Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Wyśmienite dania z wieprzowiny - ebook

Data wydania:
6 listopada 2014
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Wyśmienite dania z wieprzowiny - ebook

Wieprzowina to mięso cenione przez prawdziwych smakoszy – nie bez przyczyny. Książka Wyśmienite dania z wieprzowiny zawiera wyjątkowe przepisy – stworzone i przetestowane przez czytelników miesięcznika "Przyślij przepis". Znajdziesz w niej sprawdzone dania zarówno na uroczysty obiad, spotkanie z przyjaciółmi, jak i wytworna kolację.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7778-929-2
Rozmiar pliku: 7,4 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

BI­GOS NA ŻEBER­KACH

SKŁAD­NI­KI

1,5 kg żebe­rek

60 dag chu­dej łopat­ki wie­przo­wej

1 kg ki­szo­nej ka­pu­sty z mar­chewką

ce­bu­la

łyżecz­ka cu­kru

3 łyżki pi­kant­ne­go ke­czu­pu

kil­ka liści lau­ro­wych

zie­le an­giel­skie

sól, pieprz

PRZY­GO­TO­WA­NIE

Mięso my­je­my, wkłada­my do garn­ka z wodą, wsy­pu­je­my przy­pra­wy i go­tu­je­my do miękkości na małym ogniu, usu­wając szu­mo­wi­ny. Następnie mięso wyj­mu­je­my, lek­ko stu­dzi­my.

Wy­war prze­ce­dza­my przez sito. Wle­wa­my do większe­go garn­ka.

Wkłada­my ka­pustę, po­kro­joną w piórka ce­bulę i go­tu­je­my na małym ogniu. Z żebe­rek usu­wa­my kości. Ra­zem z łopatką kro­imy w kostkę i wkłada­my do ka­pusty. Go­tu­je­my do miękkości, do­pra­wia­my. Do­da­je­my ke­czup, mie­sza­my.BIT­KI Z CE­BULKĄ

SKŁAD­NI­KI

10 cien­kich plastrów scha­bu bez kości

3 małe ce­bu­le

2 ząbki czosn­ku

słod­kie jabłko

½ kg mar­chew­ki

ok. 1 kg ziem­niaków

ba­zy­lia

ko­pe­rek

słodka mie­lo­na pa­pry­ka

wołowa kost­ka rosołowa

olej do smażenia

PRZY­GO­TO­WA­NIE

Pla­stry mięsa oprósza­my ba­zy­lią i pa­pryką. Smażymy na roz­grza­nym ole­ju. Do sze­ro­kie­go ron­dla wle­wa­my odro­binę wody, za­go­to­wu­je­my. Wkłada­my ko­tle­ty.

Na tym sa­mym tłuszczu pod­smażamy na złoto po­kro­joną w piórka ce­bulę z czosn­kiem. Przekłada­my do mięsa i du­si­my 20 mi­nut. Wkru­sza­my kostkę rosołową i do­da­je­my po­dzie­lo­ne na małe kawałki jabłko. Du­si­my 20 mi­nut.

Po­kro­jo­ne ziem­nia­ki i mar­chewkę go­tu­je­my w pa­ro­wa­rze (ok. 40 mi­nut) lub tra­dy­cyj­nie w wo­dzie. Po­sy­pu­je­my po­sie­ka­nym ko­per­kiem.BO­CZEK PIE­CZO­NY

SKŁAD­NI­KI

1 kg bocz­ku

6 ząbków czosn­ku

ma­je­ra­nek

liście lau­ro­we

4 ziar­na zie­la an­giel­skie­go

2 łyżki ole­ju

sól

PRZY­GO­TO­WA­NIE

Od­kra­wa­my skórę z bocz­ku. Czo­snek obie­ra­my, 3 ząbki prze­ci­ska­my przez praskę i roz­cie­ra­my z solą. Na­cie­ra­my nim bo­czek. Resztę czosn­ku kro­imy w pa­ski. Bo­czek na­ci­na­my, w nacięcia wkłada­my pa­ski czosn­ku. Po­sy­pu­je­my ob­fi­cie ma­je­ran­kiem.

Do na­czy­nia żaro­od­por­ne­go wle­wa­my 2 łyżki ole­ju, wrzu­ca­my ziar­na zie­la an­giel­skie­go i liście lau­ro­we. Wkłada­my bo­czek. Chłod­zi­my ok. 8 go­dzin.

Zie­le i liście usu­wa­my. Bo­czek pie­cze­my pod przy­kry­ciem 1 go­dzinę w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do tem­pe­ra­tu­ry 200°C.CZER­WO­NA GO­LON­KA

SKŁAD­NI­KI

2 go­lon­ki (po 35–50 dag)

2 mar­chew­ki

ce­bu­la

pie­trusz­ka

kawałek se­le­ra

gałązka lub­czy­ku

kil­ka gałązek na­tki pie­trusz­ki

łyżecz­ka soli

2 ziar­na zie­la ang.

2 łyżki brązo­we­go cu­kru

2 liście lau­ro­we

⅓ szklan­ki pi­kant­ne­go ke­czu­pu

2 łyżecz­ki sosu chi­li

łyżka octu jabłko­we­go

pieprz

dym­ka

PRZY­GO­TO­WA­NIE

Go­lon­ki, my­je­my. Wa­rzy­wa obie­ra­my, my­je­my i kro­imy. Ce­bulę i mar­chew­ki ru­mie­ni­my na su­chej pa­tel­ni.

Mięso, wa­rzy­wa, zioła, liście lau­ro­we i zie­le an­giel­skie wkłada­my do szyb­ko­wa­ra. Wle­wa­my 5 szkla­nek wody, so­li­my. Go­tu­je­my 45 mi­nut.

Go­lon­ki wyj­mu­je­my, usu­wa­my kości (nie wy­rzu­ca­my).

W garn­ku o gru­bym dnie kar­me­li­zu­je­my cu­kier. Mie­sza­my z ¾ szklan­ki wy­wa­ru. Do­da­je­my ke­czup, chi­li, ocet i pieprz. Sos ma być słodko-kwaśny. Za­go­to­wu­je­my. Wkłada­my go­lon­ki, du­si­my, ob­ra­cając, aby przeszły sma­kiem sosu. Po­da­je­my z kością, po­sy­pa­ne dymką.

RADA

Go­lon­ki można go­to­wać tra­dy­cyj­nie, tak długo, aż mięso będzie od­cho­dzić od kości.FORSZ­MAK

SKŁAD­NI­KI

60 dag wie­przo­wi­ny (karkówka lub łopat­ka)

10 dag wędzo­nej kiełbasy

10 dag szyn­ki (wędli­ny)

ce­bu­la

2 ogórki ki­szo­ne

2 ogórki kon­ser­wo­we

łyżka kon­cen­tra­tu po­mi­do­ro­we­go

1 l bu­lio­nu

2 łyżki mąki

5 zia­ren zie­la an­giel­skie­go

2–3 liście lau­ro­we

100 ml ole­ju

sól, pieprz

PRZY­GO­TO­WA­NIE

Mięso my­je­my, osu­sza­my i kro­imy w kostkę, kiełbasę w półpla­ster­ki, a szynkę w pa­ski. Ce­bulę sie­ka­my, a ogórki kro­imy w małą kostkę.

W garn­ku smażymy mięso ok. 20 mi­nut na połowie ole­ju. Wyj­mu­je­my. Wle­wa­my resztę ole­ju, wkłada­my szynkę i kiełbasę, smażymy 5 mi­nut. Do­da­je­my ce­bulę i du­si­my ok. 10 mi­nut. Oprósza­my mąką, miesza­my.

Do po­tra­wy wkłada­my mięso i wle­wa­my bu­lion. Do­da­je­my liście lau­ro­we i zie­le an­giel­skie. Do­pra­wia­my pie­przem i solą. Du­si­my ok. go­dzi­ny. Następnie do­da­je­my ogórki, kon­cen­trat i po­now­nie do­pra­wia­my. Mie­sza­my. Du­si­my jesz­cze 15 mi­nut.GO­LON­KA PIE­CZO­NA NA CHRU­PIĄCO

SKŁAD­NI­KI

1 kg go­lon­ki

bu­tel­ka ciem­ne­go piwa

2 mar­chew­ki

kawałek se­le­ra

ce­bu­la

3 ząbki czosn­ku

2 liście lau­ro­we

mie­lo­na ostra pa­pry­ka

zie­le an­giel­skie

ma­je­ra­nek

miód

olej

sól, pieprz

PRZY­GO­TO­WA­NIE

Go­lonkę opa­la­my, oczysz­cza­my. Z 2–3 łyżek piwa, łyżki mio­du, soli, pie­przu i ma­je­ran­ku ro­bi­my ma­ry­natę. Na­cie­ra­my mięso. Obkłada­my po­sie­ka­nym czosn­kiem i liśćmi lau­ro­wy­mi. Od­sta­wia­my na 12 go­dzin.

Go­lonkę z ma­ry­natą za­le­wa­my resztą piwa i wrzącą wodą, tak aby mięso było przy­kry­te. Do­da­je­my zie­le i po­kro­jo­ne wa­rzy­wa. Du­si­my go­dzinę. Go­lonkę wyj­mu­je­my, lek­ko stu­dzi­my.

Skórkę go­lon­ki na­ci­na­my w kratkę, a mięso po­sy­pu­je­my szczyptą pa­pry­ki. Formę natłuszcza­my ole­jem. Wkłada­my go­lonkę. Sma­ru­je­my mio­dem. Pie­cze­my 30 mi­nut w 190°C. Kil­ka mi­nut przed końcem pie­cze­nia do­da­je­my po­kro­joną w ćwiart­ki ce­bulę.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: