Smaczne potrawy dla diabetyków - ebook
Smaczne potrawy dla diabetyków - ebook
Autorka, wykwalifikowany dietetyk, zawarła w tej książce wszystko, co potrzebujesz wiedzieć o życiu z cukrzycą i łagodzeniu jej objawów przez zdrowe odżywianie.
Cukrzyca jest niestety obecnie powszechnym problemem zdrowotnym. Szacuje się, że liczba osób dotkniętych cukrzycą typu 2. - insulinoniezależną - będzie stale rosła. Na szczęście ten rodzaj cukrzycy można kontrolować jedynie dzięki przestrzeganiu zbilansowanej diety i zdrowemu trybowi życia. Wiedza na temat zrównoważonego odżywiania jest więc niezbędna, by zachować zdrowie.
Książka zawiera niezbędne informacje na temat postępowania w cukrzycy oraz kluczowe informacje o diecie wynikające z najnowszych badań. Znajdziesz w niej ponadto ponad 100 przepisów z określonym indeksem i ładunkiem glikemicznym, przykładowy plan posiłków na każdy dzień, rady na temat zakupów i planowania menu oraz wyjątkowe przepisy na potrawy o dużej zawartości warzyw, roślin strączkowych, owoców i pełnych zbóż. Żyj zdrowo, stosując zdrową dietę i aktywność ruchową!
Spis treści
Podziękowania
Wprowadzenie
CO TO JEST CUKRZYCA?
OBJAWY
TYPY CUKRZYCY
PRZYCZYNY CUKRZYCY
CZYNNIKI RYZYKA CUKRZYCY TYPU 2
DŁUGOTERMINOWE POWIKŁANIA CUKRZYCY
LECZENIE CUKRZYCY
POSTĘPOWANIE DIETETYCZNE W CUKRZYCY
SUPLEMENTY DIETY
ZIOŁOWE SUPLEMENTY DIETY
UWAGA NA TEMAT GLUKOZAMINY
ĆWICZENIA FIZYCZNE
INNE SPOSOBY ŁAGODZENIA CUKRZYCY
HISTORIE PACJENTÓW
UWAGA NA TEMAT PRZEPISÓW
Śniadania
SMOOTHIE Z JABŁKIEM, GRUSZKĄ I TOFU
TROPIKALNY SMOOTHIE Z TOFU
CYTRUSOWY SMOOTHIE Z OWSEM
SOJOWY SMOOTHIE Z MORELAMI I ŚLIWKAMI
TĘCZOWA SAŁATKA OWOCOWA
ŚNIADANIE WEDŁUG MARION
OWSIANE MUSLI Z MIGDAŁAMI
MALINOWY PUCHAR Z MUSLI
SEREK JOGURTOWY Z MORELAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
KASZA JĘCZMIENNA Z MELASĄ I GRUSZKAMI
FRITTATA Z CIECIERZYCĄ I POMIDORAMI
PIECZONE JAJKA Z PIECZARKAMI
PEŁNOZIARNISTE MUFFINKI Z NASIONAMI
Przekąski
PASTA Z SARDYNEK NA SZYBKO
HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI Z MIĘTĄ
PIKANTNA PRZEKĄSKA Z CIECIERZYCY
NASIONA Z SOSEM TAMARI
OWOCOWO-ORZECHOWE TRUFLE
Napoje zimne i gorące
SOKI
SOK ZE SZPINAKU, MARCHEWKI I BURAKA
WIĘCEJ NIŻ SOK POMIDOROWY
POKRZEPIENIE OGRODNIKA
SOK Z BROKUŁU, POMIDORÓW I OGÓRKA
GREJPFRUT NA ZIELONO
MLEKO DAKTYLOWO-MIGDAŁOWE Z KAROBEM
HERBATA MIĘTOWA ZE ŚWIEŻYM IMBIREM
OSTRA HERBATA IMBIROWA Z KOPREM WŁOSKIM
HERBATA Z KOZIERADKI
WINO JAŁOWCOWE
Zupy i przystawki
ZUPA KREM Z AWOKADO Z MLEKIEM KOKOSOWYM
ZUPA BROKUŁOWA Z CHRZANEM
GAZPACHO Z BAKŁAŻANEM
ZUPA FASOLOWA Z PESTO PIETRUSZKOWYM
OSTRA ZUPA Z CHANA DAL – INDYJSKĄ CIECIERZYCĄ
ZUPA Z DWÓCH SOCZEWIC Z KOLENDRĄ
PRAŻONY KOPER WŁOSKI Z CZERWONĄ PAPRYKĄ I TAPENADE
MAŁŻE Z CHILI I ŻYTNIM TOSTEM CZOSNKOWYM
GRILLOWANE SARDYNKI Z WARZYWAMI
SMAŻONE PRZEGRZEBKI Z KAPUSTĄ I JAŁOWCEM
Dania z roślin strączkowych i zbóż
TOFU Z CHILI W SOSIE KOKOSOWYM
FAJITA Z TOFU
ZAPIEKANKA SOJOWA Z SOSEM CHUTNEY Z MANGO
FASOLA JAŚ Z KOPREM WŁOSKIM
CHANA DAL ZE SZPINAKIEM
CURRY Z SOCZEWICY I BATATÓW Z BROKUŁEM
SOCZEWICA PUY Z OLIWKAMI I ANCHOIS
JAJKA PO SZKOCKU INACZEJ
ZBOŻA
CHRUPIĄCA POLENTA Z LEJKOWCAMI DĘTYMI I PESTO KOLENDROWYM
RISOTTO Z JĘCZMIENIA I WIOSENNYCH WARZYW
PILAW Z KWINOA I ZIELONYMI LIŚĆMI
PLACUSZKI Z SZARŁATU I SOCZEWICY
KASZA GRYCZANA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM
MAKARON GRYCZANY Z TOFU, SOSEM TAHINI I WARZYWAMI
GRYCZANE NALEŚNIKI Z RATATOUILLE
Drób i ryby
KURCZAK W MLEKU KOKOSOWYM
GRILLOWANY KURCZAK Z KWINOA I CYTRYNAMI
PIECZONA PERLICZKA Z SOSEM ORZECHOWYM
INDYK Z KOPREM WŁOSKIM W KREMIE Z NERKOWCÓW
WĘDZONA KACZKA W CYNAMONIE
RYBY
RYBNE CURRY KOKOSOWE
ŁOSOŚ Z MIĘTOWYM PURÉE GROSZKOWYM I SZPARAGAMI
PLACUSZKI ŁOSOSIOWE PO TAJSKU Z SAŁATKĄ OGÓRKOWĄ
GRILLOWANY PSTRĄG Z SALSĄ VERDE
PIECZONA MAKRELA Z KREMEM CHRZANOWYM
Warzywa i sałatki
DUSZONY JARMUŻ
BROKUŁ Z CZOSNKIEM
PODSMAŻONE ZIELONE WARZYWA
KAPUSTA CZERWONA ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI I PRZYPRAWAMI
PODSMAŻANE KIEŁKI FASOLI
SAŁATKA WSCHODNIO-ZACHODNIA NA CIEPŁO
WARZYWA W KREMIE KOKOSOWYM Z CURRY
SAŁATKA Z AWOKADO, GREJPFRUTA I LUCERNY
KIEŁKI ROŚLIN STRĄCZKOWYCH I NASION Z DRESSINGIEM Z AWOKADO
SAŁATKA Z BROKUŁU PO CHIŃSKU
SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO I KAPUSTY CZERWONEJ Z NASIONAMI DYNI
GRECKA SAŁATKA Z PIECZAREK
LIMONKOWA SAŁATKA Z MARCHEWKI I KMINKU
SAŁATKA RÓŻOWO-FIOLETOWA
SAŁATKA SZPINAKOWA Z CZOSNKOWYM DRESSINGIEM JOGURTOWYM
Desery
JABŁKOWY PUDDING Z KWINOA
PIANKA JABŁKOWO-MARAKUJOWA Z WAFLAMI MIGDAŁOWYMI
SERNIK Z TOFU I MORELAMI NA ZIMNO
SERNIK Z JAGODAMI
JOGURT CYTRYNOWY Z BORÓWKAMI
NALEŚNIKI GRYCZANE Z CZEREŚNIAMI
CLAFOUTIS Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI
JABŁKOWE CIASTO JOGURTOWE Z CYNAMONEM
CYNAMONOWE KLEMENTYNKI
PŁYWAJĄCE WYSPY Z SOSEM ŚLIWKOWYM
DUSZONE GRUSZKI W IMBIROWYM SOSIE JOGURTOWYM
MALINY I MARAKUJA W KREMIE KOKOSOWYM
KREM ŚLIWKOWO-POMARAŃCZOWY
Buliony
BULIONY
BULION WARZYWNY
BULION DROBIOWY
BULION RYBNY
Dodatki: Sosy i dressingi do sałatek, masło, chleb
KLASYCZNY SOS POMIDOROWY
KLASYCZNY SOS WINEGRET
MAJONEZ SOJOWY
DRESSING Z MISO
DRESSING GAZPACHO
MASŁO SŁONECZNIKOWE LUB DYNIOWE
CHLEB JĘCZMIENNY
ŻYTNI CHLEB CHRUPKI
Plan posiłków
Lista zakupów
Indeks glikemiczny i ładunek
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7773-471-1 |
Rozmiar pliku: | 2,0 MB |