Wyśmienite dania z grilla - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
18 czerwca 2014
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Wyśmienite dania z grilla - ebook
Wyśmienite dania z grilla to pozycja wyjątkowa - przedstawione w tej książce potrawy są wymyślone i sprawdzone przez czytelników miesiecznika Przyślij przepis. Znajdziecie tu Państwo porady dotyczące przygotowania zarówno potraw mięsnych i rybnych jaki i wetetariańskiech. Smacznego!
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7778-667-3 |
Rozmiar pliku: | 11 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
CHLEBKI Z GRILLA
SKŁADNIKI
30 dag mąki
8 łyżek oliwy z oliwek
200 ml mleka
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, po łyżce rozmarynu, tymianku, oregano, czarnuszki i kminku
kilkanaście świeżo ściętych gałązek rozmarynu
PRZYGOTOWANIE
Mąkę mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy rozgnieciony czosnek, wlewamy oliwę oraz mleko i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Z gałązek zdejmujemy korę, przycinamy na długość ok. 40 cm. Ciasto dzielimy na małe porcje. Formujemy w dłoniach cienkie wałki, którymi luźno owijamy patyki.
Chlebki pieczemy ok. 25 minut na rozgrzanym grillu z pokrywą, często obracając.
RADY
Jeśli nie mamy grilla z pokrywą, chlebki pieczemy najpierw ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C, a potem podpiekamy na grillu do zrumienienia. Chlebki możemy też przygotować na wcześniej namoczonych patykach do szaszłyków.CHORWACKIE ĆEVAPČIĆI
SKŁADNIKI
60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 cebule łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki
łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso mieszamy z obranymi i drobno posiekanymi cebulami, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oleju i 2 łyżki wody. Zagniatamy i jeszcze raz doprawiamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy cienkie kiełbaski o długości ok. 8 cm i smarujemy resztą oleju. Pieczemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie, aż będą złotobrązowe.CHRUPIĄCE DEWOLAJE
SKŁADNIKI
4 pojedyncze filety z kurczaka
jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
5 dag masła
kilka ogórków konserwowych i papryk czereśniowych do dekoracji
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Filety myjemy i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Lekko rozbijamy tłuczkiem (tłuczek często moczymy w zimnej wodzie, aby nie przywierało do niego mięso).
Filety formujemy nożem na kształt liścia, oprószamy z obu stron solą i pieprzem i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Na jeden talerz wsypujemy mąkę, na drugi – bułkę tartą. Do miseczki wbijamy jajko i rozkłócamy. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Dewolaje układamy na tacce aluminiowej i pieczemy na rozgrzanym ruszcie po ok. 10 minut z obu stron.
Na każdym kotlecie kładziemy odrobinę masła i pozostawiamy na ruszcie do momentu, aż masło się roztopi i wsiąknie w mięso.
Podajemy gorące i udekorowane papryką czereśniową i ogórkami konserwowymi pokrojonymi w podłużne plastry.DROBIOWE PAKIECIKI
SKŁADNIKI
50 dag mielonego mięsa z indyka
ok. 10 plastrów boczku
2 małe cukinie
biała część pora
łyżka przyprawy do grilla
gałązka szałwii
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cukinie myjemy i osuszamy. Jedną kroimy wzdłuż w długie, cienkie paski, drugą – w bardzo małą kostkę. Pora oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół i drobno kroimy. Listki szałwii obrywamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Drobno siekamy.
Do mięsa dodajemy cukinię i pora pokrojone w kostkę. Wsypujemy przyprawę do grilla i szałwię, po czym dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsnej masy ok. 10 kulek. Każdą owijamy plastrem boczku. Pieczemy ok. 15 minut na rozgrzanym grillu, od czasu do czasu obracając.
Paski cukinii opiekamy z obu stron na grillu. Zawijamy pakieciki i spinamy je wykałaczkami.GRILLOWANE BURGERY Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI
2 filety z kurczaka
2 bułki
2 liście sałaty
mała czerwona papryka
ogórek
pomidor
czerwona cebula
2 plasterki żółtego sera
Marynata do kurczaka
6 łyżek pikantnego keczupu
łyżka musztardy
łyżka sosu tabasco
sok z ½ limonki
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki pikantnej papryki wędzonej
papryczka piri piri
PRZYGOTOWANIE
Robimy marynatę: obieramy czosnek, a z papryczki piri piri usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ papryki wraz z czosnkiem drobno siekamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami.
Filety myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Nacieramy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Obieramy cebulę, resztę warzyw myjemy.
Cebulę, pomidora i ogórka kroimy w plastry. Paprykę kroimy na kawałki i grillujemy 20 minut. Kurczaka grillujemy po ok. 10 minut z obu stron.
Bułki przekrawamy i na ich spodach układamy: liście sałaty, cebulę, ogórka, grillowaną paprykę i kurczaka, a następnie żółty ser i pomidora. Przykrywamy wierzchami bułek.
RADY
Jeśli bułki nie są chrupiące, należy je lekko podpiec na grillu. Danie nie będzie suche, jeśli każdą warstwę polejemy odrobiną sosu, np. jogurtowo-czosnkowego.
SKŁADNIKI
30 dag mąki
8 łyżek oliwy z oliwek
200 ml mleka
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, po łyżce rozmarynu, tymianku, oregano, czarnuszki i kminku
kilkanaście świeżo ściętych gałązek rozmarynu
PRZYGOTOWANIE
Mąkę mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy rozgnieciony czosnek, wlewamy oliwę oraz mleko i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Z gałązek zdejmujemy korę, przycinamy na długość ok. 40 cm. Ciasto dzielimy na małe porcje. Formujemy w dłoniach cienkie wałki, którymi luźno owijamy patyki.
Chlebki pieczemy ok. 25 minut na rozgrzanym grillu z pokrywą, często obracając.
RADY
Jeśli nie mamy grilla z pokrywą, chlebki pieczemy najpierw ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C, a potem podpiekamy na grillu do zrumienienia. Chlebki możemy też przygotować na wcześniej namoczonych patykach do szaszłyków.CHORWACKIE ĆEVAPČIĆI
SKŁADNIKI
60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 cebule łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki
łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso mieszamy z obranymi i drobno posiekanymi cebulami, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oleju i 2 łyżki wody. Zagniatamy i jeszcze raz doprawiamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy cienkie kiełbaski o długości ok. 8 cm i smarujemy resztą oleju. Pieczemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie, aż będą złotobrązowe.CHRUPIĄCE DEWOLAJE
SKŁADNIKI
4 pojedyncze filety z kurczaka
jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
5 dag masła
kilka ogórków konserwowych i papryk czereśniowych do dekoracji
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Filety myjemy i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Lekko rozbijamy tłuczkiem (tłuczek często moczymy w zimnej wodzie, aby nie przywierało do niego mięso).
Filety formujemy nożem na kształt liścia, oprószamy z obu stron solą i pieprzem i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Na jeden talerz wsypujemy mąkę, na drugi – bułkę tartą. Do miseczki wbijamy jajko i rozkłócamy. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Dewolaje układamy na tacce aluminiowej i pieczemy na rozgrzanym ruszcie po ok. 10 minut z obu stron.
Na każdym kotlecie kładziemy odrobinę masła i pozostawiamy na ruszcie do momentu, aż masło się roztopi i wsiąknie w mięso.
Podajemy gorące i udekorowane papryką czereśniową i ogórkami konserwowymi pokrojonymi w podłużne plastry.DROBIOWE PAKIECIKI
SKŁADNIKI
50 dag mielonego mięsa z indyka
ok. 10 plastrów boczku
2 małe cukinie
biała część pora
łyżka przyprawy do grilla
gałązka szałwii
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cukinie myjemy i osuszamy. Jedną kroimy wzdłuż w długie, cienkie paski, drugą – w bardzo małą kostkę. Pora oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół i drobno kroimy. Listki szałwii obrywamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Drobno siekamy.
Do mięsa dodajemy cukinię i pora pokrojone w kostkę. Wsypujemy przyprawę do grilla i szałwię, po czym dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsnej masy ok. 10 kulek. Każdą owijamy plastrem boczku. Pieczemy ok. 15 minut na rozgrzanym grillu, od czasu do czasu obracając.
Paski cukinii opiekamy z obu stron na grillu. Zawijamy pakieciki i spinamy je wykałaczkami.GRILLOWANE BURGERY Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI
2 filety z kurczaka
2 bułki
2 liście sałaty
mała czerwona papryka
ogórek
pomidor
czerwona cebula
2 plasterki żółtego sera
Marynata do kurczaka
6 łyżek pikantnego keczupu
łyżka musztardy
łyżka sosu tabasco
sok z ½ limonki
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki pikantnej papryki wędzonej
papryczka piri piri
PRZYGOTOWANIE
Robimy marynatę: obieramy czosnek, a z papryczki piri piri usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ papryki wraz z czosnkiem drobno siekamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami.
Filety myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Nacieramy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Obieramy cebulę, resztę warzyw myjemy.
Cebulę, pomidora i ogórka kroimy w plastry. Paprykę kroimy na kawałki i grillujemy 20 minut. Kurczaka grillujemy po ok. 10 minut z obu stron.
Bułki przekrawamy i na ich spodach układamy: liście sałaty, cebulę, ogórka, grillowaną paprykę i kurczaka, a następnie żółty ser i pomidora. Przykrywamy wierzchami bułek.
RADY
Jeśli bułki nie są chrupiące, należy je lekko podpiec na grillu. Danie nie będzie suche, jeśli każdą warstwę polejemy odrobiną sosu, np. jogurtowo-czosnkowego.
więcej..