Zdrowe przekąski. 70 autorskich przepisów - ebook
Zdrowe przekąski. 70 autorskich przepisów - ebook
Podobno najbardziej zdradliwy jest wilczy głód, który dopada nas w najmniej spodziewanych momentach. Nie pozwól się zaskoczyć – zawsze miej przy sobie zdrową i sycącą przekąskę. Wytrawną lub słodką. Łatwą do przygotowania.
Zdrowe przekąski to 70 autorskich przepisów Moniki Mrozowskiej na małe przekąski i niewielkie dania, które z łatwością przygotujesz, by zabrać je do pracy, do szkoły, na piknik lub w podróż.
Monika Mrozowska – aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową. Autorka i współautorka książek kulinarnych, m.in. Zupy moc, Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, ekonomiczna kuchnia, Uczta dla dwojga, Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8132-077-1 |
Rozmiar pliku: | 12 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
czekoladowe z awokado
8 sztuk
• 1 awokado
• 100 g gorzkiej czekolady
• 100 g masła
• 50 g mąki migdałowej (można zmielić obrane ze skórki migdały)
• 100 g jasnej mąki orkiszowej
• 1 płaska łyżka kakao
• 2 białka
• 6 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu
• ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
• 1 szczypta soli
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę, kardamon oraz cukier i całość dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Białka ubijamy na sztywną pianę. Obrane awokado miksujemy na jednolitą masę. Mąkę orkiszową, kakao i mąkę migdałową przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksowane awokado. Mieszamy dokładnie i dodajemy ubite białka. Ponownie mieszamy, ale bardzo delikatnie, żeby ubite białko jak najmniej opadło.
Foremkę do babeczek smarujemy odrobiną masła. Ciasto nakładamy do połowy wysokości foremek.
Pieczemy w temperaturze 180°C (góra/dół) przez ok. 20 minut, aż babeczki się przyrumienią. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy je z foremek i odstawiamy do wystygnięcia.
BABECZKI
ze szpinakiem i czosnkiem
8 sztuk
• 100 g szpinaku
• 100 g pestek słonecznika
• 100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
• 100 g masła
• 2 białka jaj
• 50 g serka śmietankowego (np. Bieluch)
• 4 ząbki czosnku
• ½ łyżki oliwy z oliwek
• ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki soli
Białka ubijamy na sztywną pianę. Szpinak blanszujemy na patelni z oliwą z oliwek i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Następnie miksujemy i studzimy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni na złocisty kolor, a następnie mielimy. Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy zmielone pestki słonecznika, sól, gałkę muszkatołową, szpinak, rozpuszczone masło i serek śmietankowy. Mieszamy dokładnie i dodajemy ubite białka. Ponownie mieszamy, ale bardzo delikatnie, żeby jak najmniej opadło ubite białko.
Foremkę do babeczek smarujemy odrobiną masła. Ciasto nakładamy do połowy wysokości foremek.
Pieczemy w temperaturze 180ºC (góra/dół) przez ok. 20 minut, aż babeczki się przyrumienią. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy je z foremek i odstawiamy do wystygnięcia.
BABECZKI
jajeczne z papryką Ramiro
8 sztuki
• 50 g mąki migdałowej (można zmielić obrane ze skórki migdały)
• 100 g jasnej mąki orkiszowej
• 2 jajka
• 50 g tofu
• 100 g słodkiej, czerwonej papryki Ramiro
• 100 g masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ⅓ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
• ½ łyżeczki soli jajecznej (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
Białka ubijamy na sztywną pianę. Paprykę kroimy w małą kostkę, a następnie podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy słodką paprykę w proszku. Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Żółtka miksujemy na jednolitą masę z tofu. Mąkę orkiszową i migdałową przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy sól jajeczną, rozpuszczone masło i zmiksowane żółtka z tofu. Mieszamy dokładnie i dodajemy ubite białka oraz podsmażoną paprykę. Ponownie mieszamy, ale bardzo delikatnie, żeby ubite białko jak najmniej opadło.
Foremkę do babeczek smarujemy odrobiną masła. Ciasto nakładamy do połowy wysokości foremek.
Pieczemy w temperaturze 180°C (góra/dół) przez ok. 25 minut, aż babeczki się przyrumienią. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy je z foremek i odstawiamy do wystygnięcia.
BABECZKI
ziemniaczano-orkiszowe ze szpinakiem i serem
8 sztuk
• 1 średni ugotowany ziemniak
• 100 g jasnej mąki orkiszowej
• 100 g szpinaku baby
• 2 białka
• 100 g masła
• 50 g sera cheddar
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżki oliwy z oliwek
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ziemniaka rozgniatamy widelcem. Szpinak blanszujemy na patelni z oliwą z oliwek, a następnie studzimy. Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy masę ziemniaczaną, sól, rozpuszczone masło i starty ser. Dokładnie mieszamy i dodajemy ubite białka i zblanszowany szpinak. Ponownie mieszamy, ale bardzo delikatnie, żeby jak najmniej opadło ubite białko.
Foremkę do babeczek smarujemy odrobiną masła. Ciasto nakładamy do połowy wysokości foremek.
Pieczemy w temperaturze 180°C (góra/dół) przez ok. 20 minut, aż babeczki się przyrumienią. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy je z foremek i odstawiamy do wystygnięcia.
------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
------------------------------------------------------------------------