Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Słodkie przepisy - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
Listopad 2020
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Słodkie przepisy - ebook

Ciastka, ciasta i torty mają osłodzić nam codzienne bardziej i mniej wyjątkowe chwile. Słodkie przepisy z KMACISIA. BLOG to zbiór tworzony z pasją i radością dla bliskich. Odkryj te niezwykłe smaki wraz z nami. Znajdziesz tu przepisy na ciasta, ciasteczka, a także pyszne torty śmietanowe i budyniowe.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8221-896-1
Rozmiar pliku: 6,3 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Od autora

Uwielbiam piec i jeść ciasta. To jedna z moich pasji życiowych, zaraz po pisaniu książek. Zawarte w tej książce przepisy pojawiały się przez ostatnie kilka lat na blogu. Przyszedł czas, by zebrać je i przedstawić w postaci łatwo dostępnej i przyjaznej czytelnikowi książki. Przez ostatnie kilka lat nie stałam się mistrzem cukierni, ale jako samouk nabyłam trochę przydatnych umiejętności, jak również i smaku. Słodkości, które tu znajdziecie to proste ciasta i torty, jak również te bardziej skomplikowane. Większość z nich to moje autorskie przepisy. Niektóre powstały na wzór innych, kiedy zaczynałam przygodę z cukiernictwem. Mam nadzieję, że tak jak mi, te słodkości umilą Wasze wspólne spotkania i osłodzą życie.

Biszkopt

7 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, olej do posmarowania

Przygotowanie

1. Oddzielić żółtka od białek.

2. Do białek wsypać całą szklankę cukru.

3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Miksować na najwyższych obrotach ok. 2 minut.

4. Następnie dodać po jednym żółtku. Zamieszać szybko po każdym dodanym żółtku.

5. Do masy jajecznej wsypywać po trochu mąki. Mieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łopatką.

6. Tortownice posmarować olejem. Przelać na nią ciasto.

7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

*szklanka 250 ml, tortownica 24 cm

Piernik

4 jajka, 1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki oleju, 0,5 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 5 łyżeczek kakao, 4 stołowe łyżki miodu, 4 stołowe łyżki dżemu truskawkowego, olej do posmarowania

Przygotowanie

1.Jajka z cukrem ubijać razem przez około 2 minuty na wysokich obrotach.

2. Następnie zmniejszyć obroty i powoli dolewać olej. Przy każdej kolejnej czynności dokładnie wymieszać ciasto.

3. Potem na zmianę dodawać po trochu mąki i mleka.

4. Dodać przyprawę korzenną, kakao i proszek do pieczenia.

5. Następnie na zmianę dodawać po łyżce miodu i dżemu.

6. Formę do ciasta posmarować olejem. Przelać ciasto na formę.

7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut.

*szklanka 250 ml, tortownica 28 cm

Sernik z masą kajmakową

5 jajek, 1,5 szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 stołowe łyżki oleju, 1,5 kg mielonego białego sera, 1 szklanka mąki, 400 g masy kajmakowej o smaku kakao, bułka tarta do posypania, olej do posmarowania

Przygotowanie

1. Na początku podgrzać masę kajmakową w rondelku. Musi zrobić się płynna.

2. Następnie ubić jajka z cukrami na puszystą masę, miksować na wysokich obrotach.

3. Zmniejszyć obroty miksera i do ubitej masy powoli dolewać olej. Po dodaniu każdego składnika dokładnie wymieszać ciasto.

4. Potem dodawać po łyżce białego sera.

5. Następnie dosypywać do masy po trochu mąki.

6. Później wysmarować tortownicę olejem i posypać bułką tartą.

7. Przelać masę serową na formę, a następnie zataczając kręgi, cienkim strumieniem przelać masę kajmakową na serową.

8. Na koniec delikatnie zamieszać łyżką w masie serowej i kajmakowej.

9. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut.

*szklanka 250 ml, tortownica 26 cm

Kakaowe brownie

250 g masła, 2 szklanki cukru, 3 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka kakao, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, olej do posmarowania, bułka tarta do posypania

Przygotowanie

1. Masło ubić na puszystą masę, miksować przy tym na wysokich obrotach.

2. Do ubitego masła po trochu dodawać cukier. Miksować składniki przez kilka minut.

3. Następnie dodać po jednym jajku. Dokładnie wymieszać masę przy każdym dodanym składniku.

4. Zmniejszyć obroty miksera i dosypywać do masy po trochu mąki.

5. Następnie po kolei dodać kakao i 3/4 szklanki orzechów.

6. Tortownicę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą.

7. Ciasto przelać do formy. Posypać resztą orzechów.

8. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.

*szklanka 250 ml, tortownica 22 cm

Szarlotka

Ciasto: 2 szklanki mąki, 200 g masła śmietankowego, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, masło do posmarowania, mąka do posypania

Farsz: 1 kg jabłek, 0,5 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, sok wyciśnięty z połowy cytryny, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

1. Na stolnicy wyrobić na kruszonkę: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło.

2. Następnie dodać jajka i zagnieść na gładko.

3. Ciasto podzielić na większą i mniejszą część. Zawinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 1h.

4. W międzyczasie obrać i pokroić jabłka w kostkę.

5. Jabłka dusić w rondlu z cukrami i sokiem z cytryny oraz pomarańczy do miękkości na małym ogniu. Mieszać co minutę.

6. Do owoców dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.

7. Gotowy farsz do szarlotki odstawić do wystygnięcia.

8. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką.

9. Następnie zetrzeć na pazurki do tortownicy większą część ciasta.

10. Spód ciasta podbiec około 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

11. Lekko przestygnięty farsz przełożyć na podpieczony spód ciasta.

12. Drugą część ciasta zetrzeć na pazurki na wierzch farszu.

13. Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut.

*szklanka 250 ml, tortownica 24 cm

Placek makowo-kokosowy

6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wiórek kokosowych, 1 szklanka maku, 0,5 szklanki mąki pszennej, olej do posmarowania.

Przygotowanie

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę na wysokich obrotach.

2. Następnie zmniejszyć obroty i po trochu dosypywać wiórki kokosowe. Po każdej czynności należy dokładnie wymieszać ciasto.

3. Potem po kolei dosypywać po trochu maku, a także mąki.

4. Formę posmarować olejem.

5. Przelać do niej ciasto.

6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

*szklanka 250 ml, tortownica 24 cm

Ciasto „toffi”

6 jajek, 1,5 szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego,1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 łyżeczek kremu toffi, olej do posmarowania

Przygotowanie

1. Jajka z cukrami ubić na puszystą masę przy użyciu wysokich obrotów miksera.

2. Zmniejszyć obroty, a następnie do ubitej masy po trochu wsypywać mąki i proszku do pieczenia. Należy pamiętać, by dokładnie wymieszać ciasto po każdym dodanym składniku.

3. Potem dodawać do masy po 1 łyżeczce kremu toffi.

4. Formę posmarować olejem.

5. Następnie przelać ciasto na formę.

6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut.

*szklanka 250 ml, tortownica 24 cm

Sernik na kruchym spodzie

Kruchy spód: 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 żółtka, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g wiórek kokosowych

Masa serowa: 2 jajka, 1,5 szklanka cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 0,25 szklanki oleju, 1 kg białego sera (mielonego), 2 stołowe łyżki mąki pszennej, 1 stołowa łyżka skrobi, olej do posmarowania

Przygotowanie

1. Na początku zagnieść na kruszonkę: masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukry, wiórki kokosowe.

2. Potem dodać żółtka i zagnieść ciasto na gładko.

3. Następnie uformować ciasto w kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 h.

4. W międzyczasie ubić jajka z cukrami na puszystą masę przy użyciu wysokich obrotów miksera.

5. Po ubiciu jajek zmniejszyć obroty i powoli dolewać olej. Po dodaniu każdego składnika dokładnie wymieszać masę na sernik.

6. Następnie dodawać po łyżce białego sera do masy.

7. W dalszej kolejności dodawać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej.

8. Formę posmarować olejem

9. Większość kruchego ciasto zetrzeć na pazurki do formy.

10. Przelać na kruche ciasto masę serową.

11. Zetrzeć na pazurki resztę ciasta kruchego.

12. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.

*szklanka 250 ml, tortownica 26 cm

Makowiec

6 jajek, 1,5 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 0,2 szklanki oleju, 2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 850 g masy makowej, olej do posmarowania

Przygotowanie

1. W misce ubić na puszystą masę jajka z cukrami oraz solą. Miksować przy tym na najwyższych obrotach.

2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i po trochu dolewać olej. Należy pamiętać, by po każdym dodanym składniku dokładnie wymieszać ciasto.

3. Potem w niewielkich ilościach wsypywać mąkę i proszek do pieczenia do masy.

4. Formę wysmarować olejem.

5. Przelać do formy 3/4 ciasta.

6. Następnie łyżką nałożyć na ciasto masę makową.

7. Całość zalać resztą ciasta.

8. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut.

*szklanka 250 ml, forma do ciasta 25x36 cm

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: