Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na jesień - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
18 listopada 2015
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na jesień - ebook

Nowa autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.

"Oto 33 moje ulubione przepisy na jesień.

Zupa z dyni z kasza quinoa, domowe muesli z figami, zupa paprykowa z soczewicą, herbata z pomarańczami, roladki z bakłażana, chleb jęczmienny z cebulą i ziołami,  dynia z kaszą i rozmarynem, i wiele innych.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7945-215-6
Rozmiar pliku: 5,3 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Jesień. Dojrzałe zboże już zebrane z pola. Suszą się grzyby, pachną czerwone jabłka, lśnią winogrona i pękate bakłażany. Czas wielkiej obfitości. Robienia zapasów. Przygotowań do zimy.

U wiewiórek, niedźwiedzi i susłów trwa wielka uczta. Orzechy, żołędzie, ryby, jagody, byle jak najwięcej. W ludzkich spiżarniach jest podobnie.

Szeleszczą suche liście, popołudniowe słońce maluje świat na złoto, ale wiatr już przynosi z północy pierwszy srebrzysty chłód.

To czas rozgrzewających przypraw – imbiru, kurkumy i cynamonu. Rozkosznie pomarańczowych dyń, rumianych gruszek i powideł śliwkowych. Ciepłej zupy, potraw z soczewicy i bogactwa warzyw.

Na co dzień gotuję zgodnie z filozofią pięciu przemian.

To bardzo prosta zasada, która mówi o tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. W praktyce chodzi więc o to, żeby podczas gotowania dodawać składniki w określonej kolejności. Tylko tyle. Żeby każdy z nich pobudził odpowiedni narząd wewnętrzny, a ten z kolei będzie wspierał działanie następnego.

Dlatego zawsze najpierw dodaję marchewkę, seler i korzeń pietruszki, a dopiero potem por. Bo trzy pierwsze należą do żywiołu Ziemi wspierającego żołądek i śledzionę, a por to żywioł metalu powiązany z płucami i jelitem grubym. Żołądek jest przed jelitem, a nie odwrotnie. To logiczne.

Jest pięć żywiołów odpowiadających pięciu porom roku:

1. D – Drzewo, wiosna
2. O – Ogień, lato
3. Z – Ziemia, późne lato
4. M – Metal, jesień
5. W – Woda, zima.

Symbole tych pięciu żywiołów znajdziesz przy składnikach we wszystkich potrawach. Bo idealne danie to takie, które zawiera choćby jeden składnik z każdego żywiołu i dzięki temu odżywia wszystkie wewnętrzne narządy.

Możesz oczywiście wrzucić składniki w przypadkowej kolejności. Myślę jednak, że jeśli spróbujesz zrobić to tak, jak napisałam, odkryjesz, że tak przygotowane jedzenie po prostu lepiej smakuje.

I to jest właściwie jedyny powód, dla którego wszystkie potrawy robię zgodnie z zasadą pięciu przemian i pięciu żywiołów. Tak jest po prostu bardziej smacznie.

O tej starożytnej chińskiej metodzie gotowania napisałam więcej w książce „Moje zdrowe przepisy”. Smacznego!Biała fasola z dynią i brokułami

- niewielki kawałek dyni
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 3 różyczki brokułu
- 2 filiżanki świeżej białej fasoli
- pół pęczka naci pietruszki
- pół pomidora
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu
- pół łyżeczki kminku
- ćwierć łyżeczki czarnuszki
- czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- garść suszonych nasion słonecznika
- świeża kolendra

Do tego przepisu użyłam świeżej fasoli, która pojawia się w sklepach jesienią. Nie trzeba jej namaczać i szybko się gotuje.

Jeżeli użyjesz suszonej fasoli, namocz ją poprzedniego dnia w zimnej wodzie i zostaw na noc. Biała fasola – nawet namoczona na noc – wciąż dość długo się gotuje. Potrzebuje nawet godziny, żeby zmięknąć.

Fasola z puszki nie wchodzi w grę!

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Dynię umyj, odkrój łupinę, wyjmij ze środka pestki. Pozostały miąższ pokrój w małe kawałki

(Z) Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plasterki i dodaj do wody.

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gałkę, kminek, czarnuszkę i majeranek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i fasolę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i trochę gorącej wody. Powinno być jej ok. 1 cm powyżej warzyw

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj paprykę – umytą, bez pestek i startą na wiórki, nasiona słonecznika oraz brokuł pokrojony w małe kawałki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut – aż fasola będzie miękka. Jeżeli użyłaś suszonej fasoli, trzeba będzie ją gotować około godziny.

Podawaj ze świeżą kolendrą.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: