrawy dla całej rodziny. Co nieco zdołałem się od niej nauczyć. Rozsmakowałem się w jej kuchni i już jako dziecko starałem się samodzielnie odtwarzać receptury.

Także dziś niemal codziennie spędzam nieco czasu na gotowaniu. I chociaż lubię kosztować rzeczy nowe oraz integruję w menu elementy wpływu mojej nowej ojczyzny, najczęściej sięgam po receptury przechowywane w mej rodzinie od dawna. W tej książce zebrałem niektóre przepisy na moje ulubione potrawy (patrz: część druga). Każdy z nich kładzie szczególny nacisk na prawidłowy balans energetyczny zestawionych składników według kodu planetarnego® oraz żywiołów natury. Wszystkie przepisy są bardzo łatwe w wykonaniu, a jednocześnie dostarczają zaskakujących zapasów energetycznych. Niektóre z nich z pewnością staną się i waszymi ulubionymi posiłkami.

Także wegetarianie i weganie znajdą tu coś dla siebie. Ta książka została w końcu napisana dla wszystkich ludzi – każdy musi zwracać uwagę na potrzeby swojego ciała i samodzielnie dokonywać wyborów o tym, co jeść, a czego unikać. Niech zdrowa kuchnia stanowi waszą inspirację. Pozwólcie sobie po prostu wypróbować moje przepisy. W ten sposób gotowanie może stać się także waszym hobby.

Z życzeniami radosnego czytania, gotowania i smakowania!

wasz Vadim TschenzeOdżywianie a energia

Europejska filozofia żywieniowa zasadzona jest na dostarczaniu składników odżywczych dla praktycznego pozyskania pełnowartościowego pokarmu. Chodzi przy tym o wystarczające zaopatrzenie w substancjalną energię i składniki odżywcze. Należy w to zaliczyć także wodę, substancje balastowe oraz alkohol.

Szamani mówią tu z kolei o duchu potrawy. Według nich zdrowe jedzenie jest żywe. Przynosi ono ciału, duchowi i duszy nowe siły. Według szamańskiego wyobrażenia wszystko w świecie jest żywe: ludzie, zwierzęta i rośliny, a także kamienie. Do tego twierdzą oni, że każdy pokarm przedstawia sobą pewien rodzaj anteny przyciągającej z kosmosu określony rodzaj energii. Stąd też postrzegają swoje potrawy jako „źródła energii” lub „odżywcze soki”. W dalszej części zajmiemy się „żywiołami natury”, które muszą w danej potrawie wystąpić razem, oraz nauczymy się rozróżniać, podobnie jak Chińczycy, pomiędzy substancjami dodającymi i odejmującymi energii.

Treściwie rzecz ujmując: za wszystkimi tymi określeniami stoi eter lub inaczej mówiąc frekwencja, czyli niesubstancjalna energia przypisana danej potrawie. Wszystkie te określenia wskazują zatem na jedno: zdrowe jedzenie musi dostarczyć człowiekowi energii na różnych poziomach.

Energię tę pobieramy jednak przecież nie tylko z pokarmu. Wszystkie składniki odżywcze uobecniają także energie niesubstancjalne ciał niebieskich, których tak bardzo potrzebujemy w naszym życiu codziennym. Pobieramy je z uniwersum i przekazujemy dalej. Każda z takich energii wywołuje odmienne procesy w naszych ciałach i naszych duszach.

Rozdział ten zaczynam od problemu witamin i minerałów, gdyż obie te grupy substancji pokarmowych są nieodzowne w gospodarce energetycznej naszych ciał. Witamin nie powinno zabraknąć na waszych stołach. Podałem zatem od razu w nawiasie przyporządkowanie planetarne każdego składnika odżywczego, w którym dana witamina się znajduje. (Połowa z wyżej wymienionych przypada słońcu i księżycowi, chociaż naturalnie nie są one planetami w myśl definicji tego terminu). Dzięki temu możesz nie tylko poznać zadania, które dana witamina ma do spełnienia, lecz także od razu zidentyfikować przyporządkowane jej impulsy ciała niebieskiego (patrz: tabela). W ten sposób uzupełniasz właściwości danej witaminy o jej energetyczną perspektywę. Szczegółowiej odniosę się do tego zagadnienia w rozdziale Kody planetarne® a składniki pokarmowe.

Impulsy ciał niebieskich oraz ich przyporządkowanie

o Impulsowi słonecznemu przyporządkowana jest cyfra 1. Oznacza on zdrowienie.

o Impulsowi księżycowemu przypisana jest cyfra 2. Odpowiada on za pierwiastek żeński psychiki oraz intuicję.

o Impulsowi Marsa przydzielona jest cyfra 3. Uobecnia on siłę oraz pierwiastek męski psychiki.

o Impulsowi Merkurego przypada cyfra 4. Oznacza on wejrzenie i pomysły.

o Impulsowi Jowisza przypisana została cyfra 5. Symbol szczęścia i błogosławieństwa.

o Impuls Wenus nosi cyfrę 6. Odpowiada on za płaszczyznę oraz czakrę serca. (Więcej o czakrach dowiesz się z rozdziału Kostium energetyczny ludzi oraz Siedem czakr głównych a energia potraw). Przedstawia miłość i pieniądze.

o Impulsowi Saturna przyporządkowana jest cyfra 7. Odpowiada za stabilność oraz bezpieczeństwo.

o Impuls Urana nosi cyfrę 8. Odpowiednikiem jest fundament, źródło oraz energia własna.

o Impulsowi Neptuna przypisana jest cyfra 9. Symbol wymiany oraz komunikacji.

o Impulsowi Plutona przyporządkowana jest cyfra 0. Oznacza naszego ducha.

Najważniejsze witaminy

Podane każdorazowo dzienne zapotrzebowanie danej substancji nie musi zaraz oznaczać dokładnej codziennej dawki, abyśmy mogli prowadzić szczęśliwe zdrowe życie. Wystarczy, jeśli zdołamy osiągnąć przeciętną tygodniową. Ponadto zapotrzebowanie różni się ze względu na płeć, wiek, stan zdrowia i tak dalej. Podane wartości potraktuj orientacyjnie i unikaj zarówno deficytów, jak i przedawkowania.

Witaminy oraz składniki mineralne wykazują najlepsze działanie, jeśli są przyjmowane razem ze zdrowymi artykułami pokarmowymi przy zachowaniu naturalnego powiązania z odpowiadającymi makroelementami (tłuszcze, białka, węglowodany) oraz mikroelementami (witaminy i minerały). W ten sposób dochodzi do energetyczno-całościowego efektu synergii, przy czym suma ostateczna znacznie przewyższa wartości przypisane poszczególnym składnikom.

Prowitamina A pełni ważną rolę dla komórek ciała, kości, krwi, oczu, paznokci u dłoni i stóp, seksualności i rozmnażania, skóry, śluzów i zębów. Zalecana dawka dziennego spożycia leży w przedziale 0,8–1,0 miligrama. Istnieją dwa jej warianty: retinol i karotyna.

Retinol znajduje się w maśle (7 Saturn = stabilizacja) oraz w wątróbce zwierzęcej (8 Uran = podstawa). Stabilizuje komórki ciała oraz tworzy pewną bazę dla zachowania rozmnażania. W tym przypadku przyporządkowane impulsy planetarne wykazują zgodność w stopniu klucza do zamka.

Karotyna znajduje się w cebuli (3 Mars = siła), pietruszce (4 Merkury = wejrzenie i 2 Księżyc = żeński pierwiastek psychiki, szpinaku (1 Słońce = uzdrowienie), marchewkach (4 Merkury = wejrzenie) i pomidorach (8 Uran = podstawa). Przyporządkowane tej witaminie impulsy planetarne wzmacniają oczy, pozwalają „wejrzeć” i kojąco oddziaływać na psychikę.

Witamina B₁, zwana także tiaminą, skutecznie wpływa na apetyt, duchową świeżość oraz czynności serca, gojenie ran, energię nerwową i komórkową, przemianę węglowodanów, sok żołądkowy, trawienie.

Witamina B₁ znajduje się w drożdżach (0 Pluton = duch), chlebie (7 Saturn = stabilizacja), ryżu (8 Uran = podstawa), soi (9 Neptun = wymiana), żółtku (2 Księżyc = żeński pierwiastek psychiki) oraz w przeróżnych orzechach (0 Pluton = duch). Zalecana dawka dziennego spożycia wynosi od 1,3 do 1,5 miligrama. Przyporządkowane impulsy planetarne zapewniają stabilizację duchową oraz funkcjonowanie przemiany materii, a także pozytywnie oddziałują na psychikę.

Witamina B₂, zwana także ryboflawiną lub laktoflawiną, wspomaga oczy, paznokcie u dłoni, włosy, skórę, przemianę węglowodanów, białek i tłuszczów, ostrość widzenia, mnożenie erytrocytów (krwinek), oddychanie komórkowe oraz gospodarkę energetyczną.

Znajduje się w drożdżach (0 Pluton = duch), produktach mięsnych (3 Mars = siła), serze (0 Pluton = duch), jagodach (3 Mars = siła) oraz migdałach (0 Pluton = duch). Zalecana dawka dziennego spożycia wynosi 1,5–1,7 miligrama. Przyporządkowany impuls planetarny wzmacnia sposób widzenia, ale przede wszystkim wzmaga siły duchowe.

Witamina B₃, zwana także niacyną, ważna jest dla wiązania tkanek, kontroli cholesterolu, czynności serca, metabolizmu mózgu, krążenia, czynności wątrobowych oraz jelitowych, produkcji kwasów żołądkowych, snu, samopoczucia, przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek. Pełni także ważną rolę dla skóry, żył, nerwów oraz w oddychaniu i energii komórkowej.

Witaminę B₃ można znaleźć w drożdżach (0 Pluton = duch), kartoflach (1 = uzdrowienie) oraz mięsie drobiowym (3 Mars = siła). Zalecana dawka dziennego spożycia waha się w przedziale od 2 do 17 miligramów. Przyporządkowane impulsy planetarne przynoszą uzdrowienie duchowe oraz siły życiowe.

Witamina B₄, znana też jako cholina od przyswajalnej dla ludzkiego organizmu substancji witaminopodobnej, znajduje się w mięsie (3 Mars = siła), zbożu (7 Saturn = stabilizacja) i jajkach (2 Księżyc = żeński pierwiastek psychiki). Zalecana dawka dzienna wynosi około 350 miligramów. Przyporządkowane impulsy planetarne dodają psychicznych sił i równowagi. Można powiedzieć, że sterują tym, co leży nam sercu.

Witamina B₅, zwana także kwasem pantotenowym, zabezpiecza duchową świeżość, gospodarkę tłuszczową, lepsze dokrwienie oraz unerwienie członków, objętość i kolor włosów, produkcję energii, spalanie tłuszczu, siłę koncentracji, witalność, produkcję hormonów oraz przeciwdziała powstawaniu zapaleń.

Występuje w wątróbce zwierzęcej i nerkach (8 Uran = podstawa), mleku (2 Księżyc = żeński pierwiastek psychiki) i rybach (5 Jowisz = szczęście). Zalecana dawka dziennego spożycia wynosi 6 miligramów. Przyporządkowane impulsy planetarne stabilizują nerwy oraz psychikę, przynoszą szczęście i poczucie pełni.

Witamina B₆, zwana także pirydoksyną, jest ważnym elementem kształtującym poziom cukru we krwi, wykorzystywanie białek, przemianę tłuszczów i węglowodanów, porost włosów, pracę serca, krwiobieg, kwas żołądkowy, czynność układu kostnego; pracę komórek nerwowych oraz produkcję czerwonych krwinek.

Występuje w białej kapuście (2 Księżyc = żeński pierwiastek psychiki), warzywach (różne impulsy) oraz drożdżach (0 Pluton = duch). Zalecana dawka dziennego spożycia wynosi od 1,6 do 1,8 miligrama, przyporządkowane impulsy planetarne przynoszą jasność duchową oraz zasoby energii. Zapewniony klarowny ogląd spraw pozwala rozkoszować się życiem i smakować jego słodycz.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: