Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Wyśmienite dania z grilla - ebook

Data wydania:
18 czerwca 2014
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Wyśmienite dania z grilla - ebook

Wyśmienite dania z grilla to pozycja wyjątkowa - przedstawione w tej książce potrawy są wymyślone i sprawdzone przez czytelników miesiecznika Przyślij przepis. Znajdziecie tu Państwo porady dotyczące przygotowania zarówno potraw mięsnych i rybnych jaki i wetetariańskiech. Smacznego!

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7778-667-3
Rozmiar pliku: 11 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

CHLEBKI Z GRILLA

SKŁADNIKI

30 dag mąki

8 łyżek oliwy z oliwek

200 ml mleka

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

4 ząbki czosnku

przyprawy: sól, pieprz, po łyżce rozmarynu, tymianku, oregano, czarnuszki i kminku

kilkanaście świeżo ściętych gałązek rozmarynu

PRZYGOTOWANIE

Mąkę mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy rozgnieciony czosnek, wlewamy oliwę oraz mleko i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Z gałązek zdejmujemy korę, przycinamy na długość ok. 40 cm. Ciasto dzielimy na małe porcje. Formujemy w dłoniach cienkie wałki, którymi luźno owijamy patyki.

Chlebki pieczemy ok. 25 minut na rozgrzanym grillu z pokrywą, często obracając.

RADY

Jeśli nie mamy grilla z pokrywą, chlebki pieczemy najpierw ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C, a potem podpiekamy na grillu do zrumienienia. Chlebki możemy też przygotować na wcześniej namoczonych patykach do szaszłyków.CHORWACKIE ĆEVAPČIĆI

SKŁADNIKI

60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

2 cebule łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki

łyżeczka majeranku

2 łyżki oleju

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Mięso mieszamy z obranymi i drobno posiekanymi cebulami, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oleju i 2 łyżki wody. Zagniatamy i jeszcze raz doprawiamy.

Wilgotnymi dłońmi formujemy cienkie kiełbaski o długości ok. 8 cm i smarujemy resztą oleju. Pieczemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie, aż będą złotobrązowe.CHRUPIĄCE DEWOLAJE

SKŁADNIKI

4 pojedyncze filety z kurczaka

jajko

3 łyżki mąki

3 łyżki bułki tartej

5 dag masła

kilka ogórków konserwowych i papryk czereśniowych do dekoracji

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Filety myjemy i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Lekko rozbijamy tłuczkiem (tłuczek często moczymy w zimnej wodzie, aby nie przywierało do niego mięso).

Filety formujemy nożem na kształt liścia, oprószamy z obu stron solą i pieprzem i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Na jeden talerz wsypujemy mąkę, na drugi – bułkę tartą. Do miseczki wbijamy jajko i rozkłócamy. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Dewolaje układamy na tacce aluminiowej i pieczemy na rozgrzanym ruszcie po ok. 10 minut z obu stron.

Na każdym kotlecie kładziemy odrobinę masła i pozostawiamy na ruszcie do momentu, aż masło się roztopi i wsiąknie w mięso.

Podajemy gorące i udekorowane papryką czereśniową i ogórkami konserwowymi pokrojonymi w podłużne plastry.DROBIOWE PAKIECIKI

SKŁADNIKI

50 dag mielonego mięsa z indyka

ok. 10 plastrów boczku

2 małe cukinie

biała część pora

łyżka przyprawy do grilla

gałązka szałwii

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Cukinie myjemy i osuszamy. Jedną kroimy wzdłuż w długie, cienkie paski, drugą – w bardzo małą kostkę. Pora oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół i drobno kroimy. Listki szałwii obrywamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Drobno siekamy.

Do mięsa dodajemy cukinię i pora pokrojone w kostkę. Wsypujemy przyprawę do grilla i szałwię, po czym dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsnej masy ok. 10 kulek. Każdą owijamy plastrem boczku. Pieczemy ok. 15 minut na rozgrzanym grillu, od czasu do czasu obracając.

Paski cukinii opiekamy z obu stron na grillu. Zawijamy pakieciki i spinamy je wykałaczkami.GRILLOWANE BURGERY Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI

2 filety z kurczaka

2 bułki

2 liście sałaty

mała czerwona papryka

ogórek

pomidor

czerwona cebula

2 plasterki żółtego sera

Marynata do kurczaka

6 łyżek pikantnego keczupu

łyżka musztardy

łyżka sosu tabasco

sok z ½ limonki

4 ząbki czosnku

½ łyżeczki pikantnej papryki wędzonej

papryczka piri piri

PRZYGOTOWANIE

Robimy marynatę: obieramy czosnek, a z papryczki piri piri usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ papryki wraz z czosnkiem drobno siekamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami.

Filety myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Nacieramy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Obieramy cebulę, resztę warzyw myjemy.

Cebulę, pomidora i ogórka kroimy w plastry. Paprykę kroimy na kawałki i grillujemy 20 minut. Kurczaka grillujemy po ok. 10 minut z obu stron.

Bułki przekrawamy i na ich spodach układamy: liście sałaty, cebulę, ogórka, grillowaną paprykę i kurczaka, a następnie żółty ser i pomidora. Przykrywamy wierzchami bułek.

RADY

Jeśli bułki nie są chrupiące, należy je lekko podpiec na grillu. Danie nie będzie suche, jeśli każdą warstwę polejemy odrobiną sosu, np. jogurtowo-czosnkowego.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: