Facebook - konwersja
Pobierz fragment

Japońskie słodycze - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
17 maja 2013
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Pobierz fragment
38,42

Japońskie słodycze - ebook

Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni.

Słodycze japońskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim. To niezwykła podróż w czasie, podczas której nie zabraknie wizyt w cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów oraz kupców czy słynnych zakładach cukierniczych.

Spis treści

Wstęp 9

Rozdział I

Znaczenie i funkcja słodyczy w kulturze i sztuce kulinarnej 15

Znaczenie „słodyczy” oraz ich funkcja 16

Fizjologia smaku 26

Klasyfikacja słodyczy w Japonii 40

Rozdział II

Początki słodyczy na Wyspach Japońskich 57

Kultura żywieniowa w okresach jōmon, yayoi oraz kofun 58

Wpływy chińskie w sztuce kulinarnej mieszkańców Wysp Japońskich 65

Wpływy koreańskie w sztuce kulinarnej mieszkańców Wysp Japońskich 80

Nanbangashi – słodycze południowych barbarzyńców 93

Rozdział III

Rodzaje japońskich słodyczy 103

Namagashi 104

Han namagashi 136

Higashi 160

Rozdział IV

Słodycze w źródłach kultury 179

Słodycze we wczesnych japońskich źródłach pisanych 180

Książki kucharskie i pisma o sztuce kulinarnej 193

Obraz słodyczy w literaturze współczesnej, bajkach, sztuce, modzie i popkulturze 204

Rozdział V

Słodycze w życiu codziennym współczesnych Japończyków 215

Znaczenie wagashi w dorocznych świętach 216

Chasekigashi – słodycze używane w czasie ceremonii herbacianej 243

Nowe święta i trendy kulinarne 259

Zakończenie 279

Przepisy 281

Koshi an 282

Pasta z czarnego sezamu 282

Tsubu an 283

Małe manjū (około 12 sztuk) 284

Dorayaki (6 sztuk) 285

Dango i an dango 286

Mitarashi dango 287

Yōkan z koshi an 288

Yōkan z herbatą matcha 289

Okoshi (wersja współczesna) 289

Senbei z sezamem 290

Senbei z sosem sojowym 291

Iri mame w cukrowej skorupce 292

Migdały w zielonej skorupce 293

Kasutera - japoński biszkopt 294

Zielone czekoladki 295

Panna cotta z herbatą matcha 296

Bezy migdałowe z herbatą matcha 297

Czarne trufle sezamowe 298

Ciasto z czarnym sezamem 299

Rolada o smaku sosu sojowego z nadzieniem z tsubu an 300

Sernik z czarnym sezamem 301

Babeczki z tsubu an 302

Transkrypcja i zasady wymowy 304

Zasady wymowy japońskiej 304

Zasady wymowy chińskiej 305

Zasady wymowy koreańskiej 306

Historia Japonii (podział na okresy) 307

Wybrana bibliografia 308

Indeks 314

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-60740-79-8
Rozmiar pliku: 21 MB

BESTSELLERY

Kategorie: