Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę - ebook
Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę - ebook
Produkcja żywności to dziś potężny, niezwykle dochodowy biznes, który krok po kroku przejmują międzynarodowe koncerny spożywcze i wielkie grupy finansowe. Przedsiębiorstwa-szarańcze wytwarzają jedzenie na masową skalę jak najmniejszym kosztem. Za nic mają zasoby naturalne czy konsekwencje, jakie ponoszą lokalne społeczności. Zniszczywszy jedno miejsce, przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy. Ich jedynym celem jest szybki zysk.
Po latach dziennikarskiego śledztwa Stefano Liberti, wybitny włoski reporter, ostrzega: obecny system żywnościowy jest nie do utrzymania. Zasoby naszej planety kiedyś się skończą. Pora uświadomić sobie, gdzie, jak i przez kogo produkowane jest jedzenie, które trafia na nasze stoły. I rozważyć zmianę nawyków żywieniowych.
„Brazylijczycy wykorzystują swoje ziemie do produkcji soi, która zostanie pożarta przez hodowane na przemysłową skalę świnie importowane przez Chiny ze Stanów Zjednoczonych. Chińczycy eksploatują własne wsie do produkcji koncentratu pomidorowego, który zostanie eksportowany do Afryki lub posłuży za bazę do ketchupu do hamburgerów sprzedawanych na całym Zachodzie przez fast foody, takie jak McDonald’s, i zyskujących coraz większą popularność także w Chinach” – fragment książki
Kategoria: | Reportaże |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-268-2899-7 |
Rozmiar pliku: | 850 KB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Odsyłam do szczegółowego raportu autorstwa Mindi Schneider (przygotowanego wespół z Shefali Sharmą), China’s Pork Miracle? Agribusiness and Development in China’s Pork Industry, Institute for Agriculture and Trade Policy, luty 2014, http://www.iatp.org/files/2014_03_26_porkreport_f_web.pdf. Wiele informacji zawartych w tym paragrafie pochodzi właśnie z wyżej wymienionej publikacji oraz z rozmów, które odbyłem z jej autorką w październiku 2015 roku w Hadze.
Industrialisation of China’s Pork Supply Chain. Finding the Best Business Model, raport Rabobanku, nr 329, wrzesień 2012, http://www.npa-uk.org.uk/Members-library/Rabobank529472.pdf.
Mindi Schneider i Shefali Sharma, China’s Pork Miracle..., op.cit.
Philip C.C. Huang, China’s New-Age Small Farms and Their Vertical Integration: Agribusiness or Co-ops?, „Modern China”, tom 2, nr 37, marzec 2011, ss. 107-134.
Por. David Barboza, Virus Spreading Alarm and Pig Disease in China, „The New York Times”, 16 sierpnia 2007, http://www.nytimes.com/2007/08/16/business/worldbusiness/16pigs.html.
Mindi Schneider i Shefali Sharma, China’s Pork Miracle..., op.cit.
W czerwcu 2015 roku WH Group-Shuanghui ogłosiło sprzedaż Campofrio, https://globenewswire.com/news-release/2015/06/03/741939/10137202/en/wh-group-announces-sale-of-campofrio-stake-for-us-354-million.html.
Pope przeszedł na emeryturę w grudniu 2015 roku. Stanowisko dyrektora generalnego objął w jego miejsce dotychczasowy prezes i dyrektor do spraw operacji handlowych, Kenneth M. Sullivan.
Nicola Davison, Rivers of Blood: The Dead Pigs Rotting in China’s Water Supply, „The Guardian”, 29 marca 2013, http://www.theguardian.com/world/2013/mar/29/dead-pigs-china-water-supply.
Wypowiedź przytoczona przez Paula Daviesa w: Wan Long: Former Factory Worker Who Rose to Lead Shuanghui, „The Financial Times”, 30 maja 2013.
Nathan Halverson, Who’s Behind the Chinese Takeover of World’s Biggest Pork Producer?, materiał pokazała 12 września 2014 roku sieć telewizyjna PBS, https://www.pbs.org/newshour/bb/whos-behind-chinese-takeover-worlds-biggest-pork-producer.
Nathan Halverson, Who’s Behind..., op.cit.