Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Wielka księga nalewek. 602 receptury nalewek, likierów, win, piw, miodów... - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
9 maja 2013
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Wielka księga nalewek. 602 receptury nalewek, likierów, win, piw, miodów... - ebook

W książce zgromadzono ponad 600 receptur łatwych do wykonania domowym sposobem nalewek, likierów, win, piw i miodów, którymi można się nie tylko leczyć, ale również sprawiać przyjemność podniebieniu. Jest to pełne wydanie formie ebooka książki wydanej wcześniej jako papierowa i od lat cieszącej się niesłabnącym zainteresowaniem czytelników - mającej kilka wydań polskich i wydanie czeskie

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-62661-48-0
Rozmiar pliku: 1,0 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

NIECO O ALKOHOLU

Już starożytni mieszkańcy tzw. „żyznego półksiężyca”, czyli Egiptu, Mezopotamii i Syrii nauczyli się produkować wino, a dzięki tym ludom nauczyli się wytwarzać winno także i inni. Piwo to wynalazek Germanów. Miód wreszcie to napitek Słowian, Galów i ludów bałtyckich... Ale tak naprawdę, kto, kiedy i gdzie wytworzył po raz pierwszy napój alkoholowy, pewno na zawsze pozostanie tajemnicą. Można tylko przypuszczać, że doszło do tego przypadkowo i to w wielu miejscach naszego globu na raz.

Starożytni najpierw znali wyłącznie niskoprocentowe napoje alkoholowe (wina, piwa, miody). Jako pierwsi destylacji alkoholu z wina dokonali kapłani egipscy, i to już najprawdopodobniej w V wieku przed naszą erą. W sto lat później destylacja nieobca była już Grekom, a następnie także i Rzymianom. Niestety, jak wiele umiejętności starożytnych, razem z upadkiem cesarstwa i zajęciem jego ziem przez ludy barbarzyńskie, i ta poszła w zapomnienie.

Po raz kolejny odkrywają destylację alchemicy arabscy w wieku VIII n.e. i otrzymany w jej wyniku produkt nazywają alkoholem, zaś mieszkańcy chrześcijańskiej Europy wodą życia - aqua vitae (stąd później nasza swojska okowita).

Cały proces wytwarzania alkoholu był otoczony ścisłą tajemnicą, a Arabowie mieli monopol na wyrób tej niezwykłej, cennej cieczy, na bazie której przygotowywali leki.

Utracili wyłączność, gdy w roku 1296 Arnold de Villenueva, hiszpański alchemik i profesor francuskiego uniwersytetu w Montpellier, po raz pierwszy opisał sposób „palenia wina” - jak nazywano ów proces.

A potem? Potem alkohol przestał być wyłącznie lekiem, a stał się również i używką.

W XIII wieku Irlandczycy rozpoczynają pędzenie whisky z ziarna jęczmiennego. Wkrótce w ich ślady idą Szkoci.

XV/XVI wiek daje nam armagnac i rum. W wieku XVII później pije się pierwszy koniak, natomiast gorzałka, czyli wódka powstaje na ziemiach polskich przed 1550 rokiem...

Gorzałka, inaczej okowita pędzona jest ze zboża. Polska bowiem zbożem stoi, Sandomierskie zaopatruje w ten towar zachód Europy spławiając go Wisłą do Gdańska, ale jest jeszcze Ukraina!... I ukraińskie zboża...

Skoro więc jest z czego pędzić okowitę, to się ją pędzi. I to w dużych ilościach. Ma ona jednak bardzo poważna wadę, jest wstrętna w smaku. Ponieważ nie znano wówczas jeszcze rektyfikacji, czyli powtórnej destylacji spirytusu, picie z przyjemnością czystych wódek było - ze względu na „fuzlowy posmak” niemożliwe. Aby smak okowity poprawić próbowano różnych sposobów, pierwszym, dość skutecznym było starzenie (leżakowanie) wódki. Starzenie zabierało jednak bardzo dużo czasu, więc ów smak próbowano poprawić w inny sposób, i szybciej. W tym też celu poczęto wzbogacać spirytus bądź wódkę smakami i zapachami owoców, traw, ziół, miodu, korzeni itp. Nie trzeba chyba dodawać, że przyniosło to znakomity efekt!

Nie tylko ze względu na znakomity smak i zapach, lecz również na właściwości lecznicze, które owe dodatki do spirytusu miały. I jeden czy dwa małe kieliszki do obiadu, czy do kolacji to była nie tylko rozkosz dla podniebienia, lecz także cos co leczniczo wspomagało organizm.

Z czasem powstało wiele - tysiące!!! - oryginalnych przepisów na nalewki, tak typowe dla polskich dworków szlacheckich, wiejskich plebani czy mieszczańskich saloników. Moda na nalewki przeszła do naszych niemieckich, skandynawskich i wschodnich sąsiadów, gdzie jest kultywowana - tak jak i u nas - po dziś dzień.

Szkoda, że obecne tempo życia i szukanie kulinarnej łatwizny w postaci gotowych produktów kupowanych w sklepach czy supermarketach powoli wypiera jakże polskie nalewki z naszych domów, zastępując je gotowymi, niekoniecznie smacznymi trunkami sprzedawanymi w pięknych butelkach oklejonych mniej czy bardziej gustownymi etykietkami...

W tej książce, którą drogi Czytelniku trzymasz w ręku, będzie nie tylko o nalewkach, ale i o innych napojach alkoholowych, dzięki którym możemy się leczyć, ale również sprawić przyjemność podniebieniu. Zaczniemy jednak od nalewek.

Cóż to takiego? Ano, najkrócej mówiąc, są to wyciągi alkoholowe z ziół, kwiatów, kory, korzeni, liści, a przede wszystkim owoców.

Ich produkcja jest stosunkowo prosta, dlatego przy odrobinie wiedzy oraz inwencji możemy je otrzymać domowym sposobem, nie tylko według gotowych receptur, ale również własnych pomysłów.

Wspomnieć teraz wypada, czym są wina i miody. Najkrócej i najprościej: wina to sfermentowany sok z winogron. I tylko temu napojowi przysługuje nazwa wino. Napoje alkoholowe z soku owocowego (czasem innego, np. brzozowego, klonowego, palmowego) także potocznie nazywa się winami, chociaż winami nie są. Miody wreszcie to sfermentowany miód rozcieńczony wodą. A piwo? To znów sfermentowany słód jęczmienny (czasem części innych roślin) doprawiony chmielem, a czasem też innymi przyprawami korzennymi.

Niniejsza książka zawiera rozmaite receptury domowych nalewek, win, miodów, piw, a niektóre z nich mają ponadto pewną określoną wartość leczniczą. Te ostatnie niekoniecznie muszą być smaczne. Ale przejdźmy wreszcie do rzeczy.RECEPTURY:

AGREST

1. Nalewka agrestowa I

Agrest - 5 kg

Cukier - 2 kg

Wódka czysta 40-50° - 0,75 l

Czyste, zdrowe, w pełni dojrzałe owoce wsypać do szklanego naczynia zasypać cukrem i zalać je wódką. Naczynie zamknąć i postawić na słońcu na 2 tygodnie. Każdego dnia naczyniem należy potrząsać. Po upływie tego czasu, ale pod warunkiem, że cukier całkowicie się rozpuścił, płyn zlać, przecedzić, porozlewać do butelek, zakorkować je, zalakować i wynieść do piwnicy. Trunek jest gotowy do spożycia.

2. Nalewka agrestowa II

Kilo owoców agrestu

Litr spirytusu 50°

Laska wanilii

Niewielki kawałek korzenia imbiru

500 g cukru

Owoce agrestu (najlepszego czerwone, a nie białe czy zielone, choć ostatecznie mogą być każde) muszą być całkowicie dojrzałe, miękkie i absolutnie zdrowe. Należy je umyć pod bieżącą wodą, oczyścić, wsypać do szklanego naczynia, lekko rozgnieść (ale nie na miazgę, tylko tak, by popękały), dodać przyprawy i cukier, a na końcu zalać alkoholem. Naczynie szczelnie zamknąć i ustawić je w ciepłym i słonecznym miejscu na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu płyn zlać, przecedzić, a wreszcie przefiltrować przez bibułę filtracyjną. W końcu przelać do butelek, te szczelnie zakorkować i zalakować, po czym wynieść do chłodnej i ciemnej piwnicy, gdzie nalewka powinna dojrzewać przez minimum sześć miesięcy. Jest wyborna, o barwie zależnej od barwy owoców, z leciutkim agrestowym posmakiem.

3. Nalewka agrestowa III

4. Nalewka agrestowa IV

5. Rosyjska nalewka agrestowo-malinowa

6. Rosyjski likier agrestowy - szmaragdowy

7. Ratafia agrestowa

AKACJA BIAŁA (ROBINIA AKACJOWA)

8. Wino akacjowe I

9. Wino akacjowe II

AKTINIDIA CHIŃSKA - KIWI

10. Ratafia kiwi I

11. Ratafia kiwi II

12. Likier z kiwi

ALOES

13. Wino aloesowe

ANANAS

14. Ratafia ananasowa

15. Ananasówka I

16. Ananasówka II

17. Nalewka ananasowa

18. Rum ananasowy

ANTYPKA

19. Likier antypkowy

ANYŻ GWIAZDKOWY - BADIAN

20. Skandynawska nalewka na owocach anyżu gwiazdkowego (badianu)

21. Nalewka anyżowa

ARALIA

22. Nalewka araliowa

ARBUZ

23. Nalewka arbuzowa

ARCYDZIĘGIEL LITWOR

24. Wino arcydzięgielowe

25. Likier arcydzięgielowy

ARNIKA GÓRSKA

26. Nalewka arnikowa

ARONIA CZARNOOWOCOWA

27. Nalewka aroniowa I

28. Nalewka aroniowa II

29. Likier aroniowy

ASPALANT PROSTY - CZERWONOKRZEW AFRYKAŃSKI

30. Herbatówka rooibos

BABKA LANCETOWATA

31. Wino babkowe

BANAN CHIŃSKI- RAJSKI - ZWYCZAJNY - BANANOWIEC

32. Ratafia bananowa

33. Bananówka I

34. Bananówka na inny sposób

35. Bananówka II

36. Bananówka III

BAZYLIA POSPOLITA

37. Wino bazyliowe

38. Bazyliówka duńska

39. Ratafia bazyliowa

BAŻYNA CZARNA

40. Crowberry - skandynawski schnapps na owocach bagnówki czarnej (bażyny)

BERBERYS ZWYCZAJNY

41. Nalewka berberysowa

42. Poncz berberysowy

43. Rosyjska nastojka na liściach berberysu

44. Likier berberysowy

BEZ CZARNY

45. Likier bzowy I

46. Likier bzowy II

47. Likier bzowy III

48. Duński schnapps bzowy

49. Wino bzowe

50. Bzowa whisky

51. Wódka bzowa

52. Truneczek bzowy

53. Nalewka bzowa

BIEDRZENIEC ANYŻ, ANYŻEK

54. Nalewka anyżówka

55. Likier anyżowy

56. Rosyjski likier anyżowy

57. Ratafia anyżkowa

BLUSZCZYK KURDYBANEK

58. Nalewka bluszczykowa

BOLDO - DRZEWO BOLDU

59. Nalewka Boldo

BORÓWKA WYSOKA (AMERYKAŃSKA)

60. Nalewka na owocach borówki wysokiej

BORÓWKA CZERNICA (CZARNA JAGODA)

61. Wódka jagodówka

62. Likier jagodowy I

63. Likier jagodowy II

64. Likier jagodowy III

65. Duński schnapps jagodowy

66. Listkówka borówkowa

BORÓWKA BRUSZNICA

67. Nalewka borówkowa

68. Rosyjska nalewka borówkowo-wiśniowa

69. Likier borówkowy I

70. Likier borówkowy II

71. Likier borówkowy III

72. Likier borówkowy IV

73. Brusznicówka duńska

74. „Piwo” brusznicowe

BREKINIA - BRZEKINIA - JARZĄB BREKINIA

75. Wódka brekiniówka wytrawna

76. Brekiniak

BRZOSKWINIA ZWYCZAJNA

77. Brzoskwiniówka I

78. Brzoskwiniówka II

79. Duński schnapps brzoskwiniowy

80. Likier brzoskwiniowy

81. Wódka brzoskwiniówka wytrawna

82. Nalewka brzoskwiniowa I

83. Nalewka brzoskwiniowa II

84. Nalewka brzoskwiniowa III

BRZOZA BRODAWKOWATA

85. Wino brzozowe (z soku brzozowego)

86. Nalewka na pączkach brzozowych

87. Nalewka na pączkach brzozowych z propolisem

BUK POSPOLITY

88. Nalewka na orzeszkach bukowych

BURAK ZWYCZAJNY

89. Nalewka buraczana

BYLICA BOŻE DRZEWKO

90. Wino bylicowe

91. Skandynawska nalewka na zielu bylicy „bożego drzewka”

BYLICA PIOŁUN

92. Wino piołunowe

93. Nalewka piołunowa

94. Nalewka typu absynt

BYLICA PONTYJSKA (CZARNOMORSKA)

95. Nalewka szwedzka na zielu bylicy czarnomorskiej („morskim piołunie”) (przepis XVIII-wieczny)

BYLICA POSPOLITA

96. Sandomierska nalewka na zielu bylicy pospolitej

CEBULA ZWYCZAJNA- CEBULA JADALNA

97. Wino cebulowe

98. Wódka cebulowa

CERATONIA- SZARAŃCZYN - CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI

99. Likier ceratoniowyCHABER BŁAWATEK

100. Wino bławatkowe I

101. Wino bławatkowe II

CHRZAN POSPOLITY

102. Wino chrzanowe

CIDREIRA - PALCZATKA CYTRYNOWA

103. Nalewka Cidreira

CYKORIA PODRÓŻNIK

104. Nalewka cykoriowa

105. Szwedzki schnapps z korzeni cykorii

„CYNAMON BIAŁY” - KORZYBIEL BIAŁY

106. Nalewka egzotyczna na korze korzybiela białego

CYNAMONOWIEC CEJLOŃSKI

107. Duński schnapps cynamonowy

108. Nalewka cynamonowa

CYTRYNA

109. Zitronello

110. Zitronello Brasil

111. Mleko cytrynowe

112. Duński schnapps cytrynowy I

113. Duński schnapps cytrynowy II

114. Nalewka cytrynowa słodka

115. Cytrynówka

116. Ratafia cytrynowa

117. Nalewka cytrynowa I

118. Nalewka cytrynowa II

CZĄBER OGRODOWY

119. Nalewka cząbrowa

CZEREMCHA ZWYCZAJNA

120. Rosyjska nalewka czeremchowa

CZEREŚNIA

121. Nalewka czereśniowa

122. Nalewka czereśniowa

123. Schnapps z owoców czereśni ptasiej (dzikiej)

124. Wódka czereśniówka I

125. Wódka czereśniówka II

126. Ratafia czereśniowa

CZOSNEK POSPOLITY

127. Rosyjska nalewka czosnkowa

128. Wino czosnkowe

129. Eliksir czosnkowy

DĄB BEZSZYPUŁKOWY

130. Truneczek żołędziowy

DEREŃ POSPOLITY

131. Nalewka dereniowa I

132. Nalewka dereniowa II

133. Dereniak

134. Likier dereniowy I

135. Likier dereniowy II

DRAPACZ LEKARSKI

136. Nalewka z drapacza

DYNIA ZWYCZAJNA

137. Nalewka dyniowa

DZIEWANNA WIELKOKWIATOWA

138. Nalewka dziewannowa

DZIURAWIEC ZWYCZAJNY

139. Duński schnapps dziurawcowy

140. Wino dziurawcowe

141. Nalewka dziurawcowa I

142. Nalewka dziurawcowa II

FIGA POSPOLITA, FIGOWIEC

143. Figówka

144. Nalewka figowa

FIOŁEK WONNY

145. Nalewka fiołkowa

146. Likier fiołkowy I

147. Likier fiołkowy II

GŁÓG DWUSZYJKOWY

148. Wino z głogu

GORYCZKA ŻÓŁTA

149. Wino goryczkowe I

150. Wino goryczkowe II

GOŹDZIKOWIEC KORZENNY

151. Skandynawski schnapps goździkowy

152. Ratafia goździkowa

GREJPFRUT

153. Nalewka grejpfrutowa

GRUSZA POSPOLITA

154. Cydr gruszkowy

155. Gruszkówka Ojca Atanazego P. Sławińskiego

156. Nalewka gruszkowo-porzeczkowa

157. Likier gruszkowy I

158. Likier gruszkowy II

159. Rum gruszkowy

160. Nalewka na suszonych gruszkach

161. Duński schnapps gruszkowy

GUARANA

162. Nalewka na guaranie

HERBATA CHIŃSKA

163. Wódka herbatówka I

164. Wódka herbatówka II

165. Wódka herbatówka III

166. Wódka herbatówka z kłączem rabarbaru

167. Nalewka herbaciana

HYZOP LEKARSKI

168. Nalewka hyzopowa

IMBIR LEKARSKI

169. Duński schnapps imbirowy

170. Niemiecki schnapps imbirowo - ziołowy

171. Nalewka imbirowa I

172. Nalewka imbirowa II

JABŁOŃ DOMOWA

173. Wódka jabłeczna wytrawna

174. Cydr jabłkowy - jabłecznik I

175. Cydr jabłkowy - jabłecznik II

176. Rosyjski napój jabłeczny

177. Nalewka na suszonych jabłkach

178. Nalewka jabłkowa I

179. Nalewka jabłkowa II

180. Rosyjski likier jabłkowy

181. Likier jabłkowy

JAJA

182. Niemiecki likier jajeczny

183. Likier jajeczny I

184. Likier jajeczny II

185. Likier jajeczny III

186. Likier jajeczny IV

187. Likier jajeczny V

188. Likier jajeczno-kakaowy

189. Likier jajeczno-waniliowy

JAŁOWIEC POSPOLITY

190. Duński schnapps jałowcowy

191. Piwo jałowcowe

192. Jałowcówka I

193. Jałowcówka II

194. Likier jałowcowy

195. Nalewka jałowcowa I

196. Nalewka jałowcowa II

197. Rosyjska wódka „myśliwska”JARZĘBINA - JARZĄB POSPOLITY

198. Wódka jarzębinowa o zapachu migdałów

199. Niemiecki schnapps jarzębinowy

200. Trunek jarzębinowy

201. Wódka jarzębinówka wytrawna

202. Jarzębiak

203. Wino jarzębinowe

204. Nalewka jarzębinowa I

205. Nalewka jarzębinowa II

206. Nalewka jarzębinowa III

207. Likier jarzębinowy I

208. Likier jarzębinowy II

JASNOTA BIAŁA

209. Wino z jasnoty białej I

210. Wino z jasnoty białej II

JEMIOŁA POSPOLITA

211. Wino jemiołowe

JEŻYNA

212. Ratafia jeżynowa

213. Jeżynówka wytrawna na sposób duński

214. Wino jeżynowe

215. Wódka z jeżyn „Staff”

216. Nalewka jeżynowa I

217. Nalewka jeżynowa II

218. Likier jeżynowy I

219. Likier jeżynowy II

JODŁA POSPOLITA

220. Nalewka jodłowa

KAKAOWIEC WŁAŚCIWY

221. Rosyjski likier kakaowy

222. Likier czekoladowy

223. Likier czekoladowy

KALINA KORALOWA - POSPOLITA

224. Wódka z kaliny koralowej

225. Likier kalinowy

KARDAMON MALABARSKI

226. Duński schnapps kardamonowy

KAWA ARABSKA

227. Truneczek kawowy

228. Likier kawowy I

229. Likier kawowy II

230. Likier kawowy III

231. Likier kawowy IV

232. Likier piwno-kawowy

KLON ZWYCZAJNY

233. Wino klonowe (z soku klonowego)

KMINEK ZWYCZAJNY

234. Likier kminkowy I

235. Likier kminkowy II

236. Likier kminkowo-kolendrowy

237. Dubeltowa kminkówka gdańska

238. Kminkówka inaczej I

239. Kminkówka inaczej II

240. Nalewka kminkowa I

241. Nalewka kminkowa II

242. Nalewka kminkowa III

KOCANKI PIASKOWE

243. Nalewka kocankowa

KOLENDRA SIEWNA

244. Skandynawski schnapps kolendrowy

KONICZYNA CZERWONA, ŁĄKOWA

245. Nalewka na kwiecie koniczyny czerwonej

KONWALIA MAJOWA

246. Nalewka konwaliowa

KOPER OGRODOWY

247. Wino koperkowe

248. Skandynawski schnapps koperkowy

KOPER WŁOSKI - FENKUŁ

249. Wino fenkułowe I

250. Wino fenkułowe II

KOZŁEK LEKARSKI

251. Nalewka walerianowa

KRWAWNIK POSPOLITY

252. Nalewka krwawnikowa

LAPACHO, IPE ROXO, TOHEEBO, PAU D’ARCO

253. Nalewka na korze lapacho

LAUR - WAWRZYN

254. Nalewka laurowa

LAUROWIŚNIA WSCHODNIA

255. Nalewka laurowiśniowa I

256. Nalewka laurowiśniowa II

LAWENDA WĄSKOLISTNA

257. Nalewka lawendowa

LEBIODKA POSPOLITA

258. Nalewka lebiodkowa

LESZCZYNA POSPOLITA

259. Nalewka na orzechach laskowych

LIPA DROBNOLISTNA

260. Wino lipowe I

261. Wino lipowe II

LUBCZYK LEKARSKI

262. Nalewka lubczykowa

LUKRECJA GŁADKA

263. Niemiecki schnapps lukrecjowy

264. Likier lukrecjowy

ŁOPIAN WIĘKSZY

265. Nalewka z korzenia łopianu z propolisem

MACIERZANKA PIASKOWA

266. Wódka macierzankowa na sposób fiński

MAJERANEK OGRODOWY

267. Nalewka majerankowa

MALINA CZARNA (Rubus nigra) i MALINA CZERWONA - MALINA WŁAŚCIWA (Rubus idaeus)

268. Nalewka na owocach czarnej maliny

269. Nalewka z czarnych malin

270. Ratafia malinowa I

271. Ratafia malinowa II

272. Skandynawski schnapps malinowy

273. „Sok malinowy dla dorosłych”

274. Słodki trunek malinowy

275. Nalewka malinowa I

276. Nalewka malinowa II

277. Truneczek malinowy

278. Wino malinowe

279. Malinówka „na prędko”

280. Likier malinowy I

281. Likier malinowy II

282. Likier malinowy III

MANDARYNKA

283. Niemiecki schnapps mandarynkowy

284. Duński schnapps mandarynkowy

285. Nalewka mandarynkowa I

286. Nalewka mandarynkowa II

287. Nalewka mandarynkowa III

288. Likier mandarynkowy

MARCHEW ZWYCZAJNA

289. Likier z marchwi

290. Wino marchwiane

MELISA LEKARSKA

291. Szwajcarski schnapps melisowy

292. Nalewka melisowa

293. Melisówka

294. Wino melisowe

MELON

295. Nalewka melonowa

296. Likier melonowy

MIECHUNKA PERUWIAŃSKA - „RODZYNKI BRAZYLIJSKIE”

297. Nalewka miechunkowa

298. Rodznkówka

299. Nalewka na rodzynkach brazylijskichMIERZNICA CZARNA

300. Nalewka mierznicowa

MIĘTA KĘDZIERZAWA

301. Likier miętowy z mięty kędzierzawej

MIĘTA PIEPRZOWA

302. Duński schnapps miętowy

303. „Gorący” napój miętowy

304. Ratafia miętowa

305. Nalewka miętowo-anyżkowa

306. Nalewka miętowa I

307. Nalewka miętowa II

MIGDAŁ ZWYCZAJNY, MIGDAŁOWIEC

308. Nalewka migdałowa

309. Likier migdałowy

„MIGDAŁ ZIEMNY” - CIBORA JADALNA

310. Nalewka na „migdałkach ziemnych” - bulwkach cibory jadalnej

MIŁORZĄB CHIŃSKI

311. Nalewka miłorzębowa

MIODUNKA PLAMISTA

312. Nalewka miodunkowa

MIÓD PSZCZELI

313. „Krupnik” staropolski

314. Pruski miód

315. Miód różany

316. Duńska miodówka wrzosowa

317. Miodówka lipowa, na sposób norweski

318. Niemiecki napój miodowy „łapanie niedźwiedzia”

319. Nalewka miodowo-jabłkowa

320. Rosyjska miodówka ziołowa

321. Rosyjska nalewka miodowo- buraczana

322. Miód pitny chmielowy

323. Miód bernardyński (trójniak) sycony

324. Miód litewski (dwójniak)

325. Miód polski (dwójniak)

326. Miód kasztelański (półtorak)

327. Miód dębiak (czwórniak)

MLEKO

328. Napój „gorące mleko”

329. Likier mleczny

330. Napój mleczny

MNISZEK LEKARSKI

331. Duński schnapps z kwiatów mniszka lekarskiego

332. Szwedzki schnapps z korzeni mniszka lekarskiego

333. Wino z mniszka lekarskiego

334. Nalewka na kwiatach mniszka lekarskiego

335. Destylat mniszkowy

MORELA ZWYCZAJNA

336. Likier morelowy

337. Wódka morelówka wytrawna

338. Sandomierska nalewka morelowa

339. Nalewka morelowa I

340. Nalewka morelowa II

341. Ratafia z pestek morelowych I

342. Ratafia z pestek morelowych II

343. Sandomierska nalewka morelowa II

344. Rum morelowy

MORWA

345. Nalewka morwowa

346. Wino morwowe

MUSZKATOŁOWIEC WONNY

347. Nalewka muszkatołowcowa

NAWŁOĆ POSPOLITA

348. Nalewka z nawłoci pospolitej

NOSTRZYK ŻÓŁTY

349. Nalewka nostrzykowa

OLIWNIK WĄSKOLISTNY

350. Rosyjska nalewka na kwiatach oliwnika

OMAN WIELKI

351. Nalewka omanowa

ORZACHA JADALNA, ORZECH ZIEMNY

352. Nalewka na orzeszkach ziemnych

ORZECH WŁOSKI

353. Rosyjska nalewka orzechowa

354. Nalewka orzechowa I

355. Nalewka orzechowa II

356. Orzechówka duńska

357. Czeski likier orzechowy

358. Likier orzechowy

359. Likier orzechowy („Nocino”)

360. Polska orzechówka

361. Orzechówka tyrolska

362. Ratafia orzechowa (rosyjska)

OSTRYŻ DŁUGI - KURKUMA

363. Nalewka sandomierska ostra I

364. Nalewka sandomierska ostra II

PAPRYKA ROCZNA

365. Nalewka Tabasco

366. Pikantny schnapps z owoców chili lub innej ostrej papryki

PERZ WŁAŚCIWY

367. Nalewka perzowa

PIEPRZ CZARNY

368. Pieprzówka duńska

369. Rosyjska nastojka pieprzowa

370. Wódka pieprzówka

PIERWIOSNKA LEKARSKA

371. Wino pierwiosnkowe I

372. Wino pierwiosnkowe II

PIETRUSZKA ZWYCZAJNA

373. Wino pietruszkowe I

374. Wino pietruszkowe II

PIĘCIORNIK GĘSI, SREBRNIK

375. Nalewka pięciornikowa

PIĘCIORNIK KURZE ZIELE

376. Duński schnapps pięciornikowy

PIGWA POSPOLITA

377. Likier pigwowy I

378. Likier pigwowy II

379. Likier pigwowy III

380. Wino z pigwy

381. Wino z pigwy

PIGWOWIEC JAPOŃSKI

382. Likier pigwowcowy

383. Wino z pigwowca

PIMENTA - KORZENNIK LEKARSKI - „ANGIELSKIE ZIELE”

384. Rosyjska nalewka na angielskim zielu „Gorzkie łzy”

PODBIAŁ POSPOLITY

385. Nalewka podbiałowa

POKRZYWA ZWYCZAJNA

386. Wino pokrzywowe

POMARAŃCZA SŁODKA, CHIŃSKA

387. Oranginello

388. Szwedzki schnapps pomarańczowy

389. Duński schnapps pomarańczowy

390. Nalewka pomarańczowa

391. Nalewka na gorzkich pomarańczach

392. Nalewka pomarańczowa gorzko-słodka

393. Nalewka pomarańczowa słodka

394. Likier na kwiatach pomarańczy

395. Napój pomarańczowy Bozen (pd. Tyrol)

396. Pomarańczówka I

397. Pomarańczówka II

398. Pomarańczówka III

399. Ratafia pomarańczowa bądź mandarynkowaPOMIDOR

400. Nalewka pomidorowa

POROST ISLANDZKI

401. Likier z porostu islandzkiego

PORZECZKA CZARNA

402. Nalewka wyborna z owoców czarnej porzeczki - ojca Atanazego P. Sławińskiego

403. Duński wytrawny schnapps z czarnych porzeczek

404. Wódka porzeczkowa

405. Porzeczkowa whisky

406. Nalewka na liściach czarnej porzeczki („listkówka”) I

407. Nalewka na liściach czarnej porzeczki („listkówka”) I

408. Gin porzeczkowy

409. Nalewka na owocach czarnej porzeczki I

410. Nalewka na owocach czarnej porzeczki II

411. Nalewka na owocach czarnej porzeczki III

412. Nalewka na owocach czarnej porzeczki IV

413. Nalewka na owocach czarnej porzeczki V

414. Likier porzeczkowy

PORZECZKA CZERWONA

415. Wino porzeczkowe

416. Truneczek porzeczkowy

417. Ratafia porzeczkowa

418. Nalewka porzeczkowa

419. Nalewka z czerwonej porzeczki

420. Nalewka porzeczkowo-różana

421. Nalewka czerwonej lub białej porzeczki

422. Likier z czerwonej porzeczki I

423. Likier z czerwonej porzeczki II

POZIEWNIK SZORSTKI

424. Nalewka poziewnikowa

POZIOMKA POSPOLITA

425. Likier poziomkowy

426. Nalewka poziomkowa I

427. Nalewka poziomkowa II

428. Nalewka poziomkowa III

429. Nalewka poziomkowa IV

430. Rum poziomkowy

431. Duński schnapps poziomkowy

PRZETACZNIK BOBOWNICZEK

432. Nalewka przetacznikowa

PRZYTULIA WŁAŚCIWA

433. Nalewka na zielu przytulii

PRZYTULIA WONNA

434. Skandynawska nalewka na przytulii wonnej (Galium odoratum)

RABARBAR - RZEWIEŃ OGRODOWY

435. Nalewka rabarbarowa

RDEST OSTROGORZKI

436. Wino rdestowe z rdestu ostrogorzkiego

RDEST PTASI

437. Nalewka rdestowa

RODIOLA RÓŻOWA- RÓŻENIEC GÓRSKI - ZŁOTY KORZEŃ - RÓŻANY KORZEŃ

438. Nalewka „złota”

439. Nalewka na „złotym korzeniu”

ROKITNIK ZWYCZAJNY

440. Truneczek rokitnikowy

441. Nalewka rokitnikowa

442. Likier rokitnikowy I

443. Likier rokitnikowy II

ROZMARYN LEKARSKI

444. Nalewka rozmarynowa I

445. Nalewka rozmarynowa II

RÓŻA DZIKA

446. Wino z owoców dzikiej róży

447. Wino różane I

448. Wino różane II

449. Wino różane III

450. Wino różane IV

451. Duński schnapps różany

452. Likier różany I

453. Likier różany II

454. Rosyjski likier różany

455. Likier z owoców dzikiej róży I

456. Likier z owoców dzikiej róży II

457. Truneczek różany

458. Trunek różany

459. Listkówka różana, czyli „koniak” o. Atanazego P. Sławińskiego

460. Listkówka różana II

461. Nalewka na płatkach dzikich róż

RUMIANEK POSPOLITY

462. Nalewka rumiankowa

RUTA ZWYCZAJNA

463. Nalewka na rucie

SALSEFIA, KOZIBRÓD POSPOLITY, OWSIANE KORZONKI

464. Wino z salsefii (owsianych korzonków)

SELER ZWYCZAJNY

465. Wino selerowe I

466. Wino selerowe II

SERDECZNIK POSPOLITY

467. Nalewka serdecznikowa

SKORZONERA, WĘŻYMORD, CZARNY KORZEN

468. Wino ze skorzonery (wężymordu, czarnych korzonków)

SŁONECZNIK BULWIASTY - TOPINAMBUR - BULWY

469. Nalewka na bulwkach topinamburu (słonecznika bulwiastego)

SŁONECZNIK ZWYCZAJNY

470. Nalewka słonecznikowa

SOSNA ZWYCZAJNA

471. Nalewka sosnowa

SOSNA LIMBA

472. Nalewka na orzeszkach limby

SZAFRAN UPRAWNY, KROKUS UPRAWNY

473. Nalewka szafranowa

SZAŁWIA LEKARSKA

474. Nalewka na szałwi lekarskiej

SZAŁWIA MUSZKATOŁOWA

475. Nalewka na szałwi muszkatołowej

SZANTA ZWYCZAJNA

476. Nalewka szantowa

SZCZAW ZWYCZAJNY

477. Wino szczawiowe

SZPARAG LEKARSKI

478. Wino szparagowe

ŚLIWA AŁYCZA - ŚLIWA WIŚNIOWA

479. Likier ze śliweczek ałyczy

ŚLIWA DOMOWA

480. Wódka śliwkówka

481. Truneczek śliwkowy

482. Nalewka śliwkowa

483. Śliwowica I

484. Śliwowica II

485. Rosyjska nalewka na suszonych śliwkach

486. Ratafia renklodowa

ŚWIERK POSPOLITY

487. Wino świerkowe

488. Piwo świerkowe

ŚLIWA TARNINA

489. Nalewka tarkowa I

490. Nalewka tarkowa II

491. Nalewka tarkowa III

492. Duński schnapps tarninowy

493. Wino tarninowe

494. Tarniówka

495. Likier tarninowy

TASZNIK POSPOLITY

496. Nalewka tasznikowa

TATARAK ZWYCZAJNY

497. Nalewka tatarakowa I

498. Nalewka tatarakowa IITRUSKAWKA

499. Nalewka truskawkowa I

500. Nalewka truskawkowa II

501. Likier truskawkowy I

502. Likier truskawkowy II

503. Likier truskawkowy III

TRYBULA OGRODOWA

504. Nalewka trybulowa

TRZCINA CUKROWA

505. Likier rumowy

TYMIANEK POSPOLITY

506. Duński schnapps tymiankowy

TYSIĄCZNIK - CENTURIA POSPOLITA

507. Nalewka tysiącznikowa

VILCACORA, KOCI PAZUR, UÑA DE GATO

508. Nalewka na korze vilcacory („kociego pazura”)

WANILIA PŁASKOLISTNA

509. Duński schnapps waniliowy

510. Nalewka waniliowa

511. Likier waniliowy I

512. Likier waniliowy II

WARZUCHA LEKARSKA

513. Nalewka warzuchowa

WIĄZ POSPOLITY, POLNY

514. Nalewka wiązowa

WIELOOWOCOWE

515. Likier owocowy

516. Likier wyborny

517. Rosyjska ratafia troista

518. Nalewka witaminowa

519. Nalewka wieloowocowa

520. Nalewka bakaliowa

521. Nalewka wieloowocowa

522. Nalewka z czarnej porzeczki, maliny i wiśni

523. Rosyjska nalewka klasztorna

524. Truneczek owocowy

WIELOZIOŁOWE

525. Rosyjska nalewka ziołowa I

526. Rosyjska nalewka ziołowa II

527. Rosyjska nalewka „Jerofieicz 14 ziół”

528. Rosyjska „nalewka korzenna”

529. Rosyjska „nalewka morska”

530. Nalewka korzenna na sposób francuski

531. Nalewka ziołowo-korzenna

532. Likier Galliano

533. Biała starka moskiewska

534. Starka Jerofieicza

535. Gorzka żołądkowa I

536. Gorzka żołądkowa II

537. Gorzka żołądkowa III

538. Nalewka cudowna

539. Nalewka na apetyt

540. Nalewka korzenna ostra

541. Wino oczyszczające

542. Benedyktynka

543. Wino wzmacniające I

544. Wino wzmacniające II

545. Wódka islandzka

546. Nalewka przeciw grypie i gorączce

547. Nalewka sercowa I

548. Nalewka sercowa II

549. Nalewka sercowa III (stosowana w dusznicy bolesnej)

550. Wino gorzkie sercowe I

551. Wino gorzkie sercowe II

552. Nalewka uspokajająca I

553. Nalewka uspokajająca II

554. Nalewka płucna I (przeciw gruźlicy płuc)

555. Nalewka płucna II (przeciw krwotokom z płuc)

556. Nalewka płucna III (przeciw nieżytowi oskrzeli)

557. Likier rosyjski

558. Likier „korzenny” I

559. Likier „korzenny” II

560. Likier „korzenny” III

WIERZBA BIAŁA

561. Nalewka wierzbowa

WINOROŚL WŁAŚCIWA

562. Duński schnapps rodzynkowy

563. Ratafia winogronowa

564. Nalewka winogronowa

565. Nalewka rodzynkowa

566. Likier winny

WIŚNIA POSPOLITA

567. Likier wiśniowy I

568. Likier wiśniowy II

569. Likier wiśniowy III

570. Likier wiśniowy IV

571. Likier na pestkach wiśniowych

572. Nalewka wiśniowa I

573. Nalewka wiśniowa II

574. Nalewka wiśniowa III

575. Nalewka wiśniowa IV

576. Nalewka wiśniowa V

577. Nalewka wiśniowa na sposób francuski

578. Nalewka na szypułkach owoców wiśni

579. Nalewka wiśniowa gorzkawa

580. Wódka wiśniówka wytrawna

581. Wiśniówka wytrawna inaczej

582. Wódka wiśniówka typu kirsch

583. Truneczek wiśniowy

584. Wino wiśniowe

585. Wiśniak

586. Ratafia wiśniowa

WOSKOWNICA EUROPEJSKA

587. Skandynawska nalewka na liściach woskownicy

YERBA MATE - OSTROKRZEW PARAGWAJSKI

588. Nalewka na liściach yerba mate

ŻEŃ-SZEŃ WŁAŚCIWY

589. Rosyjska nalewka żeńszeniowa

590. Nalewka żeń-szeniowa

ŻUBRÓWKA, TURÓWKA WONNA

591. Żubrówka

ŻURAWINA BŁOTNA

592. Ratafia żurawinowa

593. Norweski schnapps z owoców żurawiny błotnej

594. Nalewka żurawinowa I

595. Nalewka żurawinowa II

596. Likier żurawinowy I

597. Likier żurawinowy II

ŻYTO ZWYCZAJNE

598. Wino z żyta

599. Likier żytnio-poziomkowy

600. Likier żytnio-aroniowy

601. Likier żytni

602. Nalewka żytnio-pomarańczowa gorzka
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: