Facebook - konwersja
Pobierz fragment

Wielka księga jogurtów - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Data wydania:
10 maja 2019
Format ebooka:
MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Wielka księga jogurtów - ebook

Zobacz, jak łatwo przyrządzić samodzielnie w domu smaczne i zdrowe jogurty, które składają się tylko ze świeżego mleka i naturalnych dodatków!

Producenci komercyjnych jogurtów prześcigają się w wymyślaniu najróżniejszych kombinacji rodzajów i smaków, przeważnie przez dodawanie składników o wątpliwej wartości odżywczej. Tymczasem samodzielne przygotowanie tego produktu jest dziecinnie proste – wystarczy kilka chwil, by zapełnić nim całą lodówkę.

Tylko co zrobić, by szybko i tanio otrzymać zdrowy i pełnowartościowy jogurt? Wystarczy odpowiednio dopasować trzy główne czynniki: świeże mleko, żywe kultury bakterii i temperaturę. A ponieważ to ty decydujesz o wszystkich dodatkach, masz kontrolę nad tym, jakie będą proporcje płynów (mleka krowiego, owczego czy koziego), cukru i tłuszczu. Poza tym domowy jogurt nie zawiera żadnych chemicznych środków konserwujących, sztucznych barwników czy dodatków smakowych.

Autorka bestsellerów, Pat Crocker, podpowiada, jak wyprodukować domowym sposobem aż 25 różnych rodzajów jogurtów i do czego można je potem wykorzystać w kuchni. Oprócz takich klasyków, jak jogurt czekoladowy, truskawkowy, kokosowy czy z owocami, znajdziesz tu również bardziej oryginalne propozycje, jak np. jogurt cytrynowy, o smaku francuskiej wanilii czy mokki.

W książce czeka na ciebie także ponad 200 pomysłów na dania, w których wykorzystuje się zdrowotny potencjał jogurtu. Przepisy te nawiązują do tradycji kuchni włoskiej, greckiej, tureckiej czy bałtyckiej i wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, witamin i dużą ilością składników mineralnych.

Wykorzystaj w kuchni wyjątkowe atuty jogurtów i przygotuj m.in.:

- Korzenną salsę gruszkową
- Aïoli z awokado
- Zupę ze słodkich ziemniaków z przyprawą curry
- Malinowe krówki
- Cytrynowe ciasto jogurtowe

Wielka księga jogurtów zawiera również część poświęconą zdrowiu ludzkiego organizmu. Pat Crocker opisuje siedem głównych układów w naszym ciele. Wyjaśnia, na czym polega ich rola, wskazuje najczęstsze problemy i dolegliwości oraz podpowiada, w jaki sposób można zmieniać dietę i styl życia, aby każdy z nich funkcjonował optymalnie.

***

Pat Crocker jest specjalistką w dziedzinie kulinarnego zastosowania ziół. Zawodowo zajmuje się także ekonomią prowadzenia gospodarstwa domowego. Od ponad dwudziestu lat pisze i opowiada o ziołach i zagadnieniach związanych ze zdrowiem. Jest autorką siedmiu książek kucharskich i trzech książek o ziołach, które wielokrotnie zdobywały różne wyróżnienia na arenie międzynarodowej.

Spis treści

Okładka

Strona tytułowa

Strona redakcyjna

Spis treści

Podziękowania

Wprowadzenie

Korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania jogurtów

Produkcja jogurtu metodą domową

Przepisy na domowe jogurty

Podstawowe przepisy na jogurt

Podstawowy jogurt z pełnotłustego mleka

Podstawowy jogurt z mleka o obniżonej zawartości tłuszczu

Podstawowy jogurt z mleka zagęszczonego

„Jogurt” z mleka kokosowego

Domowe jogurty smakowe

Jogurt waniliowy

Jogurt z owocami

Jogurt truskawkowy

Jogurt czekoladowy

Jogurt o smaku mokki

Jogurt cytrynowy

Jogurt kokosowy

Jogurt z brzoskwiniami i syropem klonowym

Jogurt gruszkowy z kardamonem

Jogurt cappuccino

Jogurt imbirowy

Jogurt w stylu masala czaj

Jagodowy jogurt z mango

Wiśniowy jogurt z owocami granatu

Jogurt malinowo-cytrynowy

Jogurt karmelowy

Jogurt miodowo-lawendowy

Jogurt pomarańczowo-żurawinowy

Kremowy jogurt pomarańczowy

Słodkie i wytrawne dodatki do jogurtu

Dodatki owocowe

Pomarańcza z granatem

Świeże jagody do jogurtu

Morele do jogurtu

Bananowe purée do jogurtu

Kiwi do jogurtu

Owoce tropikalne do jogurtu

Jabłko z cynamonem do jogurtu

Sosy typu chutney i salsa

Korzenna salsa gruszkowa

Chutney z mango

Salsa orzechowo-figowa

Rabarbar w syropie

Relisz pomidorowy

Słodkie sosy i syropy

Syrop figowo-klonowy

Jagody w syropie

Sos z zielonej herbaty

Sos karmelowy

Sos cytrynowy

Posypki do jogurtów

Suszone owoce i orzechy do jogurtu

Posypka wiśniowo-migdałowa

Posypka owsiano-cynamonowa

Posypka orzechowo-daktylowa

Posypka à la granola

Zdrowie poszczególnych układów organizmu

Zdrowe życie

Układ krążenia

Układ pokarmowy

Układ wydzielania wewnętrznego

Układ odpornościowy

Układ mięśniowo-szkieletowy

Układ nerwowy

Układ oddechowy

Pełnowartościowe produkty spożywcze

Pełnowartościowe produkty spożywcze a stan zdrowia

Owoce

Warzywa

Rośliny strączkowe

Pełne ziarno i stare odmiany zbóż

Orzechy i nasiona

Wodorosty

Zioła

Jogurt w kuchni

Dipy, pasty, przekąski i przystawki

Dipy i pasty

Tzatziki

Ziołowy dip na bazie fety

Humus

Guacamole

Pasta z niebieskiego sera

Kremowa pasta z czerwonej papryki

Dip z pieczonego czosnku i karczochów

Kremowy dip szpinakowy

Aïoli z awokado

Baba ghanoush

Caponata

Przekąski

Tarta z porem i karczochem

Quesadillas z czarnej fasoli

Falafel z pieczonych warzyw

Warzywna fritata w kawałkach

Przystawki

Placek chlebowy z karmelizowaną gruszką i cebulą

Placuszki ziemniaczano-cebulowe

Rollsy bakłażanowe z nadzieniem serowym

Żytnie grzanki z ziołowym jogurtem, prosciutto i wiśniami

Farsz serowy

Trójkąciki z pieczarkami

Bruschetta z grzybami

Zupy

Zupa brokułowo-pomarańczowa

Zupa ze słodkich ziemniaków z przyprawą curry

Zupa z cheddara i pasternaku

Kremowa zupa pomidorowa

Kremowa zupa z przegrzebków

Zupa kukurydziano-fasolowa z papryką chipotle

Kokosowa zupa z kurczaka

Zupa buraczana

Zupa grzybowa z makaronem

Zupa marchewkowo-dyniowa

Zupa warzywno-soczewicowa o smaku curry

Zupa ziemniaczano-porowa

Sałatki i sosy sałatkowe

Sałatki

Roszponka z owocami i sosem z niebieskiego sera

Tarta marchewka z cytrusowym sosem z imbirową nutą

Śródziemnomorska sałatka fasolowa

Sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i kurczaka

Surówka z kapusty z kremowym sosem bazyliowym

Ogórek raita

Tunezyjska surówka marchewkowa z fetą

Letnia fasolka z marakonem pappardelle

Sosy sałatkowe

Sos z niebieskiego sera

Sos śródziemnomorski

Kremowy sos cytrynowy z imbirem

Kremowy sos bazyliowy

Sos na bazie jogurtu z owocami

Dymny sos czosnkowy

Sos z pieczonego czosnku

Pieczony czosnek

Sos z rancza na bogato

Sos do sałatki Cezar

Sos musztardowo-miodowy

Dania główne

Wegetariańskie

Chili z czarnej fasoli

Suflet z fetą i boćwiną

Makaron orzo ze szpinakiem i karczochami

Gratin z porem i cukinią

Makaron grzybowy z zielonym curry

Smażony bakłażan z soczewicą

Vindaloo ze słodkimi ziemniakami

Żółte curry z soczewicą

Szpinak i fasola zapiekane z serem feta

Placki kukurydziane na ostro

Kokosowe curry z dyni

Ryby i owoce morza

Ryba zapiekana na chrupko

Biała ryba z warzywami zapiekana w pergaminie z sosem curry

Śródziemnomorska duszona ryba

Sola w sosie szpinakowym

Gotowany łosoś w sosie kaparowym

Krewetki po kreolsku

Smażone przegrzebki w grzybowym sosie na bazie jogurtu

Fettuccine z sosem krabowo-krewetkowym

Drób

Kurczak smażony po baskijsku

Pieczony kurczak z kuskusem i jogurtem z pesto

Risotto z pieczonym kurczakiem i grzybami

Gratin z kurczaka i pieczonych warzyw

Jogurt z pesto

Kawałki kurczaka z limonkowo-miętowym sosem na bazie jogurtu

Pieczony kurczak z pikantnym sosem paprykowym

Pierś indyka w kremowym sosie estragonowym

Indyk tandoori

Indyk z czerwoną fasolą i ryżem

Mięso

Pieczeń z karkówki wołowej

Klopsiki w kremowym sosie grzybowym

Gulasz

Pilaw z mielonej wołowiny, pora i grzybów

Paprykowa wieprzowina

Kotlety wieprzowe w jogurcie z estragonem

Zapiekanka mięsna z czosnkowym purée ziemniaczanym

Czosnkowe purée ziemniaczane

Tagine z jagnięciny ze śliwkami i morelami

Udźce jagnięce z dynią i jogurtową gremolatą

Sosy

Cytrusowy sos z imbirową nutą

Jogurtowy sos serowy

Sos grzybowy

Sos koperkowy

Jogurtowy sos holenderski

Kokosowy sos curry

Zielony tajski sos jogurtowy

Zielona pasta curry

Czerwona pasta curry w stylu tajskim

Kremowa salsa verde

Biały sos czosnkowy

Czerwony tajski sos kokosowy

Kremowy biały sos

Sos z awokado

Krem z orzechów nerkowca

Kremowy sos grzybowy z orzechami nerkowca

Sos curry z orzechami nerkowca

Żółty kokosowy sos curry

Desery i mrożone jogurty

Desery

Pieczone owoce z kremowym sosem custard

Sernik cytrynowo-jagodowy

Sernik dyniowy

Jeżynowe zabajone

Suflet cytrynowy

Flan serowy z jabłkiem i cheddarem

Malinowe krówki

Cytrynowe ciasto jogurtowe

Mrożone jogurty

Mrożony jogurt waniliowy

Mrożony jogurt truskawkowy

Mrożony jogurt cytrynowy

Mrożony jogurt mokka

Mrożony jogurt tropikalny

Mrożony jogurt śmietankowo-pomarańczowy

Mrożony jogurt śmietankowo-jagodowy

Mrożony jogurt czekoladowy

Napoje

Grapefruitowe lassi

Tropikalne lassi

Eggnog jogurtowy

Marokańska kawa mrożona

Marokańska mieszanka przypraw

Koktajl śniadaniowy

Koktajl poobiedni

Idealny koktajl jagodowy

Koktajl cytrusowy

Bezalkoholowy kremowy koktajl ananasowy

Radosna pobudka

Mrożony koktajl pomarańczowy

Koktajl tropikalny

Morelowo-owsiany zestaw śniadaniowy

Morelowa eksplozja

Coconog

Grapefruitowe powitanie

Napój jagodowo-jogurtowy

Smoothie z czarnych porzeczek

Smoothie imbirowo-klonowo-figowe

Smoothie brzoskwiniowo-miętowe

Smoothie o smaku kiwi i ananasa

Rajskie smoothie brzoskwiniowe

Sojowe smoothie ananasowe

Smoothie o smaku ciasta z rabarbarem

Smoothie jagodowo-ananasowe

Smoothie malinowe

Smoothie wiśniowe

Smoothie arbuzowe

Jagodowe smoothie z granatem

Śliwka z lukrecją

Truskawkowy wir

Słowniczek

Bibliografia

Źródła

Kategoria: Zdrowie i uroda
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8087-539-5
Rozmiar pliku: 14 MB

BESTSELLERY

Kategorie: