Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na jesień - ebook
Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na jesień - ebook
Nowa autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.
"Oto 33 moje ulubione przepisy na jesień.
Zupa z dyni z kasza quinoa, domowe muesli z figami, zupa paprykowa z soczewicą, herbata z pomarańczami, roladki z bakłażana, chleb jęczmienny z cebulą i ziołami, dynia z kaszą i rozmarynem, i wiele innych.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7945-215-6 |
Rozmiar pliku: | 5,3 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
U wiewiórek, niedźwiedzi i susłów trwa wielka uczta. Orzechy, żołędzie, ryby, jagody, byle jak najwięcej. W ludzkich spiżarniach jest podobnie.
Szeleszczą suche liście, popołudniowe słońce maluje świat na złoto, ale wiatr już przynosi z północy pierwszy srebrzysty chłód.
To czas rozgrzewających przypraw – imbiru, kurkumy i cynamonu. Rozkosznie pomarańczowych dyń, rumianych gruszek i powideł śliwkowych. Ciepłej zupy, potraw z soczewicy i bogactwa warzyw.
Na co dzień gotuję zgodnie z filozofią pięciu przemian.
To bardzo prosta zasada, która mówi o tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. W praktyce chodzi więc o to, żeby podczas gotowania dodawać składniki w określonej kolejności. Tylko tyle. Żeby każdy z nich pobudził odpowiedni narząd wewnętrzny, a ten z kolei będzie wspierał działanie następnego.
Dlatego zawsze najpierw dodaję marchewkę, seler i korzeń pietruszki, a dopiero potem por. Bo trzy pierwsze należą do żywiołu Ziemi wspierającego żołądek i śledzionę, a por to żywioł metalu powiązany z płucami i jelitem grubym. Żołądek jest przed jelitem, a nie odwrotnie. To logiczne.
Jest pięć żywiołów odpowiadających pięciu porom roku:
1. D – Drzewo, wiosna
2. O – Ogień, lato
3. Z – Ziemia, późne lato
4. M – Metal, jesień
5. W – Woda, zima.
Symbole tych pięciu żywiołów znajdziesz przy składnikach we wszystkich potrawach. Bo idealne danie to takie, które zawiera choćby jeden składnik z każdego żywiołu i dzięki temu odżywia wszystkie wewnętrzne narządy.
Możesz oczywiście wrzucić składniki w przypadkowej kolejności. Myślę jednak, że jeśli spróbujesz zrobić to tak, jak napisałam, odkryjesz, że tak przygotowane jedzenie po prostu lepiej smakuje.
I to jest właściwie jedyny powód, dla którego wszystkie potrawy robię zgodnie z zasadą pięciu przemian i pięciu żywiołów. Tak jest po prostu bardziej smacznie.
O tej starożytnej chińskiej metodzie gotowania napisałam więcej w książce „Moje zdrowe przepisy”. Smacznego!Biała fasola z dynią i brokułami
- niewielki kawałek dyni
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 3 różyczki brokułu
- 2 filiżanki świeżej białej fasoli
- pół pęczka naci pietruszki
- pół pomidora
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu
- pół łyżeczki kminku
- ćwierć łyżeczki czarnuszki
- czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- garść suszonych nasion słonecznika
- świeża kolendra
Do tego przepisu użyłam świeżej fasoli, która pojawia się w sklepach jesienią. Nie trzeba jej namaczać i szybko się gotuje.
Jeżeli użyjesz suszonej fasoli, namocz ją poprzedniego dnia w zimnej wodzie i zostaw na noc. Biała fasola – nawet namoczona na noc – wciąż dość długo się gotuje. Potrzebuje nawet godziny, żeby zmięknąć.
Fasola z puszki nie wchodzi w grę!
(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody
(Z) Dynię umyj, odkrój łupinę, wyjmij ze środka pestki. Pozostały miąższ pokrój w małe kawałki
(Z) Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plasterki i dodaj do wody.
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gałkę, kminek, czarnuszkę i majeranek
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i fasolę
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(O) Dodaj kurkumę i trochę gorącej wody. Powinno być jej ok. 1 cm powyżej warzyw
Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę
(Z) Dodaj paprykę – umytą, bez pestek i startą na wiórki, nasiona słonecznika oraz brokuł pokrojony w małe kawałki
Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut – aż fasola będzie miękka. Jeżeli użyłaś suszonej fasoli, trzeba będzie ją gotować około godziny.
Podawaj ze świeżą kolendrą.