Superkoktajle dla zdrowia i urody czyli koktajle z superfoods - ebook
Superkoktajle dla zdrowia i urody czyli koktajle z superfoods - ebook
SUPERodżywcze, SUPERsmaczne!
Katarzyna Błażejewska-Stuhr autorka bestsellerowej serii Koktajle tym razem poda przepisy na... Superkoktajle.
Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Spożywając je regularnie, zadbasz o zdrowie, a swojemu podniebieniu dostarczysz prawdziwej feerii smaków.
Dowiesz się jak wiele superfoods masz wokół siebie na co dzień i zaczniesz wykorzystywać tę wiedzę!
W książce znajdziesz listę polskich składników typu superfoods, które bez problemu znajdziesz w lokalnych sklepach.
Superkoktajle powstały z myślą o „upłynnieniu" cennych odżywczo produktów. Przygotowując przepisy, korzystałam nieraz ze składników zazwyczaj używanych do innych potraw niż koktajle. Niejednokrotnie smak przygotowanych z nimi napojów, był dla mnie prawdziwym zaskoczeniem – jak np. sok, w skład którego wchodzi brukselka, a który stał się ulubionym napojem mojego syna Stasia. Starałam się używać powszechnie dostępnych superfoods. Rodzime produkty niczym nie ustępują tym sprowadzanym z drugiego końca świata – mogą być równie pyszne i cenne dla naszego zdrowia.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8132-038-2 |
Rozmiar pliku: | 9,8 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Badania przeprowadzone na Harvardzie na grupie 16 tysięcy kobiet udowodniły, że wysokie spożycie owoców jagodowych opóźnia procesy demencji, poprawia pamięć, umiejętność logicznego myślenia oraz orientację.
Owoce jagodowe wykazują niezwykle silne działanie przeciwutleniające, chronią nas przed wolnymi rodnikami, przeciwdziałając rozwojowi nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu. Powstają one w organizmie na skutek różnych reakcji zachodzących w sposób naturalny. Większe ilości wolnych rodników wydzielają się m.in. pod wpływem stresu czy zanieczyszczeń. Ponieważ działają one destrukcyjnie na komórki naszego ciała, poprzez uszkadzanie DNA i niszczenie błon, tak ważne jest duże spożycie przeciwutleniaczy, które nas przed nimi uchronią.
.
Deserowe
jagody
150 ml jogurtu naturalnego
½ szklanki jagód
3 namoczone wcześniej daktyle lub łyżka miodu
• • • • •
Jagody i jogurt miksujemy z daktylami lub miodem.
Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny. Chroni również przed pylicą i zanieczyszczeniem powietrza (np. smogiem). Jedzenie jagód zalecane jest podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.
.
Kwaśna
cukinia
cukinia (ok. 15 cm kawałek)
1 jabłko
10 owoców żurawiny
• • • • •
Cukinię, jabłko oraz owoce żurawiny wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce.
Żurawina jest bogata w witaminę C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, zapobiega niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.
.
Aroniowy
zawrót głowy
½ szklanki owoców aronii
1 banan
1 szklanka mleka roślinnego
• • • • •
Owoce aronii miksujemy z bananem i mlekiem roślinnym.
Aronia wspaniale walczy z wolnymi rodnikami, jest bogatym źródłem witamin A, C oraz E. Dlatego zapewnia młodość, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i miażdżycy.
.
Chłodnik
z aronii
200 ml kefiru
½ szklanki owoców aronii
2 suszone śliwki namoczone wcześniej w wodzie
kilka listków mięty
• • • • •
Aronię, suszone śliwki i miętę miksujemy z kefirem.
Bioflawonoidy zawarte w aronii chronią naczynia krwionośne i wspomagają wzrok, zmniejszając ryzyko wystąpienia zaćmy, jaskry i degradacji plamki żółtej.
------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
------------------------------------------------------------------------