Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Poziomki 2016/2017 Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce? - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
16 maja 2016
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Poziomki 2016/2017 Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce? - ebook

Magda Gessler, najsłynniejsza polska restauratorka i kreatorka gustu i smaku, po raz trzeci nagradza najlepszych restauratorów i hotelarzy w Polsce Poziomkami. Kto w tym roku zyskał, kto stracił, a dla kogo zabrakło miejsca w zestawieniu gwiazdy "Kuchennych rewolucji”? „Magda Gessler - Poziomki 2016/2017” - przewodnik po najlepszych w Polsce restauracjach i hotelach dla par, rodzin, singli, w podróż służbową, na wakacje, przystanek w drodze czy spotkanie z przyjaciółmi. I na każdą inną okazję. Jak wybrać, by nie płacić (słono) za przesolone danie, spać w wygodnym łóżku i następnego dnia zjeść pyszne śniadanie? Poziomki Magdy Gessler to niezawodna nawigacja po gastronomicznej i hotelarskiej mapie Polski. Gwarancja wyboru bez pomyłki.

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7945-451-8
Rozmiar pliku: 22 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

WSTĘP

To nie do wiary, ale do niedawna nie miałam pojęcia, że jest w Polsce takie miejsce jak Pałac Pakoszów! Jak to możliwe? Ogień w kominku rozgrzewa tam serca, kuchnia pieści podniebienie, z okien widać Śnieżkę. A właściciele (oboje lekarze) otaczają gości wielką troską.

Dusza mi rośnie (jak ciasto na drożdżach), kiedy zjawiam się w Afrodycie. To tylko trzygwiazdkowy hotel, ale położony nad samym jeziorem. Działa tam rozkoszne spa. A w tamtejszej kuchni korzysta się z darów regionu. Kolacja to zawsze niespodzianka, bo na talerzu znajdzie się to, co upolowano, zebrano, złowowiono i z czego kucharka spontanicznie wyczarowała coś pysznego.

Takie smakowite niespodzianki spotykam w całej Polsce. Któregoś dnia zatrzymałam się w Świdnicy, w hotelu Fado, gdzie zamówiłam na kolację zwykły makaron gryczany ze wstążkami z cukini. Danie „niby” najprostsze na świecie - ale okraszone marokańską miętą okazało się niezapomniane. I choćby po to, by mieć takie wspomnienia, warto się wybrać w podróż po naszym kraju.

A już ekstremalną przyjemnością jest posiłek w Restauracji Carskiej (sześć kilometrów od białoruskiej granicy), gdzie w drzwiach wita swoich gości pan Michał, entuzjasta kolei. Jest właścicielem najdłuższego hotelu w Polsce - mieści się on bowiem w stojących na torach salonkach. Może jedną z nich podróżował sam car Mikołaj II?

Tęsknię do dobrych i szczerych smaków. Z czułością przyglądam się, jak Pani Dorota rozwija swój Dom Bawarski w Tychach. Coraz więcej tam miejsca, a kolejka gości nie maleje. To jest sukces i z tego się cieszę!

Z macierzyńską czułością (i czujnością) obserwuję moich podopiecznych z Kuchennych Rewolucji. Jestem dumna z osiągnięć tych, którzy moje rady wykorzystali jak koło zamachowe, nabrali rozpędu i dzisiaj prowadzone przez nich miejsca kwitną. Nie mniej podziwiam czarodziejów, którzy w rejonach, zdawało się, skazanych na porażkę, goszczą i karmią jak w samym Paryżu. Tak jest w Rezydencji w Piekarach Śląskich: stoi skromnie na uboczu, a mogłaby zawstydzić niejedno utytułowane miejsce z głównej ulicy metropolii.

Natomiast martwię się, ilekroć w miejscach, z którymi wiązałam nadzieje i które mogły wznieść się ponad przeciętność, ktoś zmarnował swoją szansę. Stwierdzam to z niesmakiem, bo miało być smacznie, a nie wyszło. A nie oszukujmy się - za porażką – tak jak za sukcesem – stoją właściciele. Obecni w miejscach, które odwiedzam i odpowiedzialni za to, co w nich zastaniemy. Bo to nie sieci, a rodzinne przedsiębiorstwa tutaj nagradzam.

Zawartość tego przewodnika jest wynikiem mojej subiektywnej oceny. Najlepsze miejsca, podobnie jak w poprzednich edycjach, uhonorowałam swoim osobistym znakiem jakości – Poziomką Magdy Gessler.

Będzie mi bardzo miło, jeżeli wybierzecie się w Polskę moim śladem i odwiedzicie poziomkowe adresy. Wchodząc do restauracji czy hotelu oznaczonego Poziomką poznacie moje spełnione marzenie o dobrej, uczciwej kuchni i serdecznej gościnności.

A ja ruszam odkrywać nowe miejsca. Niech nam rosną poziomki!

Poziomki Magdy Gessler

POMORZE, KASZUBY I KUJAWY

Kraina ryb, grzybów i sera. Jadłam tu wędzonego węgorza, bałtyckiego łososia, świeżego dorsza, flądrę, halibuta i najlepszego na świecie śledzia. Smaku potrawom dodają suszone i marynowane grzyby z tutejszych lasów, a sery przyprawia się ziołami z okolicznych łąk.

Natomiast mięsa tutejsze niechaj gęś kopnie – a gęsi mają na Kujawach zacne.

HAVET HOTEL RESORT & SPA

BOULEVARD

HOTEL LUBICZ

SYRENKA

GRAND LUBICZ

HOTEL BRYZA

HOTEL BURSZTYNOWY PAŁAC

TŁUSTA KACZKA

CAFE CYGANERIA

SZTUCZKA

RESTAURACJA BULAJ

PETIT PARIS

WHITE MARLIN RESTAURANT & LOUNGE

HOTEL GDAŃSK

RESTAURACJA TABUN

PODEWILS OLD TOWN

EWA ZAPRASZA

SIELAWKA

SCHABOWY RAZ

MŁYN

RESTAURACJA ARAMIA

SINT JI DESIGN ROOMS

HOTEL I RESTAURACJA PENELOPAHAVET HOTEL RESORT & SPA

DLA HOTELU

Hotel na wydmach. Wokół piaszczysta przestrzeń i szmaragdowy Bałtyk. Zachody słońca nad morzem widać tu z szerokich tarasów – i można je oglądać bez wychodzenia z jacuzzi.

Hotelowa restauracja Moonlight to jedyna przyzwoita kuchnia w Dźwirzynie. Prowadzi ją młody zespół, któremu z roku na rok idzie to coraz lepiej. Karta dań jest hołdem złożonym produktom regionalnym, pozyskiwanym od pobliskich dostawców. Zjemy tu więc świeżego dorsza z kołobrzeskiego portu, jesiotra syberyjskiego, pstrąga z tutejszej hodowli ryb. Doskonały krem z brukwi udowadnia, że warto wracać do dawnych smaków. W zaskakującej aranżacji dań na talerzu widziałam ambicje szefa kuchni, łączącego nowoczesne trendy z tradycją.

ADRES

ul. Wyzwolenia 29

78-131 Dźwirzyno

94 711 3600

www.havethotel.pl

CECHY

- widok na Bałtyk
- urocze wydmy i pachnące żywicą sosny
- jacuzzi na tarasie apartamentuBOULEVARD

Położony na klifie hotel idealnie nadaje się na romantyczny wypoczynek we dwoje albo krótszą lub dłuższą ucieczkę od miejskiego zgiełku. Przeszklone ściany, panoramiczne okna i tarasy zasłonięte tylko szkłem sprawiają, że morze jest tu na wyciągnięcie ręki. Wystarczy uchylić drzwi, by zaprosić morską bryzę do środka. Można też z tarasu zejść schodkami wprost na plażę, dlatego czuję się tu jak na południu Europy.

Co do kuchni, sami możemy wpłynąć na jej poziom, gotując w aneksach kuchennych, w które wyposażono każdy z apartamentów. Rozwiązanie to sprzyja temu, co lubię najbardziej: bo jeśli romantyczny weekend, to nie może obyć się bez śniadania do łóżka.

Nie musimy jednak spędzać całego wolnego czasu na gotowaniu – w hotelowej restauracji Octopus dania podaje się przy akompaniamencie szumu fal.

ADRES

ul. Kościuszki 3 A-U

78-111 Ustronie Morskie

91 404 0400

www.blvd.pl

CECHY

- minimalistyczny design
- 15 metrów do morza
- jacuzzi na tarasie apartamentu
- aneksy kuchenne w apartamentachHOTEL LUBICZ

DLA RESTAURACJI

Miły, rodzinny hotel w centrum Ustki, z przepyszną kuchnią, wymyśloną przez młodego, zdolnego i dzielnego szefa kuchni.

W menu każdy znajdzie coś dla siebie. Na uwagę zasługuje zarówno dietetyczny sandacz z ziołowym risotto i sosem muślinowym, jak i nieco rozpasany filet mignon z rusztu z sosem truflowym i swojskim ratatuj.

W restauracji, podobnie jak w niektórych hotelowych pokojach, widoczne są zachowane elementy konstrukcji starego młyna, który niegdyś stał w miejscu dzisiejszego hotelu.

ADRES

ul. Grunwaldzka 14

76-270 Ustka

59 814 3102

www.hotel-lubicz.pl

CECHY

- elegancki, rodzinny hotel
- świetna kuchnia
- klimatyczne spa
- udogodnienia dla rodzin z dziećmiSYRENKA

DLA RESTAURACJI

Przywiedzie was tu zapach z wędzarni przed lokalem. Ryby trafiają z niej wprost do restauracji. A że właściciel, pan Adam, przyjaźni się z rybakami, każdego dnia ma świeże dostawy. Na czekadełko wędzi dla gości szprotki, które podaje w pergaminie - o tych szprotkach krążą już legendy. Jako danie główne zjecie w Syrence dorsza z pieca albo wędzonego węgorza czy halibuta. Wszystko przyrządzone i podane po mistrzowsku, bo ta restauracja w niczym nie ustępuje najsmaczniejszym miejscom, które znam z Hiszpanii lub Francji. Pan Adam kulinarne szlify zdobywał za granicą, a w Syrence stworzył własną cuisine, opartą na lokalnych produktach. Nie tylko gotuje, ale i rzeźbi w warzywach (carving). Bliskie to memu sercu, bo ja maluję obrazy… sokiem z buraków.

ADRES

ul. Marynarki Polskiej 32

76-270 Ustka

59 814 9603

http://www.wasko-carving.pl/

CECHY

- restauracja tuż przy morzu
- aromat wędzarni przed lokalem
- codziennie świeże ryby
- czynna przez cały rokGRAND LUBICZ

DLA HOTELU

DLA RESTAURACJI

Ekskluzywny, komfortowy, przestrzenny – ten hotel jest wprost stworzony dla dużych rodzin z dziećmi. Nowa inwestycja rodziny Lubiczów to chyba największy kompleks hotelowy na polskim Wybrzeżu. Blisko stąd do piaszczystej plaży, iglastych lasów i jezior pełnych ryb, a pofałdowane ukształtowanie terenu nadaje okolicy wyjątkowy urok. Łukasz Lubicz, 28-letni syn właścicieli, sam dogląda wszystkiego. To bardzo ważne, że właściciel jest obecny i zaangażowany. Sam ma dzieci, więc świetnie rozumie ich potrzeby i najmłodszym gościom dogadza jak może.

Pokoje w Grand Lubicz są przyjemnie komfortowe. Bezszelestna klimatyzacja pozwala wyspać się nawet w najgorętszą noc. Dla tych, którzy nie śpieszą się do łóżka, w szklanej wieży na szczycie budynku działa bar, gdzie można wypić drinka i zakręcić nóżką. Kolejny atutem jest basen – moim zdaniem zadowoli najbardziej wymagających.

Wypoczywa się tu fantastycznie, a jeszcze lepiej je. Marcin Szwak, szef kuchni – ten sam, który tak radośnie pomógł mi w gotowaniu słupskiego bigosu – po mistrzowsku łączy klasykę ze współczesnością, proponując ciekawe zderzenia smaków z dobrej jakości produktów. Często można spotkać go na sali, a to człowiek pełen uroku, profesjonalizmu i pasji, więc gościom na pewno sprawia przyjemność obecnością.

ADRES

ul. Wczasowa 4

76-270 Ustka

59 841 8200

www.grandlubicz.pl

CECHY

- ekskluzywny, duży hotel
- udogodnienia dla rodzin z dziećmi
- cudowne baseny
- świetna kuchniaHOTEL BRYZA

DLA HOTELU

Piasek na plaży należącej do hotelu państwa Niemczyckich jest jednym z najbielszych, jakie widziałam w Polsce. Piękne usytuowanie hotelu Bryza w Juracie sprawia, że łatwo go pomylić z Hacienda Na Xamena na Ibizie. Trudno bowiem na świecie o miejsca nad samym morzem, z których nie widać innych hoteli.

Na korytarzach i w lobby Bryzy zobaczycie osobistości, o spotkanie z którymi raczej trudno w innych okolicznościach. Relaks zapewniają fantastyczne baseny i cudowne spa, wokół których kręcą się ludzie tak piękni, że zaczęłam podejrzewać, iż na recepcji robi się tu gościom wstępne konkursy piękności.

Restauracjami zarządza szef Bartosz Budnik. Nie jest mu obca filozofia slow food. I doskonale rozumie, jak powinna wyglądać kuchnia w nadmorskim hotelu ze spa, poświęca więc wiele uwagi temu, by dania nie popsuły idealnych figur gości.

W Bryzie morską bryzę mamy gwarantowaną. Jeśli jej nie poczujecie, żądajcie zmiany nazwy hotelu.

ADRES

ul. Międzymorze 2

84-141 Jurata

58 675 5441

www.bryza.pl

CECHY

- biały piasek na plaży
- obłędna lokalizacja i niezwykle miła obsługa
- piękni ludzie w pięknym basenie
- świeża i dobrze podana ryba w hotelowej restauracji
- otoczy was tu świeży morski aromatHOTEL BURSZTYNOWY PAŁAC

To miejsce z duszą. Otaczający hotel starannie utrzymany park krajobrazowy tworzy tutaj prawdziwy azyl. Do Bursztynowego Pałacu przynależy 12 hektarów ogrodzonego parku wraz z własnym jeziorem! Ozdobny ogród parkowy powstał w tym miejscu już w XVIII wieku. Zrekonstruowany, zdobiony fontanną - pozwala podziwiać panoramę zieleni z widokiem na staw. W parku znajdziecie elementy ogrodu francuskiego, a tarasowe ukształtowanie terenu, schody, balustrady i zieleń oraz fantazyjnie przystrzygane żywopłoty tworzą niepowtarzalny klimat wersalskich ogrodów.

Stylowe wnętrza pałacu wykończono i umeblowano z niezwykłą dbałością o szczegóły. W Bursztynowym Pałacu historia łączy się z nowoczesnością i komfortem. Czekają tu na was baseny, korty tenisowe, siłownia, tory do petanque, stoły do tenisa, bilarda, a także driving range. Najmłodszymi gośćmi zaopiekuje się pałacowe przedszkole.

Profesjonalna kadra spa zadba, byście odbyli niezwykłą podróż w głąb siebie, oddając się masażom i zabiegom kosmetycznym.

Pałacowa restauracja – Sala Kryształowa – słynie nie tylko z pięknego wystroju wnętrza, ale przede wszystkim z tradycji kulinarnej, zadziwiającej bogactwem i różnorodnością potraw. Znajdziecie tu dania przygotowane w oparciu o wielowiekowe receptury, nieustannie udoskonalane. Sala Kryształowa serwuje zarówno dziczyznę, jak i delikatne owoce morza.

ADRES

Świeszyno k/Koszalina

76-024 Strzekęcino 1

94 316 12 27

www.bursztynowypalac.pl

CECHY

- stylowy hotel w bajkowym zamku
- piękny 12-hektarowy park z jeziorem
- dużo możliwości aktywnego wypoczynku
- spa z profesjonalną kadrą

TŁUSTA KACZKA

Jedliście kiedyś kaczkę na polu golfowym? Jeśli nie, to wybierzcie się do Tłustej Kaczki (stoi ona bowiem dosłownie na polu golfowym!). Tutejszym daniom do skończonej elegancji brakuje tylko muszki i smokingu. Wyrafinowane, minimalistyczne, estetyczne i stojące na baczność potrawy ambitnych szefów kuchni, którzy swoje doświadczenie zdobywali w prestiżowych, nie tylko polskich kuchniach - przywodzą na myśl najmodniejsze restauracje świata.

Rzut oka w menu: bardzo dobra magret de canard, świetny zając z lubczykiem, zaskakujący chrzanowy krem z rzeżuchą. Tłusta Kaczka to miejsce snobistyczne, w dobrym tego słowa znaczeniu, i warto tu bywać – także po to, żeby pokazać się odpowiednim ludziom. Ceny adekwatne, ale jedzenie jest tego warte. Nowoczesne, przeszklone wnętrze dobrze współgra z wykwintnością dań i plasuje tę restaurację wysoko na kulinarnej mapie Polski - z wciągniętym brzuchem.

ADRES

81-545 Gdynia

58 580 0808

www.tlustakaczka.pl

CECHY

- wysoka kultura dań i prezentacji
- wyrafinowane połączenia smakowe
- pobliskie pole golfowe
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: