Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Szczęśliwe Garnki EXTRA. Przepisy na cztery pory roku i święta - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
16 marca 2016
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Szczęśliwe Garnki EXTRA. Przepisy na cztery pory roku i święta - ebook

W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra miła, pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki.

Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.

Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę.

Oto prawie 200 przepisów na moje ulubione potrawy na wszystkie pory roku.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7945-265-1
Rozmiar pliku: 30 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Filozofia pięciu przemian

To może brzmi skomplikowanie, ale jest bardzo proste.

Pory roku następują po sobie w określonej kolejności. W ludzkim organizmie też nic nie dzieje się przez przypadek. Wszystko się zmienia i przebiega zgodnie z określonym planem.

Gotowanie według filozofii pięciu przemian podąża za tym porządkiem.

W praktyce gotowanie zgodne z filozofią pięciu przemian polega na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności. Tylko tyle.

Chodzi o to, żeby użyć produktów, które pobudzą w odpowiedniej kolejności wszystkie narządy wewnętrzne, dzięki czemu każdy z nich zostanie nakarmiony tym, czego najbardziej potrzebuje.

Jest pięć żywiołów odpowiadających pięciu porom roku:

D – Drzewo, wiosna

O – Ogień, lato

Z – Ziemia, późne lato

M – Metal, jesień

W – Woda, zima.

Każdy z tych żywiołów jest połączony z grupą narządów wewnętrznych:

D – Drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy

O – Ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia

Z – Ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek

M – Metal, jesień – płuca, jelito grube

W – Woda, zima – nerki, pęcherz moczowy.

Każdy produkt, którego używasz do gotowania potrawy, należy do jednego z tych pięciu żywiołów. Tabele łatwo znajdziesz w Internecie. Na końcu tej książki zamieszczam skróconą tabelę składników z podziałem na żywioły.

Składnik, na jakim kończysz gotowanie, nadaje przewodni charakter całej potrawie. Na przykład jeżeli kończysz gotowanie dosypując do garnka sól, to cała potrawa będzie w przeważającym żywiole Wody, co będzie miało określone konsekwencje dla działania organizmu.

Większość moich przepisów kończy się w żywiole Ziemi, który jest najbardziej bezpieczny, neutralny i pomaga odzyskać wewnętrzną równowagę.

Każda rzecz służąca do zjedzenia w określony sposób działa na konkretne narządy wewnętrzne, samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu.

Na przykład pomarańcze ochładzają, a jednocześnie pobudzają i karmią wątrobę i woreczek żółciowy. Pomarańcze należą do smaku kwaśnego związanego z wiosną, podobnie jak truskawki, cytryny, maliny, pomidory czy nać pietruszki.

Przypomnij sobie jak się czujesz pod koniec zimy, kiedy wiesz, że za chwilę zacznie się wiosna. Czy nie masz wtedy ogromnej ochoty na pomarańcze i mandarynki? I czy pamiętasz jak smakują pierwsze truskawki? Organizm tak się ich domaga, bo produkty z żywiołu wiosny, czyli smaku kwaśnego, budzą ciało i wprawiają w ruch jego soki. Cały świat szykuje się do wiosny, czyli do rośnięcia, wypuszczania listków, nowego życia! Twój organizm też.

Gotowanie według pięciu przemian polega na tym, żeby dodać składniki w określonej kolejności.

Dlatego zawsze najpierw dodaję marchewkę, selera i korzeń pietruszki, a dopiero potem pora. Bo trzy pierwsze należą do żywiołu Ziemi wspierającego żołądek i śledzionę, a por to żywioł Metalu powiązany z płucami i jelitem grubym. Żołądek jest przed jelitem, a nie odwrotnie. To logiczne.

Idealne danie to takie, do którego dodano choćby najmniejszy składnik z każdego żywiołu. Zobaczysz to w moich przepisach. Przy każdym składniku jest podany symbol żywiołu, do którego należy.

Myślę, że po kilku dniach łatwo zapamiętasz, że większość warzyw należy do żywiołu Ziemi, warzywa strączkowe do żywiołu Wody, a wiele przypraw do żywiołu Metalu.

Możesz oczywiście wrzucić składniki w przypadkowej kolejności.

Myślę jednak, że jeśli spróbujesz zrobić to tak, jak napisałam, odkryjesz, że tak przygotowane jedzenie po prostu lepiej smakuje.

I to jest właściwie jedyny powód dla którego wszystkie potrawy robię zgodnie z zasadą pięciu przemian i pięciu żywiołów. Tak jest po prostu bardziej smacznie. Poza tym mam wrażenie, że takie jedzenie jest bardziej harmonijne, więc karmi zarówno ciało, jak i duszę.

Smacznego!

Wiosna.

Wszystko rośnie, kiełkuje, wyciąga się do góry. Soki zamrożone w ziemi podczas zimy zaczynają krążyć, nasycają pierwsze rośliny, dając im niezwykłą moc.

Nigdy później marchewka nie jest tak słodka, pietruszka tak śnieżnie biała, a seler tak aromatyczny. Pierwsze młode warzywa są jak pierwsze promienie słońca po długiej nocy.

Wkrótce pojawia się też cudowny, niezwykły zielony groszek, który jak kometa przemyka przez polskie targowiska i sklepy. Znika zbyt szybko, zanim zdążę się nim nacieszyć. Będę czekać na zielony groszek przez następne jedenaście miesięcy.

Są pierwsze truskawki! Krokusy, tulipany, kosy, skowronki i biedronki. Uwielbiam wiosnę!Bób z ziemniakami i szczypiorkiem

- 0,5 kg świeżego bobu
- 2–3 ziemniaki
- trochę świeżego szczypiorku

Myślisz, że to zbyt proste?

Albo że dobre jedzenie musi być bardzo skomplikowane i pracochłonne?

Właśnie nie.

Najlepsze są proste, naturalne potrawy.

Sezonowe warzywa ugotowane w małej ilości wody i bez przypraw. Jeśli koniecznie musisz, możesz dodać trochę nierafinowanej, niewarzonej soli.

Ja nie dodaję.

Bób myję, zalewam wrzątkiem.

W drugim małym garnku gotuję ziemniaki pokrojone w kostkę.

Przekładam na jeden półmisek, posypuję szczypiorkiem.

I gotowe.Brokuły pod migdałowymi płatkami

- ćwierć brokułu
- trzy niewielkie ziemniaki
- garść płatków migdałowych

Ziemniaki umyj, ugotuj w całości i ze skórką w niewielkiej ilości wody.

Brokuł umyj, podziel na cząstki i ugotuj w wodzie w drugim garnku. Możesz dodać szczyptę soli (ja nie dodaję).

Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Prażenie polega na tym, żeby na suchej patelni bez żadnego tłuszczu opiekać płatki, często je mieszając, aż zaczną smakowicie pachnieć i nabiorą złotego koloru.

Odsącz brokuły, odparuj ziemniaki, ułóż je na półmisku i obficie posyp migdałowymi płatkami.

PS Jeśli jesteś nowy w kuchni:

„odsącz brokuły” = wyjmij je z garnka i połóż na sitku, żeby odciekły z wody

„odparuj ziemniaki” = dokładnie wylej wodę z garnka, w której ziemniaki się gotowały, a potem na krótko (kilkadziesiąt sekund) postaw ten garnek z ziemniakami z powrotem na piec, żeby odparowała resztka wody, jaka została na dnie, a ziemniaki wyschły.

Ciecierzyca z ziemniakami i kalafiorem

Poprzedniego dnia wieczorem zalej ciecierzycę zimną wodą i zostaw do rana.

- 8 łyżek suszonej ciecierzycy
- 4 ziemniaki
- pół niedużego kalafiora
- pół pęczka naci pietruszki
- 1 niewielki pomidor
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i dodaj do wody. Dodaj też kalafiora, umytego i podzielonego na cząstki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i bazylię

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i opukaną, odsączoną ciecierzycę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i trochę gorącej wody, tyle, żeby warzywa były ledwie przykryte

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut – aż ciecierzyca będzie miękka.

Czerwcowa piosenka na trzy głosy (i dzwonek czwarty)

- garść zielonej fasolki szparagowej
- 2 ziemniaki
- dwie garści bobu
- pęczek świeżej kolendry

Myślisz, że to zbyt proste?

Proste dania są najlepsze!

W jednym garnku ugotuj fasolkę szparagową (z odciętymi końcówkami) i ziemniaki (obrane, pokrojone w kostkę)

W drugim garnku ugotuj bób

Fasolka, ziemniak i bób to trzy głosy, które pięknie brzmią razem.

Pikantna nuta świeżej kolendry brzmi orzeźwiająco jak dzwonek.

Czerwona fasola z kalafiorem i fasolką

Poprzedniego dnia wieczorem zalej fasolę zimną wodą i zostaw do rana, żeby spęczniała i zmiękła.

- 7 łyżek suszonej czerwonej fasoli
- 3 małe marchewki
- kawałek kalafiora (pół małego)
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 4 ziemniaki
- pół pęczka naci pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3 gałązki świeżego lubczyku (albo pół łyżeczki suszonego)
- ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plasterki i dodaj do wody. Dodaj też fasolkę – umytą, z odciętymi końcówkami, przekrojoną na połówki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe i lubczyk

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i opłukaną, odsączoną fasolę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i trochę gorącej wody, tyle żeby warzywa były ledwie zakryte

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj kalafiora pokrojonego w małe kawałki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Fasolka z brokułami i bazylią, czyli dzisiaj gram w zielone

- garść zielonej fasolki szparagowej
- szklanka świeżego zielonego groszku
- 4 łyżki zielonej soczewicy
- 4 różyczki zielonego brokułu
- 3 ziemniaki
- nać zielonej pietruszki
- świeże listki zielonego rozmarynu
- świeże listki zielonej bazylii
- 2 świeże liście laurowe

(O) W garnku zagotuj około jednej szklanki wody

(Z) Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki, przekrój na pół, dodaj do garnka. Dodaj też opłukany zielony groszek i ziemniaki pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, bazylię i rozmaryn

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i soczewicę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj drobno posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby przykrywała warzywa

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj brokuł pokrojony na małe kawałki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Podawaj z listkami świeżej bazylii (na moim zdjęciu jest bazylia drobnolistkowa).

Groszek z ziemniakami i orzechami pecan

Mam słabość do zielonego groszku. Być może dlatego, że pojedyncze kulki groszku zanurzone w ziemniaczanym sosie były dla mnie cudem świata podczas podróży po Indiach. Nic innego nie było do jedzenia – tylko ziemniaki w żółtym sosie i smażone placki. Czasem trafiał mi się jeden albo dwa zielone groszki.

Świeży zielony groszek pojawia się w sklepach wczesnym latem, a potem znika. Na szczęście można też kupić suszony zielony groszek i właśnie z takiego zrobiłam to danie.

Wieczorem wsyp do szklanej miski 4 łyżki zielonego groszku, zalej go zimną wodą, żeby zmiękł i spęczniał.

- zielony groszek – namoczony wcześniej na noc
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 3 różyczki brokułu
- kilka gałązek naci pietruszki
- ćwierć pomidora
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu
- płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- garść nasion słonecznika
- garść orzechów pecan

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz opłukany i odsączony groszek.

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, kmin rzymski i gałkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być ok. 1 cm powyżej warzyw, żeby zmieścił się jeszcze brokuł

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj brokuł – umyty i pokrojony na małe kawałki i nasiona słonecznika

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut. Podawaj z orzechami pecan.Kasza jaglana z cukinią

- 8 łyżek kaszy jaglanej
- pół niedużej cukinii
- pół pęczka pietruszki
- pół dobrego, malinowego, małego pomidora
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- szczypta tymianku
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- garść suszonych nasion dyni
- świeża kolendra
- kilka listków świeżej bazylii i rozmarynu

(O) W niewielkim garnku zagotuj około szklanki wody

(Z) Cukinię umyj i pokrój razem ze skórką na dość grube plastry (ok. pół centymetra), a te plastry jeszcze na ćwiartki, dodaj do wody. Dodaj też opłukaną kaszę jaglaną

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby było jej ok. 1 centymetra ponad kaszę

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj nasiona dyni

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut – aż kasza spuchnie i wchłonie wodę.

(M) Pod koniec gotowania dodaj posiekane liście bazylii i świeżego rozmarynu

Wymieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę

Podawaj ze świeżą kolendrą.

Kasza jaglana z zielonym groszkiem

- dwie garści świeżego zielonego groszku
- 8 łyżek kaszy jaglanej
- kilka gałązek naci pietruszki
- pół dobrego, malinowego, niewielkiego pomidora
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki kozieradki
- ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Dodaj opłukany zielony groszek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe i kozieradkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, gorącej wody – żeby sięgała około pół centymetra powyżej kaszy

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj opłukaną kaszę jaglaną

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut.

Kasza quinoa z cukinią i kolendrą

- niecała szklanka kaszy quinoa
- 2 łodygi selera naciowego
- pół żółtej papryki
- kilka centymetrów cukinii
- pół niedużego pomidora
- pół pęczka naci pietruszki
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu
- ćwierć łyżeczki cząbru
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki nasion słonecznika
- pęczek świeżej kolendry

(O) W garnku zagotuj około jednej szklanki wody

(Z) Seler umyj, obierz z twardszych włókien, pokrój na plasterki i dodaj do garnka

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i cząber.

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj drobno pokrojonego pomidora i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kaszę, kurkumę i gorącą wodę. Powinno jej być ok. 1 cm powyżej warzyw, żeby kasza miała miejsce urosnąć

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj umytą i startą na wiórki paprykę, słonecznik oraz cukinię pokrojoną w bardzo cienkie plasterki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut aż kasza spęcznieje i wchłonie wodę.

(M) Pod koniec gotowania dodaj posiekaną kolendrę.

Wymieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę.

Kasza quinoa z zielonym groszkiem i bazylią

- dwie garści świeżego zielonego groszku
- 8 łyżek kaszy quinoa
- kilka gałązek naci pietruszki
- pół dobrego, malinowego, niewielkiego pomidora
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Dodaj opłukany zielony groszek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe i bazylię

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj opłukaną kaszę quinoa, kurkumę i trochę gorącej wody (jeśli potrzeba – powinna sięgać około pół centymetra powyżej kaszy)

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut aż kasza wchłonie wodę i zwiększy objętość.

Podawaj ze świeżą bazylią albo nacią pietruszki.

Majowy barszcz z fasolą i kolendrą

Poprzedniego dnia wieczorem zalej fasolę gorącą wodą i zostaw na noc.

- 8 łyżek suszonej białej fasoli (mała fasola najszybciej się ugotuje)
- 4 nieduże buraki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 por
- 2 nieduże ziemniaki
- kilka gałązek naci pietruszki
- pół pomidora
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- kilka kulek czarnego pieprzu
- pół łyżeczki kurkumy
- świeża kolendra

(O) W dość dużym garnku zagotuj mniej więcej dwie szklanki wody

(O) Buraki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do wody

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do wody. Dodaj też ziemniaki – obrane, pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i por pokrojony w plasterki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj opłukaną, odcedzoną fasolę i ćwierć łyżeczki dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby przykrywała warzywa

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. pół godziny aż fasola będzie miękka. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Młode ziemniaki z fasolką szparagową i młodą marchewką

- 5 młodych ziemniaków
- 2 młode marchewki
- garść żółtej fasolki szparagowej
- kilka gałązek naci pietruszki
- pół pomidora
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka estragonu
- ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Ziemniaki oskrob, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Dodaj też marchewkę pokrojoną w plasterki i fasolkę szparagową z odciętymi końcówkami i przekrojoną na pół

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe i estragon

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą, posiekaną nać pietruszki i dość drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby ledwie przykrywała ziemniaki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Świetnie smakuje też na zimno i może być częścią majowej sałaty na gorący dzień.

Młode ziemniaki z nitkami cukinii

- 7 niewielkich młodych ziemniaków
- pół cukinii
- kilka gałązek naci pietruszki
- ćwierć dobrego, malinowego pomidora
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj dwie szklanki wody

(Z) Ziemniaki oskrob, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka.

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe i majeranek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą, posiekaną nać pietruszki i dość drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby ledwie przykrywała ziemniaki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj cukinię startą (ze skórką) na wiórki na tarce typu Julienne albo na zwykłej tarce na grubych oczkach

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Świetnie smakuje posypane świeżym koperkiem albo kolendrą.

Młode ziemniaki z zielonym groszkiem i koperkiem

Uwielbiam!!!

To danie mogę jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi!

Warunkiem jest jednak cudowny, świeży, chrupiący, zielony groszek. Tylko późną wiosną i wczesnym latem!

- 6 młodych ziemniaków
- duża garść zielonego groszku
- kilka gałązek naci pietruszki
- pół pomidora
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki bazylii
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- świeży koperek

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Ziemniaki oskrob, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka.

(M) Dodaj liście laurowe i bazylię

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą, posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby ledwie przykrywała ziemniaki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj umyty groszek

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut.

Podawaj z posiekanym koperkiem.

Idealne na wiosenny dzień!

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: