Sezonowo bezglutenowo - ebook
Sezonowo bezglutenowo - ebook
Magdalena i Stanisław Romek, autorzy popularnego bloga kulinarnego Kuchenne Wariacje, oddają w Wasze ręce swoje najcenniejsze przepisy na potrawy bezglutenowe, które z przyczyn zdrowotnych na stałe wprowadzili do swojej kuchni.
Magda specjalizuje się w daniach głównych, sałatkach i zupach. Staszek – osładza życie ciastami i deserami. Po wielu miesiącach eksperymentów i testów udało im się skomponować zestaw stu przepisów na bezglutenowe wytrawne i słodkie dania, które bez trudu można przygotować w polskich domach przez cały rok.
„Sezonowo bezglutenowo” to świetna propozycja dla osób, które chcą poszerzyć swój kulinarny repertuar o nowe ciekawe pomysły, a także dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową i zupełnie nie wiedzą, co jeść i jak gotować bez pszenicy.
Staranna kompozycja książki oraz podział na pory roku ułatwiają znalezienie inspirujących przepisów z użyciem sezonowych, łatwo dostępnych i świeżych owoców, warzyw i grzybów. Autorzy zadbali też o stronę wizualną swojej pierwszej książki kucharskiej. Każdemu przepisowi towarzyszy zdjęcie potrawy, dzięki czemu jeszcze łatwiej przygotować pyszny, zdrowy i atrakcyjnie wyglądający posiłek.
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8074-122-5 |
Rozmiar pliku: | 9,1 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Przypominamy, że wiele produktów ze swej natury bezglutenowych, jak na przykład kasze gryczana i jaglana, przyprawy, mąki wytworzone z produktów naturalnie bezglutenowych, może być zanieczyszczonych glutenem.
Najczęściej tak zanieczyszczonymi produktami są mąki (np. kukurydziana, ryżowa, gryczana), dlatego osoby będące na diecie bezglutenowej, a zwłaszcza chore na celiakię, powinny bezwzględnie kupować produkty oznaczone jako bezglutenowe, najlepiej międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa. Warto też zawsze starannie przebierać kasze, gdyż często można znaleźć w nich obce ziarna pszenicy czy żyta.
Gorąco namawiamy wszystkich do wyrobienia w sobie nawyku czytania etykiet kupowanych produktów, ponieważ wiele z nich, nawet pozornie bezpiecznych, może w swoim składzie zawierać gluten oraz szkodliwe dla zdrowia E-dodatki. Należy także unikać produktów z ostrzeżeniem o możliwej zawartości glutenu.
Przygotowując dania do tej książki, korzystaliśmy wyłącznie z bezglutenowych surowców i produktów, co zalecamy także naszym Czytelnikom.
AutorzyGotowanie jest naszą pasją
Od kilku lat prowadzimy kulinarnego bloga KuchenneWariacje.pl. To miejsce, w którym uwielbiamy dzielić się doświadczeniami z naszej kuchni.
Przed dwoma laty dowiedzieliśmy się od lekarzy, że aby normalnie funkcjonować, musimy wyeliminować z diety potrawy zawierające gluten. Nie było to łatwe, bo już samo hasło „dieta bezglutenowa” brzmiało dla nas jak wyrok. Przecież uwielbialiśmy pizzę, makarony i ciasta.
Zaczęliśmy czytać o diecie bez pszenicy. Okazało się, że dieta bezglutenowa to tak naprawdę zmiana stylu odżywiania, rewolucja w podejściu do jedzenia i przygotowywania potraw. Odkryliśmy wiele nowych produktów, które urozmaiciły nasze posiłki. Zaczęliśmy jeść więcej warzyw i owoców, mięsa, grzybów, a ryba bez panierki nabrała lepszego smaku. Dziś znowu jemy pizzę i cieszymy się deserami. Przypomnieliśmy też sobie zajęcia w szkole gastronomicznej i słowa zaprzyjaźnionych kucharzy: w zdrowej i nowoczesnej kuchni trzeba wykorzystywać produkty sezonowe!
W wasze ręce oddajemy swoje najcenniejsze, wielokrotnie sprawdzone przepisy na sto potraw bezglutenowych. Przynajmniej jeden ze składników każdego dania jest produktem sezonowym, który możecie znaleźć w ogrodzie lub w lesie, na grządce, drzewie, krzaku lub w stawie. Staranna kompozycja przepisów oraz przejrzysty podział na cztery pory roku ułatwią znalezienie inspirujących dań z użyciem łatwo dostępnych, świeżych owoców i warzyw. Znajdziecie tutaj zarówno przystawki, zupy, dania obiadowe, jak i słodkie pyszności, które uprzyjemnią wam rodzinne i przyjacielskie spotkania.
Naszą pierwszą książkę kucharską kierujemy do osób, które chcą poszerzyć kulinarny repertuar o nowe ciekawe pomysły, a także do tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową i zupełnie nie wiedzą, co jeść i jak gotować bez pszenicy. Mamy nadzieję, że z naszą pomocą okaże się to łatwiejsze.
Powodzenia i smacznego :)
Magda Romek – wytrawna kobieta i Staszek Romek – słodki facet
Wiosna
To okres, w którym wszystko budzi się do życia, drzewa zaczynają kwitnąć, a ciepło słońca powoli łaskocze ziemię, z której wyrastają młode rośliny. To czas, gdy możemy cieszyć się nowalijkami i pierwszymi owocami.
Młoda marchewka, pietruszka, botwinka czy szpinak to nie tylko składniki idealnego przepisu na pyszną surówkę czy sałatkę – to także bogactwa ziemi, którymi raczy nas ta zielona pora roku.
Pierwszy groszek zielony, rabarbar, szczaw, bób i zielone szparagi uprzyjemnią śniadania, obiady i kolacje, a pyszne truskawki dostarczą niezapomnianych wrażeń w czasie degustacji chłodnych lodowych deserów.
Czerwona komosa ryżowa z ogórkiem i wędzoną makrelą
Sałatka bogata w smaki, bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Dodatek w postaci ogórka nadaje jej świeżość i lekkość pomimo tłustej ryby, jaką jest makrela.
30 min
2 porcje
------------------------------------------------------------------------
50 g czerwonej komosy ryżowej
1 ogórek (180 g)
200 g wędzonej makreli
80 g twarogu półtłustego
pół pęczka szczypiorku
sól
pieprz
------------------------------------------------------------------------
1. Komosę przepłukujemy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15–20 min (aż wchłonie wodę i pojawią się kiełki). Następnie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Ser rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
3. Rybę obieramy ze skóry, usuwamy z niej ości i kroimy mięso na małe kawałki.
4. Do komosy dodajemy ogórek, szczypiorek, ser i mieszamy. Dodajemy makrelę, przyprawiamy i delikatnie mieszamy, aby kawałki ryby się nie rozpadły, a całość połączyła.
Treść dostępna w pełnej wersji eBooka.Podziękowania
Naszym bliskim za cierpliwe testowanie potraw i ocenę, choć nie byli świadomi, że to potrawy do książki.
Pawłowi i Grześkowi z bloga „Gotowanie z pasją” za cenne rady i uwagi przy pisaniu książki – bez was byłoby zdecydowanie trudniej.
Marcie i Rafałowi za mnóstwo sezonowych produktów, które mogliśmy wykorzystać w przygotowanych przepisach.
Darii z „Jedynie” oraz Ewelinie z naszego teamu cukierniczego za możliwość zrobienia zdjęć plenerowych i wykorzystania ich sezonowych produktów.
Wydawnictwu Bukowy Las za obdarzenie nas zaufaniem i owocną współpracę.