Słodkie i zdrowe - ebook
Słodkie i zdrowe - ebook
Uwielbiasz słodycze? Twoje marzenie to smakołyki, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Zapewniające rozkosz dla podniebienia przekąski to nie mit. I dowodem na to jest cała zawartość tej książki – 60 przepisów na desery, które uszczęśliwią Twoje kubki smakowe. Jeśli nie możesz żyć bez słodkości, często sięgasz po słodkie co-nieco i potem dręczą cię wyrzuty sumienia, jeśli wydaje ci się, iż coś takiego jak zdrowe słodycze po prostu nie istnieje, a to co zdrowe nie może być przecież równocześnie smaczne – jesteś w błędzie! Nie musisz odmawiać sobie słodkiego smaku. Łakocie nie tylko mogą, a wręcz powinny znaleźć się w codziennym menu. Jedz je bez poczucia winy – to może wyjść Ci na zdrowie! Jak zresztą można nie skusić się choćby samą nazwą? Pochwała lenistwa, tiramisu na diecie i wreszcie coś konkretnego - żelazna lemoniada. Sprawdź podpowiedzi eksperta, wypróbuj smakołyki, które dzięki zawartości odpowiednio dobranych składników – w tym orzechów, kasz i suszonych owoców – wzmocnią Twój organizm w sposób naturalny. Wiele przepisów uzupełniają informacje o realnych korzyściach, które przynosi jedzenie poszczególnych składników, a wszystkie zdjęcia przygotowała sama autorka. Podobno ładne jedzenie silnie działa na zmysł smaku. Sprawdź, czy deser „Źródło młodości” równie dobrze smakuje, jak wygląda.
Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Znana m.in. z roli w lubianych serialach „Rodzina zastępcza” oraz „Hotel 52”. Mama trójki dzieci. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Współautorka książek kulinarnych (m.in. Przemytnicy groszku i marchewki). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-64776-76-2 |
Rozmiar pliku: | 12 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
2 duże porcje
215 kcal/porcja
deser bezmleczny
2 banany
100 g truskawek lub malin
2 łyżki suszonej żurawiny
1/2 szklanki mleka kokosowego
ewentualnie płaska łyżka stewii (lub syropu z agawy)
------------------------------------------------------------------------
Banany, truskawki albo maliny, żurawinę oraz mleko kokosowe miksujemy w blenderze. Jeżeli koktajl okaże się dla nas za mało słodki, możemy dodać stewię lub syrop z agawy.
Stewia
(stevia rebaudiana) to roślina zielonolistna, która z wyglądu nieco przypomina miętę. Jest 30 razy słodsza od białego cukru, ale... praktycznie całkowicie pozbawiona kalorii. Co więcej, pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi! Spożywanie stewii w Europie stało się możliwe dopiero w 2011 roku, gdy udowodniono, że to całkowicie bezpieczny produkt. Jest dostępna w postaci proszku, płynu, tabletek lub... w doniczce. Gotując jej liście w wodzie, z łatwością możemy samodzielnie przygotować bardzo słodki wywar.
Stewia ma także właściwości dezynfekujące i bakteriobójcze, dlatego jest wykorzystywana do produkcji past do zębów – w domu możemy przygotować płyn do płukania jamy ustnej z jej dodatkiem.
Roślina ma lekko mdławy smak, dlatego najczęściej wykorzystuję ją jako dodatek do kwaśnych koktajli na bazie truskawek, malin lub jagód.
Bananowa pakora
3 porcje
250 kcal/porcja
deser bezmleczny,
bezcukrowy
3 banany
1/2 szklanki wody
4 łyżki drobnej mąki z ciecierzycy
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
1/2 l oleju ryżowego
------------------------------------------------------------------------
Do wody wsypujemy mąkę z ciecierzycy, mąkę pszenną oraz szczyptę soli i całość bardzo dokładnie mieszamy – ciasto nie może mieć grudek. Banany kroimy na kawałki, nadziewamy na wykałaczki, moczymy w cieście i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem ryżowym. Smażymy dosłownie minutę, żeby ciasto na owocach lekko się przyrumieniło. Pakorę wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku.
Bombowe ciasteczka
4–6 porcji
446 kcal/porcja
3 łyżki rodzynek
3 łyżki suszonej żurawiny
8 suszonych moreli
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki migdałów obranych ze skórki
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego
3 łyżki sezamu
1/5 kostki masła
trochę śmietany do sklejenia składników
------------------------------------------------------------------------
Rodzynki, żurawinę i morele kroimy na bardzo małe kawałki. Pestki dyni i słonecznika szatkujemy, a płatki orkiszowe i owsiane mielimy (np. w młynku do kawy lub robocie kuchennym). Wszystkie składniki mieszamy w misce razem z sezamem, cukrem trzcinowym, masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i śmietaną. Zagniatamy „ciasto”, odrywamy porcje wielkości dużej śliwki, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200˚C, dopóki ciasteczka się nie przyrumienią (ok. 15–20 minut).
------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
------------------------------------------------------------------------